Co se děje v našem nose? Jako konkrétní příklad uveďme rýmu a sledujme, co drzý vir s našim čichovým orgánem provádí. K nákaze postačí jediný nepatrný rhinovirus. Napadne buňky a tak nalezne vhodné prostředí, aby se mohl množit. V tom je opravdu přeborníkem. Po proniknutí do buňky ji totiž donutí vytvářet své kopie. Infekce způsobí, že buňky sliznice vytvářejí více tekutiny, která dráždí a nutí ke kýchání. Do vzduchu se pak rozprašuje nepředstavitelné množství virů, které vyhledávají své další oběti. Rýmou však nemůžete nakazit svého mazlíčka, například psa či kočku.Rhinoviry, podobně jako ostatní jejich příbuzní, totiž většinou napadají jen jeden druh hostitele, u rýmy tedy člověka.
strejc- Tak tady nemate pravdu asi. nemate psa doma. dojděte i do zverineksu i tam Vám to potvrdí že se mužou nakazit od majitele rýmou i chřipkou nezlobte se ale, mám pravdu já.SO.
tesyk*
A nebo má Nensy podobný čichový orgán jako její pes?
Mám psa, dokonce byl několikrát na zdejších diskuzích vyfocen. Otázka se ptala na rýmu a nikoliv na chřipku. V případě chřipky je nákaza jen u typu A. Doporučuji předčíst si něco o epidemiologii. V případě rýmy se jedná o zánět horních cest dýchacích a ten je opravdu nepřenosný. Nezlobím se, dávno již vím své...
Upřesnění: Zánět horních cest dýchacích, tedy rýma, je nepřenosný z člověka na psa a naopak.
nensy*
strejc- Já Vám jen piši že ta naše chytla od nas i chřipku. Já se sni dostIi nachodila na Iněkce dokonce dostala i antibiotika tak až pujdu znova k veterinaři tak Vám to donesu pisemně potvzeno..Jedině jesli berete rasi co jsou zvyklé venku tak to bych ještě pochopila.Ale, domaci mazliček chytne vše ještě dopiši i křeček mě umřel na chřipku od nas.SO.
Ještě teda jeden, ale asi marný, pokus. Otázka se o chřipce vůbec nezmiňovala, jednalo se o rýmu. Pokud vám váš zvěrolékař dá písemné vyjádření, že pes od člověka může chytit rýmu, zveřejněte jej (vyjádření) zde. A je úplně jedno, zda se jedná o psa malého či velkého, žijícího doma či venku.
strejc :P
nensy*
strejc- Já jen naznačuji že pes dstane i od člověka nemoc- rýmu- chřipku.SO.
tesyk*
To já mám zase souseda, ten se léčí na psychiatrii protože pokousal policajta. A teď si sehnal psa. Tak to aby jsme se báli, že to ten pes chytne od něj a pokouše nás všechny dokola.
Vite co ja se vam zeptam moje mam je veterinařka . budeme to alespon vědet na beton ok?
nensy*
honzek11 Tak to bych byla moc ráda aspon bude rozhodnutoděkuji.SO.
nensy*
Hezky DEN Rýpale je to aspon dobře...SO.
nensy*
RÝLALE jste spokojen pozor na vše vředy nepřeji to ale, z toho rýpani se udělaj...SO.
honzek11*
Podle mámi prs od člověka může chytit rýmu nebo jinou virozu ale to neznamena ze muže chytit vsechny druhy .Nicméně prý když jí chytí tak se z ní vylečí daleko rychleji než člověk takže to zase až tak zlý neni!
nensy*
honzek11 Moc ti děkuii za pomoc ano, o to mě šlo já vim že nemuže všechny virozi chitit. Mě šlo o to že tu rýmu i chřipku chytne od člověka ještě jednou moc děkuji .SO.
