Nejste přihlášen/a.
Jsem moc smutná.Náš pejsek 11tiletý Shih-Tzu má rakovinu varlete.Pozorujeme to asi rok,je bez potíží.Nádor se zatím nezvětšuje.Veterinář doporučuje operaci,já se ale bojím,že bude mít bolest a že se může jeho momentální klidný stav operací zhoršit.Také se říká,jak se rakovina operačně otevře/jak přijde na vzduch/,že se tzv."rozjede".Myslím,že názor veterináře je správný,ale nejsem si jistá,zda pejskovi nezpůsobím zkrácení života,když budu souhlasit.Prostě nevím,jak se rozhodnout s ohledem na toho našeho psího miláčka.Olivňuje mne jen snaha mu zajistit co nejdelší klidný život.Prosím poraďte mi,jak to s citem zvládnout!
My už máme třetí fenečku plemene Shih-Tzu takže samozřejmě tyto problémy znát nemůžeme ale řešili jsme zase jiné a já bych raději pejska netrápil nějakou operací a pakliže se nádor nezvětšuje, pejskovi nedělá nějaké problémy a jinak je v pořádku tak bych ho nechal v klidu dožít. Je také otázka jestli se opravdu jedná o rakovinu a jestli není nádor nezhoubný ale ono se v tomto případě opravdu těžko radí,,
Milko1-děkuji i Vám.Právě to je tak těžké se rozhodnout.SONO vyš.potvrdilo tuto Dg a jak už jsem výše psala,hafík je v pohodě.Takže mne jistě chápete,jak těžké to je udělat nějaké zásadní rozhodnutí.Díky!
Simonko, máte tu dva názory. Operace ano i ne. Já mám dva mopsíky. Neumím si vůbec představit Vaši situaci a jednala bych i podle kondice psíka. Já osobně bych s operací počkala. Pokud se nádor nemění a pejskovi nevadí. Bála bych se, že bych si nepřestala vyčítat své zavinění, pokud by se pejsek po operaci zhoršil. Ono to je strašně těžké. Zkoušela jste konzultovat stav psíka i s jinými veterináři? To bych zkusila především.
Milá Marenko,jak vidíte,nejdu zatím ani spát,jak jsem lačná po názorech druhých.Děkuji za ně moc.To,co mi radíte-zeptat se u více veterinářů-to jsem si říkala hned na počátku,když se problém objevil.Vy mi potvrzujete správnost toho názoru a také to tak udělám.Na tomto místě jsem se svěřila proto,že víc hlav víc ví a my-psí mámy a tátové-máme ve své duši cit pro ty naše psí kamarády.To,co jste mi v závěru své odpovědi napsala,toho se právě bojím taky:abych si něco potom nevyčítala.Díky za vše!S.
Možná blbě, ale já si myslím, že rakovina je taková sviňa, že ji jen vyndat nelze. Musí být ještě chema, která zlikviduje krví roztroušné buňky rakoviny, které nemusí růst, ale někde, svině, jsou. Nikdy nikdo neodhadne, kdy příjde ten moment a ony začnou růst. Zažila jsem to sama na sobě a musím vám říct, že to není žádná sranda!A navíc, nikde není psáno, že je to konec. Nikdy konec není! Nikdy! Vždycky je tam varovně vztyčený ukazováček. A samozřejmě obrovsý, nesdělitelný strach a panika, při nahmatání jakékoliv nerovnosti kdekoliv na těle.
Sama jsem navíc přišla takhle o patnáctiletou fenečku a právě proto jsem nechala vykastrovat Dorotku, aby se jí přestaly dělat bouličky na vemínkách.
Já, za svoji osobu, bych do operace nešla. Pohladila bych psíka a poprosila Osud nebo koho, aby ho ušetřil. A až by měl opravdu bolest, pomohla bych mu zbavit se toho. Kdybyste o bouličce nevěděli, žil by v klidu a třeba ještě mnoho let.
