Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakého psa?

Od: hledacka odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, je mi 12. A tedka se s mamkou a tatkou rozhodujeme kterého psa. No tak od začátku:

Líbí se nám Jack rusell teriér, Bígl , Jorkšír , Westík , Sheltie. Bydlíme v bytě docela velkém. Byt je 3+1. Má velké místnosti a velkou chodbu a dole taky. Máme ještě dvorek - malou zahrádku. Sice kameninový ale vzadu na tom dvorku je trávník. Pod náma je obchod, ale kdyby tatka udělal dole na chodbě ohrádku (aby pes nevběhl hlavními dveřmi ven náhodou) a dveře na dvorek by byli otevřené když bude hezky a nebude sněžit nebo bouřka atd. tak bych nahoře jen otevřela dveře a pejsek by se mohl jít proběhnout na dvorek. NO a bydlíme v menším městě sice skoro u centra ,ale ta ulice je klidná a poblíž je louka a park. PAk bych chtěla s pejskem dělat nějaký ten psí sport. A mám ráda procházky přírodou a běhaní :). Jaké plemeno s výše uvedených by se ke mně hodilo nejlíp? Prosím poraďte děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joshua*
hodnocení

1x

Ahoj, před půl rokem sem řešil stejný problém ;)

Rusell - docela dobrá volba, je aktivní, má rád přírodu, běhání, blbnutí atd atd *smich*

Bígla má sestřenice. Potřebuje hodně pohybu, je tvrdohlavej, když není na vodítku a chytne stopu pěkně se proběhneš :) sestřenice takhle zhubla 4 kg

Jorkšíry přímo nenávidím. Pokud chceš dělat nějakej psí sport tak jork a čivava sou rozhodně na posledním místě. Naprosto línej spací pes kterej de ven jenom na malou a zase rychle spátky ven aby se moc neunavil

Westík - tyhle moc neznám ale když se chodím dívat na agility tak si nepamatuju moc westíku.

Sheltie si myslím že by byla dobrý volba ;)

Pokud chceš mám pro tebe ještě jeden tip. Co třeba Havanský psík? Plemeno je z Kuby. Dá se snadno vycvičit, v agility sou přeborníci, zbožnujě děti a rodinu celkově. Má rád mazlení. Dlouhý procházky mu vůbec nevadí ikdyž je nevyžaduje ale uvítá je. Mluvím z vlastní zkušenosti, náš pes má 10 měsíců. Na dovolené s náma prochodil celej den a když sme se vrátili domů chtěl si ještě hrát *smich*

S čivavou nemáš pravdu, není to žádný spací pes. Je takový, jaký je jeho majitel. Když si naučí psa jen ležet doma, tak bude pes doma. Ale to je skoro stejné u všech společenských psů. Vyjímkou jsou lovečtí psi (např), protože ti mají v krvi činnost danou a potom se doma nudí a dělají neplechu. Já měla dřív jezevčíka, který roztrhal knihu, odtapetoval byt a na zahradě hrabal. Čivava neprováděla nic, a tahle moje druhá čivava-mladá chce stále ven a je tam šťastná. Tak chodíme často ven a na dlouhé procházky. Pro 12ti leté dítě je dobrý ten jorkšír, který dokáže vydržet dost velké běhání a turistikování i výcvik snáší velmi dobře. Stejně dobře ale by mu bylo na tom dvorku.

vanilka81*

Nesouhlasí, že by všichni yorkshire teriéři a čivavy byli spací psi bez nutnosti pohybu. Vždy záleží čistě na pánovi, jak svého psa vychová. Já mám yorka a je naprosto neúnavný. Je to tvrdohlavý sporťák, strašně ho baví agility a veškeré cvičení.

Bohužel většinou si tohoto psa pořídí líní a pohodlní lidé, kteří se nevěnují výchově a psa jen rozmazlují a oblékají do přiblblých oblečků a pak si každý myslí, že jsou to hloupí, uštěkaní, nepříjemní psi.

ondrasheq*
hodnocení

1x

Z toho, co píšeš ještě mrkni na King Charless španěla. Jsou krásní a milí.

doplněno 29.04.11 01:30:

Obrázek:

nd03.jxs.cz/386/6/...

martinaa*
hodnocení

0x

Osobne se priklanim nejvic k Russelovi. Yorka uz maji snad vsechny manekyny a babky a celym sirym okoli, s westikem nemam dobre zkusenosti:( a ze by delal nejaky sport, to jsem jeste neslysela. Mozna by jeste sel ten bigl, ten je take velmi aktivni a rad sportuje s panickem:) . Vzhledem k tomu, ze mate zahradku, bude mit Russel nebo bigl se svou zivou povahou dost mista pro vyblbnuti:)

hlacka
hodnocení

No právě ten russel se mi líbí také nejvích. Ale ta zahrádka opravdu není moc extra velká ale na vyblbnutí stačí no.

