Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěla jsem se pozeptat a poradit. Přála bych si štěně mopse, ale je tu menší problém s mámou. Jí se mopsík také líbí (s pořizovací cenou jsem jí jakž takž seznámila), přála by si pejska, ale nechce si ho pořídit. Celé roky jsem jí přemlouvala (a jednou se mi to povedlo a už jsme dokonce vybírali i jméno, ale pak najednou změnila názor, protože moje sestra, jí se nelíbí dospělí mopsíci) něco řekla v tom smyslu, že by s tím psem styděla vyjít jen před barák), teď se ke mě přidala i naše známá, kterou mopsíci také učarovali, a mamka trochu pookřála a nakonec z ní vypadlo, že problém je za 1) výdaje za veterináře (jelikož mám morče a před morčetem jsme měli ještě dvě a s těmi se muselo chodit na veterinu a taky to nevyšlo zrovna nejlevněji na tak malá zvířátka)- řekla jsem jí, že by šlo hlavně o začátek, jako jsou odčervení, očkování pro psince atd... a za 2) škola. Mám dvě možnosti, buď to škola v Praze nebo v Moravské Třebové. Jelikož bydlím kousek u Prahy, nebyl by to žádný problém a tím pádem by byl už jenom problém s veterinářem, ale pokud, a to se myslím nestane, bych se dostala do Mor. Třeb., nemohla bych být doma, ale tam na intru.
Ještě bych chtěla podotknout, že už jsme jednoho psa vlastnili (psa Lhasa Apso) a máma z těch dob nemá zrovna dobré vzpomínky, jelikož kvůli němu skončila několikrát na pohotovosti (např. s natrženým uchem,...) a nedá se říct, že by ten pes byl zrovna mírumilovný.
Prosím, odpovídejte mi, jako bych se dostala na školu do Prahy a jediný problém by byl veterinář... Předem děkuji za odpověď...
Pavlínko, mám dva mopsíky, takže bych mohla psát mooooc dlouho. Dva mopsíky mám ne z vlastní vůle, ale právě díky jejich povaze. Co znám mopsíkáře, tak snad každý druhý má dva mopsy, protože jsou tak moc společenští, že nesnášejí samotu. Tobiášek mi doma brečel, vyl, pak měl z nervů i epileptické záchvaty. Od té doby, co jsem mu pořídila kamaráda, je klid. Mají dva pelechy, ale už to, že vždycky spí namačkaní v jednom, na sobě, svědčí o tom, že mluvím pravdu. Mops vyžaduje neustálou společnost i člověka, nebude ležet v pelíšku, pokud je někdo doma. Bude ležet na klíně, nebo sedět opřený o nohy, půjde s člověkem do kuchyně, do koupelny, bude čekat u WC. Je to jejich povaha a dělají to všichni. Na některých fórech jsem se dočetla, že některé novopečené majitele mopsů to překvapuje, proto to píšu. Někomu to i vadí.
Další věc. Nesnášejí vedro. V létě žádná sranda, díky tomu, že je to brachycefalické plemeno, musí se v létě ochlazovat. Klimatizace v autě je nutností, neměli by chodit vůbec ven, pokud je víc jak 30 C. Agresivní nejsou ani náhodou, naopak. Pokud se k nim jiný pes chová vyloženě výhružně, oni k němu jdou s důvěrou. To se musí dávat pozor, aby jim ten cizí pes neublížil.
