Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naučit psa chodit u nohy

Od: ivetik* odpovědí: 12 změna:
můžete mi prosím někdo poradit, jak psa naučit chodit u nohy? já si ho vždycky dám nakrátko, ale strašně tahá a vůbec se to nechce naučit a jednou sem se dívala na netu na polepšovnu mazlíčků a tam dali psovi před čumák pamlsek, ale když sme se psem venku, tak ho žádnej pamlsek a dokonce ani maso nezajímá

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

1x

Musí hlavně pochopit, co chcete. Tzn. ne ho jen "držet a nepustit" (to ani nevnímá). Snad pomůže říct mu (napomenout ho), když začne zrychlovat a pokud nereaguje, tak zastavit a zatáhnout psa zpátky až k sobě. Chvilku počkat, až se uklidní, opět mu dát správný pokyn a zkusit se pomalu rozejít. A případně napomenout, zastavit, ... a nevzdát to (ovšem až někam dojdete, na louku apod., dát mu pak samozřejmě volno). Časem pochopí, že taháním nic nezíská, ale ztratí, a bude stačit napomenutí a případně slabý impuls (zatahání) za vodítko, pak jen napomenutí a pak možná ... :). Ale není to hned, vyžaduje to trpělivost a pravidelné trénování.

My jsme tak chodili po městě, mimo město jsem to většinou nevyžadoval. A hafina si zvykla tak, že jsem ji ani na vodítku nemíval. Šla sice třeba krok dva přede mnou, ale stačilo říct a počkala.

Jinak samozřejmě móc pochválit, až ujde požadovaný úsek bez táhnutí. To je jasné. :)

drich*

Přesně tak, naprosto souhlasím s kolegou výše. Chce to někoho, kdo má sílu se psem "trhnout" zpátky k páníčkovi a samozřejmě dát nějaký povel (ZPOMAL, K NOZE atp.)

Pokud by Vám ani toto nezabralo, pořiďte si třeba jen na tuto chůzi "stahovák" (stahovací obojek), obvykle je psovi nepříjemný a pomůže to i méně silným jedincům ho srovnat.

PS: Všechno toto mám vyzkoušené v praxi a jelikož je náš výmarák v pubertě tak trénujeme a trénujeme neustále.

doplněno 03.05.11 19:57:

nepříjemný je mu samozřejmě ve smyslu - čím víc tahá tím víc se mu stahuje kolem krku.

borax*

Moje zkušenost je taková, pokud pes má na krku stahovák, táhne ještě víc, chce se toho zbavit. Takže řetízkový obojek ano, ale zapnutý na nestahování. Povel "k noze" počkat vteřinu a trhnout, nikolik potáhnout psa k sobě. To trhnutí je tam důležité a nepříjemné. Pes pochopí, že po povelu příjde tady to škubnutí a pochopí, že má jít u nohy. Je třeba psa odměňovat za pěknou chůzi, byť třeba jen pár kroků. nejlíp se to učí, s vyběhaným psem. Ne vylézt před barák a chtít aby šel krásně, pomalu, když se těší ven. Na to je čas. Takže psa vyblbnout, ne upně unavit a cvičit...držím palce.

ivetik*
hodnocení

děkuji za radu, podle toho co píšete, tak ho to učím správně, mám ho nakrátko u nohy a každou chvíli mu říkám k noze, takhle ho to učím už od září a furt nic, tak sem se rozhodla, že zkusím ten stahovák. Už jsem ho koupila, ale nevim, jak ho tomu psovi uvázat kolem krku

alf*

stahovák, pro výcvik zásadně jednořadý, se nijak neváže, jen se provlékne jedním okem a přetáhne přes hlavu.

ivetik*
hodnocení

moc děkuju, snad se to už konečně naučí =)

tlustoprd*

Mám také problém s Jackem Russellem vůbec neposlouchá k noze nikdy nepříjde a když ho pustím z vodítka tak je jak utržený ze řetězu a jde po dětech .

alf*

to je ale z jiného soudku, to není chůze u nohy, to je přivolání. Velice těžké, to jak se nezmákne hodně brzy tak se velice špatně cvičí v pozdějším věku. Opravdu ideální je začít u štěněte, to se totiž bojí a na přivolání, zvláště když něco dostane, obvykle velmi dobře reaguje.

vycvikpsa.cz/...

borax*

Pes se to musí naučit, co je k noze a tak podobně. Proč si pořád lidi myslí, že to umí automaticky, nebo že když je malý tak to nepotřebuje...musíte se psem začít cvičit, od začátku, JRT obzvlášť potřebuje důslednou výchovu. Zajděte na cvičák, nejdřív se to musíte naučit vy, až pak to můžete učit psa...Nebo se smiřte s tím, že pes stráví zbytek života na vodítku, protože samo ho to nepřejde.

martinaa*
hodnocení

0x

Nam se osvedcil proutek. Pritel ma psa zavodnika, neexistuje, aby sel druhy, taha do umoru. Stacilo parkrat svihnout proutkem, a pak jen obcas zamavat pred ocima, aby na to pamatoval.

doplněno 03.05.11 19:12:

Samozrejme pokazde, kdyz poslechne, chvalit, chvalit, a chvalit:)

krkovicka*
hodnocení

0x
Musíte zaujmout jeho pozornost.Dejte si ho na krátko a projděte se sním,neustále na něho mluvte,koukejte na ně a když bude vámi zaujatý dejte mu pamlsek s jasným jednoznačným "K noze" opakovat intezivně pochod každý den několikrát denně.Když nereaguje na pamlsek zkuste pískací hračku a pak ihned pamlsek.Neuvádite jak je pejsek starý,začíná se s výcvikem zhruba od 4měsíců.Jinak cvičte na zahradě nebo i doma v tichosti,aby neměl spousta jiných podnětů.Základem je upoutat jeho pozornost.

alf*
hodnocení

0x

a ke všem a nejen Tvé poslední větě - výcvik čehokoliv má probíhat na lačno až hodně hladovo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]