Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přežije klíště v bytě?

Od: jordana odpovědí: 14 změna:

Dobry den,prosim o radu.Pred tydnem se mi ztratila kocka (britska),ale vcera se vratila a mela na sobe dve klistata.Jedno mela za ouskem (takove ruzove,uz trosku vetsi) a druhe mela pod bradou (bylo obrovske-takove sede,nacucane).Rekla jsem si,ze ji je vytahnu.Napred jsem (to obrovske sede-pomazala francovkou,vzala kapesnicek a snazila jsem se ho ukroutit,vubec to neslo,kocicka uz sycela,skrabala me,ale na potreti se mi zdalo,ze je snad cele venku,trochu jsem si prohlidla,melo spoustu nozicek,ale havicku nepoznam,zda jsem ji teda vytahla..nevim.No,ale jde o to druhe,pustilo se doma a ja ted s hruzou cekam,kdy na nas nekde vleze,mam dve male deti 2 roky a 8 le,nejsme ockovane.Bojim se a mam strach,preziva bez krve?Ci co mam ted delat,mam strach.Vsude ho hledam,lezu po zemi...a jsem nervozni,kde muze byt.Je to nebezpecne?Poradte mi prosim.Dekuji Vam vsem.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

2x

Jordano, neuděláte nic. Jediné co můžete, nastříkat sebe a děti nějakým vhodným repelentem a čekat. Klíště buď poleze po vás, to poznáte podle lechtání, nebo bude zpět na čičině. Prohlížejte se. Ještě možná vystříkat místnosti něčím, zavřít okna a jít třeba na procházku. Po příchodu pořádně vyvětrat.

hodnocení

2x

jordano, neprožívejte to tak a nekazte si svůj mladý život. Už se stalo.*hej*Kdyby se vám někdy stalo, že se pustí už nacucané, pozor, ať na něho někdo nešlápne. Někdo takhle šlápl na nacucané klíště na chodníku a skvrna tam byla snad měsíc, ikdyž pršelo. *cert* Klíšťata z duše nenávidím, ale co už!

doplněno 04.06.11 11:02:

Ještě: jestli kočka chodí ven, kupte pipetku, která se kápne do kožíšku na lopatky, kde si kočka nedosáhne jazykem. Firem, které toto vyrábí je více Frontline, Adventix. Ve zverimexu nebo v lékárně, podle váhy zvířátka. *hej*Funguje to i na blechy, ježci a myši jich v trávě poztrácejí dost, které přenášejí střevní parazity. A mohly by je dostat i děti. Kočku je třeba čas od času cca 2x za rok, odčervit.

hodnocení

0x

K tomu velkému: pokud tam i zůstala hlavička, nic moc se neděje, ona vyhnisá. A to druhé... ono nejspíš někde zašlo, když už se teda pustilo, ale pokud se chcete cítit lépe, každodenně prohlédnout celé tělo (dobrá příležitost je koupání), zvlášt ochlupené partie, vlasová hranice, ohanbí, tam se může dobře schovat. A není třeba panikařit, ono pokud i přežilo a naleze na vás, za prvé nemusí být infikované (kde bydlíte? Tuším, že na webu se najdou mapy oblastí s vyšším či nižším stupněm promořenosti), a za druhé i kdyby bylo, ono nenakazí hned, čím déle se drží, tím je pravděpodobnost nákazy větší, takže pravidelné denní prohlídky jsou dobrou prevencí. No a kdyby se přece chytlo a vy ho našli (i třeba nějaké venkovní). na vyndavání se prodávají v lékárně celkem levně docela šikovné kleštičky, takový jako drapák, a nebudete-li je mít, dají se docela dobře nahradit versatilkou. No a po vyndání místo desinfikovat a následně sledovat. Kdyby nedej bože bylo s boreliózou, znáte to, to se projeví velkým červeným kruhem kolem kousnutí a v ranném stádiu se snadno zlikviduje antibiotiky. (Očkování by pomohlo proti encefalitidě, ale proti borelióze stejně lidské očkování není.)

Jo a vytažené klíště nerozmačkávat, vcelku spálit v papírku a/nebo spláchnout do záchoda, při rozmačkání hrozí nebezpečí, že se eventuální infikovaný obsah roznese do okolí.

