Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jorksir - nenecha na sebe sahnout

Od: veronikaa* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

Mám psa jorkšírského teriéra, stáří půl roku. Pes na sebe nenechá sáhnout, mám na mysli např. stříhání drápků, čištění oušek, odstranění klíštěte nebo jenom prosté oblečení oblečku přes hlavu. Když se o cokoli podobného pokusím, je agresivní, kouše vší silou, cení zuby, vrčí. Koupila jsem mu pro tyto případy náhubek, se kterým se ovšem esmím ani přiblížit, protože jen ho vidí, je v minutě agresivní a schopný mě pokousat do krve (má stále první zoubky, ostré jako jehličky). Chtěla bych ho nechat ostříhat, ale mám obavu, že ho v žádném salonu s jeho povahou neostříhají. Máte nějaké zkušenosti, jak k takovému psovi přistupovat? Jestli ho trestat (dát mu na zadek) nebo co s ním?

Děkuji za všechny reakce.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

borax*
hodnocení

4x

Pes s váma pěkně mává. Okamžitě začněte s nějakým výcvikem (spíš výchovou). Než dáte krmení, vemte pár granulí, nebo něčeho co má rád do ruky, ukažte že něco dobrého máte. Vemte psa třeba za packu s povelem "klid", pokud si ji nechá zvednout odměňte. Pokračujte s druhou tlapkou. Pak můžete sáhnout na ucho, pořád povel "klid" a odměna. Pravděpodobně vám pes nevěří. Musíte ho naučit, že se sebou musí nechat manipulovat a že mu nic nehrozí. Asi jste to podcenili, ale pokud to budete denně opakovat a protahovat "prohlídku" tlapek, pujde to. Hlavně trpělivost.

Předpokládám, že pes nemá možnost celý den požírat granule. Pokud bude nažraný, motivace je v háji a nebude to fungovat. Jestli má rád třeba párek, můžete použít ten, jen maličké kousíčky.

asminkam*

A nebo je teď známá metoda s clickerem. Pejsek udělá správně povel nebo se nechá pohladit, vy ho pochválíte, kliknete a dáte mu pamlsek. Clicker je snad v každym zverimexu a je levný.

almira*

Pro naprostého začátečníka,kterým je tazatel je to zbytečně složité ;) Stačí se vůči psovi chovat dminantně a získat si u něj důvěru. Půl roční jorkšír není žádný oříšek an něj člověk vyzraje , třeba ovčák s takovou povahou by byl horší :))

limetka*
hodnocení

2x

Na zadek mu nedávejte, to by se bál vztažené ruky ještě víc. Pokud ho musíte potrestat, tak bezprostředně po provinění , chyťte ho s citem za kůži na krku za hlavou, a zlehka s ním zatřepejte, takhle trestají nezvedená štěňátka fenky. Systém odměňování kladného chování funguje ze všeho nejlépe, a takovému párečku opravdu nejde odolat ;). Ale rovněž odměna musí následovat ihned po činu, který odměňujete, aby si to pejsek v hlavě spojil.

Je to psí puberťák a ať jorkšír nebo vlčák - v tomto věku si prostě zkouší, jestli by se třeba náhodou nemohl stát vůdcem vaší smečky. A musíte mu jasně dát najevo, že vůdcem tedy rozhodně jste vy. Jen prosím ne bitím, to opravdu nefunguje.

doplněno 12.04.11 11:08:

Na internetu najděte Rudolfa Desenského, to je ten psí psycholog - najdete tam některé užitečné rady, i vysvětlení různého psího chování.

sebod*

Ještě že jste si pořídli jen malého yorkšíra a ne třeba rotvajlera. To by Vás už zakousl ;)

asminkam*
hodnocení

0x

Nejspíš má špatné zkušenosti. Zkusila bych s ním zajet k psycholog-psu.com/... , věřím, že by pejska pomohl převychovat.

Rozhodně bych ho netrestala, mohla byste ho vypudit k větší agresivitě.

Od koho pejska máte? A pohladit se nechá?

veronikaa*
hodnocení

Díky za všechny reakce, už dříve jsem zvažovala zkontaktování pana Desenského, myslím, že se konečně odhodlám, nebo za chvíli bude u nás pánem pes :( Já ho kolikrát i zkouším ignorovat, když zlobí, aby věděl, že něco dělá špatně, ale přijde mi, že ho to vůbec nerozhodí, naopak většinou přijdu já za ním, udobřit si ho, vím, že to je chyba, ale když mě je toho prcka líto a vypadá to, že on sám by nepřišel (což moc nechápu, co jsem zatím zaznamenala z mého okolí, tak u většiny psů tento trest zabírá).

O clickeru jsem slyšela prvně, ale určitě se na něj ve zverimexu zeptám, jsem ochotná vyzkoušet všechno, aby se chování zlepšilo.

Ještě jednou díky moc a přeju hezký den:)

martinaa*

Nedivim se, ze ho nerozhodi, kdyz ho ignorujete. Za tu dobu jste vzdycky prisla prvni - proc by to tenkrat melo byt jinak? Toto ho budete hodne tezko a dlouho odnaucovat.

borax*

Jestli budete volat Desenskému, prosím napište co vám řekl, celkem by mě to zajímalo...díky

pegin*
hodnocení

0x

vytvořit si autoritu než bude pozdě!musíte být vy šéf a ne pes!není nic žalostnějšího než když člověka ovládá 2 kilový pes a rafe ho do rukou apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]