martinaa*

Akorat ze jak s biglem tak s russelem musite byt aktivni - zahradka sama o sobe nestaci. Potrebuji si hrat s panickem, behat, skakat, delat lumparny v parku:)

hledacka
hodnocení

Ano to vím. Samozřejmě že nebude jenom na tý zahrádce. SAmozřejmě že snim budu běhat po louce , blbnout v parku aportovat , hrat si snim atd. :)

martinaa*

Tak vic srandy a aktivit si uzijete s russelem:)

kikos5825
hodnocení

0x

sheltie- asi nejvhodnější, velice dobře vychovatelná, vhodná na agility a jiné sporty, jediným problémem je srst, která vyžaduje větší péči

yorkshir, westík- dají se vychovat, nepotřebují moc pohybu, moc zkušeností ale nemám, mě tyto plemena moc nezaujaly

jack russell- vyžaduje více pohybu a výchova také obtížnější, mě se tihle psi ale moc líbí;) a myslím, že když se mu budeš věnovat, tak ta výchova nebude problém

bígl- nedoporučuju-obtížná výchova: strašně tvrdohlaví, snadno se zaběhne když narazí na stopu

za mě tedy sheltie nebo jack russell (existuje ještě parson russell- je o trochu větší- má delší nohy, ale je klidnější)

jinak zkus napsat na ifauna.cz , stránka je specializovaná celá na zvířata, takže ti možná poradí víc

hodnocení

0x

Úplně nejlepší by byl ten jorkšírek. Je dobrý do bytu, dvorek by mu taky vyhovoval a má rád, nebo vydrží i dlouhé procházky když na to přijde. Cvičit se dá taky celkem dobře. Já jsem měla už jezevčíky, jsou chytří, ale hrabou na zahradě, doma se nudí a teď mám už druhou malou čivavu. Ta první měla 16 let když umřela. Malá psí plemena jsou moc fajn. Jorkšíra si pořiďte a budete spokojeni určitě. Marta.

*placni*

kt8d5*
hodnocení

0x

No, mně osobně je úplně jedno, jestli pejska, kterého mám nebo chci mít, mají v okolí všechny manekýny, blbky atd. atd. Já doporučuji jorkšírka. Je to pejsek veselý, skladný, občas trošku uštěkaný (zejména, když je to holka*smich*) a hlavně - na rozdíl např. od Jacka a dalších plemen - vůbec NELÍNÁ. Má strst struktuře podobnou vlasům. Dají se stříhat na různé rasy pejsků - na westíka, bišonka, kníráčka . . . . . Takže každého 1/2 roku můžete mít jiného pejska, jen se nebát tuningu ;). Pročež Jorkšírský terriér.

Vezměte si nějakého do náruče - a pochopíte :).

lidus*
hodnocení

0x

Osobně mám zkušenost s sheltií je to přítel k nezaplacení a není to tzv. gaučák. Bohužel ten náš už není.

libanon
hodnocení

0x

Zdravím,teriéra,i když mám labradora a nedám na ně dopustit,Jana

cookie*
hodnocení

0x

Ahojky, mě je sice 14, ale zkušennosti mám ohromný, chodím i na závody a tréninky agu, DD a jiných sportů ;). Nejdřív by jsi si měla uvědomit, kolik pohybu a běhání potřebují psi. Je potřeba se jim naprosto věnovat, nejenom jít do parku na 30 minut a zpátky. Nezapomeň, že první dojem je vždycky takový jako vždycky, že se člověk stará pořád atd, ale potom už si pejska okoukáš a budeš se mu už věnovat méně ;). Je to dost časté. Navíc bych si ještě zjistila, zda nemáš alergii na psí chlupy, to by mu to totiž velmi zkomplikovalo život, i tobě. Neboť byste museli pejsak úplně odstranit nebo mít ho venku. A to by asi Russelovi moc příjemné nebylo ;). Malá plemena velmi časo mívají problémy (luxace pately) tzn. něco jako když pejsek došlápne, tak se mu jakoby kloub dostane mimo ten žlábek a proto si povyskočí tou nožičkou, aby si vlastně ten kloub dostal znovu na to místo. Tohle se bohužel zhoršuje, ale pomalu a časem je důležitá operace. Podle stupně. Po té operaci (ze zkušennosti) už v některých případech nemůže ani skákat a pořádně běhat (stalo se to mé kamarádce) a bohužel nás operace také čeká :( (máme malé plemeno). Naopak uvelkých plemen je zase nejčastější artróza a problémy s kyčlemi. Takže, já být tebou bych si Russela nebrala (ze zkušenností) - jsou agresivní na ostatní psy (MÍVAJÍ LUXACI PATELY!) a potřebují OPRAVDU HODNĚ POHYBU! Jorkšír není 100% do sportu (a věř mi, že proti jiným plemenům by jsi s ním opravdu neměla šanci) a podle mě to je takový "vymeták" a už moc přešlechtěný. Tak bígla už vůbec nedoporučuji - mají vlastní hlavu a jsou takový pomalí a nekomunikativní, těžko vycvičitelní (vlastní zkušennost). Westík (to samé co jorkšír), šeltie je dobrá, ale potřebuje hodně pohybu a hodně líná;), mohla bys mít silnou alergii na psí chlupy. Já bych ti doporučila křížence. Jsou nenároční, ověřeně patří mezi nejinteligentnější psy, hodně vynikají ve sportu a nemají zdravotní problémy ;) ti jsou prostě nejlepší, pokud nechceš psa na výstavy. Já mám osobně pudlíky a jsou skvělí! (tedy, to nejsou kříženci :D) Jsou tako 2. nejinteligentnější psi na světě a jsou skvělí parťáci a sporťáci, teda bohužel u pudlíků bývá patela no :( ale tak s tím se nedá nic dělat). Můžeš si pořídit šeltii s patelou, jorkšíra s patelou (a to jsou tak přešlechtělá zvířata, že bych se ani nedivila)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]