Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Holubí chůze a pohyb hlavou

Od: krkovicka* odpovědí: 9 změna:
Proč to dělají při chůzi?Dnes jsem dostala tuhle otázku,nedovedu na ní odpovědět,tak ať jsem do příště o něco chytřejší.Děkuji ;)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Někde jsem četl, že oči a zraková centra mozku některých ptáků obtížně vnímají okolí, když se hlava ptáka pohybuje plynule. Proto prý se musí vždy na okamžik zastavit, oči zaregistrují okolí, pak se hlava rychle přemístí do jiné pozice a opět se zastaví...

krkovicka*
hodnocení

Mluvíme stále o pohybech hlavičkou dopředu a dozadu při chůzi?Ale i to co jste napsal je zajimavé-děkuji.

Ano, tyto pohyby mám na mysli. Při chůzi ptáka se celé tělo plynule pohybuje vpřed, kdežto hlava se vzhledem ke svému okolí vždy na okamžik zastaví, jako by si oči okolí vyfotografovaly a uložily do mozku, stejně jako políčka na filmu. Je zajímavé, že někteří ptáci, když se rozhlížejí, tak se jejich hlava také pohybuje trhaně, někteří otáčejí hlavu plynule (některé sovy - nevím, zda to nesouvisí s umístěním očí na hlavě).

tlapka*
hodnocení

2x

Řekla bych, že se snaží při chůzi balancovat a držet rovnováhu. Obzvlášť, jeslti si pořádně nacpe vole. :D Dělají to i sousedčiny slepice a zdá se mi, že čím jsou tlustší, tak tím víc se naklánějí dopředu. :)

krkovicka*
hodnocení

Takže je v tom rovnováha?Nebo něco jiného?Nikdy mi to nepřišlo zvláštní až teď pídím kde se dá a nenacházím odpověď :-D

hodnocení

2x

Ve skutečnosti tím holubi dosahují 3d vidění. Zatím co člověk vidí oběma očima víceméně totéž, jen s malým posuvem, a z toho skládá v mozku třírozměrný obraz, holub má oči po stranách a každé má samostatné zorné pole. Tím pohybem si právě vytváří ty dva posunuté obrazy.

Kartaginec má pravdu...

Je to kvůli vidění...a vnímání prostoru..

Nedělá to zdaleka jen holub...ale třeba i slepice..

krkovicka*
hodnocení

Ta matička příroda...děkuji za odpověď

kt8d5*
hodnocení

0x

Jednou jsem se díval v TV na dokument o ptácích a tam říkali, že pták dělá např. při rozhlížení nebo zobání trhavé pohyby z důvodu toho, že když je v pohybu, dravec si ho snáze všimne než když stojí nehnutě. Tak se snaží udělat pohyb v co nejkratší době. A co se týče pohybů hlavičky holuba, tak to si myslím (tentokrát já, bez televize), že mu tento pohyb pomáhá při pohybu vpřed. Představte si, že sedíte v kolečkovém křesle a chcete s ním popojet dopředu. Taky nevědomky cuknete hlavou resp. horní částí těla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]