Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak často fretka vypouští pach z análních žlázek. A jak moc silný pach to je.
Děkuji za odpověď.
Chovala jsem fretky jak doma, tak v Pražské ZOO, kde jsem pracovala 5 let. Fretky nejsou ani tchoř ani skunk, fretka je domestikovaná forma tchoře tmavého. Její pachové žlázky jsou zakrnělé, tudíž nejsou používány k zastrašování nepřítele. Fretka je hlavně v době říje cítit pyžmem, jak samec tak samice., ale žlázky na povel nebo v případě ohrožení nevystřikuje. Používá je pouze k označení teritoria a to ještě spíš značkuje močí. Pachové žlázky může odstranit veterinář zároveň s kastrací. Tím se maximálně odstraní pach či vůně fretky. Já jsem nikdy fretky nekastrovala ani jsem nenechala odoperovat pachové žlázky u těchto mazlíčků. Pokud je chováte doma a řádně chodí na své wc, které často uklízíte, není třeba se obávat nějak zvlášť silného aroma. Krásný den vám i případně vašemu zvířátku...
Máme fretku holku (2,5 roku). Pach z análních žláz vypouští velmi často. Dělá to při rozdovádění, leknutí, ale dokonce i v klidu a odpočinku. Nejhorší je, že to není jako klasický plyn. Když mi pustí pušík na oblečení nebo na deku, zbavím se smrádku jedině vypráním. Je to hrozně divný smrad, neví k čemu to přirovnat.
Asi to bude individuální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.