Dobrý den milá "babkazov",máte pravdu.To rozhodování je opravdu těžké a já upřednostním v každém případě to nejšetrnější v zájmu našeho miláčka.Diskuze zde mi pomohla i když rozhodnutí bude na nás.Moc děkuji!S.
Marenko,už jsme po operaci a těšíme se dobré kondici.Bylo to nutné a já všem děkuji za dobře a s upřímností míněné rady. Simona.
Simčo, to je tak hezký, jak všem odpovíte a poděkujete. Jste úžasný člověk a takový přeci musí mít úžasného psa. Jinak to nejde.
Přeji pejskovi ještě fůru let, pevné zdraví a hromadu zážitků se svojí skvělou paničkou. Začíná nám jaro, tak jej užívejme plnými doušky.
Milá Milko1,už jsme po operaci.Zatím je průběh výborný a daří se mu dobře.Děkuji Vám za zájem.Simona.
Když tady se "správně" poradit nedá.
Jak píšete: když se do toho hrábne, může se to rozeběhnout; ale taky se to může podařit celé vyndat a bude klid. Když se to nechá, může být několik let v podstatě klid, což může vystačit do přirozené smrti (kolika let se tak pejsci Vašeho plemena dožívají?); ale taky se z toho ložiska může choroba nepozorovaně šířit a po nějakém čase se nezastavitelně provalit jinde.
Jak jste na to vlastně přišli? Jak dlouho už to má?
Díky za odpověď.Tito hafíkové se dožívají průměrně nejvíce 15 let.Dle odborné literatury o těchto psech jsem se dověděla,že na toto onemocnění trpí.Proto jsem si ho v tomto směru hlídala.Já vím,že je tady rada drahá.Právě proto potřebuji načerpat sílu k nějakému rozhodnutí.Nejsme z toho onemocnění nadšeni-samozřejmě,to se prostě může přihodit,ale jak rozhodnout?
Já jsem to mezitím taky někde našel, psali 12-14 let.
No, neříkám, že to je správné, ale pokud by se to nijak neměnilo, tak my doma bychom se asi spíš neodhodlali (pokud by veterinář skutečně nebyl přesvědčen o nutnosti zákroku). Na druhou stranu odstranění varlete není až tak velká operace a nádor v něm je snad poměrně dobře oddělen, takže by se mohl odstranit celý.
Rozhodnutí je na Vás a na Vašem předpokladu, jakého věku se pejsek dožije. Jestli je v dobré kondici a předpokládáte klidně ještě ty 4 roky života, asi dejte na radu doktora. Jestli na pejskovi už je znát stáří a na dlouhověkost nevypadá (a nádor opravdu nic nedělá), nechal bych to tak.
Takže jsem Vám vlastně vůbec neporadil. Každopádně ať se rozhodnete jakkoliv, nic si nevyčítejte, kdyby se situace nějak zhoršila. Správné rozhodnutí neví nikdo a Vy jednáte v zájmu co nejmenšího utrpení pejska. Vaše rozhodnutí tedy špatné nebude.
Právě jsem si přečetla váš smutný příběh...ráda bych řekla svůj názor-rakovina je opravdu strašná a nebezpečná nemoc.Je mi jasné,že
pro svého pejska chce člověk jen to nejlepší..nechce aby se trápil,aby ho něco bolelo!Právě proto Simonko musíte poslechnout doktora.
Vím,že je to jen vaše věc a vaše rozhodnutí..ale tato operace spočívá v odnětí varlátka pejska,operace netrvá dlouho..pokud je pejsek v
dobré kondici tak to statečně ustojí a za pár dní ho nebude bolet nic..Docela mě vyděsilo že píšete že to pozorujete už rok a nádor se
nezvětšuje...zvětšovat se nemusí ale může metastazovat do jiných orgánů...proto je čas opravdu důležitý..já bych rozhodně na nic
nečekala..právě proto,že chcete aby pejsek byl samozřejmě zase v pořádku...a proto musíte udělat jedinou správnou věc-nechat mu
co nejrychleji varlátko odstranit...vy mu chcete přece pomoci...to je samozřejmé..určitě bych si promluvila s panem doktorem..důležité
je aby za tak dlouhou dobu už nevznikly metastázy v některém jiném orgánu...nechala bych pejska ještě vyšetřit a udělat mu snímek plic.
