Nejste přihlášen/a.
U babičky se narodila 2 krásmá koťátka a mamka se jen tak mimochodem zmínila, že by se nebránila mít jedno doma, JENŽE máme doma králíčka a v jeho věku... nevim, jestli by to snášel dobře soužití s koťátkem. ALE to není jedinej háček. Táta má alergii na chlupy a už s králíkem má docela rýmu z těch chlupů ( no není to ňáká silná alergie). Tak se chci zeptat,pomohlo by, kdybychom naší novou kočičku deno denně čistili, vyčesávali chlupy... a jestli má vůbec cenu si domů to nádherný neodolatelný koťátko vzít.
Elda, ať si tatínek zajde na alergologii, kde mu řeknou, na co přesně má alergii (na jaké chlupy - kočičí, psí, králičí?). Paní doktorka mu taky může nasadit vakcínu nebo léky proti alergii.
Soužití s králíčkem by mělo být v pořádku.
Zamysli se ale nejdříve, jestli ti toto nadšení z koťátka vydrží. Nebude to vždycky malé hravé koťátko, za chvíli vyroste. Jestli je to kocourek, může vám pak doma očůrávat nábytek, a výkaly od koček taky dost smrdí.
Poraď se ještě s rodiči, můžete si péči o kotě rozdělit.
Pokud ma otec alergii na kralika, pravdepodobne bude mit alergii na vsechny zvireci chlupy, to jde ruku v ruce... pokud ma z kralika alergii, tak mi to neprijde vubec v poradku. Takto jsem mela ze zacatku slabe reakce take, na psy u pritele. Skoncilo to dozivotnimi leky a mastickami do krku, do nosu, aby se stav nezhorsoval. Z alergika se vyvinul astmatik. Vy byste nechala sveho tatku jit do rizika a nadopovala ho prasky, jen abyste mohla mit doma kote? Ja tedy ne, ackoli psy miluji (kocky nemam rada), nestoji mi za ohrozeni stavu jakehokoli clena rodiny.
Nenechala bych svého taťku jít do rizika. Jde jen o to, jestli má tu alergii správně odiagnostikovanou. Může mít alergii třeba na prach a myslí si, že to je na králíka. Přítel má alergii POUZE na kočku, ne na psa, ani na koně, králíka atd. - takže člověk nemusí mít alergii na všechny zvířecí chlupy.
Nerikala jsem, ze musi Pouze mi na alergologii rekli, ze to jde ruku v ruce. Pisatelka by si mela uvedomit, zda se tatkovi alergie objevila uz predtim, nez prisel kralik, nebo az s nim.
A zbytecne riziko to porad je - alergie se behem casu meni a vyvijeji, tudiz ze pritel nema alergii na kocky ted jeste neznamena, ze ji nemusi mit za rok, bohuzel. A riziko vzniku nove nebo zesileni stare alergie stoupa umerne tomu, jak je alergik alergenum vystaven. Ne nadarmo se rika, ze pro alergika neni vhodne zadne zvire se srsti, perim, chlupy...
Alergie nebyva na chlupy, ale na kocici sliny, proto alergikum vadi i bezsrste kocky, ktere tedy nikdy uplne bezsrste nebyvaji, ale ve vetsi ci mensi mire maji na tele jemne chloupky. Alergie je vlastne uchylka imunitniho systemu, ktery prehnane reaguje na latky, ktere jsou v prirode bezne a vzdycky se v ni vyskytovaly. Resenim je bud se alergenu vyhybat, coz neni vzdy uplne mozne a pouzivat leky, ktere zmirnuji symptomy a nebo svuj imunitni system naucit, aby si na alergen zvykl a nereagoval na nej. Dela se to pomoci tzv. hyposenzibilizace, kdy se po troskach davkuje alergen a jeho koncentrace se postupne zvysuje. Je to lecba dlouhodoba v radove rocich a ne kazdy ji zvladne dodrzet a take neni vhodna pro vsechny druhy alergii.
a když jste u babičky - hladí taky táta kočku? nebo se jim vyhýbá? Ať si zkusí kotě pochovat, pomuchlat případně i přiložit k obličejí a uvidíte - jestli se alergie zhorší nebo ne...
Já ze své zkušenosti můžu říct - že chováme různá zvířata - ale žádné doma. Všechny jsou venku, venku mi nevadí ani kontakt s nimi, ale v plné síle se to projevilo na podzim, kdyžj sme přestali větrat a koncentrace alergenů (konkrétně psích) se zvětšila...
Vemte to tak, že by pro vás i pro kotě bylo daleko těžší se ho např. na podzim vzdát a vrátit ho k babičce...
Nepomohlo. Kocky maji jedny z nejagresivnejsich alergenu, jsou velmi urocne a pomerne nebezpecne. Vycesavat ani nic podobneho nepomuze. Uz s tim kralikem bych byla opatrna, taky to neni zadna vyhra. Nakote radeji zapomente, prednejsi by pro Vas mel byt tatuv zdravotni stav, prece mu nechcete ublizovat. Slaba ryma se muze zvrtnout v silnou rymu, polypy v nose, astma atd. Nema cenu ho dopovat prasky jen proto, aby to kote nejak "prezil". Kote si muzete poridit v pohode, az budete bydlet sama
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.