Nejste přihlášen/a.
Štípal jsem dnes v sobotu dřevo ve stodole a zaslechl mňouknutí. V plastovém kbelíku byla dvě koťátka. Tak jsem je vzal a dal (přesypal, abych se nedotkl)) jsem je do hadrem vyložené papírové krabice. Manželka se včera v pátek lekla kočky, která utíkala ze stodoly, ale že tam má koťátka jsme ještě nevěděli. Kočce jsme tam dali do misky mléko a do druhé misky syrové malé rybky, které syn nachytal v potoce. Občas jsem se na koťátka šel přes den podívat, ležela klidně v krabici, ale kočka s celý den u nich neukázala. Pak jsem tu kočku viděl k večeru na zahradě, ale je strašně plachá, hned utekla. Co máme dělat, aby koťátka nezemřela? Jedno kouká oběma očima a to druhé jen jedním okem. Druhé má úplně zavřené. je to normální? Mohou být tak týden stará.
Milý, přemilý aloisbi, máte krásnou duši, vy i Vaše žena. Nebojte se, koťátka opravdu "prohlédnou" sama, nebo jim to olíže jejich maminka. Ano, lidský pach jejich matce nevadí, to má hop pravdu. Ale syrové rybky to není to pravé ořechové. Nakrájete obyčejný chleba do mléka a přidejte kousek nějakého párku, nebo salámku měkkého, co máte doma a zamíchejte. Nemusíte kupovat drahé konzervy. Ke mně chodí kočičky ze statku, a kdybych měla kupovat konzervy, tak bych nakonec hlady "chcípla" i já. Vymyslela jsem to tak, že koupím velkou kilovou konzervu pro psy, ono je to všechno stejné, nakrájím chleba do mléka, vidličkou rozmačkám ty kousky masa masa z konzervy a zamíchám. Tobyste koukal, jak si kóči pošmakují. Dávám i zbytky kenedlíků s omáčkou a tak dále. Ještě jednou Vám děkuji za zvířátka.
Milá Suzy, děkuji za dobré rady, jak ty kočky krmit - nevěděl jsem, že mají rády mléko a maso dohromady )
já koťata krmím krupicovou kaší - neslazenou... a jak jim jede...
Jinak můžete pro mámu koupit kočičí granule a nechat jí tam zásobu - nezkazí se a kočka se nají kdy bude mít chuť...
Vzhledem k ceně mléka a výživě koček je lepší kousek mletého masa, nebo granule, na které nejdou mouchy. Kočky obiloviny nijak zvlášť nevyužijí.
A když už krmíte kočky chlebem, proč aspoň nekoupíte konzervu pro kočky? Ono to totiž není všechno stejné...
Milá eldo, já tady mám dvakrát denně i osm strávníků. Konzerva kočičí, 250gr. stojí kolem 14kč. Teď si to spočítejte krát osm, granule jim také samozřejmě dávám. A musím kupovat Whiskas, nebo Kitekat, protože i když jim to namíchám s těmi levnějšími, stejně hezky vychroustají ty dobré a ty levné tam zůstanou. Ale jen do rána, protože každý večer pozoruji, jak přicapou dva ježci, a ti zbaští ten zbytek, a nakonec mi k tomu nadělí i hovínka. Věřte mi, že kdyby mi to moje finanční situace dovolila, určitě bych jim kupovala ty kočičí. Ale nemohu si dovolit dávat kolem stovky každý den, protože 250gr. má jedna kočka na den. No a to jsou jednoduché počty, za měsíc bych musela investovat do jejich jídla kolem třech ticíc. Můj důchod je osm, tak se nehnehněvejte, ale nemohu si takový luxus dovolit. A abych jim nedávala nic, to bych nedokázala. Tak jsem vymyslela jinou, pro nás všechny, tu nejschůdnější aletrnativu.
Když jsem se sem nastěhovala, měla jsem jen dvě kočky, ty jsou vykastrované, pak mi syn nadělil tu svou, a pak se mi to tady takhle rozmnožilo. Ale když jsem měla jen ty dvě, tak dostávaly samozřejmě normální kočičí konzervy, ale copak můžu jedněm dávat lepší, a těm druhým ne? Tak mají teď všechny stejné jídlo. Víte, ono je to o něčem jiném, když jste v bytě, a máte jednoho rozmazleného miláčka.
