Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chci zajistit aby můj pes nechodil do jedné části zahrady. Zahrada je dost velká a psa to nebude nijak omezovat. V této části moje zahrada sousedí se zahradou souseda který nemá psi rád. Existuje něco co by psa odpuzovalo a lidem nevadilo? Mám na mysli nějaký zvuk nebo vůni. Nechci žádné obojky ani stavět nový plot, jeden už stojí na hranici poizemku. Má někdo nějaké zkušenosti nebo nápad? Dekuji.
Jen do mne!
ben napsal...Existuje něco co by psa odpuzovalo a lidem nevadilo? Mám na mysli nějaký zvuk nebo vůni. Nechci žádné obojky ani stavět nový plot, jeden už stojí na hranici poizemku. Má někdo nějaké zkušenosti nebo nápad? Dekuji.
Já jsem mu nabídl odkaz na něco, co by zamezilo bezbarierově psovi přístup na určitou část pozemku...a co by po naučení na zvukový signál plnilo požadovaný účel...
Chcete mne přesvědčit, že nikdo nedrží psa na řetězi, nikdo nesmysleně neomezuje na vlastní zahradě vlastního psa... že nikomu váš pes neznepříjemňuje bydlení třeba vytím a štěkáním... že nikoho neobtěžují neodklízené výkaly podle plotu?
Chcete mne přesvědčit, že všichni lidé jsou jen kamarádi se psy, všichni je milují, a jsou alergičtí na nepejskaře třeba jako ten soused nebo i náš milan? Nepřesvědčíte mne, že váš pes si může na vašem pozemku dělat co chce.
A pokud ben řeší tento problém, jen to vítám, je vidět, že je normální, ohleduplný člověk, který žije i s lidmi a chce to vyřešit k spokojenosti své, souseda a psa.
Káždý psíčkař svého psa nutí dělat něco, co pes nechce. Sedni, lehni, štěkej, zůstaň, dones, fuj!, nehrab, neběhej, dolu z toho gauče, ven! dej té fence pokoj! žer ty drahé granule! to váš pes slyší dennodenně...
taháte a trháte ho za vodítko a další kratochvíle, například okolo koupání, sušení, fenování a stříhání s buzerací na výstavách...
mohl bych vypočítávat dále, jak svoje psy omezujete, jak musí dělat to, co jinak nepotřebují... ano, i moje fenka se něco z toho naučila, z lásky ku mně... věděla, že přes záhony se neběhá a štěkat může jen, když někdo vleze do jejího rajonu, okolojdoucí za plotem byl pro ni vzduch... a dostala i někdy proutkem, když...
Takže poprvé, zařízení mnou zmíněné vydává napřed zvuk a to je podobné jako to vaše volání, pískání, vřeštění, když se váš pes rozběhne tam, kam nemá... i vy ho tím omezujete!
podruhé, pokud se nechce naučit, že po zvuku následuje případně i elektrický impulz, tak ho pocítí... a to je podobné, jako když vás neposlechne a dostane třeba novinami nebo proutkem i vy ho tím omezujete!
potřetí, vaši nevychovaní psi celé hodiny nesmyslně štěkají na okolojdoucí, skáčí na ně, serou kde je napadne, plodí bastardy, (i když já jsem měl stále oříšky von Bahnhof...) straší malé děti a mohl bych pokračovat...a naučili jste je to vy a neodnaučili jste je to vy...
velká debata o ochraně psů v tomto vlákně, odsuzování a zatracování souseda a třeba i milana...
já jsem nabídl jedno řešení... někteří z vás ani to... jen kritiku
milan nabídl benovi úvahu nad tím, proč třeba soused nemá rád psy...
popřemýšlejte nad vašimi přístupy, vaší odpovědí na dotaz bena...a nad touto mojí reakcí...
když píši váš, vaše s malým v, myslím tím všeobecně...
jo a dospěl jsem k přesvědčení, že hop včera snídal polovičku yohimbinu... to tazateli (více včerejším tazatelům) také nic neporadilo...
hejkale, budu mluvit za sebe, i když jste to napsal obecně všem, protože uvádíte, že to píšete záměrně s malým "v".
