Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potkan si ukousl špičku ocasu, proč přesně?

Od: nikas* odpovědí: 7 změna:

Také mám dotaz. Mému potkanovi zčernala špička a kus ocasu a on si tuto část ukousl. Chápu, že měl asi parazity (i když nevím jaké a z čeho přesně), ale přišla jsem na to pozdě :( tak jsem se chtěla zeptat jestli o tom něco víte bližšího, jak se parazit jmenuje, další následky popř., a jestli je nutný veterinář.. Děkuji!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

4x

potkani.own.cz/... tady si můžete počíst o potkanech. Nějak nevím, který parazit by mohl způsobovat vámi zmíněnou nekrózu, ale s tím bych k veterináři zašla okamžitě. Přijde vám normální, že mu odumře část těla? *zed* Už pro ochranu svého vlastního zdraví k veterináři zajděte. ;)

marenka, ta poslední věta je nesmírně důležitá. Miláček potkan je jedna věc a vlasní zdraví je před a nad "miláčkem". Veterinář asi spěchá hodně!*cert*

marenka*

Babkazov, zvířat se neštítím, nejsem úzkostlivá, nevadí mi, když mě olízne cizí pes. *hi* Ale kamarádka měla škrkavky od štěněte, viděla jsem to na vlastní oči. Neměla je ve střevech, kde by je každý hledal, ale v uzlině v tříslech. Malá, bolestivá, nenápadná boule a ejhle. *zed* Opatrnost je na místě. U té nekrózy to může být cokoliv, bakterie třeba zlatého stafylokoka. Kdo ho zažil, ví co to je za neřáda.

zima*
hodnocení

1x

Jestli se jedná skutečně o parazity pomůže mu jen veterinář. Mohlo by se jednat i o svrab, při kterém může dojít k tvorbě puchýřků, obvykle na uších, nebo ocasu potkana a v závažném případě, pak může část právě nekrotizovat. Ale ö puchýřcích nepíšete, takže to snad váš případ nebude.

Jinak potkan používá ocas jako prostředek k přichycení, takže mu pomáhá při pohybu. Další funkcí ocasu je jakési vyvažování vnitřní termoregulace těla, protože je i bohatě prokrvený. Pokud přijde o ocas, dá se s tím žít, ale třeba už nebude tak mrštný.

nikas*
hodnocení

Nepřijde mi to normální, ale ptám se na veterináře protože mám co se týče dopravy k veterinářovi docela problémy. Autobusy mi pak skoro nejezdí když přijedu domů a proto se ptám.. Je jasný, že s ním půjdu, ale ptala jsem se radši.. Děkuju všem..

irenka*

Co třeba najít si lepšího mazlíka.?Potkan patří do laborek ke krmení dalších zvířat, ale už né mladým holkám i chlapcům za krk.V minulosti to tak bylo, i já potkana měla, ale už to není in... Za totality jsme chovali potkany, morčata a křečky, protože jiní hebkosrstí na krámu nebyly:(Nyní se chlubíme fretkama a kdo odvahu sebere, má kunu skalní... Dá se pořídit veverka, fretka, a další zvířátka, které se do dnešní společnosti hodí... Potkanů je sic hodně variací a dobrodruzi maj hodně druhů, ale maj i doma smrad

nikas*
hodnocení

Proč lepšího mazlíka? Můj potkánek je úžasnej, mám ho sice jen asi 4 měsíce, ale už je ochočenej :) Je to jen moje věc jakého mazla si pořídím a to, že je "moderní" veverka popř. další živočichové mi je vcelku jedno. Neřídím se podle vymožeností dnešní doby a svého potkana si budu nosit za krkem jako vy v totalitě! Ať si ostatní klidně pořizují kuny nebo fretky, já studuji a proto nemůžu mít tak náročné zvíře se kterým nemám zkušenosti :) A pokud mu včas člověk vyklidí, tak nesmrdí :)

doplněno 23.01.11 16:33:

A jinak děkuju za odpověďi, ale paní veterinářka nám pověděla, že určitě musel zavadit ocáskem o žebřík v kleci (i když není ostrý) a tak mu ten kousek znekrotizoval, zrovna jde zítra na částečnou amputaci (jenom asi půl centimetru zdravé části) takže to snad bude v pořádku :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]