Nejste přihlášen/a.
Mám psa yorkshire terriera, kterému budou 2 roky. Je to celkem divoch, žádný typický vystrašený malý pejsek. Na povely většinou poslechne, ale občas má utíkací a to se ho nedovolám. Prostě vyjdeme ven a on začne utíkat směrem velký vzdálený park. Mám o něj strach - kde to jde utíká skrz podchody, ale po cestě jsou 2 nefrekventované cesty. Jednou dokonce začal utíkat i jiným směrem k několikaproudé silnici - to mě překvapilo, protože tím směrem nechodíme - není tam žádný park. Když takto utíká, tak nereaguje na mé zavolání, já se ani potom nesnažím, protože je to zbytečné. Zkoušela jsem vyčkat na místě, zda se vrátí, ale po 5 minutách jsem to vzdala a šla za ním. Vím, že se jedná o pudovou záležitost, kdy ho lákají vůně fenek. Ale nevím, zda jej mám nechat vykastrovat. Mě se to dělat nechce, ale kamarádi, kteří mají psi (feny) mi pořád říkají, že pes s koulema mě nikdy nebude poslouchat.
Tohle se mi stalo poprvé vloni na podzim a od té doby ještě párkrát. Bohužel nemohu dopředu odhadnout, kdy se to stane znovu a nechci, aby byl pořád upoutaný na vodítku.
Tímto žádám o konkrétní zkušenosti s tímto problémem.
Ale jděte. Mám dva psy s koulema jak říkáte a poslouchají oba. Jeden z nich dokonce ani k háravé fence nečuchne, nic mu to neříká. Kastrovat psa s tím, že se nějak zklidní, vychová je hloupost. Naopak. Ostatní psi kastráta vycítí a může se Vám stát, že na něj budou útočit. Zleniví a ztloustne. Já jsem zásadně proti kastracím z jiných, než závažných zdravotních důvodů.
Když Vás nebude poslouchat syn, tak mu to uděláte taky? Pes není plyšová hračka. Je to kupa práce s výchovou. Ale pak je odměněná!
Myslím si, že kastrace opravdu není nutná a lidé, kteří říkají, že "pes s koulema nikdy poslouchat nebude" nemají pravdu. Tvůj pejsek jenom potřebuje získat k tobě respekt. A toho se dá docílit jedině výcvikem. Pokud ale nemáš dost zkušeností, tak radím začít s ním navštěvovat cvičiště a nebo si alespoň koupit nějakou knížku o výcviku psů.
Kastrace také přináší i zdravotní rizika, která se leckdy podceňují. Desenský na základě excerpce literatury uvádí, že na jednu stranu kastrace eliminuje malé riziko rakoviny varlt a úmrtí na ni, snižuje riziko problémů s prostatou, zánětu análních žlázek, na druhou stranu zvyšuje riziko srdečních potíží, ztrojnásobuje riziko hypotyreozy (problémy se štítnou žlázou), zvyšuje riziko stařecké demence, ztrojnásobuje riziko obezity, riziko rakoviny prostaty (sic!), ortopedických poruch atd. A "výchovný" účinek je zcela nezaručený. Kastraci jako řešení výchovných problémů pokládá Desenský téměř za zločin, rozhodně za selhání majitele.
Nedělejte mu to už nikdy to nebude ten pes.Náš shitzu zlenivěl a operaci špatně snášel už nikdy to nebylo jako předtím.Navíc psi to vycítí že je kastrovanej a od té doby útočí na všechny psi co se k němu přiblíží on spíš vyhrožuje,ale tohle před tím nedělal a místo sexu má v hlavě jídlo.Kastrovali jsme ho ze zdravotních důvodů,ale jinak bych mu to nikdy v životě neudělal!
Dobrý den, my máme pejska-kastráta, bohužel byl nemocen (něco na varlatech), tudíž vykastrován byl ze zdravotních důvodů. Od té doby, je klid. Fenky mu nic neříkají, jen tedy přibral na váze, jelikož zpohodlněl. Pokud by ale nemocen nebyl, zřejmě bych o kastraci moc neuvažovala. Pes vám asi bude utíkat, když ucítí hárající fenu. Ale neměl by, pokud by byl dobře vycvičený. Já vás chápu, pes, co neposlouchá na povely pána, může být i nebezpečný pro své okolí. Navíc je to hodně nepříjemné, znám to.
Já si myslím, že mužský mozek opravdu funguje jinak. Ať je to člověk, nebo psík. Pro ženu je domov světem a pro mužské svět domovem. A pejsci jsou stejní. Zajímá je, co je za rohem, za obzorem, prostě jinde. A nemusí tam být háravá fenečka. Prostě ho to zajímá a jde to zjistit. Fenečku zajímá všecko, co je v nejbližším okolí paní. Jde před paní a každých pět kroků se ohlíží, jestli paní je za ní. Vypozorovala jsem to za všechna ta léta, kdy žiju se psy a s lidmi, kteří mají psa. Kolem dokola je spousta žen a rodin se psem. Všichni, kteří mají psa, mají vodítko, kterému se říká jojo. A všichni kdo mají fenečku, chodí s rukama v kapsách.
Ale toto platí pro malé rasy. Velcí psi mají alespoň jakýs takýs výcvik, ale přesto pán dává velký pozor, aby pes nepřekročil určitou hranici. Hranici, kterou má každý pes jinou. Je to jako neviditelný plot, za kterým pes má pocit, že už nemusí poslechnout.