Neodsoudila jsem Vás ani milana. Poskytl jste odkaz na zařízení, které by asi mělo splnit to co ben v otázce naznačil. Mě se to zařízení z mnoha důvodů nelíbí, ale to není nic proti Vám. I na elektroniký obojek mají vyslověně odborníci protichůzdné názory.
Byly to jen moje názory a je na benovi, jak se k celé situaci, kterou vytvořil jeho soused, postaví.
Překvapil jste mě svojí reakcí, ale mám Vás dál za pohodáře. Tak hezký den. Karina
p. Milane, jestli Vás to potěší, tak velkých psů se také bojím a obejdu je raději obloukem. Jinak mám psíky opravdu moc ráda a všechny zvířátka taky, přesto některé mít doma nemusím. - stařenka
Hejkale: teprve teď jsem si přečetl Vaši ranní mírně cholerickou reakci, a opravdu jsem nějak nepochopil, proč se do mne obouváte, když jsem proti Vašim reakcím v tomto tématu nenapsal ani písmeno. A netuším ani, jak jste došel k přesvědčení o obsahu mé snídaně. Nicméně to chápu jako Váš momentální krátkodobý psychický stav, na který má nárok každý, a který už dál nebudu rozebírat. Přeji hodně dobré nálady a hezký den, Hop.
Z pohledu etologie je váš problém velmi obtížně řešitelný. Psa lze naučit, aby neběhal na silnici. Lze ho naučit, aby se na procházkách držel u vás a neodbíhal příliš daleko. Ale nelze ho přimět, aby ignoroval část vaší zahrady. Tu zahradu totiž vnímá jako výsostné teritorium vlastní smečky a jako její poslušný člen má geneticky zakódovanou povinnost toto území kontrolovat, značkovat a bránit. Běžným výcvikem lze u psa potlačit některé jeho individuální "touhy", nelze však vymazat jeho základní vrozenou potřebu. Takže se nabízejí jen dvě možná řešení:
Zmenšit "teritorium smečky" tím, že část zahrady oddělíte zřetelnou bariérou (nemusí být nutně nepřekonatelná), která jasně vymezí nové hranice "revíru". Psovi bude nějakou dobu trvat, než se s tím smíří (nikdo se snadno nesmíří se zmenšením svého výsostného území). Podmínkou ovšem je, že nové vymezení teritoria budou respektovat i ostatní příslušníci "smečky" včetně vás. Rozhodně není možné, aby se rodina po celý den volně pohybovala po celé zahradě a pes dobrovolně zůstával jen v její části. Toho prostě nedocílíte.
Druhou možností je dohodnout se se sousedem, zda by si své "teritorium" dobrovolně "nezmenšil" on. Společně k tomu můžete napomoci například živým plotem či jinou optickou či mechanickou bariérou. Neznám vaše konkrétní podmínky a oceňuji, že chcete brát na souseda ohled. Je to správně, dobré sousedské vztahy jsou k nezaplacení (někdy jsou cennější než pes). Má-li váš soused panickou fóbii (dočasnou nebo trvalou) ze psů, je rozumné to respektovat. On by měl zase pochopit vás, že se prostě nemůžete psa jen tak zbavit nebo ho uzavřít někam do kotce. Výsledkem bude vždycky nějaký kompromis. Přeji, ať se zdaří.
P. S.: Pokud pes na souseda přes plot útočí (štěká, vrčí...), je nutné ho to odnaučit. Jakkoliv tím pes přirozeně hájí "své" území a varuje případného "vetřelce" před vstupem, lze ho důsledným výcvikem naučit, že někteří "tvorové" (soused, pošťačka, děti, sousedovy slepice...) jsou v těsném okolí teritoria "tolerováni" a nesmí se na ně útočit.
