Nejste přihlášen/a.
Dobry den bydlime kousek od lesa tkaze tam chodime velmi casto, ale bohuzel se tu velmi premnozili divocaci - klidne chodi i v lete mezi domy. Mam male deti a ted mam nejak strach s nimi do lesa chodit - vim, ze se rika, ze jsou nebezpecni kdyz maji mlade - mohu se zeptat kdy to presne je? A jeste jeden dotaz kdybych ho s detmi potakala, jak se mam spravne zachovat.
Dekuji
V našich podmínkách má většina mladé konec března až květen, líp je se jim vyhnout bachyně jsou v toto období docela zlé, chrání mladé.
Take jsme si vzdy myslela, ze to jsou placha zvirata jenze nedavno mi sousedka rikala, ze sla v podvecer lesem a divocaka potkala. Rikala, ze se silene bala a tak rychle dosla na konec lesa a nic se nestalo, ale me to docela vydesilo.
To ze tu jsou jsme tusila - kdyz jsem chodila do lesa videla jsme, ze to tam je odst rozryte - bohuzel tu v lese mam hodne buku takze to je pro ne idelani Vzdy jsme si rikala, ze tu ais jsou, ale prave me nenapadlo, ze bych ho mohla potkat. Lesy jsou tu dost rozsahle a tezko se da odhadnout, kde se prave nachazeji - opravdu je uplne rozryta louka asi 100 m od naseho baraku - je pravda, ze bydlime u lesa takze bazanty ci srnky tu mame denne, ale divocaka nastesti jeste ne.
V sezone nastesti tedy v lese chodi hodne lidi tak doufam, ze divocaka nepotkame. Deti mam male (1,5 a 4,5 roku) takze nejake utikani ci lezeni na strom je prave nemyslitelne. Ale zase je nechci ochudit o ten zazitek jit nap rochazku lesem ci jit na houby - sama to miluji. No asi radis kdyz pujdu s detmi vezmu s sebou jeste nekoho - sama bych se po te zkusesnoti asi bala.
No a v breznu az kvetnu si dam opravdu pozor radsi tam s detmi nepujdu.
Dekuji moc.
U divočáka nevím...
Ale víte co musíte udělat když potkáte v horách medvěda? Nemusíte dělat vůbec nic...medvěd vše udělá za Vás..
V jednom americké státě prý jsou v lesích dva druhy medvědů...medvěd hnědý...a grizzly, medvěd hnědý není tak nebezpečný...,grizzly ano, takže domorodci prodávají turistům na plašení grizzlyho malé zvonečky, které si turisté věší na svůj batoh.
A víte jak domorodec pozná podle hovínka který druh medvěda to byl? Hnědý medvěd má v hovínku borůvky...grizzly zvonečky..
No. Jednou sme potkali. Ne v lese, ale pri zkraceni si cesty pres pole s obilim.
Lezel tam na vyvalenym placku a my ac vyzbrojeni vsem moznyma pouckama jak se v one chvili zachovat, sme jeden jako druhy vsichni vzali nohy na ramena a zastavili sme se az na kraji pole. Zahlid sem ho maximalne na jednu dve vteriny, nez sem se stacil otocit nejkratsim smerem od nej.
Dodneska nevime, zda byl zivej, mrtvej, nemocnej, linej...
Takze zdrhat (alespon v mem pripade overeno) a pripadne snad i ten strom, pokud je po ruce.
Já potkat divočáka, tak mám z toho infarkt . Ale někde jsem četla, že divočák má špatný zrak a tak je nejlepší se schovat za strom nebo jinou schovávačkou a v klidu přečkat. I když já bych se klepala tak, že by mne tam objevil. Přemnožili se asi všude - i u nás a měli by s tím myslivci něco dělat.
Nedávno jsem si pošmákla na kančím guláši.
Také z toho mám dost často strach, máme tu divočáků také hodně. Přímo jsem se nesetkala, jen několikrát v autě, když jedeme lesem, tak přecházejí přes silnici. Párkrát jsme museli zastavit a přešla bachyně a za ní kolik mladých, bylo to krásný, ale strach jsem měla i v autě. Oni většinou přecházejí ve stejných místech a bývá to často nejvíc při úplňku a kolem něho. To i srnky hodně běhají, to už za ty roky, co jezdíme přes les máme odkoukané. A nejvíc brzy ráno, nebo brzy večer, tak kolem 10 hodiny. My tady nedaleko máme oboru, která je oplocená a tam je myslivci chovají, mají vždy mladé, chodí se tam dívat školky na výlet. Tam jsme s dětma hodně chodili, když byly malé, nosili jsme jim jáblka a kaštany. Ale to je za plotem, ve volné přírodě by to bylo jiné. Choďte s dětmi spíš při kraji, přece jen jsou dost malé na rychlý útěk...
Na jaře jsme byli s kámošem na výletě na kolech. Scházeli jsme z prudkého kopce po cestě. Vpravo houští, vlevo houští, jet se nedalo, samý kámen a prudký sjezd. Najednou všude kolem nás bzačali běhat divočáci. Spíš tedy přebýhat tu cestu. 5-10 metrů pod námi a asi 10 metrů nad námi. Bachyně s mladými, staří kanci. Vše trvalo asi 10 minut a šlo jich tak 60. Kolega tvrdí že 100. Zůstali jsme stát, ani jsme nedejchali. Jít dolu k nim byla blbost. Zabít se na kolech taky a běžet do kopce, na to jsme neměli sílu ani věk. Naštěstí nás neřešili. Stáli jsme pak ještě asi 10 minut, aby jsme se ujistili, že jsou pryč a pak jsme opatrně dál scházeli z kopce. Nic příjemného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.