Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na stopu - začátečníci

Od: wrtulka* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

mám dotaz máme 2,5 roku starou fenku bígla. Od roku chodíme na cvičák takže tak nějak zládáme základní poslušnost ..:) Na cvičáku nám vysvětlili teoreticky jak se s pejskem nacvičuje stopička (ani já ani ona jí nikdy nedělala). Přišlo mi to v teorii snadné - označit si začátek stopy do každého nášlapu dát pamlsek..nejlépe masíčko ..nejdřív dělat krátkou, rovnou stopičku, dát si pozor na vítr..na konci má najít uvařené jídlo na celý den. A teď k dotazům..zkoušeli jsem stopičku a vůůůbec to nešlo takhle ideálně..I když se říká že bíglům jdou stopičky skvěle.. tak masko našla a před ním asi 2 pamlsky jinak podle mě šla jen podle toho že jí vonělo to uvařené maso ne po mých stopách. Takže prosím o radu jak začít, nějaké zkušenosti rady prostě jsem začátečník jak já tak moje bíglička..předem děkuji..

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

borax*
hodnocení

2x

Stopování je "královská disciplína" , nic snadného. Takže stopu zásadně pokládejte po větru, aby vítr hnal pach od žrádla na konci stopy. Nikdy ne proti větru. Začněte tak, že si vyšlapete čtverec 1,5 mx 1,5m. Vyšlapat místo vedle místa, čtverec posypte granulkami, tak aby žádná neležela mimo vyšlapané. Do i ze čtverce vyjdětě stejným místem. Přiveďte psíka a s povelem stopa ukažte na zem ať sbírá granulky. Můžete mít další granule v kapse a nenápadně je dosypávat. Na psíka zbytečně nemluvte a nechejte ho pracovat. Pro začátek stačí jen minutku, postupně čas protahujte, ukončete cvik vždy když pes se zájmem čuchá, nenechejte ho čichat tak dlouho až ho to přestane bavit začne hlavu zvedat. Můžete ho mít na vodítku, i když ze čverce vyjde, zjistí, že nikde nic nenajde, vrátí se. V žádném případě ho nestrhávejte zpátky, meximálně ho slovně upozorněte a ukažte do čtverce. Až pochopí, že pachˇ= žrádlo, můžete ze čtverce vyjít přímým směrem, třeba 3 m a stejně se vrátit, pořád bude třeba tam ty granule mít. pes je pochopitelně před cvičením nenažraný, aby byla motivace.

Stopy jsou disciplína na celou knihu, tady se toho moc napsat nedá. Hledejte na netu, pořiďte si literaturu. A také navštěvujte cvičák. Metod nácviku je víc. Požádejte někoho na cvičáku, kdo má se stopama praktické zkušenosti. Přeji ať se daří. Není nic krásnějšího, než když můžete na konec dlooooouhé stopy položit peněženku a nechat psa ať ji najde.:)

doplněno 22.02.11 10:14:

Ještě...do čvetce vstupte se psem, snažte se pohybovat jen v něm, nesmíte to pošlapat vedle, pes by sice cítil pach, ale nic by nenašel, to by bylo k ničemu.

aaaaaaaaaaaaaaaaa
hodnocení

0x

starého psa novým kouskům nenaučíš, to na úvod.

Krom teorie bych ještě na ten cvičák zašel když to cvičí, neb jednou vidět je lepší než 100x slyšet.

Kdo radil na konec stopy maso na celý den? To je myslím pitomost. Co druhá, třetí, stopa? Nebo chodíte jednu za den?

Začíná se rovnou stopou dlouhou asi 10 metrů. No je toho hodně, nechce se mi to popisovat, pěkně je to vycvikpsa.cz/...

wrtulka*
hodnocení

Zdravím..

děkuji za odpovědi.

To jako že je ve 2,5 letech už stará?a že už jí to nenaučím?

Na cvičáku nám to bohužel neukážou prý na to není prostor takže prý až je to naučíme tak až na doladění a předem se domluvit..tak že se nám budou věnovat..:(

děkuji za odkaz budu studovat..

doplněno 22.02.11 10:22:

jo s tím žrádlem na celý den na konci stopy to nám řekli na cvičáku.