Rozhodnutí je na vás...pejska velmi milujete,neumíte tu situaci rozseknout a to právě musíte..bojíte se,že byste pejska mohla ztratit...
ale musíte to brát i tak..že,sice budete mít psa,kterému necháte dál nádor,který se nezvětšuje..ale pejskovi může být zle,bolí ho to..ale
nemůže vám to říct...musíte vyjít z toho co je v dané situaci pro pejska nejlepší...držím vám moc palce,miluju psy a mám dva ..
Odpověď pro ONDROVKu!Děkuji Vám za Vaši obsážnou odpověď.Cítím z toho soudržnost,zrovna jako i z minulých reakcí na můj problém.Vím,musím se rozhodnout sama a právě proto,že je to na mně a že vím,co je rizikové,láska k němu mi "zamlžuje"reálný pohled na celou situaci.On je v pohodě,radostný,miloučký,má chuť k jídlu,hraje si stále,nic v jeho chování zvláštního nepozorujeme.Tady máme velmi dobrou veterinární kliniku,důvěřujeme si a budeme se muset v nejbližší době rozhodnout.Veterinář se kloní k Vašemu názoru a já to asi podpořím.Moc Vám děkuji za Váš zájem.Zdraví S.
Dobrý den Simonko,moc vám děkuji za odpověď a mám z vás radost...já vím moc dobře jaké to je,když onemocní pes,kterého
tak strašně milujeme,který miluje nás a denně nám přináší radost,tuny lásky a potěšení.Bohužel i já jsem to zažila.V prvním případě můj pes už zachránit nešel,ale byla to úplně jiná nemoc-srdíčko.V druhém případě moje fenečka měla šest operací a vše dopadlo dobře,je jí sedm let a je opět zdravá a šťastná.Také to bylo něco jiného-měla těžký úraz.Moje další fenečka je ještě malá,pořídili jsme si ji nedávno.Miluju všechny psy a zvířata vůbec.Ono u pejsků je to velice podobné jako u lidí,mají bohužel také stejné nemoci...shodou okolností jsem sestra takže si dovedete představit že péče o moje psy byla vždycky nadstandartní a vím o čem mluvím a co jsem vám poprvé napsala...čas je velice důležitý.Jsem ráda,že máte velmi dobrého pana doktora a tak se nebojte mu úplně věřit.Vím,že se moc bojíte aby zákrok pejskovi neublížil...určitě se to ale nestane..ta operace bude trvat tak půl hodiny se vším všudy a narkózu bude mít určitě velmi šetrnou.Moc na vás myslím a ve všem vám držím palce.Nebuďte smutná a nebojte se,právě teď musíte být pejskovi ještě větší oporou než normálně jste.Všechno co se teď jeví tak tragicky se zcela jistě v dobré obrátí a potom budete zase všichni šťastní.Mějte se moc hezky.
Pro ONDROVKU a pro všechny,kteří mi radou/a věřím,že s co nejlepším úmyslem/ pomohli v rozhodování:
již jsme po operaci.Včera,zákrok trval se vším 3 hodiny.Náš pejsek vše zvládl dobře,včera byl ještě takový nesvůj/jako po narkoze/,ale dnes se chová úplně stejně jako předtím.Spal,pije,papá...Nebýt prubanu-obvazu do kterého je navlečen,nikdo by nepoznal,co má za sebou.Je lehčí o varlátka,ale myslím si,že jsme to vyřešili dobře.
Děkuji všem,všem,kterým jsem stála za pozornost.Určitě mi to pomohlo.Přeji všem to nej!Zdraví Simona.
