Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plýseň v akvariu

Od: azza* odpovědí: 12 změna:

Zdravím

mám necelé 3 týdny založené akváriu, prvně se vytvořila hnědá řasa a chvíli na to i zelená, regulací CO2 a svícením a mechanickým očistěním listů i skel se to daří regulovat nicméně jsem po 10 dnech vypustil dva antracituse kteří se na ni živí. Asi týden zpátky se objevila na vrubech kořenu bíla plíseň. Celý jsem ho cca 20 minut vařil a včera byla stejných místech zase tak putoval ven. Odkaluji dle znečistění dna včera to bylo na posledy s největším rozestupem - 5 dní. Snažím se nepřekrmovat to, co nasypu (vločkové krmení exotera) tak ryby posbírají z hladiny dolů padne jen pár kousků, které většinou vezmou menší neonky, ještě než dopadne na dno. Kořen jsem pro jistotu vyndal ven. Mám obavu, že se bude šířit dál.

k akva:

80x35 půdorys 45 cm výška (120l vody), stojí naproti okna (3,5 m), ale většinou jsou přivřené žaluzie

Teplotu držím na 24,5 °C

Filtrace ehaim akvaball 180 – molitan, zatím jsem ho ještě neproplachoval, aby se řasa nešířila je průtok na minimu a hřebínek otočen k hladině aby ji čeřil.

Osvětlení 2x18 W bílá zářivka

Rostliny cca 15 ks 4x různé echionodory, par valisnerii a ještě něco co už si nevzpomínám jak se přesně jmenuje

Ryby - 2x Antracitrus, 10x Neonka obecná, 2x Mečovka červená (do včerejška - jedna uhynula tak šla k hadovy jako potrava, ale byla divna co jsem ji vypustil, nicméně jako oběd pro užovku byla zamýšlená od začátku, protože bývalý majitel je ničím jiným nekrmil tak ji musím postupně přeučit :) )

Časem přibudou ještě 5 neonek a dva čichavci perleťový, možna dokoupím 3 mečovky kuli barevnosti ale temi si nejsem jist.

Díky za radu.

doplněno 13.01.11 20:50:

Zdravím všechny ještě jednou,

jak se zdá tak plíseň pokračuje vesele dál i bez kořenu(pokud to teda je plíseň), ale dela se to jen na rostlinkách (a to jednoho druhu). Už to tam jednou bylo ale jak sem měnil vodu tak jsem to lehce setřel a zrovna odsál. Nově jsem to našel i na kabelu od filtru, Viz foto

Díky za radu

doplněno 13.01.11 21:01:

foto zde:

doplněno 14.01.11 23:07:

filtr s kabelem

Plýseň v akvariu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

1x

Azza , tři týdny po založení akvarka není ještě zaběhlé a nitrifikační bakterie ještě nazačaly fungovat. To je možná ta příčina úhynu mečovky. Měříš NO2?

Ten filtr bych pustil na max. Zelená řasa se dělá při přesvětleném akva což v tvém případě není od zářivek ,ale nejspíš od světla od okna a hlavně ještě nezajetým akva. Ten filtr neproplachuj dokud se nádrž nezajede, ani potom ho neproplachuj pod vodovodem ,ale propláchnout ve vodě která se odsála při odkalování. S tím přihnojováním CO2 bych to taky neřeháněl a klidně bych s tím počkal až se to celé rozjede a v nádrži nastane rovnováha, pak bych začal přihnojovat , pokud bude potřeba. Ta plíseň na kořenu , to je těžko říct , záleží co je to za dřevo a odkud je. V dnešních akvaristikách se prodávají někdy opravdu zoufalé věci a člověk jim nemůže úplně věřit. Zkus ten kořen povařit ještě tak půl hodinky ve slané vodě a pak ho dej na zkoušku pod vodu (mimo nádrž).

