Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akvárium Juwel- filtrace

Od: edge* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

dostala se mi jedna velmi dobrá nabídka a to darování akvária juwel. Akvárium má 120 cm na šířku a skosené čelní rohy objem odhaduji na nějakých 240 litrů. Tuto nabídku jsem přijal a akvárium si dovezl domů. Současně mám akvárium o oběmu něco málo na 100 litru a chovám v něm pouze přísavku thajskou a dva keříčkovce. Bohužel keříčkovci mi při pokusu o nějaký větší chov rybiček slabší kusy rybek přes noc vždycky postupně požraly :D Nemyslím si že to bylo jejich hladověním, ale v tomto starším akváriu nejsou uplně tak vhodné podmínky a rybičky bohužel přes noc s méně světla oslábnou a keříčkovci jakožto dravci se o ně postarali, hlavně neonky zeslábly dost. No nic spíš přejdu k prosbě.

V akváriu je vestavěná filtrace s vyěnitelnými náplněmi. Pán od kterého akvárium je mi poradil, že je důležité často měnit filtr a aktivním uhlí. Na internetu jsem se dočetl že je to každý 4 týdny... Ale ve filtru jsou další filtry jeden s dusičnany a druhý pro biotickou rovnováhu a ty jsou doporučovány vyměnovat každých 6 týdnů. Dále vata pro záchyt hrubých nečistot každý týden. No a nakonec jemné houbičky jednou za 6 měsíců. Chtěl bych se teda zaptat zda-li je opravdu ntné ty 2 filtry měnit každých 6 týdnů. Aktivní uhlí každé 4 týdny je asi důležité, když potom může škodliviny pouštět zpátky do akvária. Vata na hrubé nečistoty dejme tomu každé 2 týdny s tím že se dá třeba každý týden propláchnout že ano? Tak tedy by mě zajímaly nějaké zkušenosti, jak často zmíněné filtry vyměňovat děkuji mnohokrát.

Další prosby budou následovat, až když se do založení toho akvária konečně pustím :D zeména jaké přípravky používáte na úpravu vody.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

3x

edge. K tomu prvnímu tématu, je úplně jasné , že keříčkovci se o menší ryby "postarají"ty k nim dát prostě nemůžeš.

Co se jedná filtrů, tak používat aktivní uhlí stále, je kničemu. To se používá jen pokud se do akva dávájí nějaké léčebné látky při onemocnění ryb, tak po léčbě se dá na cca 14 dní uhlí na "vyčištění"zbytku léčiv a nebo pokud je voda cítit tak se taky na dvy až tři týdny dá uhlí. Jinak je tam k ničemu.

Škoda že neuvádíš o jaký filtr konrétně jde. Taky se nejspíš pleteš je je tam filtr s dusičnany, ale je to filtr na odstranění dusitanů NO2 a přeměny na dusičnany NO3, takzvaný biofoltr ve kterém se "uhnízdí"nitrifikační bakterie.

Další chyba je , že vata je na zachycení hrubých nečistot, ta je právě na zachycení jemných nečistot.

Jinak pořadí filtračních medíí se dává následovné. Na spodek filtu se dají keramicné kroužky na ně přije hrubá "houba"další vrstva se liší dle výrobců, některý používá plastové kuličky jiný třeba zeolit a zase navrch hrubou "houbu"Další vrstvu dávám Aquaclay filter medium a jemnou houbu a ža navrch se dá filtrační vata.

shop.rataj-spk.cz/...

Chemii na úpravu vody zásadně nepoužívám a ani nedoporučuju. Jediné co se tak nechá použít je Biofoltr od Dajány ( akva-exo.cz/... ) na podporu nově založeného akvária ,ale pokud je doma starší "zajeté"akva je nejlepší při zakládání dalšího akvárka použít vodu z něj při výměně 1/3 vody.

Klidně se dál ptej.

doplněno 19.04.11 23:52:

Ještě jednu věc, měnit kompletně filtry po 6 týdnech za nové je nesmysl. Filtr se akorát propere v odsáté vodě z akvária a médium se vrátí do filtru zpět, Jak často je potřeba filtr propírat záleží hlavně na zarybnění. Pokud je ryb málo a filtr je dostatečně velký ( a jsme zase u toho typu filtru) tak klidně proprat po 1/2 roce. Pokud je ryb příliž a filtr malý tak i každý měsíc. Kdy je potřeba měnit "houby"za nové poznáš uplně jenoduše, při propírání se začnou jakoby drolit. Běžně vydrží kolem 3 let.

edge*
hodnocení

Bohužel bližší specifika filtru neznám, ale jde o filtrační set Juwel-bioflow a jeslti jde o model 3.0 nebo 6.0 už nevim. je tam teda složení odspodu 2×měkká filtrační houba potom hrubá houba pro "bio-kulturu" a další hrubá proti těm dusitanům, špatně jsem to s nimi pochopil. Dále tedy aktivní uhlí a navrchu ta jemná vata. U té vaty právě píší pro chytání hrubých nečistot no...

