Nejste přihlášen/a.
Dobry den, chtěla bych se zeptat, zda je opravdu nutné a musí být v akvárku vždycky osvětlení. Palánuji si koupit totiž betu bojovnici a nevím, jakým způsobem mám světlo k akvárku připevnit a kde ho sehnat. (mám starší model akvária). Děkuju
Dobrý den, otázka jako pohádka : je opravdu nutné a musí být v akvárku vždycky osvětlení? zeptám se já vás, žjete a dýcháte a najíte se, když je zataženo? já myslím, že ano...té rybě je to úplně šumák, jestli má světlo nebo ne, spíš je raději bez osvětlení, ubydou jí šoky z ranního rozsvěcování apod. Pokud máte v akváriu vodní rostliny, tak ty potřebují ke svému zdárnému životu asi dvojnásobné světlo, než je naše denní, laicky řečeno. Světlo, u akvária mluvíme o světelné rampě - si můžete koupit v akvaristice, nebo vám jej zhotoví nějaký kutil z kusu plechu objímky a el.šnůry s vypínačem, dá se volně položit na krycí sklo u akvária, nebo se na něj dají přidělat nožičky, aby nebylo úplně na skle, je spousta možností...
Víte ono osvětlení je tak trochu alfou a omegou jak co nejvíce přizpůsobit rybičkám přirozené oprostředí a udržet nádrž v jakési rovnováze. Osvětlení tam není jen proto aby bylo na ryby dobře vidět. Je taky důležité jaké je to osvětlení jebo barevné spektrum, svítivost (v lm) délka svícení . Jinak se v nádrži většinou dělá řasa, ať už hnědá, zelená, ruducha atd. Pokud se nedá na rozměry akva osvětlení přímo koupit nechá se vždy nějaké vyrobit a to platí i pro, jak říkáte, starší modely akvárek jako jsou rámová a nebo celoskleněná. Nemusí to být přímo i s krytem ,ale stačí třeba i rampa. Taky znám jedince kteří mají "akvárko" kde netopí nesvítí páč jak tvrdí , dají to k oknu a to stačí. Na ryby sice přes řasu není vidět a snad ani netuší jestli tam nějaké ryby ještě jsou, ale pravidelně krmí.
Né vážně, nějaké vyhovujíí osvětlení to prostě chce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.