Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,ráda bych se zeptala...Pořídili jsme si akvárko - takovou tu kulatou baňku a do ní jsme si koupili rybičku Bettu. už máme během 14 dnů druhou a obě hned chcípli. Nejprve jsme si koupili jednu, ta vydržela asi 5 dní a tahle nová asi týden. Samozřejmě vodu jsme nechali dostatečně odstát a krmíme ji tak 1x za 2 dny speciálním krmivem, které jsme dostali, když jsme kupovali tu první. To akvárko je na polici cca 1m, 80 cm nad zemí. Nemůže to být tím? Vůbec nevím Děkuji za odpověď.
pro krkovičku : viděl jste někdy akvarijní ryby? jak můžete napsat plave ryba k ladině aby se nadechla? TO JE JASNÝ, ŽE RYBA BETTA SPLENDENS ČESKY BOJOVNICE PESTRÁ BUDE PLAVAT K HLADINĚ ABY SE NADECHLA, NEBOŤ JE TO RYBA LABYRINTNÍ, JENŽ NEMÁ ŽÁBRY A NEUMÍ PŘIJÍMAT KYSLÍK Z VODY, NÝBRŽ HO PŘIJÍMÁ ZE VZDUCHU! JE TO JEDNA Z MÁLA RYB KTERÁ SE MŮŽE UTOPIT, ALE TO JE PRO VÁS ASI SLOŽITÉ POCHOPIT
Moc děkuji všem za odpovědi. Rybička nenachladla, to ne. Hned jsem volala do zverimexu, kde nám prodaly akvárium a první rybku a paní mi sdělila, že to nádrží není. že jedna její kolegyně má rybku dokonce 2 roky. že se mám stavit a že mi dá substrát do vody (asi na zbavení případného železa),ale že vodou by to také být nemělo, protože máme kohoutkovou vodu a jihočeská voda je jedna z nejkvalitnějších. nicméně prý krmit tak jednou za dva dny a sledovat, zda krmení sní či ne, protože to může být i tím, že voda byla špinavá častým krmením, které se tam usazovalo.. Nicméně vše tedy z nádržky vyndám - byly tam nějaké malinké kamínky a kytička umělá a stavím se tam pro ten substrát. ještě mám dotaz? Je nad tou baňkou modré světlo, mám ho vůbec zapínat? chtěla jsem akvárko vrátit, protože ho nemáme ani 14 dní a paní mi řekla, že nemůžu, že vrácení zboží do 14 dnů platí jen v internetových obchodech nikoliv v kamených.
doplněno 07.04.11 09:26:Do zverimexu jsem volala po přečtení Vašich rad a zkoušela jsem informacemi získanými odsud i argumentovat. Neuspěla jsem
Jo a ještě jsem si vzpomněla...rybička kyslík nemá, prý to ale betty nepotřebují žádné zařízení (ať na kyslík či filtraci atd...)
Janci problém nebude ani tak ve tvaru akvárka, ale v tom, že akvárku je nově založené a probíhají tam určité chemcké procesy. Říká se tomu syndrom mladého akvária. První dny začne stoupat ve vodě amoniak( to je to co tvé ryby zabíjí, otrava) po pár dnech začne amoniak klesat a začne stoupat NO2 a po dalších několika dnech začne klesat NO2 a nitrifikační baktérie ho začnou "předělávat"na méně škodlivý NO3 to ale v případě že je v akva filtr. Bohužel tvé kouli se moc akva říkat nedá, protože se tam jakákoli rovnováha nikdy nemůže začít tvořit.Akvárko se musí takzvaně zajet.
Je pravda , že Betty vzduchování nepotřebuji, jsou to labyrintky a "jezdí"pro vduch ke hladině. Okysličenou vodu ,ale potřebují ty užitečné bakterie.
Bohužel jsi udělala dost chyb, jako každý začátečník. Musíš koupil filtr, rybu ve tvám případě do akva vpustit až tak po třech týdnech. Každý týden měnit 1/3 vody( né víc). Mladé ryby je potřeba krmit každý den a klidně 2x (jen to co sní než padne na dno) jinak je "pottrhneš"a už nevyrostou.
Další věc je dekorace. Při použití písku na dno, nekpovat žádné barvené písky (nejlepší je klasický říčák), všechno pořádně proprat a vyvařit. Pokud koupíš písek ve zverimexu, kápnout na něj trochu octa , když začne malinko šumět je psek nevhodný , obsavuje vápenec.
Jen ještě k té kulaté nádrži, ona je hlavně nevhodná, protože při pohledu na rybu ji opticky deformuje a hlavně udržba je daleko horší než u klasického akvárka. Nikde jsem ani nezjistil jak je nádrž veliká, ale pro jednoho samce Betty to chce alespoň 15 l.
Tak ať se daří.
doplněno 07.04.11 12:32:Tak kytky v kažém případě, ty zase částečně spotřebobávají NO3. Čím víc kytek tím lépe.
Filtr koupit buď klasický "bublifuk"a nebo menší čerpadýlko s možností prokysličování něco jako Aquael FAN Micro Plus petdiscont.cz/... . Horší bude jak ho do akva umístit, ale určitě si poradíš.
Myslím, že toto je naprosto vyčerpávající odpověď a nemám k tomu co dodat. Moc děkuji. Instrukce jsem si vytiskla a budu se jimi řídit. Kulatému akvárku dám ještě jednu šanci a když ani to nezabere, naaranžuji do něho nějaké kytky
Souhlasím se všema co tu radili. Kulaté akvárko? já to nepovažuji ani za akvárko dit ty rybičky se v tom trápí ono je to prone neprirozené byt v kulatém prostředí. Raději si kupte akvárko klasické s filtrem a topítkem, světlem a beta vám vydrží třeba aji ty dva roky akva-exo.cz/... . Ono beta není zase tak vhodná ryba do začátku(počítám stím že je to vaše první ryba). Takže kupte lepší akvárko a hurá do chovu.
doplněno 07.04.11 19:45:Ješte doplník sem si ted přecetl že beta nepotřebuje kyslík to sem nidky neslyšel každá ryba potřebuje mít okysličenou vodu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.