Takže měnit často aktivní uhlí je hloupost jo? Tak to slyším rád to potom ho tam teda stačí nechat ty 3 týdny než se tam dají první rybky a třeba ho tam nechat i ten 4 týden a potom ho vyndat a dát nový až při větší výměně vody nebo nějakých problémech s čistotou vody? Filtrace je podle mě dostatečně velká pro 250 litrů... No a tedy ty filtry pro biokultury a proti dusitanům tedy stačí v pohodě jen vymít v části vody z akvária? Samozřejmě včetně jemné houby naspodku. To je potom docela klamání takových jako jsem já *bzum*. No současný akvárium mě jede skoro pul roku bez filtrace, už dosloužila, takže jen častěji měním vodu. Těm třem rybkám se daří skvěle, oba keříčkovci si udržují své teritorium a přísavka čistí a čistí :D Nějakou dobu jsem neměl možnost jim přitápět a přísavka byla stále schovaná teď již mají dostatek světla i tepla (25°) a přísavka je neustále venku z úkrytu.

Hloupě se ptám znovu, protože přecejen ty výměnné houby můžou časem vymíváním přijít o jejich účelnost ne?

No a ty úpravy jsem koukal po Tetra EasyBalance pro udržování stabilní hodnoty Ph a Kh a Tetra AquaSafe pro úpravu nové vody. Jak ty upravuješ vodu pro udržení Ph, Kh a Gh? Nebo je zbytečné se tímto nějak extra zabývat a nějak extrémně měnit strukturu vody?

jinak sper že se tu tak staráš o akvaristy amatéry;). No a snad nevadí tykání:)

doplněno 20.04.11 00:26:

Tady asi není možnost opravy textu, že? U hodnoty teploty vody se ze závorky a jiného znaku vytvořil automaticky mrkací smajlík, to není nějakej úmysl ho tam mít :D

ar*

Ono je nás tady akvaristů vícero, jinak tykání absolutně nevadí.

Já bych tam to uhlí nedával ani ze začátku, je to vážně zbytečné. Výrobce ho tam sice do nového dodává ,ale je to jen vyhyzování peněz. Je drahé a kničemu. Tyhle vestavěné filry od Juwelu to mívají obráceně než třeba vnější hrncové filtry. U Juwelu je sání vody z vrchu a tudíž tam žádné hrubé nečistoty moc nepřijdou. Pokud se ta vata dá pak navrch rychle se zanese a pak se sníží propustnost filtru, proto je lepší začít první vrstvu do které jde voda z akva dát hrubou houbu nebo teď prodávají přímo pro filtry Juwel ty keramcké kroužky už přímo v košíčku , který pasuje do fitru. Chce to změřit rozměr filtru a mrknout po inter.shopech. třeba tady akvarista.cz/...

Jinak pokud jde o tu úpravu vody. Chce nejprve změřit jakou vlasně používáš vstupní vodu. Jakou má PH, KH a GH ,NO2 a NO3

Pak z toho vycházíš k další upravě pokud je potřeba. PH se nechá upravovat třeba CO2 aby byla kyselejší a GH zase upravíš třeba jedlou sodou aby byla tvrdší a zároveň se zvýší zásaditost. Je ,ale důležité vědět jaké ryby chceš v akva chovat a jakou ony vyžadují vodu. Já osobně žádnou chemii nepoužívám jediné co používám je jedlá soda na přitvrzení vody (tlamovci). Taky je důležité aby GH bylo alsepoň 2-3 stupně, jinak je nestabilní PH a během chvilky se ti může snížit až na kalamitní stav a ryby začnou kapat.

Takže jak jsem psal nejprve změř hodnoty vody kterou budeš používat (nejspíš to bude vodovodní voda) Kup si "testery na NO2 , NO, GH a KH, já kupuji tsty od Rataje a celkem dobrý, Je zbytečné vyhazovat peníze za drahé od Sery , Tetry a podobně. Lepší taky jsou kapky místo papírku

doplněno 20.04.11 01:06:

akvarista.cz/...

akvarista.cz/...

akvarista.cz/...

akvarista.cz/...

akvarista.cz/...

doplněno 20.04.11 01:15:

Do té 100 L nádrže bych keříčkovcům a "thajce"pořídil tento vnitřní filtr akva-exo.cz/...

Pohledej na netu já ho kupoval před rokem za 350. Mám ho v rozplavce u mladých a jede dobře a potichu. Aktivní uhlí šli taky pryč a do košíčku jsem nasypal Aquaclay filter medium

shop.rataj-spk.cz/...