Na první co musim upozornit je to,že mam ráda pejsky.Problém je v tom ,že štěkaj!Mám sousedy kteří mají 2retrívry.Domky jsou blízko u sebe a každý kdo jde po cestě okolo tak skáčou na plot a štěkají na celé kolo.To se opakuje třeba i 50krát za den.Vše je slyšet i do baráku a odpočinou od takového rámusu je někam odejít .Když si stěžuji tak jsou sprostí a řeknou ať to neposloucháme.Nedivím se vzteklému sousedu,nedivím se ani když po psovi někdo něco hodí-to se prostě nedá vydržet!Majitelé psu jsou v hodně případech bezohlední a takové příspěvky co tady čteme,že na své zahradě si pejsci mohou pobíhat jak je jim libo je určitě scestné.Moje rada je tato o své pejsky se starat a krotit je a hlavně být ohleduplní k druhým který štěkotem psů strácí nervy.Pes při štěkotu při 3m/což to je vzdálenost u nás/ je 120dec.
víte co je to panický strach ze psů?
Můžu vyprávět, nohy neposlouchají, ztuhnu, potím se, dokonce psi, které majitel nikdy neviděl štěkat se na mě rozzuří!
Zásadně neobsluhuji zákazníky se psi, posílám kolegu, psího tátu.
Ale nesmí ten pes vidět mne.
doplněno 24.03.11 18:02:svůj vztah ke psům jsem napsal abyste pochopili souseda, který může mít podobný problém jako já. Chválím tazatelku, že nechce obtěžovat souseda, proto hledá řešení.
Nemůžu poradit co se psem, páč jim vůbec nerozumím. Příspěvek jsem napsal proto abyste chápali i ty druhé.
Děkuji za podporu v VN, ale mě osobní útoky nevadí. Neraaguji na ně.
doplněno 24.03.11 19:37: karino, nějak nemůžu najít že soused chce něco řešit a diktuje si!milancukrar, také jsem znala člověka, co měl fobii ze psů. Naneštěstí ti psi to vycítí a vždycky na něj zaútočili. Ale na nikoho jiného, jen na něj. Takže Vás chápu.
Jenže tady je problém v tom, že pes tazatele je na vlastně na vlastní zahradě, je zabezbečený a přeci soused, který trpí touhle fobií si nemůže diktovat co bude dělat soused na vlastním pozemku. Soused se svým problémem musí popasovat sám . Takhle jen tyranizuje lidi kolem sebe.
Až budu mít fobii např. z fousatých chlapů, nemyslím si, že se každý na světě bude kvůli mě holit do hladka, ani vy ne . To mě asi doporučíte návštěvu nějaké odborníka.Karina
Karino, přemýšlel jsem, jak okomentovat přiznání pana Milana, které vlastně tazateli nic neporadilo. Udělala jste to za mne, lépeji bych to nevymyslel!
nějaké odpuzovadlo... nevím o ničem. Vyzkoušeli jsme na psa přípravek StopPes - pronikavě "vonící" gelové kuličky - jednak se v dešti rozpouští a našemu psovi to nevadilo. Koupila jsem i sprej který má smrdět kočkám a postříkala s ním podezdívku plotu do ulice aby si na něm koťata nehrála - stejně to nepomohlo...
Naši pejsku jsme odnaučili lehávat na jednom místě (v záhonu) díky fotobuňce a čerpadlu ze staré pračky napojenému na hadici s vodou... Můžete zkusit vyrobit něco podobného a psovi udělat vizuální hranici - nataženou pásku např. aby viděl kam ne...
