Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zoologie - nové druhy

Od: monkeyking* odpovědí: 2 změna:

Můj koníček je zoologie a vše kolem ní. Zajímám se o všechny druhy a bohužel mám málo zdrojů, takže mám otázku. Nenašli se nějaké nové druhy zvířat v tomto století?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlustoprd*
hodnocení

2x

A co takle strejda gůgl? tech.ihned.cz/...

reeve*
hodnocení

0x

Téma nových druhů živočichů (každoročně jsou jich popsány tisíce) není jen otázkou jejich "nalezení" (objevení a popsání nového druhu v přírodě), ale často také revizí dosavadních druhů, například rozdělením dvou poddruhů do dvou dvou samostatných druhů.

Nelze si to tedy představovat tak, že kdesi je veden jakýsi oficiální a celosvětový "seznam" druhů živočichů a po objevení nového "zvířete" kdesi v dřungli se do seznamu zapíše nová položka. Za prvé proto, že od objevení nového druhu, přes jeho vědecké popsání, publikaci až k uznání zpravidle uplyne dlouhá řada let (často i řada desetiletí). A také proto že nejrůznějších publikací o rozdělování (či slučování) dosavadních druhů do druhů nových se každoročně objevují mraky. Přestože vyhovují mezinárodně uznávaným pravidlům zoologické nomenklatury, ještě to neznamená, že je musí všichni odborníci respektovat. Takže podle jednoho zoologa může například rod X zahrnovat 50 druhů a podle jiného zoologa je těch druhů třeba 100. A oba mohou mít pravdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]