Jen tak mimochodem, až jednou tu thajku budeš chtít v akváriu chytit tak si užiješ. Rychlejši je snad už jen Barakuda :)

doplněno 20.04.11 19:25:

edge, pokud chceš dávat filtrační vatu navrch, tak si kup od nějaké "švadlenky"vatelin, natříhej na rozměr filru a pak vatu nemusíš ani prát a rovnou vyhazovat a dát novou. Udělá absolutně stejnou službu a přijde to tak 100x levněji než origo vata od Juwelu, které dá výrobce jen honosnější název.

edge*
hodnocení

no tak pokud nedám navrch tu vatu, tak se zbytky žrádla nebo jiný bordel co plave na hladině dostane do těch filtrů ne? Jinak u toho ciraxu píšou, že dokáže plně nahradit tu modrou bio houbu. Totiž do filtru by se mě už ten košík nevešel, musel bych ho nahradit za tu modrou houbu. Rozměry jsou pro ty náplně STANDARD tedy 12,5×12,5cm. No a ty vaty akorát častěji propírat aby se moc nezanášely...

S tou thajkou tomu věřím stačí, když vidím jak bleskově se ohání po keříčkovcích, když ju vyrušují :D

doplněno 20.04.11 14:06:

A s tou vatou jsem to myslel, že je jednodužší proprat častěji vatu, než potom při případným čištění těch "hub" z toho více dostávat hrubší i jemný bordel. Ale to už je jedno vyzkoušet a potom změnit to jde kdykoliv...

Jinak s rybama bych si zezačátku vybral spíše živorodky a až potom někdy časem i ostatní pestřejší druhy ryb...

doplněno 20.04.11 20:02:

Jo s tím vatelínem je to super nápad :D jinak od původního majitele mám těch vat 10, takže asi je měnil poctivě včetně toho uhlí... :D

ar*

Edge, neboj časem do těch filtračních náplní taky přijdeš a začneš používat jiné než jsou origo přímo od výrobce. Ono se na tom nechá docela dost ušerřit když si třeba koupíš BIOAKVACIT (to je ta modrá houba) v metráži a na rozměr si ho nařežeš doma. Místo jedné vrsvy "molitanu" začneš používat kroužky a třeba zeolit. Origo náplně jsem používal do první výměny a u některých filtrů ani to ne, protože při jiné kombinaci náplní je filtr ještě účinější.

edge*
hodnocení

Zdravim, od zalozeni akvarka me uz brzdi jen usazeni akva na stul a napusteni. Akvarko je jak jsem jiz psal znacky juwel a opatreny ochrannyma listama a tak by me zajimalo jestli mam shanet ochrannou podlozku neno s tema listama to neni nutne. Na internetu jsem se dozvedel ze to nutne neni a to by me ulehcilo praci potystyren by to jen hyzdil a mirelon je v obchodech moc drahy.
Dale co me poradite za vyber rybicek, hlavne aby se spolu nejak snasely a byly rozlozeny po celem akvarku. Rozmery jsou 120x50x40 cili neco pres 200 litru. Rad bych smisene akvarium a doporucene mnozstvi jednotlivych druhu.
Strasne moc dekuju za pripadne rady, doposud jste mi uzasne pomohli.
doplněno 07.06.11 08:27: Predstaboval bych si nejake z mene narocnych druhu. Zacatecnik uplny nejsem, akvarium mam od malicka, jen nikdy nebylo vetsi jak 120l. A choval jsem spis tu ceskou klasiku neonky a zivorodky a jine nenarocne ryby.
ar*

Nejspíš jde o Juwel Rio , to má "ochranný rám" tam se podložka nepoužívá. Jen tak mimochodem pokud je u akva potřeba podložka, nejlepší je obyč karimatka.

Ohledně ryb. máš alespoň nějakou představu jaké ryby, jestli nějaký biotop nebo jen prostě směsici, jestli bude akva hodně zarostlé kytkama. Ryby raději hejnové a víc nebo větší a máně? Trochu to upřesni. Do 240 si už můžeš vybýrat a těch možností je spousta jen je potřeba vědět jaká je alespoň představa. Ono už samotné založení dna a dekorací je podtatný rozdíl třeba mezi Amazonií a Malawi. To samé platí u výberu rostlin.