Dobrý den,
v bytě máme kočky tři, navíc ale krmím kočky v okolí a někdy také přispíváme na útulky Mně spíš vadí způsob, jakým jste přispěla. Chápu, že pro kočky děláte vše, co je ve vašich silách, ale styl vašeho příspěvku spíše říká, že tohle je nejlepší způsob stravy pro kočky všechny...a to rozhodně není.
Koťátek se můžete dotknout, kočka je většinou nezavrhne kvůli člověčímu pachu, pokud není úplně zdivočelá. Kontrolou koťátek asi nevědomě plašíte jejich mamku, takže opatrně.
Teď tam celou noc nepůjdu a ráno uvidím, zda je mléko vypité a ryby sežrané. Jedeme na týden zase do Prahy a tak jí tady můžeme nechat nějaké žrádlo, ale starat se musí sama. Uvidíme)
Vemte borovou vodu,popř.oční kapky a vyčistěte tomu kotěti to očíčko.Asi bude mít zánět,mívají to často.
doplněno 26.06.11 22:15:Vyznám se v tom ,míváme koťata i 3x do roka.Ublížit se jim nedá,ty záněty jsou z prachu a samy si to neumí vyčistit.
Tak jsem to zkusil, ale ono má to očičko úplně zavřené a zarostlé srstí, že vůbec není vidět, kde je. Tamponkem jsem se snažil tu srst odstranit, ale nešlo to a nechtěl jsem násilím kůži rozthovat. Tak jsem jí to ještě namazal Opthalmoseptonexem. Ještě se na to večer pře odjezdem do Prahy podívám.
Pokud mají koťa asi tyden,tak se jim oči ještě nerozlepili..Vše ma svůj čas.. Ničím to nepatlejte a rozhodně se nesnažte očko nasilím otevřít-můžete víc uškodit než pomoct! Do týdne na vás budou koukat oběma očima všechny,uvidíte..
Tak jsem nic násilím nedělal, jen jsem vzal tamponek na čištění uší a to zalepené očíčko namočil borovou vodou. Když trochu oschlo, tak jsem ho namazal tím Opthalomo - Septonexem. K večeru už bylo očíčko otevřené a tak jsem mu do koutku ještě trochu toho Opthalmo - Septonexu máznul. Ten zánět tam byl evidentně. Koťátka jsou 2 a to druhé už normálně kulí oči. Příští víkend už přijedeme natrvalo na celé léto a tak se budeme koťátkům věnovat. Kočka je kojí a tak snad ten týden šťastně přežijí.
Pro krkovičku, než jsem došla k Tvé odpovědi, musela jsem reagovat na eldu, a také jí tam vysvětluji, že mám mimo kočiček, ještě i ježky. Já prostě bydlím u statku, a tam jsou kočky nevykastrované, takže asi nic víc, nemusím vysvětlovat. Jak už jsem řekla, která přijde, ta se nají, ale denních strávníků, nemám nikdy méně, než osm. Ty už jsou navyklí, a taky vyhánějí nové přivandrovalce. To pak kolikrát běžím s miskou až k plotu, protože mi je těch diskriminovaných líto. Už mám i problémy se sousedem, který vyhrožuje, že je přejede autem. Ach jo. , je to s prominutím vůl, a nemám ho ráda.
Tak to jsem ještě nevypozorovala, asi je chtřejší, než jsme my, protože motýl, to bude asi čistý protein. Už předem hlásím, že jsem v tomto oboru laik, aby se do mne nepustil někdo, kdo ví, zdali je "motejl" protein, či nikoliv. Jen se tak bavíme s krkovičkou.
Já přidám trochu reality. To že má jen dvě,je divné.Většinou mívají tak tři či čtyři.Možná je ale zrovna přenášela.Pokud se o tu kočku postaráte,bude se k vám vracet.Na dobré zázemí kočky reagují velice pohotově. Opustí Vás možná až budou koťata velká.Jestli si chcete koťátka nechat,chodtě k nim často, aby si na Vás zvykla. Jinak budou v dospělosti plachá stejně jako jejich máma.Je plachá protože vás nezná a koťata ukrývá.Může se stát,že je najde nějaký kocour a sežere je.Občast to udělá i sama kočka,ale je to vyjímečné.Jinak takovéto "terénní" kočky je třeba pravidelně odčervovat,když už nic jiného.Osobně považuji za nekontrolovatelné rozmnožování domácích koček za nezodpovědnost lidí.V minulosti se to řešilo utopením koťat,což je děs. Kastrace dokáže ušetřit mnohá trápení jak zvířatům tak lidem. Ujišťuji vás,že příští rok budete mít koťata ve stodole opět a další rok třeba zase. Jinak buďte v klidu,kočka se o koťata postará.Trochu mě zaráží fakt,že vás překvapilo,že se vám toto stalo,protože na vesnici to není nic vyjímečného.Za chvíli byste mohli krmit lajsko koček.Odčervení(nemůžete se dívat na kočku,která má břicho jako koule od plných střev škrkavek) něco stojí a granule rovněž.Pokud si necháte koťátka,tak kočičku doporučuji kastrovat jinak vás takto obšťastní každý rok.
