Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr ryb do akvárka

Od: giggless* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

chtěla bych si pořídít velké akvárko (okolo 100l až 200l) a potřebovala bych poradit jaké ryby by byly nejvhodnější. Nejsem zrovna zkušená a nechci aby se navzájem požíraly, zabíjeli nebo na sebe útočily. Poraďte mi prosím jaké druhy by byly k sobě nejvhodnější.

Děkuji moc.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

borax*
hodnocení

2x

A jaké se vám líbí? Zkuste napsat, které z rybek byste chtěla určitě a dáme to nějak dohromady...:)

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, bylo by dobré vědět jakou máte kvalitu vody, zda - li máte vodu tvdou, měkou, kyselou či zásaditější a hlavně jaké rybky se Vám líbí. Zda - li chcete mít akvárium společenské, tzn. že tam můžete mít rybky z celého světa, a nebo biotopní, tzn. že si uděláte výsek třeba asijské laguny s čichavci. Jestliže se rozhodnete pro společenské, tak prosím ne skaláry a neonky, to je tak STRAŠNÁ CHYBA jako by jste chtěla chovat kozu s ledním medvědem...hezký den Uki.

giggless*
hodnocení

právě proto se vás ptám abych nemíchala kozu s ledním medvědem*smich* chtěla bych nějaké nenáročné a nenáchylné, ale aby to zase nějak vypadalo, radši si nechám poradit, než abych mixovala ;)

ar*
hodnocení

0x

Giggless, takto to nejde. Musíte buď vybírat ryby a podle toho k nim velikost a roměry nádrže a nebo mít už nádrž a pak podle rozměrů a velikosti vybírat ryby. Když to řeknu zjednodušeně tak třeba 200 litrové akvárko vhodné pro skaláry bude mít úplně jiné rozměry než třeba 200 litrové pro tlamovce atd. atd. Je velký rozdíl u výběru ryb do 100 l a do 200 l. Taky je potřeba vědět jakou asi máte představu jestli raději ryby hejnové a nebo pár kousků něčecho většího.

giggless*
hodnocení

Mě je vcelku jedno co to bude za rybyčky, chtěla bych nějaké nenáročné a aby nebyly moc náchylné. Berte to tak, že jsem skoro začátečník, tak které byste mi prosím doporučovaly;)

ency*

Zkuste tlamovce, jsou nenáročné, hezky probarvené. Doporučuji však umělé rostliny a akvárium cca min 120 l

nenároční tlamovci? do 120 l plivátka? můžete doporučit nějaký konkrétní druh tlamovců? děkuji

mimochodem, umělé rostliny v nádrži jsou fakt úchvatné. ještě doporučím barevný písek, potápěče a plastový model trabanta na dno...*zed*

ar*

To je báječný nápad, radit začátečníkovi do malého akva dát "tlamy" Ještě to chtělo doplnit, že lépe zbarvení jsou samci a tak ani samice nekupovt.*ee*

Myslím že taková skladba Nimbochromis livingstone s neonkama by byla ideální *smich*

Pokud by nevyhovovala Tanganika ani Malawi tak další nenáročná ryba je Terčovec (Symphysodon discus)

ency*

Myslím, že 200l není malé akvárium.*tanec*

doplněno 21.07.11 13:23:

A kdo říkal, že to doplní neonkama. Zase někdo neumí číst, že?

ar*

200 litrů je pro tlamy minimum, navíc Ty jsi psal o 120 litrech. Další věc je, co je odpověď a co je sarkasmus.

borax*

No tetry jsou pěkné rybky - měděná, neonová, krvavá, žhavá ty jsou z jižní Ameriky nebo dania pruhovaná, razbory klínoskvrnné, parmičky pětipruhé tyto z Asie. Jsou to hejnové rybky, je dobré jich mít aspoň 8 kusů od druhu. Je lepší mít míň druhů a větší hejna než obráceně. Nezapomeňte na ancistruse, to je nepostradatelný pomocník.

