Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká teplota v akváriu - jak ho chladit?

Od: jiri999 odpovědí: 8 změna:

Jak chladíte nádrž? mám cca 100L a v nynějších parných dnech teplota v nádrži pěkně stoupá.. zatím to řeším petkama s ledem a takovýma modrýma chladícíma vložkama do přenosné lednice. ovšem řešení celkem oničem.. namáte někdo lepší nápad? přemýšlím, že bych přebudoval ledničku. např. kasa.cz/... . udělal bych z toho zrovna vnější filtr. sice trocha investice, lednička, čerpadlo, termostat a nějaké ty ptákoviny okolo, ale myslím že by to šlo. jen si nejsem jistý, jestli by to stačilo dostatečně chladit. reguloval bych to přes termostat a topítko. ale zase kdyby to valilo 24h denně, určitě by to bylo poznat a pokud by teplota klesla moc, termostat by to vypnul a v nejhorším by seplo topítko. takže teplota v nádrži by neměla kolísat víc jak jeden dva stupně.. teoreticky. potom by v nádrži byla teplota po celý rok prakticky stejná

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nádrž na co? Na pitnou vodu?

hop®
hodnocení

0x

JAKOU NÁDRŽ?!

ar*

Hope myslím , že pokud uvažuje o přestavby auto ledničky na vnější filtr tak je to celkem jasné , že jde o akva.:D

jiri999 předělávka z auto lednoce by asi šla, ale bylo by to docela složité, páč lednice má chlazení ve víku a pak by byl problém kam umístit čerpadlo. To samé by bylo asi s utěsněním. Nedávno jsme podobnou věc řešili "jinde" a asi by stačilo do této lednice dát vodu a dva radiátory z auto topení jako výměníky. Vodu potom čerpat přes ty "rdiátory", které budou mít opačnou funkci.

Já zatím takové problémy nemám, protože jsem na nějkých 28 stupních a to pro tlmovce není až přehnané. Zatím mě stačí jen dva ventilátory od PC a hnát pod kryt osvětlení vzduch.

Nevím jaké máš osvětlení a jetli máš kryt nebo jen rampu, kolik máš stupňů a jaké máš ryby. Když tak upřeni.

jiri999
hodnocení

pardon, ano jde o akvárium. cca 100L. mám plastový kryt se dvěma zářivkama. jsou v něm tři otvory, které mám neustále otevřené. vzduch honím stolním větrákem vhodně nasměrovaným. do toho to chladím ledem, ale stejně jsem neustále na nějakých 29s. když se zadaří, sleze to na 28s. do té ledničky bych udělal díry z boku. na jedné straně vstupní hadice a na druhé výstupní. nějakým dokonalým způsobem utěsněné / nejspíš silikonem / vevnitř by bylo čerpadlo, které by tu vodu vhánělo zpět do aq. vstupní hadice by byla co nejvíš a čerpadlo na dně. vím, ochlazení minimální, ale kdyby to takle jelo nonstop.. nějak by se to snad projevilo..

ar*

Jirko určitě by to teplotu srazilo. Jak jsem psal , problém by byl s tím utěsněním. V odkazu se mužeš mrknout jak to vypadá uvnitř té lednice. To víko by protékalo. proto jsem psal o těch radiátorech jako výměníku tepla. pak bys mohla chladničku naplnit vodou a by byly radiárory ponořené a výměna tepla probíhala lépe a přitom by byl okruh vody do akva uzavřený a nemohlo by se stát že to přeteče.

Možná bude lepší koupit i tu chladničku na aukru, je tam levnější a stejně by jsi přišel o záruku.

aukro.cz/...

aukro.cz/...

aukro.cz/...

reeve*
hodnocení

0x

Téma chlazení je v letních měsících trvalým evergreenem akvaristických diskusi už od nepaměti. A za celou dobu nikdo žádný jednoduchý a účinný recept nevymyslel.

Máte-li opravdu dost peněz, můžete si koupit speciální chladič akvarijní vody. Nejlevnější (na 100 l by mohl stačit) se dá sehnat už kolem 10 tisíc Kč, cena těch velmi výkonných pro nádrže s objemem několika tisíc litrů se však blíží 100 tisícům Kč.

PETky s ledem, pytlíky s ledovými kostkami nebo chladící vložky jsou trvale v oblibě: Někdo je klade přímo na hladinu (pozor na choulostivé hladinové ryby), jiný je klade do komor vnějšího filtru.

Důležité je kvalitní odvětrání prostoru pod krytem s ovětlením - často se používají malé větráčky (třeba z PC) zabudované přímo do krytu.

Slyšel jsem i o obložení stěn akvária mokrými textiliemi (trvale zvlhčovanými vodou z misky dole) na něž byl puštěný ventilátor (odpařování vody, jak známo, odebírá z podkladu teplo).

Mnozí za nejúčinnější považují ochlazení samotné místnosti (reflexní fólie na okno, žaluzie, klimatizace...).

A jiní experimentují s podomácku vyráběnými chladiči z vyřazených chladniček. Pár návodů se na webu dá najít - přeji vám hodně štěstí.

(Mně se to kecá, mám akvária v místnosti s okny na sever, takže s přehříváním nemám problém.)

ukulele*
hodnocení

0x

dá se koupit chladič pro mořskou akvaristiku, funguje bezvadně, cena je však astronomická, no co bychom pro svoje miláčky neudělali, že ano?

fiik*
hodnocení

0x

A co tahle do akvária dat čerpadílko a do té lednnice nacpat pořádně ledu a do teho ledu dát hadici z teho čerpadla a zase do akvária, ale jak dloho led vydrží tak to nevím. Fungovat by to mohlo. Ten chladič jsem měl když jsme měli mořská akvária (2) a tehdy jsem za nej dal nak 40 tisíc byla to dobrá věc ale do sladkovodního akvária by to bylo taky dobrý ale tá cena ja strašná. A co si do pokoje koupit klimatizaci? Bude dobře vám i rybičkám a cena je stejná a ještě nato vyděláte i vy.

doplněno 31.07.11 15:22:

aquapage.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]