Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakalena voda v akváriu

Od: bibi37* odpovědí: 10 změna:

Ahoj,mam problem s vodou v akvarku.mam tam vodni zelvu a poslednich 14 dni se mi voda v akvariu priserne zakaluje,za 2 dny je uplne hnusna*plac*.takze sem vcera vecer akvarko vzala a sla sem ho umyt.vycistila sem ho dezinfekci,soli,znova sem dala vyvarit kamen,kterej tam mam uz skoro rok a vyplachla jsem akvarko varici vodou,ted prijdu z prace a akvarko tak zakaleny,ze neni videt na druho stranu *zed*.tak ja uz fakt nevim,pritom filtr tam mam a jak sem uz psala dela to posledni 2 tejdny,takze ja ted zas jdu vykydat vodu*ee*.jestli nekdo vite co s tim je,prosim napiste mi to.zelve se tam uz asi taky nelibi :) dekuju moc

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

3x

Bohužel jsem se nedočetl o jaký vlatně zákal jde. Těch příčin růzých zákalů je více. Nejprve je potřeba vědět kde je "akva" umístěno , jestli na něj jde přímé sluneční světlo, jak často se nádrž odkaluje a mění voda (část 1/3) , propírá filtr, jaký je to filtr a jak velká nádrž, jaké je dno. Jaká voda se při výměně používá atd.

To co jsi udělala (vypuštění nádrže a vyvaření atd) nebyl dobrý nápad ,ale je to snad nejčastější chyba v akvaristice. Pokud jde o zákal , který tam je teď a je bílý, tak je to úplně normální a v podstatě se mu nevyhneš. Jedině použít vodu z jiného akva a nebo alespoň část.

Bohužel nemohu souhlasit s Martinou ohledně bodu 2 a 3. Zeolit je opravdu vulkanická hornina, která se používá v akvaristice ve filtraci, ale nikoli proto , že by z vody odstraňovala "odbourává přebytečné organismy a nežádoucí chem.prvky" , ale proto , že je to hornina hodně porézní a její "plocha" je tím velká a dobře se v ní usazují nitrifikační bakterie, které právě odbourávají z vody NO2 a "přemění" ho na méně škodlivý NO3. Bohžel v kombinaci s UV lampou to pak nefunguje. UV lampa opravdu vodu sterilizuje a to včetně těch užitečných nitrifikačních bakteríí, "vlastnoručně odzkoušeno". Jediná filtrační náplň , která odstraňuje chemické složky z vody je aktivní uhlí, bohužel jeho nevýhoda je že po24 hodinách je nasicené a už nic "neodebere"

Pokud jde o výběr venkovního filtru Tak bych vybíral mezi Eheim (ne Classic) , Sera, Tetra-Tec, Atman. Vždy je potřeba se u filtru zameřit na "plochu" a jednoduchost výměny náplní a praní (proto ne Eheim Classic), dostupnot náhradních dílů a v neposlední řadě na spotřebu energie. Rozhodně bych nedoporučoval sice levné při nákupu , ale na energii náročné Aquanova o poruchovosti těchto napodobenin značkových filtrů nemluvě.

Je potřeba vybírat podle velikosti nádrže to je jasné, příliš velká cirkulace není dobrá a to ani ohledně zelené řasy. Pokud chceš levnější a přitom kvalitní tak Atman, pokud chceš připlatit méně , tak Tetra a pokud na ceně nezáleží tak Enheim, Sera.

Hlučnost je u těchto filtrů velmi malá a překvapivě dle zkušeností i Atman je tižší než Sera.

