Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte! Vůbec nevím, jak mám přemluvit rodiče, abych dostala koně.Ještě jsem se o tom nezmiňovala, protože vím, že by mi to stejnak asi nedovolili, ale chci to aspoň zkusit!
Sousedi mají koně a nestarají se o něj. Táta se jich jednou ptal jestli bych na něm nemohla jezdit, ale oni říkali, že ho tam má jejich dcera nebo vnučka.
Stejně se o něj nestará! Nikdy jsem jí tam neviděla!
ten kůň možná půjde na jatka a to já nedovolíííííííííííííííím!
prosím poraďte!
Rodiče začněte přemlouvat až teprve tehdy, když si plně uvědomíte kolik taková legrace "mít doma koně" stojí.
Spočítejte si veškeré náklady na krmivo, ustájení, veterináře a další péči o koně..., možná přijdete nato, že si ho Vaše rodina ani dovolit nemůže..
A i kdyby ano..., je Vám tolik let, že se o koně (mimo financí, když už by tohle břemeno na sebe Vaši rodiče vzali) dokážete sama plně postarat? Co až půjdete pryč z domu...na školu..nebo za přítelem...a kůň zůstane rodičům "na krku"? I takhle přemýšlíte?
Ahoj Valiku!
Asi vím, po čem toužíš a co by jsi chtěla, možná si dokážu i představit, co by jsi pro splnění svého přání chtěla i dokázala obětovat.
Ale taky vím, co vlastnictví koně obnáší. Měl jsem vztah s "holkou od koní", takže jsme si na její přání pořídili kobylku. Pořizovací náklady byly naprosto zanedbatelné - jateční cena deset tisíc. Tím jsme kobylce zachránili život. Ale už první investice na výbavu pro kobylku a pro jezdkyni byla velká finanční rána, která mnohokrát převýšila pořizovací cenu naší milované Diany. A potom shánění ustájení v dosahu, s veškerým potřebným zabezpečením, veterinář je také potřeba a zadarmo není...
Zkus se zeptat sousedů, jestli by ses o toho koníka zadarmo nemohla starat, jen proto, aby sis ho občas mohla vzít na vodítko a projít se s ním po okolí. Potom s koníkem navážeš vztah, koník Ti bude vděčný, a věř, že Tvoji rodiče o tom budou vědět a budou si toho vážit!
Vy chcete toho koně,protože Vám ho je líto,ale máte vůbec zkušenosti?Běžte do nějaké jízdárny a tam můžete pomáhat a přitom se hodně toho naučit.Jak podestýlat,poklízet,krmit,čistit kopyta,hřebelcovat,jak správně sedět na koni,jak nauzdit koně atd.Taky potřebujete velkou pastvinu pro koně a místa kde můžete jezdit na vyjíždky do terénu.Pokud vydržíte někde minimálně rok každý den chodit ke koním,tak pak určitě najdete odvahu se rodičů zeptat.A nemusíte mít koně doma,můžete si ho nechat někde ustájit za měsíční ne-malé částky min.3-5 tisíc a to je bez kováře.Ted si musíte pořídit výstroj na koně.A naučit se jezdit,tak at u toho neubližujete koníkovi,netahat za hubu,správně sedět a pobízet a udržet se na něm za každé situace.Nikdy nevíte jakého koně si pořídite.Kůń není nikdy rád sám,je dobré ho mít ve společnosti jiných koní nebo alespoń pořídit kozu nebo pony.Některé plemena nežerou oves jen seno.Není to jen tak,nechci Vás odrazovat a proto doporučuji zajít někde kde můžete chodit pomáhat a starat se o koníky.
koně chce snad každá holka. Rodiče si ale uvědomují co to všechno obnáší...
Stáj, výběh, sláma dospod a seno na celou zimu, oves, vitamíny, očkování, odčervení, příp. veterinář, kovář... sedlo, uzdečky atd atd.
Každodenní péče - i o víkendu, prázdniny, dovolená - kdo se postará... Neívm kolik vám je - ale budete mít čas i za 10 let?
Dovedeš si představit, co to obnáší? Koupit koně (víš co stojí?), ustájit, pokud nemáš kde doma, stáj hradit. Stelivo, krmivo kupovat, zvěrolékař, nějaké přípravky, výběh. Denně krmit, vodit ven, nebude v podstatě už mnoho volného času, pokud se mu chceš věnovat.
Poptej se někde, co to měsíčně stojí! Zkusit ...? To není hračka. To se nějak s těmi sousedy domuv.
Takové dětské chtění, počkej, až na něj budeš mít sama... Vím co to je, dcera má dva.
Zkuste si udělat malej test. Nasušte v létě tolik sena, abyste ho měla celou zimu čím krmit. Jestli máte dostatek luk , zkuste pro začátek 2 hektary, a uvidíte, jestli vás to bude každoročně bavit 10-20 let. To nebude každej pěknej den na koupaliště, ven s kamarádkama, atd. Seno pro koně nemůže být plesnivý, tudíž se o něj musíte neustále starat... Ale co vám budu povídat, zkuste to sama a uvidíte, jestli vás to náhodou nepřejde. Neznám vaše možnosti, ale zkuste s rodiči promluvit a uvidíte sama. Je také možné, že by taťka koně chtěl, a hodilo by se mu, kdyby to měl na koho svést... Ale uvědomte si, že kůň není morče, které, když vás omrzí, zavřete do klece.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.