Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zelené řasy v akváriu - jak se jich zbavit?

Od: tomiko* odpovědí: 7 změna:

Potřeboval bych poradit, jak se zbavit nebo aspon zpomalit růst zelenych řas.Akvarium mám umístěné na místě mezi dvěma okny v rohu. Nesvítí tam slunce a neni tam ani tma. Osvětlení mám zářivku.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

0x

Tomiko boj z řasou je věčné téma v akvaristice. Všeobecně je známo že pokud se dělá nadměrně zelená řasa, je akvárko přesvětlené. Pokud ovšem nepřihnojuješ nějakým přípravkem pro rostliny. Bylo by potřeba taky napsat o jakou zelenou řasu jde, jestli jde o řasu přisedlou , vláknitou a nebo o "zelenou vodu". Dále je rozhodující jak velké je akva, jaká je tam zářivka, kolik má W, kolik hodin deně svítíš, jaký je filtr a nakonec i jakou osádku ryb máš akva.

tomiko*
hodnocení

Diky za odpověd

Co se týče upřesnění, tak nepřihnojuji, jedná se podle mně o řasu vláknitou ( na rostliná, kamenech je tvořený takový vláknitý povlak) filtr má molitanovou vložku, výkon 260l/hod, zářivka 15W, svítí se skoro celý den, obsah 60litrů.Ryby: paví očka, skalár, neonky, sumečci, ancistrusy, kominíčci

ar*

Bohužel, "svítí se skoro celý den" není nejpřesnější údaj, nicméně pro začátek bych začal svítit max. 12 hodin a pokud možno snížil o něco výkon filtru, ale aby voda měla pohyb a nestála. Z mého hlediska bych někomu daroval i tu skaláru, ostaní počet ryb neznám tak nemůžu říct jestli je i přerybněno nebo ne. Hlavní taky je kolik je tam rostlin, pokud není moc zarostlé přidal bych ještě nějaké rychlerostoucí rostliny. Taky pravidelná výměna vody a odsávání deritu, ryby nepřekrmovat. Pokud není akva přerybněné místo skaláry bych dal Black Molly. Musím,ale říct, že úplně se řasy nikdy nezbavíte a řasa je v každém akváriu, dá se jen eliminovat na minimum. Ještě k té zářivce je taky důležité o jaké světlo zářivky jde. Já osobně jsem měl problém pokud jsem použil zářivku Philips s označením LTD 33, používám LTD 865.

doplněno 27.02.11 18:24:

Jen mě tak ještě napadlo je to opravdu řasa? nejedná se o sinice (mazlavý zelenomodrý povlak)?

tomiko*
hodnocení

Nejsem si jistý, nevím jak bych to poznal a proč bych ji tam měl ( z jakých příčin)

ar*

Jestli jde o řasu nebo sinici můžete mrknout třeba tady (kliknutím na obr. s zvětší) . aquapage.cz/...

I tam najdete návody jak se postupně řasy nebo sinice zbavit.

horis*
hodnocení

0x

Zdravím, pokud je mi známo, tak by měl být menší počet rybiček. Při větším množství je to to samé, jako by se přihnojovalo. Řasu občas seškrabat a obrat, proplachovat kameny, nic jiného mi není známo, ale určitě vám někdo poradí lépe.

krkovicka*
Zbavily jsme se řas,potom,co jsme odstranily živé kytky a dali jen umělé.Sice je to takový smutný,ale máme už klid,zas takový nadšenci nejsme,aby jsme každy den pečovali o čistotu akvária

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]