Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Agamky nežerou poradíte?

Od: zelenoocka odpovědí: 17 změna:

Před týdnem jsme si koupili 2 agamky. Do dneška nežraly a potravu nechtějí? Co máme dělat?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asminkam*
hodnocení

0x

A čím je krmíte?

zelenoocka
hodnocení

Ahoj. Pán nám dal pro ně šváby, Prej jsou na ně zvyklé

asminkam*

Aha. No tak je to možný změnou prostředí, ještě si zvykají. Zkusila bych jim dát ty šváby na pinzetce před tlamu, takhle jsme někdy ve škole krmili taky agamy, ale cvrčkama.

zelenoocka
hodnocení

To zkoušim pořád, ale nechtěji. Večer se mi povedlo té jedné pootevřít tlamičku, tak jsem jí ho tam nacpala a snědla ho. Ale ta druhá nic. A dneska taky nechce ani jedna. Ty máš agamy?

asminkam*

A jak dlouho ty agamy už máte? Já nemám, ale na základce jsme se o ně starali, takže nějaký málo o nich vim, ale zkušený chovatel nejsem. Jen vím, že na změnu prostředí některá zvířata reagují tak, že moc nežerou.

martinaa*
hodnocení

0x

Muze to zapricinit miliarda faktoru. Mate terarko na viditelnem miste? Jakou mate teplotu, vlhkost, maji/nemaji bazenek, odpocivadla, ukryty, mista k vyhrivani...? Jake pro ne celkove mate podminky?

zelenoocka
hodnocení

Ahoj. Tak, terárko máme na viditelném místě, teplota se jim pohybuje od 25 do 30 stupnů. Jak kde.Vlkost nevim, asi moc né, rosim jim to tam několikrát za den rozprašovačem. Bazének mají, ale ne vyhřívaný. Tak jim taky měním několikrát denně vodu za teplejší.Mají tam stěnu na lezení i místo na vyhřívání. Mají tam umělé kytky, ale né úkryty. Pán říkal, že jsou zvyklé žrát šváby z misky, tak nevím. Včera to byl týden, co jsme si je přivezli.

martinaa*

Teplota je ok, roseni by melo taky. Agamy nerady piji stojatou vodu, takze bud z vodopadu, nebo prave z roseni pitnou vodou - to by melo stacit trikrat denne. S teplotou toho bazenku - pokud se agamy chteji koupat, mela by voda mit 40°C, pro mladata i 43°C. Mate u terarka UVA a UVB lampy? Ty jsou velmi dulezite. A jak velke mate terarko? Agamy potrebuji ke stesti hodne prostoru.

zelenoocka
hodnocení

Lampu máme jednu a žárovka je uva a uvb dohromady, teda říkali ve zverimexu. Terárko máme 1 metr vysoké x 60 cm.

martinaa*

Světlo je taky ok:) záleží také, jak jsou agamy velké. Mate mláďata? Protože dospělá agama by měla mít terárium minimálně o velikosti 250l (60cm šířka, 120cm délka a 60cm hloubka), jinak nemá dostatečný prostor.

Možna si na novou ubikaci teprve zvykají, tak jim žrádlo nenuťte. Nebo zkuste obměnu, misto švábů třeba cvrčky nebo jsou doporučovány housenky bource morušového, švábi, nebo cvrčci (nejlepší je kombinace všech). Bourci jsou o trochu víc výživní než cvrčci. Další hmyz, který agamám podáváme jsou: zophobas morio, potemník moučný, lišaj. Potemníci a zophobasové by měli být agamám podávány zřídka kvůli jejich vysokému obsahu chitinu, který je pro agamy těžce stravitelný. Agamy by měly
dostávat kromě hmyzu také zelenou potravu, zeleninu ovoce _ řeřichu, čerstvou zeleninu, hrášek, maliny, jablka, banány, fazole, sladké brambory, mrkev apod. Zkuste se vyhnout špenátu a kapustě, protože obsahují šťavelany, které váží vápník v těle. Agamy si rády pochutnají na natrhaných zelených listech pampelišky a kopřivy (netrhejte je ale tam, kde se mohou vyskytnout pesticidy).

