Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit, jak se zbavit nebo aspon zpomalit růst zelenych řas.Akvarium mám umístěné na místě mezi dvěma okny v rohu. Nesvítí tam slunce a neni tam ani tma. Osvětlení mám zářivku.
Děkuji
Tomiko boj z řasou je věčné téma v akvaristice. Všeobecně je známo že pokud se dělá nadměrně zelená řasa, je akvárko přesvětlené. Pokud ovšem nepřihnojuješ nějakým přípravkem pro rostliny. Bylo by potřeba taky napsat o jakou zelenou řasu jde, jestli jde o řasu přisedlou , vláknitou a nebo o "zelenou vodu". Dále je rozhodující jak velké je akva, jaká je tam zářivka, kolik má W, kolik hodin deně svítíš, jaký je filtr a nakonec i jakou osádku ryb máš akva.
Diky za odpověd
Co se týče upřesnění, tak nepřihnojuji, jedná se podle mně o řasu vláknitou ( na rostliná, kamenech je tvořený takový vláknitý povlak) filtr má molitanovou vložku, výkon 260l/hod, zářivka 15W, svítí se skoro celý den, obsah 60litrů.Ryby: paví očka, skalár, neonky, sumečci, ancistrusy, kominíčci
Bohužel, "svítí se skoro celý den" není nejpřesnější údaj, nicméně pro začátek bych začal svítit max. 12 hodin a pokud možno snížil o něco výkon filtru, ale aby voda měla pohyb a nestála. Z mého hlediska bych někomu daroval i tu skaláru, ostaní počet ryb neznám tak nemůžu říct jestli je i přerybněno nebo ne. Hlavní taky je kolik je tam rostlin, pokud není moc zarostlé přidal bych ještě nějaké rychlerostoucí rostliny. Taky pravidelná výměna vody a odsávání deritu, ryby nepřekrmovat. Pokud není akva přerybněné místo skaláry bych dal Black Molly. Musím,ale říct, že úplně se řasy nikdy nezbavíte a řasa je v každém akváriu, dá se jen eliminovat na minimum. Ještě k té zářivce je taky důležité o jaké světlo zářivky jde. Já osobně jsem měl problém pokud jsem použil zářivku Philips s označením LTD 33, používám LTD 865.
doplněno 27.02.11 18:24:Jen mě tak ještě napadlo je to opravdu řasa? nejedná se o sinice (mazlavý zelenomodrý povlak)?
Jestli jde o řasu nebo sinici můžete mrknout třeba tady (kliknutím na obr. s zvětší) . aquapage.cz/...
I tam najdete návody jak se postupně řasy nebo sinice zbavit.
Zdravím, pokud je mi známo, tak by měl být menší počet rybiček. Při větším množství je to to samé, jako by se přihnojovalo. Řasu občas seškrabat a obrat, proplachovat kameny, nic jiného mi není známo, ale určitě vám někdo poradí lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.