Byla schovaná v plastovém koši vysokém asi 50 cm, takže samy nemohly ven. Dal jsem je do papírové krabice vystlané hadrem a ona se pak proběhla po dřevníku a vrátila se tam. Mohla by některé sežrat kuna, která se někdy prohání po půdě? Zítra už tam jedeme, tak dám zprávu jak to přežila.
Kuna koťatům neublíží,s kočkami se kamarádí.Viděl jsem to na vlastní oči.Koťata žerou kocouři,asi nechtějí aby jim vyrostla konkurence.
Možná jednou to tak fungovalo, ale moje kočka nesnáší kuny, křečky, lasičky, ptáky, sýčky, jiné kočky, hlodavce... Těžce se smiřuje jen se silnějšími jedinci. Není to osobní, prostě je zabije. Ale je to kočka budyňská, žádný gaučák, spíš pytlák a šelma.
V případě zájmu můžu dodat další kusy z chovu, protože její matka stále ve 14 letech vrhá koťata.
Koťátka jsou v pořádku, trochu vyrostla. Jedno je kocourek a druhé kočička. Kocourek na mne syčí a snaží se utéct a schovat. Kočička je krotší, jen se krčí, ale zasyčí jen jednou a jen někdy. Kocourek měl zalepené obě oči zaschlým hnisem, tak jsem mu je vyčistil vodou, protože ti pacholci chtějí v lékárně za 50 ml borové vody 45,- Kč! Pak jsem mu je namazal Opthalmoseptonexem, který zbyl, když měla manželka vloni zánět spojivek. A už je dobrý, obě oči má velké a otevřené. Kočička má pravé oko také zanícené a tak jsem jí ho dnes už asi potřetí čistil a mazal, snad to bude dobré.
Stará kočka vždy utíkala, když jsem vstoupil do stodoly, ale včera jsem na ní mluvil a ona zůstala, ale mručela a syčela jak had. Dneska jsem na ní zase mluvil, tak přišla trochu blíž a přikrčila se, mrskala ocasem a zase mručela a syčela. Když jsem trochu ustoupil, tak potvora na mě zaútočila, skočila dopředu, sekla proti mě packou a prskala. Tak jsem proti ní vystartoval s kýblem v roce a zařval jsem na ní : Ty potvoro, co si to dovoluješ? A ona se lekla a utekla okénkem ven. Já vím, brání ta koťata, ale jak se příště proti mě přikrčí, tak jí poženu! Dávám jí jídlo do misky ráno a večer a do druhé misky mléko. Ráno jsou obě misky pečlivě vylízané.
Přes den se většinou někde toulá, ale večer vždy přijde a poctivě koťata nakojí, takže ráno mají bříška tvrdá a jsou těžká. Toho kocourka dáme jedné známé a tu kočičku bych si chtěl ochočit a na chalupě nechat.
Tak a koťátka jsou pryč! Ještě včera se rozlézala po dřevníku a dostala se až na trámek pod okénkem, kudy házím dřevo dovnitř a kudy také chodila kočka. Nesundal jsem je, protože jsem si myslel, že až odejdu, tak slezou zpět do košíku, v kterém si hezky hověli. Kocourek vystrčil hlavičku z toho okénka a krátce pisklavě zamňoukl, jakoby volal mámu. Před tím jsem jim dal večer do misky nasekaný pečený bůček a mléko. Kocourek hned byl u misky a bůček žral, kočička ještě ne. Dnes ráno jsem přišel a koťátka nikde, bůček nesežraný a mléko nevypité. Kočka zřejmě odvedla koťata někam do polí, kde asi žije a loví myši. Můj známý mi vyprávěl, že mu také divoká kočka porodila koťata v zahradní chatce, že jim také dával žrádlo , aby mu tam zůstaly, ale po krátké době také zmizely. Je mi to docela líto, kočičku jsem si chtěl nechat a kocourka by si vzala jedna známá, byl opravdu pěkný - zrzavočerný.
doplněno 11.07.11 21:03:opravuji : ...vrhla koťata )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.