Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zlatá rybka - jak se o ni starat?

Od: werdinka odpovědí: 7 změna:

Dobry den,zkusenosti s rybickami vubec nemam, proto prosim o radu. Chtela bych koupit pritelovi k narozeninam jednu zlatou rybku (vubec nemam pometi jaky druh, protoze se v tom nevyznam) a chtela bych ji dat do maleho akvarka( bud kulateho nebo normalni krychle) jen nevim, zda potrebuji do toho maleho a pro jednu rybicky i filtraci nebo tam byt nemusi...? Slysela jsem, ze pokud se bude voda menit kazdy den, tak filtraci ryby nepotrebuji(ale myslim, ze bez meneni vody kazdy den, by to bylo pohodlnejsi)... Proto se ptam, potrebuji fitr nebo ne? A jeste jsem se chtela zeptat, jak je to s dekoraci akvarka? Jestli rybicce muzu do nej dat nejake kaminky, rostliny apod. Dekuji za odpovedi.:)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

4x

Werdinko, ono je potřeba si upřesnit co považujete za "zlatou rybku". Nejčastěji sa takto bere závojnatka a ta se do malého akva nehodí, navíc je to hejnová ryba a ještě kevšemu dokáže akva dost "zaneřádit"

Takže pokud má jít o jednu rybku a malou nádrž, tak bych doporučoval Bojovnici pestrou (Betta splendens). Nádržku koupit velkou cca 15-20 litrů a klasického tvaru. Né že by se ryby v kulatém akvárku zbláznila jak se traduje, ale čištění kulaté nádrže j nepohodlné a navíc se do nádržky žádný filtr nedá pořáně instalovat. Tím jsem už i naznačil , že filtr určitě ano a vybrat dle velikosti nádržky a nebo se prodávají přímo sety (nádrž, filtr, osvětlení, topítko) což by bylo možná pro vás nejjednoduší řešení.

Kamínky na dno určitě dát taky a rostlinky jak by smet. Né že je akvárko pak hezčí, ale ryba je klidnější lépe vybarvená a navíc rostliny udržují v nádrži "rovnováhu". Hlavně nekupovat barvené kameny a mletý vápenec. Nejlépe klasický přírodní říční písek. pro "bettu" hrubost 5-8mm. Pokud bude kvalitní filtr vzduchování není potřeba.

werdinka
hodnocení

Ano, o Bojovnici jsem už slyšela, že se prodává ve zlaté barvě a že je dobrá. Dívala jsem se na akvaria v kulaté formě, ale nikde jsem nenašla k ní filtraci a bylo mi to divné, tak je to asi tím, jak píšete, že je nainstalování obtížné. Také děkuji za typ se kouknou po

těch setech. To mě ani nenapadlo a asi to bude nejjednodušší se po nich zeptat. :)

ar*

Něco takového by bylo ideální a pro jednoho samečka "bojovnice"luxus ;) i když ono pak po přidání dna, nějakého kořenu nebo kamenu , filtru atd tak ten čitý objem bude akorát.

zoo-hobby.cz/...

aukro.cz/...

levnaakvaristika.cz/...

levnaakvaristika.cz/...

doplněno 03.07.11 23:16:

Werdinko těch barevných variant je u Betty spousta, jen možná bude problém sehnat tu kterou si člověk vybere, ale určitě se nechá sehnat. splendenspower.cz/...

knowhow

No, evidentně víte o čem je řeč ;) Já pouze napsal svou vlastní zkušenost, jak jsem dopadl já s akvárkem bez filtru *smich*

ar*

Knowhow, bohužel toto je nejčastější chyba začínajících akvaristů a musím přiznat, ža když jsem jako kluk začínal, nevyhul jsem se ji také. Ryby do nádže vpustit nejdříve po 3 týdnech a raději po měsíci. Po celo dobu musí akva fungovat tak jako když tam ty ryby jsou.

To ,že všechny parmičky byly u hladiny, ale nebyla příčina absence filtru, ale muselo ve vodě něco být, popřípadě se něco uvolnilo z dekorace.Bez filtru chvilku "funguje", ale né moc dlouho. Ono nejde jen o mechanickou filtraci a okysličování vody, ale také o filtraci biologickou, kdy se ve dobrém filtru usadí nitrifikační baktérie a ty pak "přemňují" jedovatý dusitan (NO2) na méně škodlivý dusičnan (NO3) který pak ještě kytky přemění a zpracují jako živiny. Tomu se pak říká ta rovnováha i když je pravda, že v malém akva je toto velmi obtížné udržet. Nejlepší na udržbu a vytvoření "rovnováhy" je založit akva alespoň 100 litrů. Paradoxně zabere méně času při údržbě než malé akvárko.

knowhow
hodnocení

0x

Werdinko, podělím se s Vámi o svou vlastní zkušenost. Jednou jsem si usmyslil že si koupíkm akvárko a rybičky. Byl jsem pro to velmi nadšený a tak jsem hned sedl na kolo a dojel si do zverimexu pro menší akvárko, a 4 parmičky.

Někdy odpoledne jsem je umístil do akvárka, a už k večeru byli všechny rybky u hladiny a nadechovali se.

Jednoduše, filtr ryby potřebují ne jen k čištění vody, ale i k oxysličování vody. A nebo pořídit alespoň čerpadlo s dekorativní koncovkou (třeba ty kameny ze kterých jdoou bublinky) :)

Ale i tak se Vám voda za pár dní znešistí, voda, skla akvária, dekorace uvnitř... A jak píšete, asi byste nechtěla měnit vodu každý den :)

Takže když akvárko tak jednoznačně alespon s filtrem.

werdinka
hodnocení

Dobře:) Mockrát Vám tedy děkuji za Váš názor...:) kouknu tedy určitě i po filtru:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]