Když tak doplň informace.

bibi37*
hodnocení

dekuju za vycerpavajici odpoved:) akvarium mam v koute,takze slunicko se na nej nedostane.filtr mam Altman a akvarko je male 60x40x30cm,ted budu prave zarizovat uz velke,takze dekuju za radu s filtrem,na filtry co jsem koukala se pohybuji tak kolem 2000,- ten bude teda asi kvalitni,co myslis?bohuzel sem se nepodivala na znacku.na vymenu vody pouzivam vodu z kohoutku,bydlime ve meste .vubec sem netusila ze je chyba vymenit celou vodu,je dobre ze to ted uz vim.ten zakal je do bila,nechapu proc tam najednou je,zelvu mam uz asi rok a zakal se tam vzdycky udelal az tak po tydnu,ale ted prave hned druhy den,tak nevim cim to je,ze prave takhle rychle vzniknul.*plac*

ar*

Tak pokud se jedná o vodu z kohoutku, tak tam je potřeba vždy před výmněnou vody nechat odstát alespoň 3 hodiny , aby vyprchal chlór a pak vodu vyměnit cca 1/3 vody 1x týdně.Pokud se voda vymění pokaždé všechna, nádrž pak trpí takzvaným "syndromem mladého akvaria"

To samé při praní filtru, neprat pod tekoucí vodou z kohoutku, ale ve vodě odsáté z akva při odkalování. Ten chlor totiž zabije většinu užitečných bakteríí a chvilku zase trvá než se kolonije bakterií utvoří.

Ten bílý zákal to jsou přemnožení nálevníci, když je teplejší voda přemnoží se dříve (to je důvod proč teď v létě se udělal po dvou dnech). Pokud budeš pravidelně měnit jen část vody tak z bílým zákalem probém nebude. Daleko horší pro "obyvatele" nádrže je ,ale doba po zániku bílého zákalu. Když nálevníci pomřou, tak z jejich těl je ve vodě hodně odpadních látek , které sice nejsou vidět ,ale pro ryby (želvy) je to daleko horší než celý bílý zákal. Pokud všechnu vodu vypustíš a dáš novou tak se ten koloběh neustále opakuje. Pak je vše v akva náchylnější k nemocem.

Ta současná nádrž je cca 70 litrů a tam by byl šel použít třeba Tetra Tec EX 600 ,Atman CF-600, Elite Crystal Flo 20 od Hagena na něj sem zapoměl i ten není špatný atd.

Jak velká má být ta nová nádrž?

doplněno 21.06.11 19:08:

Martino díky a doufám, že jses neurazila za ten nesouhlas sa zeolitem a UV lampou. UV lampu sice doma mám ,ale nepoužívám, páč opravdu šlo NO2 po zapojení nahoru (pokud by došlo ke kalamitě v akva a nějaké nákaze tak ji určitě použiji). Jinak pokud jde o Zeolit tak doporučuji nekupovat v akvaristice za několikanásobnou cenu, ale raději někde ve "stavebninách" které ho vedou. To co člověk koupí ve "zverimexu" v 10 dgk balení , za ten samý peníz koupí ve stavebninách zeolitu "kýbl".;)

martinaa*

:) Mate skvele odpovedi.

bibi37*
hodnocení

tvoje odpovedi jsou super,je videt ze tomu vazne rozumis,konecne nekdo ;).ten filtr co ted mam je Altman At-f301 je to na 30-50l ,doporucili mi ho ve zverimexu,ale ted bych si asi koupila vykonejsi .nova nadrz ma 100x40x50,pochopitelne tam bude tak polovina vody,kdyz je to pro zelvu.z akvarka sem vylila 1/3 vody a dala jsem tam odstatou a je to porad zakaleny,sice min,ale je ,tak to mam nechat a uvidime co to udela?kdyz sem mela zelvu par dni a jeste sem nemela filtr ,dostala z vody nemoc oci,takze sme jezdili k doktoru na injekce,mam strach aby to zase nechytla kdyz je to zakaleny,ale kdyz pises ze trpi vic kdyz to cely vykydam a dam tam cistou vodu,tak je ji ted lip,co?

ar*

On ten zákal nezmizí hned po částečné výměně vody. Tím si už teď musí nádrž projít, s tím nic nenaděláš. Jak jsem psal, ten zákal přímo nevadí. Horší je to vždy po zákalu, tam je ve vodě daleko více čpavku, NO2 a pak NO3. Když už je tam živočich bude potřeba tak každý 4 den vyměnit cca 15-20% vody (odstáté). Do měsíce to bude v pohodě.