Zatím děláš tak nějak všechno správně, hlavně neměnit moc vodu, max 20% to by musela nastat nějaká kalamita aby se měnilo více. Můžeš koupit na rozjetí od Dajany Biofiltr ( akvarista.cz/... ) a testy na NO ze začátku je to potřeba hlídat dokud se nerozjede nitrifikace. Tak přeji hodně zdaru a trpělivosti.

ar*
hodnocení

0x

Abych se přiznal kabel od filtru nevidím , jen topítko , řekl bych Eheim Jager . Zkus ještě nějaké foto kde je "plíseň" dobře vidět.

Jak jsem ,ale psal nádrž ještě není pořádně zajetá a většinou se udělá u nově založené nádrže nejprve mléčný zákal (nálevníci) a když po pár dnech zákal pomine udělá se někdy takové jako chuchvalce a to vypadá jako plíseň , která začne zase sama mizet stejně jako zákal. To je prostě normální proces , kterým si musí projít každé nově založené akvárko. Hlavně nedat na nějaké rady o vypuštění nádrže všechno převařit , vyprat a napustit znovu. To by jsi byl stále na začátku.

Jen možná bych místo 5 dalších neonek pořídil hejnko jiného druhu. K neonkám celkem ladí Razbora klínoskvrnná, ale je to věc názoru, každému se samozřejmě líbí něco jiného.

azza*
14.01.11 23:07
hodnocení

0x

zde

Plýseň v akvariu #2
ar*

Něco tam vidět málo je, ale fakt těžko říct. Jen bych dal ten filtr výš (pustil naplno) a difuzor bych nechal stříkat na hladinu, kvůli okysličování. Taky bych uvažoval do jedné komory dát keramické kroužky a ve druhé nechat molitan. Ty keramické kroužky jsou dobré pro nitrifikační bakterie, které přetvářejí NO2 na NO3. Pokud by to šlo tak dokoupit ještě jednu komoru a pak dát molitan_kroužky_molitan.

doplněno 14.01.11 23:36:

Jabrako tady. Co o tom myslíte? Já fakt takto nevím.

Plýseň v akvariu #3

jabraka*
hodnocení

0x

Azzo,ale ta PLÝSEŇ?!

hop®
hodnocení

0x

Sliboval jsem, že nebudu prudit kvůli češtině, ale ta plÝseň v nadpisu mne fakt trošku nadzvedla. Jinak ten pancéřník je většinou krunýřovec "ancistrus"... ;)

ar*

Tak já si Hope taky šťouchnu, panceřník je pancéřníček a krunýřovec taky nemusí být ancistrus. ;)

hop®

Hele, Are, a nechceš jít třeba brousit kapotu, nebo tak něco!?*cert*

ar*

Tak touhle dobou rozhodně ne kapotu.*smich*

hop®

Po této Tvé odpovědi už fakt netuším, proč visíš na netu...*haha*

doplněno 15.01.11 01:22:

Tak Ty běž "přibrousit" něco důležitějšího než je ta naše poradna, a já začnu koumat nad těma rybičkama... ;)

hop®

Are, tak jsem nějak popohledal ty "rybičky" aneb antirybičky, musím bohužel uznat, že jsi svoji upřesňující poznámku napsal tak, že není způsob, kudy ji prorazit. Děkuji za ponaučení, a přeji Ti příjemné broušení! *palec*

ar*

Hope jsem rád , že to bereš s usměvem, já to taky tak myslel , né jako poučování. Ancistrus se běžně používá a kolikrát to přímo není Ancistrus. Někdy tomu lidé říkají přísavka, dokonce jsem už parkrát slyšel vožoužlávač *smich*, vousatka, štětináč a nebo sumeček ,ale to spíše používají u pancéřníčků. Ono někdy vyslovit latinský název (né každa ryba má svůj česky) to aby si človk třikrát odplivl , než ho ze sebe dostane správně. Já ač jinak chovám Mbuna tak tam mám 3 ancistruse, ale oprovdu Ancisrus sp.

Jinak dneska jdu oravdu brousit, ale parkety na hasičský bál.*pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]