Jsem si jistej,že si tu zas snažíš vyléčit si svý komplexy.Naprosto nekomromisně míjíš podstatu věci a dupeš po něčem,o čem nemáš ani šajnu.Bez jakýkoliv rady,pomoci či významu svejch vyjádření tradičně naplněných nesouvislostí a hromadou chyb vrtáš a vrtáš.Odpovídám všem s tim,že sem asi jedinej kdo pozorně pročet pojednání o rýmě.Hele,nensy,jestli mi chceš něco sdělovat,dělej to na nebodovaný diskuzi,takhle se ztrapňuješ dvojnásob.A piš to alespoň na úrovnovni absolventů základní školy
nensy*
kibic- Šlo psí rýmu ... o nemoci Vám jde o co... už mě konečně nenepadejte... měla jsem pravdu já tak Vás... prosim nedotýkejte se mé odoby...SO.
Paní nensy, původní otázka byla, zda lze psa nakazit od člověka rýmou. Nešlo o žádnou psí rýmu!. Pokud máte potřebu si s někým vyrovnávat své osobní problémy, nedělejte to ve spojitosti se mnou!
Rýma je způsobována u člověka lidským rhinovirusem, který jak patrno už z pojmenování, se týká výhradně lidí. Pokud se jedná o nákazu chřipkou ( a to jen typem A ), objevuje se někdy rýma jako doprovodný jev, nejedná se však o lidský rhinovirus. Ještě se pokusím o lepší vysvětlení. Popotahuje-li člověk, neznamená to, že musí popotahovat jeho pes. Může se také jednat o alergickou rýmu, ale zde je to stejné. Je-li člověk alergický na nějakou látku, u jeho psa tomu tak s největší pravděpodobností nebude. A nebude tomu tak ani naopak.Honzek11 - mám dojem, že jsi své matce otázku interpretoval nedostatečně přesně. Asi by bylo vhodné, abys pročetl mnou uvedený článek, eventuálně jej dal předčíst své matce a počkal si na její vyjádření, a teprve pak se pouštěl do diskuze. BTW mám ale dojem, že tvůj dialog s nensy nemá s původním tématem vůbec nic společného. strejc
Rýmu může dostat či chytit i pes od člověka,je to jak je ten pes odolný,ale stát se to může...a jak jsem četl příspěvek od kibic tak ten může chytit i psotník od psa..
honzek11*
pro me za me ten pes muze chitit i pohlavni choroby ale na to se nensy neptala jde tu o rymu a tu chitit muze nejaky žaludeční vředy sem naprosto nepatri mozna by bylo lepsi kdyby kibic nekibycoval a radil mel by nechat nensi na pokoji a jit se treba vyvencit ci co fakt nevim co mu to prinasi!
honzek11*
Aha tak to se fakt neptala nensi ale sany to je ale detajt na tom nezalezi!
nensy*
honzek11 Moc děkui za pomoc tady šlo o rýmu zviřete a nemoce doufam PANUK KIBICOVY už to bude jasné a dá mě pokoj přeci sem nebudu psat nějaké blbosti když mám skušenostSO.
honzek11*
04.02.07 10:51
no zač
sany*
já vám všem děkuji za odpovědi, ale jsem z nich trošku zmatená. Dověděla jsem se, že pes nemůže dostat od člověka rýmu. Pak může, ale malou, aby od ní nedostal žaludeční vředy, protože pak by pokousal policajta a mohl by dostat psotník. Skončil by na psychiatrii, kde by ještě, nedej Bože, chytil pohlavní chorobu.
Zachovej paniku a vyber si jen to co rozum potvrdí.
sany*
To máš pravdu. Díky
sany*
Strejci, díky za radu. Myslím, že ta tvoje je nejpravděpodobnější. Jinak jsem se opravdu docela dost pobavila.
honzek11*
To tvého výběru ti mluvit nebudu protože strejc je tady o hodně dýl než já a je to tvoje volba . A jink my jsme tady takoví vtipálci kdo by se nepovavil že!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.