Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
má otázka bude zřejmě začátečnická více než mé ježdění. V polovině ledna jsem si začala ve 20 plnit svůj sen - začala jsem jezdit na koni. Mám otázku, kdy vám přišlo, že jste uměly jezdit? Jezdím 2x v týdnu, tudíž k dnešku cca 12 lekcí. Již osedlám a nauzdím bez problémů, ale to je tak veškerý pokrok. První dvě hodiny jsem byla na lonži, absolvovala jsem již nějaké vyjížďky do přírody, tréninky na jízdárně. Přijde mi, že nepokračuji, zatím jen krok a klus, strašně věcí najednou -paty dolů, narovnat se, netrhat uzdečkou, na kruhu pořádně kruh ani neobepíšu. Včera se kobyla lekla a splašila se, postavila na zadní a začala cválat, udržela jsem se, všichni byli paf, ale neberu to za úspěch.
Abych trochu vysvětlila své pošetilé chování, 15 let jsem závodně sportovala a byla ve strašném drilu a teď mám špatný pocit, že se nezlepšuji, že jsem moc pomalá. Jak dlouho trvá, než se člověk naučí jezdit, obstojně..trenérka říká, že přelom květen/červen už bychom mohli skákat křížky..nevím..přijdu si neschopná
Ahoj, moc Ti přeji, že si plníš svůj sen, a ještě díky těmto krásným zvířatům. Určitě to není o neschopnosti, myslím, že vztah k těmto zvířatům je důležitější, než bravurní jízda, a pokud ke koníčkům vztah máš, určitě se bude postupně zlepšovat i Tvoje jízda.
A kdy UMÍ člověk jezdit? Já bych podobnou otázku nijak neřešil, protože když si člověk začne myslet, že něco UMÍ, začne ztrácet ostražitost a koleduje si o nějaký průšvih (to platí ve všech oborech lidské činnosti), v případě jízdy na koni o úraz, jezdce i koně.
Zatím by Ti ke spokojenosti mělo stačit, že pravděpodobně umíš jezdit lépe než já. Pokud chceš a budeš trénovat, bude se zvětšovat počet lidí, o kterých budeš moci říct, že jezdíš lépe než oni. Ale pokud si začneš myslet, že už opravdu UMÍŠ jezdit, vrať se oběma nohama na zem a začni sebekriticky přemýšlet o svých reálných schopnostech dříve než opravdu své umění přeceníš!
Držím palce, pozdravuj svoji kobylku!
Podobný pocit jako Vy jsem měla i ppo roce pravidelného ježdění (den co den) a dnes po cca 10ti letech pořád nemůžu říct,že bych uměla jezdit na koni. Ano umím na něm jet. Umím se na něm udržet v jakémkoli pohybu, přejdu několik překážek (s vlastní kobylkou do 140cm) ale pořád bych neřekla,že umím jezdit
Almiro, naprosto souhlasím!
... škoda, že nejsi registrovaná, už bys měla zasloužený bodík!
nevím, zda je to přehnaná skromnost, nebo jak tohle nazvat...jelikož jsem závodně sportovala, dřela, naučila jsem se si zvykat na výsledky, oupeřit a vyhrávat, miluju koně, vše okolo nich...jen zkrátka ráda bych si řekla, jo už umím jezdit...chybí mi najednou to závodění a soupeření, ale už se s tím asi musím smířit, těžko se ve svých letech dostanu mezi esa, abych mohla závodit.
Milá Kisch, sportovní soupeření s lidmi je o síle, rychlosti, přesnosti..., sama asi lépe víš, co je důležité. Ale pokud miluješ koně, nesoupeříš s ním. Bojuješ hlavně sama se sebou, je to většinou spíš o psychologii. Samozřejmě jde koníka fyzicky trestat, ale tím ztrácíme jeho důvěru. Dobrý koník Ti musí důvěřovat a ne se bát. Samozřejmě dobrá fyzička je předpokladem ježdění. Ale dobrá vlastní psychika je důležitější pro rozumný vztah s koníkem. Jestli se o koně vážně zajímáš (což předpokládám), tak jsem Ti asi nenapsal nic nového, co bys nevěděla. Ale nějak jsem chtěl zdůraznit to, co je podle mne velmi důležité!
Snažte se pilovat to, co jste se zatím naučila. Paty dolů, rovně sedět,... Je to hodně důležité. Nemůžete hned chtít cválat někde po louce, protože to ještě nemáte zvládnuté. Nepodceňujte se, to kůň pozná a začne si s vámi dělat co bude chtít. Tím váš pocit utvrdí. Co píšete, tak po 12 lekcích nás trenér ještě nikam ven nepustil. Až po roce. A hlavně, vůbec nejste neschopná!
Koním zdar
Kup si knizku od Karola Holleho Jezdectvi pro samouky, je to tenka knizka za par korun. V ni hezky popisuje, jak to s jezdenim je a rozlisuje nekolik urovni a to vozit se na koni, jezdit na koni a jezdit s konem. Presne si nepamatuju pocty hodin, ale vozit se na koni zabere radove stovky hodin a je to prvni uroven, kdy clovek ziska nezavisly stabilni sed ve vsech chodech a na nizkych skocich. A ver tomu, ze k jezdeni na koni se vsichni ani za cely zivot nedopracuji a jen ti uplne nejlepsi se dopracuji k jezdeni s konem, pod tim si muzes predstavit treba Spanelskou skolu ve Vidni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.