Pokud jde o ten nový fitr tak při rozměrech a 1/2 vody se bude jednat asi o 100 litrů. Koupil bych Tetra Tec 700. Má podobné vlasnosti jako Atman CF 600, ale proti Atmanu má 3 "komory"(Atman jen 2) a je jasné že čím je větší plocha filtračních vložek tím je to lepší. Dalš věc je , že tam můžou být tři druhy náplní, v každé vrstvě jiná. Cena Atmanu a Tetry bude hodně podobná, dostupnost dílů taky.

doplněno 21.06.11 22:14:

Hlvně si obě nemyslete, že jsem si žádným problémem neprošel. Když jsem začínal s akvaristikou o internetu se nemluvilo ani ve Sci-Fi filmech :) Tenkrát jen informace z knížek, dnes je to v tomto směru daloko jednodušší.

doplněno 21.06.11 22:57:

Já dost nakupuji tady mamejeradi.cz/... Jsem tam spokojený, nebyl nikdy žádný problém.

Jen musím upřesnit ten Tetra Tec 700 má 4 komory . Možná by v tvém případě stačil i Tetra Tec 600 ,ale želva dokáže zaneřádit dost akva výkaly. Rozhodnutí bude na tobě, rozdíl není ani 200Kč.

bibi37*
hodnocení

ok,skusim to a ozvu se jak sem dopadla ,dekuju .jeste se teda zeptam,nevis na jakych strankach bych ten filtr sehnala,nebo je lepsi ho koupit v kramu?

bibi37*

ahoj filtr sem poridila na tvoji radu,ted mam velke akvarko s vykonnym filtrem,ale mam dalsi problem,zacaly se mi delat bublinky na hladine a povlak.pred dvema dny jsem vodu odklalila a asi pred dvema tydny umyla filtr,ale presto se mi tam delaj ty bubliny a ten povlak,akva je ted pred oknem,takze na nej jde pul dne slunicko,ma to nejaky vliv na vodu?v akvarku je zelva a ma tam jednu rybicku jako potravu,ale uza si 3 tydny,nejak se s ni skamaradila a nechce ji sezrat.pochybuju ,ze pricinou by byla rybicka.na dne akva mam kaminky,ty jsou proprane a vodu nespini.muzes mi poradit?

dekuju:)

martinaa*
hodnocení

0x

Ve tvé nádrži zřejmě došlo k přemnožení prvokú a tím také k organickému znečištění. Nastartovalo to rozmnožení sínic to je důsledek zelné a kalné vody. POkus krmíš rybím masem v kusech, toto maso silně znečišťuje vodu, daleko více, než malé ryby, které želva spolkne vcelku. MOžná je špatný či rozbitý filtr, protože ten by měl čistit. Ale zkus následující:

1.udělej radikální pořádek ve filtraci (kontrola, zakoupení nového, lepšího)

2.vlož do filtrace zeolit(vulkanická hornina, odbourává přebytečné organismy a nežádoucí chem.prvky)

3. zapni UV lampu pro sterilizaci vody/dosti důležité

4.nesvítit cca5 dní

5. nekrmit udržuj čistotu ve vodě, pokud musíš krmit tak lechce stravitelným krmivem. Poté z vody odstraň bytky krmiva

6. poslední krok nutno mít větší cirkulaci vody a hodně prokysličovat., než započneš tento proces vyměň co nejvíc vody.

bibi37*
hodnocení

dekuju za odpoved,krmim ji jen suchejma cervama.ted sem ji koupila i zivy rybky,tak tam je s nima*smich*.mozna to bude tim filtrem,ale v srpnu ji budu zarizovat uz velke akvarko,takze budu kupovat venkovni filtr,doufam,ze ten bude dobrej,nemas s filtrama nejake zkusenosti,treba jaka znacka tech venkovnich je dobra?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]