edge*
hodnocení

No je to starsi typ se skosenyma rohama, ten sem nikde novej nevidel ted jsou uz jen oble cela ale se skosenyma rohama sem se nesetkal.
No urcite chci smesici. Ty neonky bych urcite si vzal aspon 10 kusu, potom me poradil nekdo cichavce alespon par nebo 2 pary. A dal bych asi urcite nejakou tu krunyrovku. Me jde oto si koupit neco do zacatku a az bych to akvarko rozbehl tak bych dokoupil nejakej urcitej druh ale spis to bude stale smisene akvarium. Zarostly to nijak prehnane nebude spise mene, mam 2 koreny a kameni ze stareho akvarka, takze nejaka jeskyne na ukryvani bude. Tech rostlin rekneme 5-8 s tim, zebych cekal ze se casem rozrostou takze spis min.
Ted mam 2 kerickovce a thajku. Ty se pokusim tam k nim primichat s tim ze kdyz budou kerickovci zlobit tak pujdou na samotku. Znamy ma kerickovce jednoho rek bych uz 10 let a te je neustale schovany a vyliza jen pro potravu ti mi kdyz jsou 2 tak sou stale teritorialni a aktivni.
No takovou mam predstavu urcite mate nejake vzpominky na sve prvno velke akvarium, tak skuste zapatrat ktera slupinka ryb vam byla mila :)
A omlouvam se za absenci diakritiky pisu z mobilu.
doplněno 07.06.11 20:34:doplněno 07.06.11 20:47:

Tak jsem akvárium usadil a vyfotil ho tady pro vás snad se fotka zobrazí. Na nepořádek kolem nekoukejte :D

Pod ním jde vidět nějakej matriál k němu a uplně vespod ještě jsou prodloužení na stolek, kdyby něco tak to ty rohy co vyčnívají podrží. Myslim, že ten stolek by už ted udržel 2× takový akvárium, ale když už mě to otec v práci vyrobil...

Zajimalo by mě kam by jste umístili topení. Skusil jsem ho dát do druhýho rohu akvária, ale nedosáhne od něj do zásuvky a musela by se vytvořit speciálně pro topení jedna. U některýho typu filtrace juwel jsem viděl topení přímo v té filtraci, moje se tam taky vleze a asi bych ho dal tam a je taky hezky zamaskovaný. Plastu by to nemělo nic udělat při té teplotě kolem 25°. Jen bude nejspíš stále topit protože se k němu bude neustále přilívat nová studená voda...

No to by bylo zatim vše a snad se vám alespon trochu zalíbí :)

Akvárium Juwel- filtrace
ar*

Starší nestarší, hlavní je , že nerosí. Já mám ještě jednu nádrž lepenou Cenusilem z NDR a je v pohodě.

Popravdě kdybych měl mít všechny ryby co se mi líbí a které bych chtěl, musel bych nejspíš napustit barák :)

No ,ale pokud bych zakládal takovéto společenské akva a chtěl směsici nenáročných ryb. Nasadil bych toto

12x Neonka červená

12x Tetra krvavá

12x Tetra královská ( Razbora klínoskvrnná)

5x Tetra císařská

2x Čichavec perleťový (pár)

2x Pancéřníček kropenatý (pár)

6x Pancéřníček panda

Dno bych volil tmavší. rakce 4-6 mm.

edge*
hodnocení

No teda 50 rybiček? To se mě zdá moc:)

Ale pomůže mě tento seznam. Pořídím si 10 nebo těch 12 neonek, 10 razbor klínoskvrnných, 2 ty čichavce a pár pancéříčků. Potom dokoupím nějaký ty tetry až budu vidět jak bude ta první "várka" v akvárku vypadat.

Štěrk mám po původním majileti do 5mm a je klasickej barevnej. Jak tak koukám, tak ti mí keříčkovci by mohli napadat leda ty neonky. Jinak jsou ty rybky většinou větší. Ještě ty razbory jsou menší, ale zdají se mě takový "silnější" a ne tolik zranitelný. A navíc pokud budou rybky v hejnech, tak jou na tom líp.

Strašně moc děkuji za tvuj zájem mě pomoct;)

ar*

Ono u těchto tetrových ryb se zhruba vychází 1cm 1 litr vody. To by třeba u býoložravých ryb bylo málo, ty dokážou "zaneřádit" nádrž víc. U těchto druhů teter to nehrozí, navíc až dospějí tak proběhne určitá selekce. Samozřejmně nižší počet ryb nevadí, naopak.

To topení bych umístil vodorovně nad dnem na zadní stěně. Jediné co to obnáší je celoponorné topítko. Do filtru bych ho nedával, bude se motat při praní. Co si mám představit pod pojmem "klasickej barevnej"? není to nějaký barvený kámen?

Pokud jde o klasický říčák tak ten je nejlepší. Jen kvůli neonkám by to chtělo dno tmavší, jsou pak lépe vybarvené. Dělá se to tak , že se do říčáku přimíchá černý štěrk. Chce to ,ale aby byl štěrk omletý bez ostrých hran. Těch 5mm frakce je úplně v pohodě.

