Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes pořád hrabe díry

Od: rudolfovi* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

máme dva oříšky z útulku, jsou to moc hodní pejsci, spolu taky vychází v pohodě. Mají zateplenou boudu, chodíme pravidelně na 1 až na 1,5 ven a přesto když jsme i nejsme doma, i když si s nimi hrajeme, tak najednou se ten jeden jakoby "zblázní" a začne šíleně hrabat hlínu do hloubky. Dělá to i na procházkách ale na zahradě je to hrůza. Loni jsme dělali nový trávník a dnes to tak vůbec nevypadá. Díry a drny a hrboly, hlína i na chodníku a sotva to uklidím tak znovu. V ten moment je jakoby duchem jinde a neposlouchá, pak si ale uvědomí co udělal a schovává se. Dřív dostal na zadek ale nemělo to význam, nepomáhá nic. Nevíte někdo čím to může být a jak tomu zabránit? Za chvíli bude celá zahrada rozrytá a všude bude hlína. Jinak nic jiného nevyvádí, poslouchá na slovo ale tohle nevím co má znamenat.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chlupatependolino*
hodnocení

2x

Dobrý den,

zareagovala jsem, protože babička mívala také dva pejsky, kteří byli převlečení za krtky. Hrabali zahradu, hrabali louku, hrabali v lese, hrabali ve štěrku. Když je někdo nedopatřením zamkl v domě, hrabali i v domě - třeba v peřinách. Nebyli to sice voříšci, ale čistokrevní jezevčíci (bráškové). Prostě to bylo dáno jejich loveckým účelem, bojovným a tvrdohlavým charakterem. Přítelům pes zase dostává z nemocniční vývařovny kosti a všechny do poslední si zahrabává. A pak překopává celou zahradu a hledá je. Jsou to prostě pejsci.

rudolfovi*
hodnocení

Asi ano :D někdy mě to mrzí, když tam strávím úpravou vyhrabané jámy čas a on to za 5 minut vyhrabe zase ale asi se s tím smířit bude lepší :)

cituska*
hodnocení

2x

Přeji dobrý den,

jezevčíci,to jsou prostě hrabalíci,a když to nejde tak to i zuby trávu vytrhají.Ale máme ještě fenku "čuvače",a to začala loni hrabat také.Snad je to tím,že je ve výběhu,ale už je tak hluboko,že se v noře schová i s ocasem.Snad je to nějaký pud pocházející z prapředků,ti si pro sebe na ochranu hrabali nory.

rudolfovi*
hodnocení

Tak Ríša naštěstí zatím není tak daleko ale na každém metru čtverečném je jedna díra. Pud mě také napadl, toho jsem se bála. S tím asi nic neuděláme :(

karina*
hodnocení

2x

rudolfovi, hrabou hraboši a smiřte se s tím. To je jediná rada, kterou bohužel mám.Nebo si to oploťe, pokud to lze a se psi chodit na procházky, nepouštět je na zahradu.Už jsem to tady někdy i psala, je už ze mě zdatný cestář.Ovčanda mající cca 60kg a k tomu přiměřeně velké tlapy hrábne jednou a je díra jak hrom. Ovšem ona hrábne víckrát, protože ji nemůžu stále pozorovat.Zařvu, přestane a jde pryč, lehne si a čeká, bedlivě mě pozoruje a až se vzdálím v pohodě pokačuje. Takže příjezdovou cestu k domu stále opravuji. Nevím proč to dělá, asi hledá kořínky, nebo si brousí drápy, nebo je to zlozvyk. Už se to ale nikdy neodnaučí, to jsem vzdala. Navíc má svoje oblíbená místečka a k těm se stále vrací. Zasypu, upravím, ona jde a vyhrabe. Čestvě upravenou skalku miluje společně s kamarádem ridžbekem. Hody mají každoročně okolo půlky května kdy tam dáváme letničky.Některé si natolik oblíbí, že je pak znova přesazuji i 4x *uspech*. Ale ty mě zatím vycházejí vstříc a vždycky pak vyrostou *smich*.Přeji pevné nervy*smich* Karina

Všimli jste si, jak často si pes vyloží zákaz tak, že se vlastně může, ale nesmí se dát načapat?!*haha**zed*

rudolfovi*
hodnocení

to je přesné :D úplně ty naše rošťáky vidím :) hlavně bacha ať nás nikdo nevidí

marenka*
hodnocení

0x

Tady je docela zajímavý článek.

muj-pes.cz/...