Také čichavci perleťoví jsou nádherní, třeba s hejnem 20 razbor. Ono je třeba opravdu vybrat a nastudovat, popřípadě se zeptat akvaristy v okolí, jestli budou mít stejné podmínky. Rozhodně nedejte na rady některých prodavačů ve zverimexech, jsou schopni vám prodat tlamovce ke gupkám (gupky poslouží jako svačinka) nebo závojnatku do 15 litrů vody a klidně říct, že vydrží bez problémů bez filtru...to jsem taky zažila *zed*

Dneska je internet a spousta dobrých stránek i s inspirací akvarko.cz třeba. Ono je to na celou knížku...držím palce, hlavně nepospíchejte, akva založte, nasaďte rostlinky (živé, firma aqua-daho má dokonce kolekci rostlin pro 200 litrové akva, fa Rataj má zase rozdělení na nenáročné a náročné, oba posílají na dobírku, oba mají stránky) filtrujte, sviťte a po dvou, klidně i třech týdnech teprve přineste rybky.

giggless*

děkuji moc za odpověď... co se týče knížek tak jsem jim dost pročetla ale v každý se píše něco jinýho... proto jsem se radši zeptala vás. rozhodně bych se neptala žádnýho ňoumy ve zverimexu... ryby budu kupovat nejpíše na burze www.rybyarybicky.cz/ myslím, že to bude lepší než například nějaký Hornbach

fiik*
hodnocení

0x
Já bych volil hejno pavích oček gupky a nějáké čichavce prostě do začátku živorodky když řeknete v akvaristice že chcete živorodky tak vám určite poradí. A tlamovce bych začátečníkovy nikdy nedoporucil a už vubec ne do 200 litrového akvárka. Já jsem měl 650 litrové akvárko na tlamovce dokud nám nepuklo a nevyplavilo dům. No pro inspiraci přiložím foto nového akva sice horší kvalita foceno mobilem na rychlo...
doplněno 24.07.11 20:37: A tady jsou náké rybky (hrozný je vyfotit jsou furt v pohybu)
Výběr ryb do akvárka
ar*

A copak to je v levém horním rohu? *smich* to není pávčák a ani čichavec*klik*. To je Mbuna jako když vyšije. ;)

doplněno 24.07.11 23:15:

Dokonce se mihnul i na spodním foto u toho "zlaťáka" , ale z těchto fotek nejde poznat o jakého jde, ale typnu je to Lombarďák?

doplněno 24.07.11 23:16:

samozřejmně samice, samec je oranžový

fiik*

Jojo dva tlamovci pepa a honza ale probém je že nejdou chytit z akvárka tam jsem je tam nechal a nic neničí tak jsem je tam nechal.

ar*

Bohužel jsi neodpověděl o jaký druh tlamovce jde, ale pokud jsem se trefil a jde o Lombarďáky tak to není pepa z honzou, ale pepina z honzičkou *smich*

doplněno 27.07.11 23:56:

Např. tady akvapedie.cz/...

fiik*

No to je tak když člověk pořádně nečte*smich* a má hlavu v pejru... Ano jsou to dva Lombarďáci. To jsou dva kteří přežili z velkého akva. a malá si je takhle pojmenovala tak jsme jí to nechali.

fiik*
hodnocení

0x
snad se zobrazí...
Výběr ryb do akvárka #2

giggless*
hodnocení

pokud teda doporucujete zivorodky tak to abych si poridila i poradnyho prdatora kdo ty maly bude zabijet :D jednou jsem mela akvaarko jen s pavimi ocky a muzu rict ze z 6ti jsem jich razem mela asi 40 *smich*

doplněno 02.08.11 00:26:

mela jsem na mysli predatora :D

hodnocení

0x

Dobrá knížka pro začátečníky je Sladkovodní akvárium od Ines Scheumannové.Tam jsou na str. 28 příklady pro zařízení společenského akvária.To je akvárium,kde je více druhů ryb,které se k sobě hodí.Je tam vždy napsaný rozměr akvária,obsah,jak ho zařídit,jaké rostliny a jaké ryby.Mě tato knížka pomohla.Přeji vám,aby vám vaše akvárko dělalo hodně radosti.Já někdy pozoruji rybička raději,než pořady v televizi.

