Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akvárium pro tlamovce

Od: fiik* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den chci se zeptat jestli máte někdo skušenosti s chovem tlamovců chci si je pořídit. Mám akvárium cca 200 litrů bude to stačít? Vím že u tlamovců rostliny moc nevidrží chci se zeptat jak mají mít teplou vodu a jestli mají rádi vodu která si hýbe nebo jestli raši stojatou. Předem děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

1x

Jaké tlamovce plánuješ chovat? Tanganiku nebo Malawi? 200l Akva je tak tak na hranici, když odečtěš zařízení akva, ale jo dá se. Důležité jsou rozměry akva. Je potřeba spíše delší a "hubší" výška akva není až tak důležitá. Max 50cm víc je zbytečné.

Co se rostlin týče tak je pravda, že u býložravých Mbun , dostávají kytky zabrat, ale jsou druhy kterých si nevšímají, jako je Anubis, Microsorium, docela se drží Vallisneria Gigantea a některé Cryptocoriny. Teplota 25-26. Stojatá voda v akva není dobrá a proud vody taky ne, prostě musí to být tak akorát. Budeš potřebovat vnější filtr, s vnitřín filtrem neuspěješ( podle velikosti akva bych asi doporučil nejaký FLUVAL 205, Tetratec 700 a nebo podobné). Tlamy potřebujou čistou vodu bez dusitananů a dusičnanů. Voda zásaditá alespoň 7,5, ale lepší je tak kolem 8, další věc je tvrdost vody ta by měla být alespoň .8 °dGH, když bude víc nevadí tím lépe. Písek je potřeba jemnější, používá se křemičitý i když já osobně poušívám "říčák" a zrnitost mám 1-2 mm. Pokud je moc jemný pak mají zase problém kytky a uhnívají. Pokud budeš chtít další informace není problém.

fiik*
hodnocení

No to se právě rozhoduju mezi Tanganikou nebo Malawi. No ono to akvárko má asi víc ono je dolouhé 80 cm a na šířku je 40 kameny na dno mám říční písek. Filtr sem měl akva-exo.cz/... tento mám ho už v jednom akváriu sice menší ale jsem sním celkem spokojen tak sem si říkal že si koupím aji do toho to akvária.

ar*

Fíku 80cm to je málo. Pokud je 40 široké tak aby mělo 200 L tak by muselo být něco přes 60 vysoké. To není ideální akva pro tlamy. Chtělo by to alespoň 100cm, raději více, "pro začátek" bych volil d130xh 50x v45. Pokud bych vybíral ryby tak bych dal do "menšího" akva spíše Malawi. Pro začátek Labidochromis Yellow (caeruleus) a k nim Pseudotropheus socolofi.

Ten Atman by ti u menší ho akvy stačil i CF 1000. Ta 1200 je až moc a byl by tam zbytečně proud vody a zbytečně to "krmit" 18W. Ta by byla dobrá do akva rozměrů které jsem navrhoval.

Ten říčák aby nebyl moc hrubý volil bych max. 4mm

fiik*
hodnocení

Takže radši si ztehoto akvaria udělat normální a na tlamovce si koupit vetší jestli sem to pochopil dobře.

ar*

Fíku pochopil jsi to dobře. Na tlamovce je to opravdu malé. Až budeš vybírat a nebo nechat dělat akva na tlamy, tak se hlavně neboj hloubky (šířky) nádrže. Určitě do něho budeš chtít udělat 3D pozadí a "za ním" schovat všechny vývody do filtru a vpusti topení atd. Jestlií to s tlamovcema myslíš vážně a chceš je dělat tak klidně rozměry d140 x h70 x v50. Máš to nějakých 490 litrů takže čistý oběm bude ke 450 litrům a pak už je to o něčem jiném. U tlamovců je důležitá plocha akvárka, na výšce tak moc nezáleží 50 bohatě stačí. Hloubka dělá akvarko.

hodnocení

1x

ar napsal základní informace. se vším souhlas. rostliny osobně nemám - ryby je vyryjí. neustále přesývají písek. ale někomu to funguje. vnější filtr bude nutný, k tomu dovnitř čerpací hlava s bioakvacitem - pro mechanickou filtraci.

záleží na tom, pro jaké ryby se rozhodneš. jen to akva je, podle mého názoru, malé. a 80 cm není vůbec dobře.

tady se dočteš hodně:

wds.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]