Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám 2 letou fenku bígla. Od roka chodíme na cvičák a přivolání máme docela slušné - na cvičáku nás chválí. Venku mi příjde na 80% někdy se prostě rozběhne a zapomene..Většinou ale příjde sedne si..vezme pamlsek.. Nebo když jí máme upoutanou na míček tak to je snad na 99%... ..včera se nám stala taková věc - manžel jí vzal na procházku a ona mu na volno chytla stopu... nic nezafungovalo a nakonec jí přivezl soused Problém je,že oni byly hodně daleko od domova.. uprostřed polí.. nebo v nějakém malém lesíku. Chytla stopu a byla pryč..K páníčkovi už se nevrátila a soused ji našel na silnici kousek od domu .. podle mě by se bývala zvládla vrátit domů sama. Tzn. rozhodně jí páníček nechyběl...Máte nějaká nápad co s tím? Docela se toho bojím do budoucna..
vrtulko,moc neporadím, jen můžu potvrdit, že je to nachlup stejné jako s naší dneska už osmiletou fenkou bígla. několikrát jsem jí vzal do lesa, VŽYCKY zdrhla, jen co chytla stopu, byla v trapu. jinak víceméně poslechne, ale tady je to bez šance. A můžu rovněž potvrdit, že když jsem jí jednou po třech hodinách našel, bylo jí to úplně jedno, dělala jakože jsme se vůbec nic nestalo. halt bígl. T.
Hm takže se vám to nepodařilo odbourat ani za 8 let? Tedy.. a na cvičáku vám na to něco neporadili? Nám jen že na takových místech musí jít na vodítko. Což já dělám, ale manžel to neodhadnul. Na druhou stranu nějaká šoková terapie nevím co..aby se dala z té stopy odvolat když už je na volno a chytí ji by bodla
No a s tím najitím..my ji netrestáme když se takhle vrátí.. takže byla ráda že nás viděla..žádnej stres..
už jsme rezignovali, užíváme si jí takovou, jaká je. Říkali nám, že jí to s věkem pustí, mno, nepustilo. Pravda je, že když nyní do lesa, tak na vodídku, ale nepochybuju, že by mi vzala trapa i teď. Jasně, když se vrátí, chválím, ale tady v tom případě si čmuchala, dělala jakoby nic, po třech hodinách volnosti. Já radostí skákal, ona normal, nic se neděje.T.
Biegel je lovecký pes a jak chytne stopu tak je fuč. Vím od jednoho známého, jak se ten jeho Biegel rozeběhnul za zajícem a našli ho za 3 dny. Nějaká panička mu je ukradená, protože on si dělá co chce.
Jinak by si ta moje taky nepřivedla zatoulaného Biegla z útulku.
Teď děsně sleduje na National Geografic (myslím že skoro každý den) nějaký seriál jak správně vychovávat psa a Biegel byl zrovna na řadě minulý týden.
Spousta názorů, ale žádný nevede k zabránění nečekaného útěku. Překvapuje mně, že vás na cvičáku nikdo neupozornil na existenci tzv. stopovky. Je to prostě dlouhé vodítko, které vám dá šanci psa včas zastavit. Já sám jsem to řešil dvěma stopovkami desetimetrovými, vzájemně propojitelnými na celkovou délku úctyhodných dvaceti metrů, přičemž na konci byla rolnička. Pokud pes zrychlil, stopovku jsem prostě přišlápl v okamžiku, kdy už byla velmi blízko (pes vzdálen tedy do dvaceti metrů) Používal jsem je právě v přírodě, pes si zvykl na nemožnost úniku (dost často mu v tom zabránila i smyčka na stopovce) a v roce a půl už bylo jeho chování zcela jiné. Druhá věc, kterou je ale nutno vypěstovat od malinka, je signál, který velí BEZPODMÍNEČNĚ ke mě! Já používám tzv. klikr, který tuto funkci perfektně nyní zvládá a je to silnější než jakýkoliv pud. Písknu-li, pes sice přijde, nebo se jen zastaví. Volám-li, pes se zastaví a ohlédne se. Dávám-li mu signál upaženou rukou, běží k mě, ale je to beze spěchu. Cvaknu-li klikrem, pes všeho nechá a utíká ke mně. Zde vždy odměňuji mlskou, kterou v kapse většinou mám. Signál používám tak třikrát do týdne, prostě jen abych ověřil, že stále funguje. K běžnému přivolání používám obvyklých povelů např. KE MĚ! či třeba dvojité písknutí atp.