Pokud Vám nebudou chtít žrát ani další týden, něco je špatně. Zkuste se pak spojit s teraristou, od kterého jste agamy brali. Je spolehlivý, známý z teraburzy - nebo to bylo někde z internetu? Taky Vás mohl podvést a úmyslně Vám prodat nemocná zvířata. Nebyli byste první ani poslední.

Ještě k terárku: máte koupené nebo doma dělané?

doplněno 08.04.11 13:55:

Pokud agama ani moc nepije, může být dehydrovana, což se vyznačuje právě nechutenstvím, letargií a zapadlýma očima. Zjistíte to tak: jemně chyťte kůži na boku agamy mezi dvěma prsty. Pokud se kůže vrátí na místo téměř okamžitě, je agama správně hydratovaná. Pokud je zvíře dehydrované, rychle se jeho zdravotní stav zhoršuje.

zelenoocka
hodnocení

twrárko máme nové od jednoho pána doma dělané. jinak agamky jsme kupovali od jednoho pána, co jsem našla na internetu. Už jsme se s ním spojili, ale říkal, že neví, kde je problém, že jemu žrali dobře.

martinaa*

Terarko od soukromnika je nejlepsi. Ale s tim panem je to klasika - jemu zraly dobre - ma pro to nejaky dukaz, fotky...? To muze rict kazdy, ze u nej to bylo ok. Klidne Vam mohl poslat nemocne kusy, kterych se chtel zbatvit. Nechali jste si predem poslat nejaky fotky? A jak Vam agamy prisly (dovoz, kuryr CD)? Jeste se zeptam na jmeno prodejce, treba ho znam z cerne listiny...

ewka69*
hodnocení

0x

Dejte si veliký pozor na tzv. odborníky ze zverimexu. mají většinou velmi mlhavou představu o tom, jak o dané ještěrky pečovat. nejlepší je pročíst si internet, půjčit si nějakou tu knihu v knihovně a sám se aktivně zajímat.

martinaa*

Bohuzel pokud uz se objvei problem, jsou knihy k nicemu... s teraporadnou souhlasim, ale posledni dobou tam zacina byt nejak dusnu, clovek aby se pomalu bal na neco zeptat:)

ewka69*

ono se tam dusno udělá vždycky, když "teraporadci" neuslyší to, co chtějí slyšet. já už tuto poradnu sleduji dlouho a otázky typu leguán (nebo agama) mi přestala žrát. co s tím? už trochu přecházím, protože kdo nenapíše podmínky chovu (neuvědomí si to) může být překvapen nechutí poradit. ale když už člověk teraporadnu našel, tak předpokládám, že umí i čist, tudíž že se o věc zajímá a tudíž že i lustuje v příspěvcích, aby ty otázky nemusely být pořád dokola... nikdo neumí věštit ze skleněné koule*placni*

martinaa*

Definujte mi slovo teraporadce:D nejaky frajirek, co ma doma hada a mysli, ze tomu rozumi a kdyz ma nekomu poradit, tak kritizuje a napada... Dotazy vyse zmineneho typu me rozciluji taky, obzvlast kdyz si kdejaky blbec (nemyslim tim zrovna tazatele), poridi leguana nebo krajtu, nic o tom nevi a za mesic zdesene pise, ze nezere nebo ma cerny bobek, jestli je to normalni*bzum*

Proto jsem zde dala tolik dotazu, uz jen z principu, ze chci, aby se agamy mely co nejlepe. Skoda vlastni nevedomosti prakticky "tyrat" zvire.

ewka69*

teraporadce = člověk, který se stará o terarijní zvířata a má nějaké zkušenosti, které chce předat...mezi ně se řadím i já. také ráda poradím, když vím, jak na to...

jinak máte úplnou pravdu: Dotazy vyse zmineneho typu me rozciluji taky, obzvlast kdyz si kdejaky blbec (nemyslim tim zrovna tazatele), poridi leguana nebo krajtu, nic o tom nevi a za mesic zdesene pise, ze nezere nebo ma cerny bobek, jestli je to normalni*bzum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma agama

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]