;)

hodnocení

0x

Začínám mít také problém. Dorotka je opravdu vychovaný, nesmírně poslušný pes, beze stopy agrese. Je přesvědčená o tom, že se narodila proto, aby mi dělala radost. :) Je zvyklá bývat sama doma, když potřebuji odejít. Ale začala hrabat v mém křesle, sotva vytáhnu paty z domu. Deka, která je shrabaná do koule, vydrbaná vlákna a chloupky všude okolo. A pak se dá do deky na podnožníku a pak do gauče. Děs! Vypadá to jako když se přežene uragán a chce to vysavač. *plac*Ví, že je to špatně, protože když příjdu, vykoukne a zaleze do svého pelíšku a dělá, že vůbec neexistuje. Dala jsem jinou deku. Nepomohlo! Tvrdý tác do křesla. Odnesl to gauč. Zkoušela jsem hulákat. Nepomohlo! A když řeknu- No, co to je?! Tak už jede plížením na pelech. Jsem úplně, ale úplně bezradná.*plac*Vůbec se mi nechce vypleskat ji po řiti jako děcko. Ale asi i to vyzkouším, když to nepůjde jinak. Nemáte někdo nápad?

marenka*

Babkazov. Viděla bych v jinak neproblémové holčině dvě příčiny.

Zatoužila stát se matkou a buduje si pelíšek.

Druhá, kterou jsem poznala sama. Už nesnese samotu. Tobínek byl zvyklý taky doma sám, všechno v pohodě. Úderem druhých narozenin doma vyl, hryzal dřevěné schody, rozdrbal všechny pelíšky do molitanu, jakoby říkal já tu nechci být. Po roce tahání ho sebou do práce jsem to vzdala a zkusila vzít dalšího psa, kamaráda. Vyšlo to. ;)

hodnocení

0x

Náš pes to dělal taky, jenže při jeho velikosti (50kg) to byly jámy jako na mamuta. Takže jsme museli trávník oplotit. Opravdu nepomůže žádná domluva ani trest.

kato*
hodnocení

0x

Tahle činnost se musí obzvláště u loveckých plemen potlačovat hned od malého štěňete. Pach myší je obzvláště výrazný a pro psa nový neznámý , a tak se k němu snaží dostat. Jedinou přirozenou cestou je hrabání. V tomto směru jste zanedbali počátky hrabání už ve štěněcím věku. Teď ho to budete horko těžko odnaučovat, obzvláště jestli je pes celý den na zahradě sám a nudí se. Je nutné se mu víc věnovat, speciálně na tuto činnost se zaměřit a trestat jen v případě, že jej přistihnete při činu. Později, když je zahrada rozrytá si pes těžko dává do souvislostí, co mu vlastně vyčítáte a za co ho trestáte. Pokud ho přistihnete při činu, velmi důrazně jej vytřepejte za kůži na krku, zopakujte několikrát povel nesmíš a ukažte na díru. Snad se vám to zvýšenou pozorností a důsledností podaří alespoň částečně odbourat. Že se toho zbavíte úplně - nevěřím. Lovecké pudy jsou silně zakořeněny v povaze, a pokud se s nimi chce něco dělat, především je důrazně potlačit, musí se začít v útlém věku.

doplněno 21.01.11 18:18:

Hrabe-li pes z nudy,tak potom mu vymyslet jinou zábavu.Jako,vycházky,házení míčku,povely.Je to časově náročné.Nebo oplotit tu část pozemku ,kde si nepřejete aby hrabal.Někteří z úspěchem naučily psa hrabat tam kde neškodí-zahrabat mu tam hračku a potom ho hlasitě chválí,když ji přinese.

rudolfovi*
hodnocení

když on to do ve štěněcím věku vůbec nedělal, ani náznakem, o to víc mě to zaráží. Ani nic nekousal až mi to bylo divné jak je hodný. Začalo to až úderem roku a půl a to už byl půl roku na zahradě :( když ho přistihnu tak jej potrestám ale zatím bez účinku :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]