Teď k veterináři. Jelikož Tobiášek je z ověřené chovatelské stanice, tudíž zdravý, moc nákladů za veterináře nebylo, jen za běžné věci. Stál 5500,-Kč, je bezpapírák. Už v tom jsem riskovala. Kamarádka má mopse z "množírny", pes má demodexe a léčba jí přijde na 3500,- měsíčně. Ale k Tobínovi. První návštěva u veta, komplet prohlídka, očkování, odčervení, granule (musí být kvalitní - kvůli stavbě těla, kloubům, mají citlivé zažívání a mnoho dalšího) ... nás stála 3 000,-. Asi za měsíc dostal průjem, někde něco asi venku olíznul, zvracel. Léky, u veta jsme byli 3* týdně, každá návštěva 500,-. V půl roce se o něco škrábnul na noze, otrava krve, léčba 5000,-. Pak mu nevypadl mléčný zub, zánět dásně, musel na trhání pod narkozou. Operace 1500,-. Kvůli stavbě dýchacího ústrojí musí mít pouze inhalační narkozu. Po dalším očkování se mu udělala boule pod kůží, která ani za dva měsíce nezmizela. Začal být i nastydlý, prskal cca 3 týdny. Dostal injekce na imunitu, 3* po 1500,-. To je zas 4500,-Kč. Má skvrny v obou očích, které průběžně prokapáváme, alergii na bleší štípnutí, dělají se mu hnisavé boule mezi prsty na packách...Další peníze.
Druhý pejsek, kterého jsem sehnala na inzerát, jako staršího - 8 měsíců, je také z chovatelské stanice, která ale není kvalitní. Je to znát. Má křivě rostlé nohy, předpokládám tedy hodně problémů ve stáří. Je monorchid, takže musím hlídat varlátko v břiše, při jakékoliv změně musíme na operaci, která nebude levná, stojí kolem šesti tisíc. A takhle bych mohla pokračovat ještě dlouho.
Závěr? Mops je úchvatné plemeno s velkým srdcem, je to malý aristokrat, velký labužník (častá obezita), ale je drahý. Hodně drahý.
Tak tady není co radit. Buď ji přemluvíš a koupí ho, nebo ne. Náklady na dospělého psa mohou být u veterináře v řádu stovek za rok. Pokud se však vyskytne nějaký zdravotní problém mohou padat za jeho péči dost velké částky až v řádech tisíců. A jelikož pes se může dožít poměrně douhého věku, tak se zvyšujícím věkem se u něj určitě vyskytne nějaký problém, který bude vyžadovat veterinární péči a to je třeba mít na vědomí. Mopsové mají predispozice především k onemocněním očí.
Mopsíci bývají dobrosrdečné a přátelské povahy, takže výskytu agresivity bych se u nich při dobré výchově nebála. Jsou klidní a mají rádi společnost.
Ahoj. Já tvoji mámu chápu. Výdaje za veterináře jsou opravdu velké. A mohou být ještě větší, když se pejskovi něco stane. Stačí obyčejná chřipka a platby za ošetření, odebrání krve, antibiotika apod. jsou opravdu nemalé (to vím z vlastní zkušenosti). A co teprve, když má pejsek vážnější potíže. Když budeš na střední škole (předpokládám, že máš jít na střední), tak mamince přibudou starosti, škola střední taky cosi stojí. Když si pořídíš psa, je to závazek minimálně na 15 let. Aby pes byl poslušný, je třeba se mu věnovat, vychovávat, cvičit, o krmení, procházkách ani nemluvě. Pes není hračka, která když omrzí, tak se odhodí. Co bude s pejskem, když pojedete na dovolenou, kdo se o něho postará? Já moc dobře vím, co je to mít psa, proto tak píšu.
No já se tvé matce vůbec nedivím. Že by byl jediný problém veterinář? To je vidět, že nevíš, co to obnáší vlastnit psa. To je jako mít dítě. Ty spíše počítáš, že ti s ním někdo bude pomáhat. Pes se můsí alespoň třikrát denně venčit, jídlo něco stojí.Budeš ho třikrát denně venčit, kupovat jídlo(ze svého),vodit k veterináři atd. Co když pojedeš na dovolenou? A kde toho psa budeš mít? Doma? Pak s tím ale musí rodiče souhlasit, protože pak je to určité omezení i pro ostatní. Jestli je má odpověď příliš tvrdá, tak se omlouvám, ale tak to prostě cítím. Počkej, až budeš mít svoje bydlení!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.