Přesně nám řekli "pes nemá dostat den před stopou nažrat, uvařím žrádlo na celý den a to mu dám na konec stopy, když to nenajde schovám a druhý den vyzkouším znova"

I já si myslím, že to žrádlo na celý den je blbost. Měla jsem nalámané piškoty na čtvrtky. Začínala jsem kratičkou stopou, pes koukal přivázaný, co to vyvádím. Pak přivedla na nášlap a pomalu cca 10m k piškotku. A ukazovala jsem prstem. Vedla jsem ho. Pochopil rachle, co po něm chci.*placni* Před zkouškama jsem tréning přepískla a když jsem (ještě v treningu) přivedla Andyho na nášlap, zhnuseně se na mě podíval a nášlap počůral. A nešel! Byla jsem na mrtvici, zkoušky za 3 dny! Místo kraválu jsem si sedla kus dál, on opodál, já jsem si dala cigaretu a brečela jsem. Když jsem se uklidnila, šli jsme na poslušnost, aportek a vyhledávání. A když jsme se po třech hodinách vraceli, zdrhnul k nášlapu a po stopě šel. Přesně vykresli 2 lomy a označil místa s předmětem (kapsičkou s piškotem, které jsem v duchu už odepsala). Vítězně se na mě podíval a já jsem věděla, že to bude dobré. A bylo!*ua*To bude dobrý, jen trpělivost. Když jste zvládli poslušnost, o stopu se bát nemusíte. Pes to umí, ale nerozumí, co po něm chcete. Po malých krůčcích, až pochopí, co se po něm chce. A že nemáte šetřit pochvalou, určitě víte.

wrtulka*
hodnocení

Upřímně já s ní nemám tak velké ambice..jako jsou zkoušky nebo tak..

U nás to bylo tak, že jsme ji dostali až roční. Neuměla nic..tedy byla socialozovaná a uměla jezdit v autě a spát na pohovce :-D ale o nějaké poslušnosti, přivolání, soustředění se na páníčka nic..člověk jí zavolal a ona nic..Rok a půl chodíme na cvičák a máme slušné (ne 100% ale slušné) přivolání, někdy na cvičáku úplně září jak krásně cvičí a jindy dělá že o cvicích v životě neslyšela..Tolik k její poslušnosti.. nedělám si iluze a zatím nemám žádné ambice týkající se zkoušek. Můj jediný cíl byl aby se dala venku pustit na volno (což teď jde..pokud nechytí stopu tak není problém) a celkově byla ovladatelná ..což pro domácí účely je teď výborně:) no ještě hodně táhne na vodítku na to pracujeme:-D K té stopičce.. chci s ní zkoušet nové věci aby si zaměstnala hlavičku a uvidíme když nás to bude bavit tak se nebráním ničemu..Přečetla jsem si ten odkaz a vidím co jsem nadělala chyb..uvažuju jeslti to budu dál zkoušet sama nebo by bylo lepší donutit někoho kdo už stopu dělal aby nám jí ukázal abych si jí nezkazila..

Ale je vám jasné, že ji podporujete v tom, co nechcete? *jasne* Naučíte ji jak stopovat a pak se budete hněvat, až stopu (a slinu, tedy chuť) chytne. *cert*A bude včudu! Od stopečky bych upustila a pracovala na poslušnosti. Přidejte k tomu, co už umí, třeba povely beze slov, jen gesta rukou. *jasne* Poklikejte a pohledejte. A i takových jakože legrácek je dost. Mrtvý, popros, plácnem si, styď se, létající talíř, atd. To všechno by ji mělo bavit a upevňovat poslušnost. A tedy přivolání, se kterým jsou bíglové na štíru.*bezim*

borax*

Nemusíte se bát, že je starý. Stopování je pro psa přizozené. Asi to nebude na zkoušku na 98 bodů, ale hlavní je, že to bude bavit vás a psíka.

Já začala se psem stopovat ve třech letech a vpohodě. Takže směle do toho, trpělivost, nic neuspěchat a netrestat...

Jinak na konci nášlapu musí být odměna, je jedno jestli maso nebo míček...

katerina77*
hodnocení

0x

wrtulko, zkuste se pozeptat na kynologickych forech, urcite se najde nekdo pobliz vas, kdo by vam ukazal jak na to :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]