Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je čokoláda vhodná pro psa?

Od: zjervoj* odpovědí: 22 změna:

Potřeboval bych vědět, jestli je čokoláda pro psy toxická nebo ne. Někde jsem viděl, že jo jinde, že ne. Díky za odpověď.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Proč vůbec dávat psisku čokoládu? Doporučuji zadat na internetu do vyhledavače ČOKOLÁDA A PES a budete žasnout. Dejte psisku raději něco opravdu psího! Čokoláda opravdu není to pravé, dejte ji raději manželce... :)

izu*
hodnocení

2x

Je!A to i v malém množství,hlavně hořká s velkým podílem kakaa.

asminkam*
hodnocení

2x

Lidskou čokoládu ne, ale ve zverimexech prodávají speciální mini čokoládku pro psy. Viděla jsem mléčnou, bílou a dokonce i hovězí :) Takže pokud už chcete dát pejskovi čokoládu, tak mu kupte pro něj speciálně určenou .

palec*
hodnocení

1x

Čokoláda obsahuje látky, které jsou ve vyšších dávkách pro psa toxické. Jedná se o alkaloidy _ metylxantiny, zejména theobromin a kofein. Jsou to látky působící na srdeční činnost a na centrální nervový systém a rychle se vstřebávají z trávicího traktu.
Theobromin i kofein se vyskytují v kakaových bobech, semenech koly a čajovníkových lístcích. Obě tyto látky mají mutagenní účinek, to znamená, že mění genetickou informaci, obsaženou v buňkách. Mají negativní vliv na rozmnožování, při pokusech na myších a krysách snižovaly tvorby spermií a vysoké dávky u březích samic způsobovaly pokles porodní hmotnosti mláďat a jejich menší životaschopnost.
Stále ještě není mezi chovateli dostatečně známo, jak nebezpečné je podávání čokolády psům. Je i dost případů, kdy zvíře zkonzumuje větší množství čokolády v nestřeženém okamžiku, zejména je to problém u štěňat. Také malé dítě může čokoládu psovi nabídnout.
Pokud pes sní dostatečně velké množství, dochází u něj k projevům otravy: v první fázi je pes žíznivý, má průjem a zrychlenou srdeční činnost, tyto příznaky se zesilují, pes je hyperaktivní, hodně močí, zrychleně dýchá a modrají mu sliznice. Dále nastupují poruchy koordinace pohybů, třes, zvýšení tělesné teploty a křeče _ to už jsou projevy velmi těžké otravy. Zvíře může bez pomoci veterináře uhynout v komatu na srdeční a dechovou zástavu. Méně často se otrava projevuje zpomalením srdeční činnosti. Kromě toho může pozření čokolády, díky vysokému obsahu tuků, vyvolat akutní zánět slinivky břišní.
První známky otravy se projevují do 6-12 hodin po pozření. Nejnebezpečnější je kakaový prášek, pak čokoláda na vaření, hořká a mléčná čokoláda. Nejnižší obsah metylxantinů je v čokoládě bílé. Čokoláda na vaření je asi 10x jedovatější než čokoláda mléčná. V testech toxicity byly stanoveny smrtelné dávky pro psa. Pokud výsledky těchto testů vztáhneme na psa o váze 5 kg, pak pro celou polovinu pětikilových psů, kteří sní asi 100g hořké čokolády (=1 tabulka), je tato dávka smrtelná. U čokolády na vaření stačí při stejné váze psa asi 40g, u mléčné je to asi 250g. Mírné příznaky se mohou objevit už po pozření asi 50g mléčné, 20g hořké a 7g čokolády na vaření. (Uvedená množství jsou pouze orientační, každý pes je jiný, některému stačí mnohem méně, jiný je zase odolnější).

ZDROJ: cz-pes.cz/...

hodnocení

0x

Jednou se kníračka Bubu dostala k čokoládové bonbonieře.*zed*A sežrala ji celou. Když říkám celou, myslím tím i staniol, do kterého jsou bonbony zabalené. Všechny čokoládové bonbony. *cert* Nebylo nic. Jen hovínka měla celý další týden velice podivná. :D

krkovicka*
Trochu odbočím.Tak náš pejsek-jezevčice,mi schramstla asi půlku plata prášků antikoncepce.A nic ;)
marenka*

Krkovičko, a nic... měla štěňata? *smich*

krkovicka*
Ne.mařenko.Zaběhla se nám... ;-(

marenka*
hodnocení

0x

Ostatní již odpověděli, jestli pejsek náhodně zbaští čokoládu a nic se mu nestane, lze mluvit o štěstí, nebo levné napodobenině, okolo které kakao jen prosvištělo.

