Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Morče - jeho život v kleci

Od: dzulieta* odpovědí: 14 změna:

Mám roční krátkostrstého morčáka, který je veliky, že ho dám na dvě dlaně. Přirovnání, aby sjte měli představu jak je veliký. No,ale mám problém, on furt čůrá a kadí, během půl hodiny se počůrá 4x a těch hovínek je tolik, že klec musím uklízet každý třetí den a smrdí to jako by jsem jí neuklízela např měsíc. Nevíte čím to je? Papa normální stravu ze zverimexu, pije vodu z napaječky a piškoty. Nevím si stím rady a je to nepříjemné, protože mám ještě dlouhostrstého morčáka v jiné kleci a tam to je čisté týden. Poraďte prosím co dělám špatně, jak upravit stravu atd. Předem děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Mívali jsme doma spoustu zvířat, myšky, krysu, křečíky, křečky i velká morčata, rosety. Stravu ze zverimexu dostávali pouze vyjímečně pro zpestření, nikdy nedostávali vodu. Stačilo jim mít v akvárku vždycky něco zeleného. Vegetovali na hoblovačkách nebo novinách a uklidit jim stačilo bohatě 1x týdně a nikdy to nebylo v bytě cítit. A to jsem měl i 35 křečků najednou.

dzulieta*
hodnocení

Tak to Vás obduvuji, já bojuji s dvěma. Mám dlouho srsté a to je v klidu, ale ten krátkostrstý to je mazec, májaí plnou misku, vodu, ale dožaduje se jídla a piští. Když mu něco dám, mám klid. Vezmu jim teda vodu, ale čím to nahradit, zeleninou a trávou?

ladinpraha*

Už je to dlouho, co jsme to všechno zlikvidovali. Ale měli jsme dvě krásná chlupatá morčata a ta nás vítala pískáním, když jsme přišli domů. A vodu znala jenom při koupání jednou za čas. Stačil jim mix zrní, tvrdý chleba na hlodání a vždycky něco, co obsahovalo vodu - mrkev, salát, zelí, lupení z čehokoli, jablko, prostě cokoli. A jak jim to svědčilo. Dneska se všude cpe napáječka a pak se diví, že mají pod sebou mokro.

myse*

no já nevím, ale úplně bez vody? Co jim tedy dát aspon 1x denně mističku aby se napili? jestli se na vodu vrhne - asi jim chybí...

aspon bych to vyzkoušela, než jim sebrat vodu úplně...

martinaa*

Morcata nepotrebuji vodu, pokud maji k dispozici neco stavnateho, kde voda je. Jak psal pan vyse:)

anonin
Ja jsem o morčatech přečetla hodně a žádná zelenina ani ovoce vodu nenahradí! A zrní by se morčatům vůbec dávat nemělo!

senduc
hodnocení

0x

morčata všeobecně kadí kudy chodí...nic zvláštního...co sežerou,tak z nich hned leze ven:))

dzulieta*
hodnocení

No tak to je mi jasné, ale to druhé dlouhosrsté se tak nechová.

martinaa*
hodnocení

0x

Ahoj, chybu mas ve strave. Piskoty jsou pro morcata nevhodne, mely by se jim davat jen vyjimecne a za odmenu. Morce v prvni rade potrebuje seno. To mu zadna strava ze zverace nenahradi, seno by melo byt vzdy k dispozici. Dale vit. C. Mas nejaky jeho zdroj (cerstva zelenina a ovoce, cekanka)? Nedostatek cecka vede ke snizeni imunity a castemu uhynu.

Dulezita je take nejaka krmna smes obili - jecmen, zito, psenice, ovesne vlocky...- slouzi jako zakladni krmivo vedle sena. Dobre je mit v ubikaci i nejaky mineralni liz.

Vyjimecne dat olizat vicko od presnidavky, jiz zminene piskoty, zeli, banan.

Pokud ma morce prujem, mělo by se morčeti sebrat všechno dočasné krmení a dát mu pouze seno a čerstvou vodu, ale je možné toto doplnit i tvrdým chlebem. Doporučuje se takto morče krmit po dobu asi 4 _ 5 dnů. Stav morčete by se měl zlepšit.

dzulieta*
hodnocení

Seno mají, zeleninu taky, teď budou i majíčky, ale vodu jim asi vezmu, protože to je fakt šílené, uklízet klec každý třetí den. Piškoty teda nebudu dávat a více zeleného. Ve stravě z obchodu jsou různé zrní, granule a taky kousky sena, ale to mám koupené ještě zvláš´t. Snad to bez té vody pomůže.

nox®

Piškoty by se morčatům neměly dávat snad vůbec, je to naprosto nevhodné. Stejně tak není vhodné krmivo s obilím, jak je často rozšířené a může třeba způsobovat zažívací problémy. Seno neustále, vhodná je čerstvá tráva, zelenina, ale některá může způsobit nadýmání a problémy. Pak jsou granule jako doplněk, které by měly obsahovat hlavně nějaké seno, bylinky apod. a právě žádné obilniny. Doporučuji prostudovat třeba zde: kralici.cz/...

martan37*
hodnocení

0x

Mám vyzkoušené takové ty granule jako podestýlku...pohlcují pach a je po zápachu...měla jsem to samé,ted je týden klid.Zeptejte se na to,jsou to válečky jako granule,světlé a pytel stojí cca.80kč

hm*
hodnocení

0x

My jsme morčákům dávali vodu pořád. Do misky. I v létě, kdy dostávali vlastně jen zelené (+ tvrdý chleba). Když zestárli, hodili vždycky ten chleba do vody a pak ho baštili změklý (asi jim už tak nesloužily zuby :) ).

lidus*
hodnocení

0x

Ahoj, zkus kvalitní hobliny smíchat s peletkama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]