Jediné co bych já osobně udělal, je nalepit zezadu na akva buď hodně tmavě modrou nebo černou tapetu. Ryby a rostliny pak lépe vyniknou a celkově akvárko působí lepším dojmem. Samozřejmně , že 3d pozadí je ještě lepší.

RYBY DÁT DO NÁDRŽE NEJDŘÍVE PO 3 TÝDNECH OD ZALOŽENÍ.

edge*
hodnocení

Pozadí k tomu je taky a je to fototapeta rostlin, ryby v tom budou sice splývat, ale můžu právě omezit rostliny a nemám takové zkušenosti abych si pohrál s biotopem a dekoracema aby vypadaly k světu a ta tapeta to trošku zachrání. Samozřejmě, že po nějakým čase akvárium dovedu k větší dokonalosti a to pozadí změním. Tapeta má z druhé strany modrou barvu, tak ji vyzkouším.

A ano štěrk je říční. Ještě doplním fotku jak ho do akvária dám, možná to bude už zítra. To topítko teda těsně nad štěrk vodorovně? To by bylo asi nejlepší no a dám ho k filtru za něj se totiž hezky skryje kabeláž.

Ono ten měsíc bude hodně těžkej čekat. Do dnešní doby jsem pro to už vydal tolik energie a času*uf*. Takže už teď mám zasebou měsíc čekání:) Slibuju že se udržim a rybky budou až po měsíci*smich*

Jinak doporučuješ spíš zachovat zatim ty staré filtrační náplně a postupně je vyměňovat za nové nebo rovnou dát všechny nové? Nový už mám nakoupený, ty starý už letos bohužel doslouží...

doplněno 08.06.11 18:55:

Dnes jsem měl celý den volný, tak jsem se plně pustil do přípravy akvária. Stolek jsem už prodloužil, kdyby náhodou, elektriku dodělal a dokonce jsem stihl akvárium napustit. Ještě dokoupim pár rostlinek a pak už jen čekat až se voda a filtrace zajede.

Ty rostlinky tam budu dávat s celou mokrou rukou, ale co už.:)

Akvárium Juwel- filtrace #2
ar*

To Microsorium nedávej do dna,ale přichyť ho vlascem na ten kořen. Časem krásně přiroste a drží samo, vlasec se pak sundá.

Sice Microsorium dokáže růst i ze štěrku, ale v jeho přirozeném prostředí roste na kořenech a kamenech. Ty tam nebudeš mít žádné ryby , které by jeho kořeny poškozovaly.

Já teda osobně nejsem příznivem těchto rostlinných tapet, protože se to tluče s kytkama, ale je to na tobě. Dno ji měl dát mírně do svahu aby derit šel k přednímu sklu. lépe se to pak odkaluje. No a místo té břidlice bych použil nějaký oblý vyšší kámen. Zaprvé se trochu schová filtr a zadruhé to nebude vypadt tak ploché k tomu ležícímu kořenu, ten tam bude dobrý. Popřípadě místo kamenu ještě jeden kořen na výšku a dát na něj jávský mech. Jako další možnost je nějaká dominantní rostlina, např. Echinodorus Blehare a podobné.

Múžeš mrknou třeba tady na různé akva. akvarko.cz/... jsou tam i popisy co je v akva za rosliny a uděláš si tak nějak představu co by jsi asi v nádrži chtěl. Sorry z "kritiku"

U dalších rostlin které budeš sázet nezapomeň přistřihnou křeny. U nového akva je celkem dobré dát do vody Biofiltr od Dajany akva-exo.cz/... Stačí jen jednou pro začátek. Nebo pokud je možnost voda z druhého akva. Zajetí filtru je pak rychlejší.

edge*
hodnocení

Jo jasný však já to ani jako kritiku neberu jen rady a tvuj názor a já to budto budu ignorovat nebo to tak udělám*smich*

No tak tohle je přecejen stále jen hrubý "návrh" další věci budu přidávat. K tomu filtru do rohu dám nějaký rostliny. Kameny až nějaké vhodné najdu, tak taky. No a pozadí pujde s největší pravděpodobností pryč až budou rostliny na svých místech a nějakým způsobem rostlé. Přemýšlím vážně o té černé, to bude potom paráda. každej ted říká jak se mu ta tapeta líbí, ale osobně ji tam mám fakt jen nazačátek aby to "nějak" vypadalo... Jinak vodu ze staršího akvárka jsem plánoval část zachovat, ale nakonec z toho sešlo, protože sem nevěděl jak dlouho by stála někde v pokoju... To Microsorium se přichytí asi za jak dlouho? To abych se neptal potom někdy znovu jen ohledně toho. Jinak jedno jsem skusil dát do toho menšího kořenu do jeho vrcholu. Je tam důlek a vypadalo to užasně, tak to tam potom dám znovu a možná něco podobnýho Microsoriu.