Ještě přicházejí do úvahy repelenty, ale ty bych doporučil spíš při výletech, přece se nebudete pro vágní podezření od rána do večera mazat doma smradem. Zvářil bych ale repelent pro kočku. Psovi my osobně dáváme obojek antiklíšťák, ale existují i kapky, které se na zvíře na dvou třech místech (dle velikosti zvířete) nakapou a dost dlouho chrání. Veterinář poradí a prodá vhodný přípravek.

buss
hodnocení

0x

To pes jich v sobě měl, o kočkách nemluvě, byli stříkáni Diffusilem, starýma voňafkama i petrolejem a jak byl cíítit, ale co pes.
I mně se většinou podaří hlavu odtrhnout a žiju furt a bez problémů. Kdysik jsem to řezal žiletkou, vypálím Pitralonem či podobným co zbylo..., jinak ve vaně utopím. Doporučené vykroucení .. když se podíváte na ty háčky na sosáku ... Letos už osm. Včera včas zachytil dvě, takoví malí mrzáčci, ani to vidět skoro není. A to jsem tak do 1985 nevěděl, co to je. Experimentovat, chytit klíště a zkoušet, co na něj platí.

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, co máte dělat teď už Vám napsali jiní, já přidám vlastní zkušenost, jak klíšťata vyndavat. Mám na to elektrikářské krokosvorky, známé též jako "krokodýlky". Do ozubené čelisti klíště uchopím a pomalu otáčím proti směru hodinových ručiček. Sice se tvrdí, že klíště se takto vykroutit nedá *stop*, ale já to tak dělám úspěšně už patnáct let. Vytažené klíště v krokosvorce spálím zapalovačem a kočičce na postižené místo fouknu Septonex. Asi je lepší začít od nejmenšího, nacucané klíště se bude pohybovat pomalu, jestli vůbec. Patronka

hop®
hodnocení

0x

U zvířat není velký problém, když zůstane hlavička v ráně, tělo si s tím poradí, zvířata si samy někdy klíště ukousnou a rána se i tak časem normálně zahojí.

"Ztracené" klíště se podlle mne pravděpodobně chytí opět na Vaši kočku, Ovšem pravidelnými prohlídkami tělesné schránky Vaší i dalších rodinných příslušníků nic nezkazíte. Určitě bych ale kvůli jednomu klíštěti doma nepanikařil, když půjdete na procházku do přírody, můžete si jich "nachytat" daleko více.

Pro chemickou ochranu před klíšťaty měl u mých psů nejlepší výsledek Frontline, stačí podle návodu občas několik kapek na hřbet a byl klid. Při ničení klíšťat se nedoporučuje mačkání ani pálení - i při pálení třeba v popelníku může z klíštěte vystříknout infikovaná krev. Klíšťata vždy odstraňuji elektrikářskou krokosvorkou. Klíštěte se tak nedotýkáme rukou, nemačkáme ho (v oblých čelistech je dost místa, abychom krev z klíštěte netlačii do rány), a pootevřením "krokodýlka" lze klíště vysypat rovnou do záchoda a spláchnout.

P.S.: toho "krokodýlka" nosím stále u sebe i přesto, že už pejska nemám. Ale i moji zvířecí kamarádi od mých člověčích kamarádů občas někde uloví podobný "dáreček"...

doplněno 04.06.11 11:27:

... než jsem to dopsal, Patronka zareagovala ;) Přidala i Septonex, který je dobrý, ale ne vždy při ruce (to bych musel místo ledvinky nosit batoh)... :)

Přežije klíště v bytě?

*palec*krokodýlek je špicovní! *palec*

kejki

Já mám ty kleštičky, které se teď dají koupit v každé lékárně, chytí i ty úplně nejmenší potvůrky. lekarna.cz/...

hop®

Tyto kleštičky jsem ještě neviděl, ale opravdu vypadají, že by mohly fungovat! A za tu cenu...*palec*

buss

No a já si myslím, že jsou na prd, nepoužívám po zkušenostech, opět dnes zafungoval petrolej.

kejki

Včera ráno jsem vyndaval 2 ta úplně malá, ještě na místech, kam téměř nedosáhnu a nádhera. A kocourům také, dřív to bylo martyrium, teď to jde rychle, takže neprotestují.

pb®
hodnocení

0x

Poradne bych vyluxovala a vytrela treba Savem a doufala, ze se tim kliste zlikvidovalo. Jinak kliste se da poslat i na rozbor.

krkovicka*
Rozbor-1500kč.Aspoň mě to takhle bylo u dr. řečeno

pertl
hodnocení

0x

Myslím že to berete až moc vážně :D a podle vás už může být smrtelné i pouhé kousnutí komárem *smich**haha*. Klíště které se pustí za nějaký čas stejně zahyne.. pochybuji že hledalo objekt a pokusilo se znovu přisát :) . Skusil bych vzít vysavač a vysát byt kde se dá. Já osobně mívám tak 5 - 10 klíštat za rok .. nejsem očkovaný a musím zaklepat zatím bez problémů . Ale znám případ od známého a ted vás trochu vystráším tak ten byl po infikovaném klíštěti asi 4 měsíce mimi provoz :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]