Jinak pochopitelně elektronický obojek...
ben, pokud je ve Vaší obci dovolen chov psů, a to asi je, tak mě přijde nesmyslné omezovat na vlastní zahradě vlastního psa. Pokud ten plot nemůže přeskočit nebo podhrabat, tak je všechno v pořádku a není njikomu nebezpečný. Co tak hrozného Váš pes sousedovu provádí? Snad ne jen to že vůbec existuje? Navíc nevím o ničem co by zamezilo bezbarierově psovi přístup na určitou část pozemku. Karina
Děkuji za vaše reakce, souseda před časem bezdůvodně pokousal velký bojový pes, od té doby nemá psi rád a zejména velkých se bojí.. Nechci s ním mít napjaté vztahy. Nechci svého psa nijak stresovat ani trápit el. šoky. Myslel mjsem něco jako je akustický odpuzovač hlodavců, aby tam pes nechodil, protože je to pro něj nepříjemný zvuk.
ben, kdyby byl soused alergický na červenou barvu,pak by vám zakazoval věšet jakýkoliv odstín červené barvy prádla na šńůru na zahradě. Tohle je jen jeho problém, i když chápu, že pro něj nepříjemný.Ale Vy se nenechte vydírat a nenechte si od něj znepříjemňovat bydlení. Ať už se mu to líbí nebo ne.Vaše ohleduplnost je chválihodná, ale i ta má své meze. On by též měl mít zájem na dobrých sousedských vztazích a pokusit se sebou něco dělat ,aby mu nevadil pes za plotem! Co prosím Vás dělá , když jde obcí a za plotem na něj štěkají psi? Karina
krkovicka, tahle otázka je sice pro mě osobně už uzavřená, ale všimla jsem si že jste mě dala dotazy, tak je asi slušnost odpovědět. I když Vaše dotazy vůbec nesouvisí s otázkou a problémem tazatele. Takže vezmu postupně ty Vaše otazníky :
1) Ano, jsem zde.
2) Nemám zahrádku, máme obrovskou zahradu.
3) Vím o tom, že se lidé chodí na své zahrady odreagovat a odpočívat. A také jsem vám to vysvětlila zde poradte.cz/..., kdy jste se pochlubila, jak cíleně vyháníte sousedku z její zahrady tím, že chodíte s dcerou zásadně na zahradu s píšťalkou.
Tolik k Vašim dotazům na mě. Karina
Pritel zahradu ma. A na ni velkeho hlidace. Stejne jako temer vsichni v jeho obci. Me taky jako malou pokousala kocka a nikomu nebranim, aby ji mel doma. Pokud je mezi zahradami adekvatni plot, neni co resit. Presne jak psala Karina o te fobii z cervene barvy. Kdyby nemel rad mrkev, tak by ji tazatelka nesmela na zahrade vysit? To je na hlavu
A co ten kluk dela, kdyz potkaji venku psa? Nebo ho vidi za plotem? Jasne, ma z toho trauma, ale to ma kazdy clovek z neceho. To by zrovna sousedi mohli nadavat, ze mam doma hady, nebo naopak ja jim, ze maji male vrestici mimino. Zivot je o toleranci a dohodnuti se... a pokud mu pes nic nedela a pouze je na sve zahrade, nevidim duvod, proc neco menit.
Hmmm, dobrý, ale ... Lidé si většinou pořizují hafany na zahradu k domu na hlídání, ne jen jako společníka. Jak řešit pak píšťalkou nepřítomnost páníčka, když je v práci, na nákupu, doma vegetí u bedny nebo ve vaně ...?
Podle Vas by tedy vsichni, kdo nejsou momentalne doma, meli psa zavrit do kotce? Zahrada je jeho uzemi, at se to sousedum libi, ci ne. Kdyby nejak vyl, stekal, knucel cele dny, tak uz se da uvazovat o nejakych sousedskych pravech a podobne, ale pokud na te zahrade pouze existuje, ma soused smulu. Kazdopadne, kamkoli by se dnes prestehoval, tam najde v baraku psy alespon dva...