Tu břidlici myslíš tu v rohu s filtrem nebo tu "stříšku"? Nejspíš teda všechno:) Toho biofiltru asi kolik na 200 litrů vody? Co jsem tak počítal, tak jsem tam nalil zhruba 180 litrů vody. Ted jsem teda v rychlosti mrknul na dávkování, takže na 200 litrů asi ta 100ml lahvička...

doplněno 08.06.11 23:17:

Jinak měřil sem doposud jen Ph pomocí ben testu a určitě to bude někde v rozmezí mezi 6,8 až těch 8. To by neměl být problém ne? Pod jakou míru musí Ph klesnout aby to bylo havarijní? No a tvrdost vody je na moravě spíše vyšší. Asi koupím Dajanu test 3v1.

A jak to vidiš s přivzdušňováním? Je nutnost pořídit vzduchovací kámen?

ar*

No viděl jsem tam tu žlutou lahvičku Ben-Testu, ale nechtěl jsem nic psát, abys neřekl, že jen kritizuju. Já s ním nemám dobré zkušenosti. Ta stupnice není ideální a rozmezí 6,8-8 PH je v akva ,hrozně moc velký rozdíl. Ta Dajána 3v1 taky není nic moc. Osobně používám testery od Rataj. Nejsou drahé a přesnost je velmi dobrá, zatím mám jen dobré zkušenosti. Dříve jsem kupoval Maják z Jablonce nad Nisou, ale ten už neexistuje.

Pro ryby které jsi zvolil je potřeba voda spíše mírně kyselejší až neutrál cca 6.5- 7. V zásadité vodě 8 by se jim až tak nedařilo. Né že by vyloženě umíraly ,ale byly by menší a drobnější. Na výtěr by ta voda byla absolutně nevhodná. Nevím jakou máš tvrdost vody, na moravě bývá voda tvrdší, ale záleží na lokalitě. Chce to prostě změřit.

To PH by nemělo klesnout pod 5,5 i když neonkám by nevadilo i 4,8, ty mají rádi kyselou vodu. Ostatní ryby by to už snášely hůře. Pokud bude tvrdost vody nějaké 4 stupně tak je to v pohodě, to je pak PH stálá. Horší je to u vyloženě měkké vody tam je se stabilitou PH problém.

Ty kameny jsou nejleší z nějaké říčky, kde jsou krásně přirozeně omleté. Tato lámaná (štípana) břidlice se spíše hodí do Tanganiky nebo Malawi a ani tam mě osobně se moc nelíbí, ale je to subjektivní pohled.

Toho biofiltru stačí to jedno balení 100ml a jen jednou na začátku, pak je zbytečné tam cpát jakoukoli chemii.

To Micrisorium přiroste tak za měsíc za dva, pak se vlasec nebo gumička sundá i když ten valsec tan není ani vidět.Do tohu "důlku"v kořenu ho klidně dej taky to není problém.

Ohledně vzduchování, pokud filtr nečeří hladinu vody je vzduchování nutné, pokud dostatečně hladinu čeří tak je vzduchování jen jako hezká dekorace. Pokud budeš kupovat vzduchovací kámen, kup si přírodní bílý pískovec, dělá nejjemnější bublinky, všechny umělé dělají BUBLINY, tyky se nechá použít lipové dřevo.

doplněno 09.06.11 15:03:

Tyto testery úplně stačí

rataj-spk.cz/...

rataj-spk.cz/...

rataj-spk.cz/...

rataj-spk.cz/...

rataj-spk.cz/...

doplněno 09.06.11 22:45:

Pokud jsi to vyspádoval tak , že je u čelního skla méně a u zadního výce tak jsi to pochopil správně. U čelního skla cca 2,5-3 cm u zadního 5-6 cm

Pokud jsi z oklolí Brna tak tam je voda tvrdá. Ó jak ti ji závidím, já musím vodu přitvrzovat jedlou sodou a jednou měsíčně si přivezu vodu tvrdou "příroní". Pokud budeš potřebovat, tak se ptej, když budu vědět rád poradím.

Stejně mít tuhle vodu doma "v kohoutku"to by byla paráda. Pro tlamovce jak dělaná. No nejsou to fešáci?