Je mnoho takových zabijáků, třeba hrozinky, hroznové víno, aloe vera, cibule atd. atd.

lm®
Jé Mařenko ,to ani nevím
... hroznové víno, aloe vera, cibule,... to taky? To jsem nevěděla.že nesmí kako,čokoládu,to vím.Že by neměl rozinky mi někdo taky řekl,ale nedodal už proč.No rozinky a hroznové víno je to samé,takže to je jasné.Ale jak je možné,že to těm psům škodí?
marenka*

Hrozinky a hroznové víno snad odepíše ledviny. Ty pecičky v tom a někde jsem četla, že takhle psíček zemřel na selhání ledvin po 8 hrozinkách. Cibule, tam je něco s červenými krvinkami. Já jsem Tobískovi dávala taky ochutnat hroznové víno, když byl ještě k tomu štěně. On to miloval. No naštěstí to byla tak max. jedna kulička a ještě bez pecek, tak se nic nestalo. Ono víte co, píšou, že škodí brambory a pak čtu u granulí myslím First Mate, že obsahují brambory a maso - hlavní složka. Nějaká vodička, šíleně drahá psům na zuby je z výtažku grepu a hrozna. Pak se v tom vyznejte. *sok*

doplněno 07.06.11 12:47:

Jukla jsem na net a tady píší, že to je hloupost. muj-pes.cz/...

doplněno 07.06.11 12:48:

No a tady zase že můžou i zabít.

pes4u.cz/...*sok*

doplněno 07.06.11 13:01:

Im, tak o tom mi povídejte. Jednou si s naším Maxíkem hrály děti. Já nějak mimochodem zaregistrovala, že si chodí pořád pro čokoládu a odbíhají s ní, aniž by jí strčily do pusy. Nakrmily toho mého psa. *zed* Můžu říct, že jsem měla hodně co dělat, abych je nepotloukla na jednu hromadu.

Vše s rozumem, čokoládu asi žádný pes v přírodě nenajde, nedávám jí. Peckoviny - třešně, švestky, jim dám, ale bez pecek. (tam se spíš bojím toho, co to udělá ve střevech), milují mandarinky, tam pecku vykousnu já, meloun to samé. Posledně se naše holka smála, když viděla můj nákup jogurtů pro celou *hi*rodinu. Ani jeden nebyl čokoládový. Správně podotkla. "No jo, co kdyby kluci chtěli ochutnat."*smich*

lm®

No já když jsem to ještě nevěděla,tak jsem dala naší malé jako štěněti kousek čokolády,pak jí bylo blbě -a si druhý den.Vůbec jsem netušila po čem,to až později.

Miluji ji jako dítě,takže jí logicky nechci dát nic špatného.Jen to vědět.Tenkrát se z toho vyblinkala a byl klid.Ono jim to chutná,ale nesmí to.Teď už to vím.S těmi granulemi...no to tedy nevím,raději to nečtu.

tlustoprd*

Zajimavé můj JRT baští jen čokoládu.

krkovicka*
hodnocení

0x
Když už chcete pejskovi dopřát,dejte mu na dlaňi šlehačku,tu lépe stráví a nebude mít takové bolesti a průjem z čokoládky.

buss
hodnocení

0x

Nemá se to, nedoporučuje, ale když ji má tak ráád... a kdo by neměl.

hodnocení

0x

Opravdu kvalitní čokoláda,ne nějaká náhražka,může být ve větším množství pro malého pejska i smrtelná.

cookie*
hodnocení

0x

Rozhodně škodí.

georges*
hodnocení

0x

No s čokoládou bych byl hodně opatrnej. nejen s ní, seznam nebezpečných látek níže

hobby.idnes.cz/...

manicka182*
hodnocení

0x

Tam píšou, že je smrtelně jedovatá i po miniaturním množstvím, onde píšou, že není vůbec škodlivá.

Není snad lepší to neriskovat?

Většina knih čokoládu zakazuje!

cherryann*

Jestli někdo píše, že není škodlivá, tak o tom nic neví, čokoláda je pro některá zvírata (nejen psy, i kočky!) opravdu smrtelná. Najdete na to i výzkumy, takže jestli máte svého psa rádi, neriskujte, nemusí ho to zabít, ale může.

kikinka123*
hodnocení

0x

Někde jsem četla že čokoláda je pro psy jedovatá! ale jinak jestli mu chcete dát čokošku tak zkuste psí :) prodávají jí ve zverimexu :-D

mrnousek*
hodnocení

0x

Pro naši fenku jsme kupovali psí čokoládu ve zverimexu. Šikovně jsme ji zabalili do igelitu a dali do košíčku s lidskými sladkostmi. Když čubinka šla na mls, našla tyhle čokoládky, rozbalila (ona uměla rozbalit obaly jídla!) a sežrala. Jenom po tom byla drobátko aktivnější... *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]