Dobrý den Simono,zrovna dnes mě napadlo,že se podívám,jestli se od vás ještě neobjeví nějáká zprávička.Jako bych to tušila-byla tam.Určitě mi můžete věřit,že vždy když jsem vám psala bylo to jen s tím nejlepším úmyslem.Mám radost,že máte operaci za sebou a vše bude dobré,uvidíte..druhé varlátko vzalipreventivně..což je dobře..Jak říkáte,nebýt prubanu nikdo nic nepozná..pejsek bude úplně v pohodě a bude vám dělat radost ještě spoustu let...já jsem vám vždycky napsala hlavně proto,že jsem chtěla pomoci alespoň svým názorem a neumím být lhostejná...vím,že člověk vždy nakonec musí dát sám na sebe a svůj názor,ale někdy je to opravdu těžké.Mějte se všichni moc krásně,pejskovi ať se dobře daří a určitě už dnes je po narkóze úplně v pohodě...Jsem ráda,že jsem mohla přispět ke správnému rozhodnutí a věřte mi,že vás nikdy nebude mrzet.Zdraví O.
U rakoviny zalezi na tom, kde je a jaka je prognoza. U nadoru varlete bych necekala a operovala hned, kastrace je u samcu velmi jednoduchy zakrok, narkoza kratka, rekonvalescence rychla (druhy den jich vetsina nevi, ze se neco stalo) a neni treba brat i okolni tkan, prognoza je velmi dobra i bez chemoterapie. Pri umirani na rakovinu bude pes trpet mnohem vetsi bolesti, nez pri kastraci, takze v podstate nechapu, na co cekate. Jina situace nastava u jinych druhu rakovin. Treba u osteosarkomu bych neoperovala, protoze to znamena i amputaci koncetiny a stejne se udava, ze 90% takto postizenych psu zemre do 1roka po amputaci, takze z meho hlediska nema cenu prodluzovat za takovou cenu zivot o par mesicu. Take dost zalezi na zivocisnem druhu, u fenek je treba nador mlecne zlazy pomerne casty, ale zhoubny je asi v polovine pripadu. U kocek zas tak casty nebyva, zato kdyz uz se objevi, vetsinou je zhoubny a operace bez nasledne chemoterapie nema moc smysl. Rozumne je prohledat internet, procist zahranicni studie a pak se rozhodnout pro lecbu. Nema cenu trapit zvire (i majitele) zbytecnou operaci, kdyz dle vetsiny pripadu zvire stejne nema sanci na vyrazne prodlouzeni zivota, na druhou stranu mi prijde divne neoperovat neco, co je snadno operabilni a prognoza na vyleceni dobra. A na zaver, majitele to nechteji moc slyset, ale kastrace u psu velmi vyrazne snizuje riziko vzniku rakoviny varlat a kastrace mezi prvnim a tretim haranim vyzname ovlivnuje riziko vzniku rakoviny mlecne zlazy u fen.
Odpovídám "pb":Myslím,že jste mi pomohla k rozhodnutí.Uděláme ten krok co nejdříve.Je to těžké,ale rozhodnutí je rozumné.Děkuji Vám za tu pomyslnou tečku v tomto směru.To jsem asi potřebovala,o to jsem si říkala.
Všechny,kteří mi napsali,zdravím a děkuji za jejich čas,který mi věnovali.Zdraví S.
Pro pb:ve středu byl náš hafík operován a vše je zatím v dobrém průběhu.Cítí se dobře,jí i pije,čůrá,kadí-prostě dobré.Bylo to potřeba.Dík za vše,moc mi to pomohlo. Simona.
To je dobre, pokud je pes 2 dny po kastraci v pohode, tak uz bude jenom dobre. Ona ta kastrace u samecku je fakt jednoducha, ranu ani neni treba sit. Nejvetsi riziko muze byt narkoza v pokrocilem veku, ale dnes uz je narkoza inhalacni, ktera se velmi presne davkuje a nepusobi dele, nez je nutne. Muj kocour prvni den koukal, jak kdyz mu uletely vcely a druhy den nebylo poznat, ze byl na kastraci, radil jako pred tim. Necha veterinar udelat rozbor nadoru, aby se vedelo, o jaky typ se jedna?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.