edge*

Přihodím sem svoje začátečnický akvárko, kde jsou z většiny zastoupený tetry, potom razbory klínosvrnný a 2 momentálně už jen 1 čichavec. Ten čichavec tam není ani jeden, myslim že jsem to s nima nefotil.Koncem července před nedávnem mě uhynuly 2 tetry černý, 3 razbory a ten čichavec sameček. Čím to bylo nevim, ale byl v té době teplotní zlom a v akva klesla teplota z 28 na 24/25, ale zas tak velkej skok to není. Momentálně se rybkám v 25° daří. Neonky u mě často nepřežívali, poté co jsem si pořídil pořádný akva a filtraci v něm, tak se jim zřejmě daří.

Jinak dál je tam pár pancéříčků, 2 přísavky (ancistrus) a má největší loupost 2 šneci ampulárky rotul, nebo jak bych je jinak nazval *smich*

Po té co se mi jeden ze šneků snažil zaplnit akvo vajíčkama přesunul jsem ho do menšího a nechal tam zřejmě samečka, kterej se mě tam nerozmnoží a taky sám toho tolik nesežere. A proč teda největší blbost? No tito šnečci jako snad jediní akvarijní požírají rostlinky zmetci. Sám jsem si o nich četl, že se nedoporučujou ale v obchodě jsem na to nemyslel. Nicméně komu se nebezpečně rychle rozrůstají rostliny, tak je tento šnek vhodný, jen si je dát pozor aby to nebyla zrovna samička. Já jsem dostal asi již oplodněnou samičku, která jednou měsíčně klade vajíčka. Tak pokud by měl někdo zájem v 5tilitrovce už jsou malinkatí šmejdi;)

Jinak měl jsem velkej problém s řasama, poté co jsem koupil čichavce, ty přísavky a ty šneky, tak do 3 dnů bylo akvárium zbavený řas. O řasy na rostlinách se postarali čichavci, o kmen a kameny šneci a přísavky, ty nejsou až tak účinný u mě. Nicméně tedkom se ani jednomu nechce nové řasy požírat*nevi* Asi jsou rozmlsaní okurami.

Výběr ryb do akvárka #3
reeve*

"Ampulárka rotul"? Myslíte Marisa cornuarietis neboli Marisa rotula (viz obrázek)? To není plž, to je podvodní kombajn! Když se rozjede, odřezává (doslova) rostliny ode dna. Když jsem je měl, některé mu moc nechutnaly (Ceratophylum, vodní mor...), ale například echinodory (ve vaší nádrži vpravo máte několik krásných rostlin) masakroval doslova před očima.

Pokud vás zajímá vývoj malých šnečků (potřebují sepiovou kost jako zdroj vápníku, jinak si budou ožírat ulity), chovejte je v samostaném akváriu, kam budete dávat odpad z protrhávání rostlin ve vaší okrasné nádrži.

Výběr ryb do akvárka #4
edge*

Přesně jak píšete Echinodorus si vyhlídli hned. Nicméně teď už jsem na ní šneka neviděl a oblíbil si cryptocoryne, která je na levém konci kořene. Ale tato rostlina se rozrůstá rychleji, než ji šnek stíhá okusovat, tak se to dá přežít a docela i pomáhá. Jinak zatim dodávám "malým rotulám" to co odkouše velkej plž přímo od stonku! a vyplave na hladinu. Na nějaký velký chov těchto šneků se nechystám, jen jsem chtěl "první várku" vajíček nechat, abych sledoval jejich vývoj. Další se budu pokoušet z akvária vyndat a zlikvidovat. Tohle jsem neprovedl a ymslim, že se už rozplavaly, těm prvním to trvalo 3 týdny a těmhle snad jen 14 dní, odkládám odkládám a ted tohle:). A děkuji za radu se sepiovou kostí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]