EXISTUJE tak zvaný odpuzovač. Používá se např tam, kde nechceme, aby se pes venčil. Mám zkušenost, že se tomu místu pes vyhýbá
Bene, soused je sice vzteklý, ale pokud je Váš pes proti vzteklině očkován, jeho pohyb na VAŠÍ zahradě bych nijak neomezoval. Ať si soused trhne!
bene, máte to těžké...
chápu Vaše ohledy vůči sousedovi, který má strach ze psů...už jsem psal, že se mi líbí, jak se snažíte vyhovět i jemu i sobě a psovi...
myslím, že nejste bezohledný a nechcete praktizovat systém Vy se nenechte vydírat a nenechte si od něj znepříjemňovat bydlení. Ať už se mu to líbí nebo ne... Vy také máte zájem na dobrých sousedských vztazích a pokusit se sebou něco dělat, aby mu nevadil Váš pes za plotem!
zajímavé je, že všichni chrání zájmy psa...přitom Vy jste nenapsal, jak se Váš pes při tom plotě chová, jestli například neútočí na plot a souseda za ním, jestli se například soused stále nepoleká, zvláště po té neblahé zkušenosti, jak často a dlouho pes štěká... Ani nepíšete, jaké případné námitky nebo přání má Váš soused vůči Vám, jako majiteli psa..jak tyranizuje lidi kolem sebe podle čeho ho vlastně hodnotí, odsuzují? už ho každý odsouvá do pozadí a upřednostňuje zájmy psa. Moje příspěvky nejsou namířené proti Vám, je to reakce na přístup lidí, všeobecně. Vyslechněme obě strany, posuďme a hledejme kompromisy...
není opravdu jen na Vás, jak se k celé situaci, kterou "vytvořil" soused, postavíte... zkuste se s ním dohodnout, možná, že to není tak horké a když soused zjistí, že i Vy jste vstřícný, dojdete spolu k závěru, vyhovujícímu oběma stranám...
držím palce
Dobrý den. Nemůžete sestřelit Slunce, protože vadí nějaké psychicky narušené bábě. To platí i o psovi. Přece ho neodstraníte. Já psy nemám moc v oblibě, ale zase mi tak moc nevadí. Ale Vy neřešíte problém pes verzus baba Jaga, alias sousedka. Vy řešíte její negativní postoj ke Světu. A to je u ní psychická porucha. Jí nevadí pes jako takový, ji vadí, že toho psa máty Vy. Jí by vydilo, kdybyste tam měla sádrového psa. Je chválihodné, že se snažíte v rámci svého pozitivního přístupu k životu, slušnému vychování a ostatním kladným vlastnostem tento problém řešit. Ale on se vyřeší sám až odchodem té ježibaby, až nasedne na své pometlo a odletí do věčných lovišť. Do té doby to bude pro Vás očistec. To jsou situace, které prostě nemají věcné řešení , ale prostě vyřeší se samy odchodem jednoho účastníka problému. A tím nemám na mysli Vašeho psa. S ním se sousedka nedohaduje. Řeši to s Vámi. Hodně pevné nervy do dalšího života. S pozdravem Laďa
Chválím, že chcete vyjít vstříc sousedovi. Pokud se týká neviditelného plotu, nejvíc ječí ti, kteří to nikdy nezkusili. Přesně takhle jsme o nev. plotu mluvili na jiném foru - týrání, hnusný majitel. Pak nás srovnal člověk, který to skutečně koupil.
1. První je zvuk, aby pes věděl, že se blíží zakázaná ona.
2. Intenzita štípnutí je regulovatelná a není zvlášť silná, osobně to zkoušela celá rodina.
3. Pes není blbec, nenechá se štípnout, když ví, že to nastane po něčem. Také je ještě vhodné nějak psa volat, blíží-li se do zony, aby věděl.
Rodičů fena jednou málo přikrčila zadek při podlézání kravského ohradníku. Od té doby se mu pečlivě vyhýbá, dokud si není jistá, že je vypnutý. Takže k žádnému týrání feny, ani jalovic nedochází.
Pro ostatní: Ben je ohleduplný soused. Až tu zase příště někdo bude fňukat nad lhostejností a tupostí lidí, připomenu toto vlákno. Dneska někdo tu pálí bordel, asi si řekl, že je na svém pozemku, na venkově, tak si máme hledět svého
Radím vám dobře: psa nechte psem ale zbavte se souseda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.