Akvárium Juwel- filtrace #3
edge*
hodnocení

No ten ben test je naprosto nepužitelnej... Doma jsem našel laktační papírky, nebo jak se jim říká, na měření Ph a odstín odpovídal asi hodnotě 7,3-7,6. Někde jsme měli odborný testy vodovodní i naší studniční vody, ale kde teď jsou je ve hvězdách. Nikdo mi to nebyl schopnej povědět. Ale tvrdost by měla být vyšší, vodní kámen se tvoří všude a hojně. Ty papírky jsou sice už hodně staré, ale fungovat by měly stále. Ty testy jsem už objednal, tak snad v pondělí dojdou. Biofiltr neměli skladem tak se ho pokusím někde v brně v pondělí sehnat mám tam cestu a zrovna bych chtěl pořídit rostliny. No a mrknu po tom vzduchování, na internetu se mě to nechce kupovat, nejde poznat jeslti jsou ty kameny přírodní nebo umělý a věřit těm popiskům...

V blízkosti bydliště bohužel říčku nemáme, jen u nás pramení potok v lese a tam jsou většinou kameny ostřejší. Tak uvidíme, ale časem určitě něco seženu...

Tak zatim díky za rady a asi ještě se potom optám, když budu testovat tu vodu, nebo dřív když mě něco bude zajimat.

A ten štěrk jsem zhruba vyspádoval k čelnímu sklu, pokud jsem to teda dobře pochopil.

doplněno 09.06.11 22:50:

Jo jsou to úžasný ryby*palec*No a na pití je to taky ideální, kam se hrabou kyselky, to co nám teče z kohoutku se nevyrovná žádné vodě z petky*smich*

Zas takovej svah to nemá, musel bych dokoupit štěrk... Ale až tam hodim nějaký ty vhodnější kameny, tak tu břidlici vzadu zahrnu pod štěrk a hned se to zvedne:)

doplněno 12.06.11 21:57:

Tak sem vložím fotku aktuálního stavu. Doplnil jsem rostlinstvo a vzduchování. Ještě musím sehnat nějaký to vhodnější kamení na vytvoření "jeskyně" a vzduchovací kámen z pískovce. Po tom vzduchovacím mrknu hned zítra.

Plánoval jsem méně rostlin, ale myslim, že to není nějak moc přeplácaný.

doplněno 13.06.11 21:01: Asi jsem udělal hloupost, když jsem použil starý Microsorium, není moc v dobrým stavu. Asi ho "utratím" a pořídím nový... Nebo je nějaká šance, že se otřepe? Nebo nějaká rada jak ji zaopatřit. Spíš je tu riziko, že nakazí ostatní nedejbože rybky...
Akvárium Juwel- filtrace #4
edge*
hodnocení

Asi jsem udělal hloupost, když jsem použil starý Microsorium, není moc v dobrým stavu. Asi ho "utratím" a pořídím nový... Nebo je nějaká šance, že se otřepe? Nebo nějaká rada jak ji zaopatřit. Spíš je tu riziko, že nakazí ostatní nedejbože rybky...
edge*
hodnocení

Asi jsem udělal hloupost, když jsem použil starý Microsorium, není moc v dobrým stavu. Asi ho "utratím" a pořídím nový... Nebo je nějaká šance, že se otřepe? Nebo nějaká rada jak ji zaopatřit. Spíš je tu riziko, že nakazí ostatní nedejbože rybky...
Blesk a sklo udělá odzraz, že ano? Ale takhle s bleskem jde mnohem víc vidtět jak na tom rostlina je tak proto...
doplněno 14.06.11 16:56:

Dobře díky. Jinak mě už došly poštou ty testy a biofiltr, kterej sem tam po testování hned nalil.

No2 je 0,1mg NO2/l a i méně, No3 je méně jak 10mg NO3/l. KH jsem nakapal 36 kapek, takže 18°dKH a stejně tak 18°dGH. No a Ph vyšlo asi těch 7,6, stejně jako to bylo celkem zřetelný i u "papírových" testů. Ale osobně nepoznám jak moc je to PH vysoký...

Co ta vysoká tvrdost, nebude rybám vadit? No i to Ph... Jak nejjednodušeji tyto hodnoty snížit? Použitím CO2? To je celkem drahý a asi se to musí dělat často co?

Akvárium Juwel- filtrace #5
ar*

Nech ho tam, tohle hnědovka udělá. Ona brzo vyžene mladé listy a pak tyhle staré odstřihneš. Roste rychle neboj.

doplněno 16.06.11 22:55:

No sice je to špatně nasvícený, ale podle toho co vidím tak se mi to líbí. Vůbec nevadí že jsou světlejší než kořen, zase se hodí ke dnu a to je fajn. Ten oblý tvar omltý vodou je moc pěkný.

Toto modré světlo používáš stále nebo je to jen noční osvětlení? jako stálé světlo by to pro kytky nebylo to pravé ořechové. Časem by byl nejspíš problém i s hnědou řasou

edge*
hodnocení

S dovolením sem umístím další update akva. Je na něm vidět jemnější vzduchování z pískovce a valouny z okolí řeky. Pod tím osvětlením jsou bohužel hodně světlý a chtělo by to spíš tmavější kameny, ale u řeky jsou použitelný spíš jen tyhle a dál už jen nějaký červený, ale mezi těma sem si nemohl ybrat a bylo jich pomálu. V řece sem se nemáchal...

