Nejste přihlášen/a.
Mám roční krátkostrstého morčáka, který je veliky, že ho dám na dvě dlaně. Přirovnání, aby sjte měli představu jak je veliký. No,ale mám problém, on furt čůrá a kadí, během půl hodiny se počůrá 4x a těch hovínek je tolik, že klec musím uklízet každý třetí den a smrdí to jako by jsem jí neuklízela např měsíc. Nevíte čím to je? Papa normální stravu ze zverimexu, pije vodu z napaječky a piškoty. Nevím si stím rady a je to nepříjemné, protože mám ještě dlouhostrstého morčáka v jiné kleci a tam to je čisté týden. Poraďte prosím co dělám špatně, jak upravit stravu atd. Předem děkuji.
Mívali jsme doma spoustu zvířat, myšky, krysu, křečíky, křečky i velká morčata, rosety. Stravu ze zverimexu dostávali pouze vyjímečně pro zpestření, nikdy nedostávali vodu. Stačilo jim mít v akvárku vždycky něco zeleného. Vegetovali na hoblovačkách nebo novinách a uklidit jim stačilo bohatě 1x týdně a nikdy to nebylo v bytě cítit. A to jsem měl i 35 křečků najednou.
Tak to Vás obduvuji, já bojuji s dvěma. Mám dlouho srsté a to je v klidu, ale ten krátkostrstý to je mazec, májaí plnou misku, vodu, ale dožaduje se jídla a piští. Když mu něco dám, mám klid. Vezmu jim teda vodu, ale čím to nahradit, zeleninou a trávou?
Už je to dlouho, co jsme to všechno zlikvidovali. Ale měli jsme dvě krásná chlupatá morčata a ta nás vítala pískáním, když jsme přišli domů. A vodu znala jenom při koupání jednou za čas. Stačil jim mix zrní, tvrdý chleba na hlodání a vždycky něco, co obsahovalo vodu - mrkev, salát, zelí, lupení z čehokoli, jablko, prostě cokoli. A jak jim to svědčilo. Dneska se všude cpe napáječka a pak se diví, že mají pod sebou mokro.
no já nevím, ale úplně bez vody? Co jim tedy dát aspon 1x denně mističku aby se napili? jestli se na vodu vrhne - asi jim chybí...
aspon bych to vyzkoušela, než jim sebrat vodu úplně...
Morcata nepotrebuji vodu, pokud maji k dispozici neco stavnateho, kde voda je. Jak psal pan vyse
Ahoj, chybu mas ve strave. Piskoty jsou pro morcata nevhodne, mely by se jim davat jen vyjimecne a za odmenu. Morce v prvni rade potrebuje seno. To mu zadna strava ze zverace nenahradi, seno by melo byt vzdy k dispozici. Dale vit. C. Mas nejaky jeho zdroj (cerstva zelenina a ovoce, cekanka)? Nedostatek cecka vede ke snizeni imunity a castemu uhynu.
Dulezita je take nejaka krmna smes obili - jecmen, zito, psenice, ovesne vlocky...- slouzi jako zakladni krmivo vedle sena. Dobre je mit v ubikaci i nejaky mineralni liz.
Vyjimecne dat olizat vicko od presnidavky, jiz zminene piskoty, zeli, banan.
Pokud ma morce prujem, mělo by se morčeti sebrat všechno dočasné krmení a dát mu pouze seno a čerstvou vodu, ale je možné toto doplnit i tvrdým chlebem. Doporučuje se takto morče krmit po dobu asi 4 _ 5 dnů. Stav morčete by se měl zlepšit.
Seno mají, zeleninu taky, teď budou i majíčky, ale vodu jim asi vezmu, protože to je fakt šílené, uklízet klec každý třetí den. Piškoty teda nebudu dávat a více zeleného. Ve stravě z obchodu jsou různé zrní, granule a taky kousky sena, ale to mám koupené ještě zvláš´t. Snad to bez té vody pomůže.
Piškoty by se morčatům neměly dávat snad vůbec, je to naprosto nevhodné. Stejně tak není vhodné krmivo s obilím, jak je často rozšířené a může třeba způsobovat zažívací problémy. Seno neustále, vhodná je čerstvá tráva, zelenina, ale některá může způsobit nadýmání a problémy. Pak jsou granule jako doplněk, které by měly obsahovat hlavně nějaké seno, bylinky apod. a právě žádné obilniny. Doporučuji prostudovat třeba zde: kralici.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.