Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhradní druh ryb do akvária

Od: zacatecnice* odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer,

zakládám si akvárium (45l) a vybírám si do něj rybičky. Chci je jen tak pro relax, nemám žádné chovatelské ambice na konkrétní druhy, takže jsem si vybírala tak, aby jim objem akvárka stačil. Určitě chci paví očka a dále mě zaujala kardinálka (ale ta se prý ke gupkám nehodí) a platy. Včera, když jsem dokupovala poslední části vybavení, jsem ohlídla i nabídku ryb ve zverimexu, ale platy neměli. Zato měli spouněkolik druhů mečovek. Myslíte, že je možné mít místo plat mečovky, nebo místo nich mám pořídit paví očka navíc? *nevi* Nebo máte nějaký jiný tip pro začátečníka s ohledem na menší obejm aqua? Neonky jsou prý choulostivé.

A ještě jedna věc - ráda bych měla i pancéřníčka, ale našla jsem si o něm protichůdné info - četla jsem, že je to skupinová rybka tak od 5ks výše a jinde zase, že jsou samotářští a chovají se max. v párech, takže by i do mého aqua mohli být nasazeni. Jaké tedy máte zkušenosti vy? :)

Děkuji za tipy a rady :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Začátečnice, Takto "velké" akvárko je tak na 8-10 kousků pavích oček. Ty krdinálky by s pávčákama mohly být, ale problém je v tom , že je to silně hejnová ryby a pokud jich není alespoň 10 tak jsou moc plaché a věčně někde "zalezlé". Pro mečovky je nádrž poměrně malá. Vyrostly by pidi mečovky. Pancéřníček je u většiny druhů taky hejnová ryba a je potřeba alespoň 5-6 kousků.

Takže moc velký výběr ryb k pávčákům do takto malého akva není, buď pořídit větší nádrž a nebo jestli jsou paví očka prioritou, zůstat pouze u nich. 3 samci a 6-7 samic. Víc tam toho nedávat, už tak je to až až. Ještě bych opravdu popřemýšlel o větší nádrži cca 120 litrů. Paradoxně větší nádrž zabere méně času při údržbě než různá mikro akvária. Výběr ryb a jejich počet je pak podstatně větší.

zacatecnice*
hodnocení

Děkuji. Já jsem si to myslela a s gupkami se klidně smířím. :) Případně, kdyby se mi povedlo sehnat ty platy, tak by to šlo, ne? Četla jsem, že 30l nádrž je vhodná pro samce 2samice.

Akvárko jsem dostala a jestli se mi povede ho udržovat déle, možná mě akvaristika pořádně chytí a pak větší nádrž zvážím. Pro začátek se s pavími očky bohatě spokojím, chovala jsem je už jako dítě a měly se k světu i akvárku o hodně menším. :)

ar*

Ty platy by samozřejmně k pávčákům šly, v tom problém není, ale je potřeba zase snížit počet pavích oček. Pokud chceš ty platy (nejspíš jde o skvrnité) tak tam dej 1 samce 2 samice a u pávčáků 2 samce a 5 samic. Přes deset ryb nechoď až vyrostou a dospějí bude jich plné akva. Počátečními neúspěchy se nenech odradit (pokud přijdou) každý začátek je těžký. Bohužel plno akvaristů začne s malou nádrží , kde vytvořit natož udržet jakousi rovnováhu je téměř nemožné a pak při první "kalamitě" tento koníček vzdají.

Proto když někdo chce začít s akvaristikou doporučuji nárž alespoň 100-120 litrů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]