Nejste přihlášen/a.
No asi nejsem jediná, co po úmrtí domácího mazlíčka-psa prohlásila, že psa už tedy opravdu nikdy v životě. No uběhlo půl roku a už se začínám po nějaké zase ohlížet. Prostě mi to nedá. Jak si člověk na psa doma zvykne, tak je to takové prázdné bez něho. Vzala bych si i psa z útulku. Ale mám strach, že i když se pejsek bude v útulku zdát být naprosto milým a hodným psem, že se v domácím prostředí změní. Máte s tím někdo zkušenost? Dneska jsme se byli na psy v útulku podívat, no zážitek to byl dost frustrující, tolik psů, o které nikdo nemá zájem. (Pro rýpaly, i opuštěných dětí je mi líto, ale nemohu dát domov všem). Psi všichni příšerně vyváděli, štěkali, skákali po mřížích, jakoby říkali, vyber si mě, mě si vyber. Jak poznat, že se psovi taky líbím? Toho našeho zatím posledního psa jsme našli na ulici pohozeného. Chvíli jsme okolo sebe chodili, pak jsme mu řekli, pojď a on šel a držel se nás, jakoby k nám odjakživa patřil. Prostě si nás vybral a byl to opravdu báječný pes celých 14 let. Je poznat z toho, že pes je přítulný, olizuje mě a vrtí ocasem, že bude i v domácím prostředí hodný? Takový jeden (kříženec jezevčíka) byl v kotci se třemi dalšími hafany a jevil se být takovým milým a podle jeho chování spíše podřízeným i vůči těm ostatním psům, hlavně vůči jednomu takovému ostřejšímu. Ale co když si ho vezmu domů a on se změní v krvežíznivou bestii, před kterou budeme doma všichni prchat do podkroví? Tak poraďte, rádcové, prosím. Děkuji
Určitě bych si psa z útulku vzala.
Vám radím, abyste s pracovníky útulku pohovořila, popsala domácí situaci. Jestli a jak budete psa cvičit, jestli s tím máte zkušenosti, jestli bude pes v bytě nebo venku, jestli a jak daleko s ním budete chodit ven, jestli jsou v rodině malé děti. Čím víc toho o sobě povíte, tím větší bude pravděpodobnost, že vám pomohou vybrat nejvhodnějšího psa.
Asi by nebylo dobré se od pohledu zakoukat do některého, který je útěkář a vy máte nízký plot, nebo do staršího psa s artrozou a vy s ním chcete běhat po cvičišti atd.
Od více útulkářek vím, že tyhle předchozí hovory a ujasnění si, co mohu nabídnout, jsou velmi důležité. Pak se nemůže stát, že si nezkušený chovatel domů převede sice krásného a možná čistokrevného psa, ale z nejrůznějších důvodů ho nezvládne.
Tuším, že si brzy nějakého domů přivedete. Možná i toho polojezevčíka. Bude vám spolu dobře!
Měli jste doprovod nějakého zaměstnance? Oni mají dost přesné postřehy. pes se k vám bude chovat tak, jak mu dovolíte, povolíte, jak se zžijete. Asi chvilku kolem sebe budete našlapovat opatrněji. Jen ho nezačněte litovat a z lítostí povolovat pár dní a pak něco zakážete. Co nechcete, na tom musíte trvat od prvního okamžiku.
Určitě to žádná bestije nebude, to si myslím, že se nemusíte bát. Když ve vás bude mít jistotu, nebude chtít šéfovat a nebude mít pocit, že se musí bránit. Chviličku budete muset být velice důsledná. Laskavě, ale důsledně. Moc rychle pochopí všechno.
Bude vám spolu dobře mnoho let. Ať je to tak
Dobrý den. Jeden náš pejsek běhal po silnici z jedné strany na druhou, malé špinavé štěňátko. Trvalo půl hodiny, než se nám podařilo přemluvit štěně na piškoty, aby šlo k nám. Ze štěňátka byl výborný pejsek, který žil 17 let, pro nás by položil dušičku.
Z útulku byl další náš pejsek, kterého přivedl domů syn s kamarádem. Nakonec zůstal u nás, jako člen domácnosti. Pejsek z útulku, bude šťastný, když si ho vezmete. Štěňátko si vychováte podle svého.
Důležité je, aby pejsek nezůstal hned od začátku, doma sám. Potřebuje pár dní, aby si zvykl na to, že odcházíte z domu a zase se vracíte. Jinak bude mít strach, že ho někde necháte a nevrátíte se. Je to mimino, které donesete domů, kde si musí zvyknout. Vlastní zkušenosti.
No stene je stene, udela bordel, vsechno rozkouse, pocura, pokadi, ale odmenou je dobre vychovany hodny pes (jak vidim pejskare, tak jak u koho), ktery radostne pribehne na zavolani, bez voditka pocka na prechodu a podobne... to by mi chybelo u dospeleho psa, mam rad kdyz pes posloucha, a nebere to tak, ze ho k necemu nutim...
Male stene se to nauci odmalicka, a bere povely a posunky jako soucast zivota a komunikace s panickem, a neprijde mu to divne, netrucuje. Kdezto u dospelce se snazite vstipit vas rezim "pubertakovi" zkazenemu predchozim zachazenim, nebo jen zvyklym na jiny rezim.
A na druhe strane stoji argument, ze se ujmete nekoho, kdo to potrebuje
Se psem z útulku zkušenosti nemám, ale... Před třemi roky jsme se nastěhovali do domu, kde ještě nebyl plot, takže jsme o psu ani neuvažovali. Jenže jednou v noci se u dveří objevila malá koule, dostala kus salámu a už zůstala. Za 2 dny se nám odměnila 3 štěňaty.Rok nato jsme si pořídili štěně německého ovčáka. Od malička každý týden cvičák. A co myslíte, který více poslouchá. To malé stvoření, které je vděčné, že u nás mohlo zůstat.
Pokud Vám kříženec padl do oka a bude náklonost vzájemná, běžte do toho.Určitě mu bude u Vás dobře a Vám s ním také.
to se divim...ja porad vlcaky porizuju, a nikdy jsem nebyl na cvicaku (nevim co to se mnou je, ale "nenavidim" ostatni pejskare, neprezil bych tam:D staci: "jee to je ale pekny pejsek, ahooj, no co, ty jsi pekny pejsek, jak se jmenujes, coo" a jdou na me mrakoty), psi poslouchali na slovo, respektive na posunky nebo zvuky, strasne me bavilo minimalizovat prikazy, kam az se da zajit, stacilo si najit ocni kontakt nebo zavolat jmeno, a treba pohodit hlavou nebo neco ukazat rukou... ale samozrejme vzdycky fenka..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.