Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Načepýřená andulka

Od: sidonie* odpovědí: 14 změna:

Ahoj,

v neděli (tedy 4 dny zpátky) jsem si koupila anduláčka. Nevím ale, jestli není náhodou nemocný, protože prakticky celé ty 4 dny jenom sedí na některém z bidýlek a ani nešpitne. :( První 2 dny jsem to přikládala změně prostředí, ale už mi to začíná být divný. Moc nereaguje ani když přijde někdo z nás ke kleci a mluví na něj. :( Včera a dneska ale celkem v pohodě zobal (i z krmítka i ozobával tyčinku), i vody v pítku ubývá, takže pije, chvíli si hrál i se zrcátkem. Myslíte, že to načepýření může být příznakem nemoci, nebo je mu spíš "jenom" zima a ještě důsledek změny prostředí (stresu)? V místnosti máme asi 20 - 22°C.

Díky moc za všechny reakce.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Sidonie, ptáčka nasviťte žárovkou (kvůli teplu), vyhýbejte se průvanu. Jaké má hovínka?

tr

Pro jistotu ho vezměte k veterináři, moc to nestojí a andulce to prospěje, moje takové štěstí neměla, přišli jsme na to moc pozdě. Doktor Vám poradí a možná napíše i nějaké vitamínky do pití a pokud ne, tak stejně můžete koupit kapky pro ptáky s vitamíny. Pokud bude andulák sám, tak jej musíte zabavit, jinak bude smutný.

Tip na ochočení je: - kupte si klasy senegalského prosa a zkoušejte nejprve zdálky a poté blíže a blíže nabízet, časem si pták zvykne na ruku, jako na věc k hlazení a krmení a z prstu si udělá bidlo. další fází může být puštění z klece a párkrát ho tam vrátíte a pak se bude vracet sám.

sidonie*
hodnocení

Tu žárovku zkusím, průvanu se snažím maximálně vyhnout (i když dneska se to moc nepodařilo, to je fakt :( ). Hovínka má trošku řidší (při přinesení domů ale byla normální), peří u "zadečku" je ale čisté, neslepené. Mrzelo by mě, kdyby nám po pár dnech doma umřel. :(

cocinkamichalka*

Sidonie, nahřejte andulku, buďte v klidu, nechte andulce klid, aby si na nový domov zvykla! Vitamínové kapičky zkusit můžete, není to však žádný zázrak. Vydržte ještě pár dní. Někdy se bohužel stane, že si člověk koupí nemocnou andulku, aniž by to při nákupu poznal. Ale to určitě nebude Váš případ. *palec*

sidonie*
hodnocení

Taky doufám, že je to jenom následek stresu ze "stěhování" a změny potravy (nenapadlo se mě zeptat, čím je krmí, a koupit to...). Zítra poputuje ke kleci lampička s klasickou žárovkou a snad se to zlepší. Jak jsem psala už v dotazu - během dne si trošku "povídal" se zrcátkem, teď jsem si uvědomila, že si i probíral peří, jednou trošku "zanadával" (asi se mu nelíbilo, jak se pořád rozpadá obraz v televizi :) ), odpoledne docela živě ozobával tyčinku... Tak snad se z toho brzy dostane...

kosak*

..nahřejte andulku ... *slunce* >> thumbs.dreamstime.com/...

cocinkamichalka*

Kosak, ale fuj! I vzhledem k Vašemu nicku i avatarovi byste měl mít s každým ptáčkem soucit! *houpy**smich*

kosak*

*hi* já vim,,,, ale to hlad, to je zrůda, né já *fn*

tr

No ono s tímto není sranda, taky jsme ji měli načepýřenou a jedla nejedla, prostě člověk viděl že občas zobe a vyhubla tak, že to přes peří nebylo poznat, do ruky jsem ji nebral a pak umřela. Takže jestli má zažívací potíže, tak k veterináři pro jistotu. Ono budete nahřívat a pak může z ničeho nic umřít. A další věc je, že se zásadně nepoužívá obyčejná žárovka, ale infralampa! Andulka mám doma dvě a nejstarší co u mně byla měla asi přes 15 let.

tr

Dodatek, když andulka cca 2 dny nejí (nejí pořádně) již může umřít, třeba křeček, jak 1 den nejí, druhý den umře. Toto mám od veterináře, takže pokud andulka třeba v pátek přestane jíst, tak přes výkend se zhorší tak, že ji v pondělí doktor nepomůže!

sidonie*
hodnocení

Tak troufnu si říct, že je to v pohodě. :) Andulák se cpe průběžně celý den, pije, normálně se zajímá o okolí, probírá si peříčka a hlavně konečně i zpívá. :) Takže mu bylo jenom trochu zima, než se adaptoval na nový domov. :) Díky všem moc za reakce. :)

cocinkamichalka*

Tak 3x hurá :)

misasa
hodnocení

0x

Měla jsme to samí,donesla jsme andulku domu a několik dní byla v kleci pořád na stejným místě a pak najednou jsme zjistila že zrníčka ubývají a voda též,a pak¨že ona vylejzala vždycky v noci když už všichni spali tak prolejzala klec a seznamovala se sní,po pár dnech to bylo ok,než si zvykne na nový prostředí

sidonie*
hodnocení

Jj, bylo to změnou prostředí. Už je to v pohodě a někdy mám pocit, že je Venda "nařízený" na půl 10 ráno, protože skoro každý den kolem půl 10 začne štěbetat. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]