Nic z toho však neplatí, když se fenka hárá (pro fenku) a pes to zavětří(pro psa). Pak začne u obou pohlaví fungovat hormony, příroda! Majitelé psů říkají, že se fenky hárají, proto ten jejich utekl. Ale není tomu tak. Zdrhne, ikdyž fenka není v celé střední Evropě! Je to prostě tak!
Takže místo kastrace kupte dlouhé navíjecí vodítko, zvané jojo. Bude zdrhat, ikdyž budete cvičit a mít všechny zkoušky poslušnosti. V jeho věku a zkušenostmi se svobodou. Ví, jak vypadá být bez paní a jak ten svět je zajímavý.
Koukněte se po některých z knížek Z.Frýbové-Robin, Batul, Malý kretén. Je to přesně ono.
Taky si myslím, že po kastraci bude možná takový trochu línější nebo lhostejnější, ale pravděpodobně víc poslouchat nezačne. Tohle zřejmě celkem časté utíkání hned od baráku, to je nedostatečná výchova. Pejsek je čiperný a už zjistil, že když utíká, možná zavoláte, ale stejně má volno. Tak co by si z vás dělal. Některé věci mu prostě musíte zakázat, pak musíte být schopná mu případně v nežádoucím jednání zabránit a musíte být naprosto důsledná. Nechat kuchat pejska kvůli tomu, že Vás neposlouchá, to mi připadá blbé.
Rozhodně je lepší mít psíka na vodítku, než pro svou pohodlnost, nechat zdravého psa vykastrovat. Náš psík je také utíkač, proto nesmí z vodítka /pořídili jsme delší/, je pravda, že máme zahradu, ale tam nemůže být dlouho, je mu zima, jen v létě si na zahradě pobývá, ale stejně s ním chodíme na vycházky, potřebuje si okolí očichat, přečíst všechny psí dopisy a také na ně odepsat a to na zahradě nemá. A kromě toho psíkovi chvíli trvá než poslechne, někdy opakuju povel několikrát, než mu to v hlavě zapálí. To je můj názor. - stařenka
Takže jenb kvůli tomuto aby poslouchal bych nenechávala kastrovat! Protože jak tu už psali kolegové může to mít i nějaká ta rizika.Takže např. může stále utíkat a neposlouchat , a může zlenivět a tím stlousnout! A to jsou tady ještě další rizika. Ale může třeba neutíkat a poslouchat ale nemusí. A toho chcete jenom kvůli tomuto problému nechat vykastrovat už to nemusí být samí pejsek kterého jste měla ale může být nemocný nebo tlustý. A tohle z něho chcete udělat? Samozřejmě že nemocný být nemusí ale může! Takže moje odpoved je určitě NE!
Děkuji za odpovědi. Utvrdili mne v mém mínění, ale jelikož je to můj první pes, tak jsem chtěla slyšet i jiné názory.
Najdu si cvičák a začnu s ním chodit cvičit. Před rokem jsme chodili na poslušnost pro štěňata, ale uvědomuji si, že jsem od té doby dost polevila.
Mám z vašeho rozhodnutí upřímnou radost. Kastrace jsou v poslední době strašně moderní, veterináři je často propagují u mladých fen a lidé si kastracemi zpohodlňují soužití se psem. Nikoho už nezajímá jak silně znehodnocují život tomu psovi či feně a jak velký je to zásah pro organizmus. Takže jsem opravdu moc ráda, že jste se pro naprosto zbytečnou kastraci nerozhodla
vanilka, na cvičák nemusíš chodit. Teď v zimě s jorkem asi ne a jestli budeš čekat, až na ten cvičák půjdete, je to nanic. Stačí, když doma dáš pár povelů, ty víš, že musíš používat stejná slova a neměnit pravidla, že? A když už něco přikážeš, že na tom musíš trvat. Jakmile jednou odpustíš, musíš stále. Takže, když budeš laskavě důsledná stále, doma i venku, pochválíš a trestat budeš právě těmi cviky poslušnosti, bude to dobrý.
Ale zdrhat bude stále, ikdybyste udělali zkoušky z poslušnosti!
A jestli budete kupovat navíjecí vodítko, tak ne příliš velké. Je tam silné péro a urve mu to hlavu.
Vanilko, děkuju. Kéž by se to nestalo, ale nepřála bych Vám ten strach, ty pocity, když musíte nechat psíčka operovat a pak se doma díváte, jak ho to všechno bolí.
Ve výchově nepolevujte, však to je chvíle, rok až dva.
Někdy se stává, že na roce, v pubertě, pejsek zapomene všechno co se naučil, mlátí s ním puberta, ale správnou, láskyplnou i důslednou výchovou se vše vrátí do normálu. Přeji moc moc úspěchů, lásky a hlavně zdravíčka pejskovi i Vám.
Teď koukám že už pejskovi jsou dva. Nemáte místo cvičáku někde blízko Agility? Pro malé pejsky je to výborná věc. Hrou se vyřádí i naučí poslušnosti. Zkuste se podívat, bude vás to bavit oba.
Tak jsem teď pátrala na webu, zda najdu něco blíže než jsme dříve chodili. Nenašla, ale mrkla jsem na jejich webovky a zjistila jsem, že mezitím postavili krytou halu a přitom chtějí pořád jen 1500/10 lekcí. To je super. Pro představu, jinde chtějí i 450 na hodinu. Navíc díky novém rychlospoji mezi Jižním městem a Smíchovem tam budeme s Kimem za poloviční dobu.
Díky a přeji spoustu radosti se psem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.