Nejste přihlášen/a.
Náš kocour bude mít v květnu 2 roky, a letošní jarní zamilovanost ho už drží 14 dní. Nejspíš se dost pere, protože každé ráno přichází domů s novými šrámy. Nikdy jsem mu nechtěla upírat jeho právo, chtěla jsem mu zachovat svobodu se vším všudy, ale začínám uvažovat o kastraci. Má to ještě teď cenu, nebo už může mít tenhle zvyk (rvačky) v sobě zakotvený? Poraďte, prosím. Díky.
Kocouři se kastrují nejdříve po dosažení pohlavní zralosti, tj. kolem jednoho roku. Váš dvouletý už má dávno nárok. Neváhejte, dejte ho vykastrovat co nejdřív. U kocourů je to poměrně jednoduchý zákrok a veterináři je provádí jak na běžícím pásu. Cena není nijak závratná - V Praze-Zbraslavi jsem platila 550,-Kč.
Kocour trochu zleniví, zpravidla přibere, ale bude to hrozný mazel. Ten náš se mnou chodí i na záchod , musí ale počkat venku a tak alespoň celou dobu hlasitě mňouká...:D
Kdysi jsem četla, že kastrovaní kocouři mají mnohem delší život než nekastrovaní. Je to celkem pochopitelné, přestanou vyhledávat rvačky a jsou na sebe opatrnější, ale jsou zas náchylnější k některým nemocem např. ledvin. Operace je snažší než u kočičky, není to zásah do vnitřních orgánů. Přibrat na váze nemusí, stačí hlídat potravu, jsou třeba skvělé granule pro kastráty od Purina ProPlan. První kocour, kterého původně měl doma manžel si mne získal právě po kastraci. Všechno jsem zařídila, do poslední chvíle před operací jsem ho chovala ( manžel zdrhnul ) a doma když byl ještě v narkóze, jsem mu ustlala na zemi. Když se probral, ještě na vratkých nožičkách se dopotácel k mé posteli a přes bolest ke mně vyskočil. Tak začala naše láska, která trvala 11 let (teta měla kastráta 19 let). Po kastraci dalšího kocourka jsem si pro jistotu ustlala na zemi já. Kamarádi mi často říkali, že by chtěli být u mne kocourkem jak se mají dobře, ale když jsem je varovala že je nechám kastrovat, ztratili zájem.
Arakaine77, je mi to hloupý, ale manžel se ani netoulá a ani se nerve! A kdyby se kocourek netoulal a nebyl samý šrám, tak mně ani nenapadne o kastraci uvažovat. Je mi ho totiž líto, jak je dobitý. Celý je pošramocený, ale stejně musí jít ven a přijde zase až ráno.
Ještě měsíc po kastraci se stihl 3x pořádně porvat, pak už to přestalo. Bylo to dobře, protože dostal pokaždé na budku, rány se mu zanítily a účty za léčbu mě přestávaly bavit. Do té doby nikdy neměl čas na péči o strst, těď je upravený a když má chuť, nosí mi myši. Pokud si kocour navykne toulat, po kastraci nepřestane, pokud náhodou pocítí touhu něco označit, smrdí to opravdu mírně.
Při časnější kastraci nedojde k těm toulavým návykům, navíc nejčastěji pod auty zahynou právě kocouři mezi 6-12měsícem. Útulkářky jednoznačně doporučují časnou kastraci a výhružky o potížích s močovými cestami popírají s odkazem na zkušenosti. Osobně souhlasím, brácha zase přišel o kotě protože čekali s kastrací, až bude kocourovi rok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.