K těm kořenům se to nějak extra nehodí, ale s podložím si to celkem rozumí tak alespoň to.

doplněno 17.06.11 09:53:

V předu je warmwhite a vzadu daylight. Modré se to zdá jen podle té tapety. Upravil jsem na mobilu expozici, aby to bylo výraznější a navodilo to noční atmosféru:) jinak to je světlejší a na noc mají tmu. Abych zapínal osvětlení postupně musel bych si vytvořit vlastní osvětlení, současná rampa je originál od juwelu.

Jinak měl bych malou otázku a to jeslti nebude nějak obtěžovat ryby thajka. Ty tetry by neměla, ty sou mrštný, ale třeba ty krunýřovce jeslti nebude obtěžovat. Pakeříčkovce jsem rozhodnutej, že tam dávat nebudu a zustanou v samostatném akváriu. A nejspíš s nimi ponechám i tu thajku projistotu, ono potom ji chytat, kdyby byly problémy...*modla*

doplněno 17.06.11 09:54:

Oprava: pancéříčky ne krunýřovce ;)

Akvárium Juwel- filtrace #6
ar*

No abych byl upřímný, já bych tam nedával ani tu přísvku. Alespoň ne hned, ona se přeci jenom živí řasama a těch v novém akva nebude tolik, aby jí uživily. Pokud by jsi ji chtěl přelovit , nastal by problém a celé akva by jsi obrátil vzhůru nohama.

K tomu zapínání osvětlení, já používám spínací hodiny a je to pohoda. Nikdy nezapomenu rozsvítit ani zhasnout a to ani když nejsem doma.:)

Jinak v akva jsem ti malonko rozsvítil :D a opravdu ta dekorace a celkové uspořádání vypadá dobře. Líbí se mi to. *palec*

doplněno 18.06.11 14:10:

No svítit od 8.oo do 24.oo to je až dost. Běžně se svítí kolem 12-13 hodin. Při 16 hodinách svitu předpokládám brzo nadměrně zelenou řasu. Délku osvitu ,ale musíš "vychytat" sám. Není přesné pravidlo jak dloho svítit, každé akva je trochu jiné a má taky jiné podmínky a nároky. Zkus začít svítit těch 12 hod. a podle toho jestli se začně dělat zelená nebo hnědá buď dobu zkrátit nebo prodloužit. Já osobně třeba svítím od 10-oo-22.oo a v jednom zase od 10.oo-23.oo (je v tmavším rohu)

Akvárium Juwel- filtrace #7
edge*
hodnocení

No aby tu těch fotek nebylo málo upravil jsem jednu bez vzduchování na zhruba totožný noční pohled*smich* Ta tapeta je furt taková tmavá do fialova na tu nekoukat, je to ve skutečnosti malinko ještě do žluta všechno, ale to už nebudeme radši řešit*uf**haha*

JInak časovej spínač mám ještě ze staršího akva. Myslel jsem to tak aby se přední nebo zadní zářivka zapínala bez závoslosti na sobě v různej čas. Teď to mám pro rostliny zatim zaplý od 8 ráno do 24:00 Později ještě nastavím polední přestávku asi 2 hodiny. Příští týden nastupuju do práce, takže to "pro mě" nemusí být zaplý celej den a rosltinám ta přestávka prospěje:)

Akvárium Juwel- filtrace #8
edge*
hodnocení

Tak teda rybky pořízeny. 12× neonka, 10× raz. klínoskvrnná, 5× tetra krvavá a tetra černá a 4 a 2 pancéříčci panda respektive kropenatí. Ještě dokoupím asi 5 neonek do hejna a po dvou nebo po třech ty tetry. Potom asi 2 krunýřovce na řasy a chtěl bych páreček čichavců bohužel mají modrý a perleťový, který se mě docela líbijou, v karanténě a ještě dost dlouho určitě mít budou. Dál tam mají už jen zlatý tak asi vemu je. Rybky nakupuju v Hornbachu v Brně. Prošel jsem hodně zverimexů a všude měli rybky po pár kusech. V hornbachu mají od každýho druhu desítky rybek, takže je z čeho vbírat zdravější kousky;) Žádnou specializovanou akvaristiku jsem zatim nevyhledával.

Dále jsem nabarvil tapetu na černo... A potvrdilo se co jsem myslim někdy psal, že jsem podcenil vyleštění zadního skla a ted jak se k němu dostat?*bzum**smich* musím to ještě dořešit je to ostuda.

Akvárium Juwel- filtrace #9

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]