Stopovka je dobrá věc, taky jsem ji používala a do měsíce bylo po utíkání - byl to sice labr. retrívr, ale 100% neposlušný - zkažený od majitele. Pak poslouchal úžasně, ale vyžadovalo to 3x denně cvičit 2 měsíce. Za každý povel, který zvládnul byla ohromnáááá pochvala. Jedna pejskařka na svého loveckého psa použivala "elektrický" obojek a pomohlo to. Pak ho nosil jen jako doplněk. Zní to hrozně, ale tento obojek není žádný týrání, je to jen takové brnění - různá intenzita. Já bych si bígla nikdy nepořídila (i když je to krásný pes), ale znám jich v okolí několik a ani jeden neposlouchá a vše venku sežere. Je to pes lovecký a žádný gaučák. Má svoje vyšlechtěné pudy a ty se těžko překonávají. Chce to trpělivost a čas. Bígl není německý ovčák, takže nelze vyžadovat stejné nároky. Držím palce a přeju hodně trpělivosti a žádnou újmu.
Na elektrický objek mám jiný názor neb je naprosto navraditelný stopovačkou. Všude píšou neí to týrání, ale jak by bylo vám když by někdo do vás pustil elektrický proud..určitě příjemně že? Nikdo neví jestli objek nezpůsobuje újmy na psychice či to jak říkáte brnění, ale doživotní...pes si vám stěžovat nebude, ale vy byste měla vědět jestli budete podstupovat to riziko, že mu zkazíte život.
Zdravím,
všem moc děkuji za odpovědi. Já vím já vím je to v bíglí povaze, přirozenosti atd. Na druhou stranu se mi opravdu nelíbí ty fámy co se o bíglech a jejich nevychovatelnosti vedou. Tahle fenka můj úplně první pes. Dostali jsme ji na roce kdy neslyšela na jméno ani na žádné povely. Na cvičáku se jen zděsili když slyšeli že máme bígla
. Prý to s bígly každý vzdává. Na druhou stranu po roce výcviku jsou na ní vidět ohromné pokroky! Na to že jsem fakt bez skušeností tak mi krásně sedá, lehá, štěká na povel
, chodí u nohy a to přivolání máme na cvičáku na 99% a to i ze složitějších situací. Dokonce se mi stalo že si hrála s labradorem který jde teď na zkoušky a jeho páníček neodvolal a já ji ano..Chci tím říct že to prostě nechci vzdát a nechci jí odsoudit k životu na vodítku. Taky proto hledám možnosti jak tu výchovu zlepšit. Zkusíme tu píšťalku a ten kliker..s tím tedy opravdu zkušenosti ještě nemám ani na cvičáku to nikdo nepoužívá. Pokud jde o tu stopovačku
už jsem to četla několikrát..ale na cvičáku nás od toho odrazují..že to pes pozná když jí má a pak když jí nemá tak si stejně dělá co chce
Zkoušela jsem se také fence ztratit ale pádila si to hned domů - je na tuhle šokovou terapii už prostě moc velká..
Na druhou stranu si říkám,že když má člověk bígla od mala že se to musí dát vypilovat na 100%!
Ta moje majitelka Biegla skoro každý den někdy o půlnoci sleduje National Geographic tam je seriál o výchově psů.
No a nastal tvrdý režim. Prý se nesmí za šňůru cukat zpět, jedině do strany. No a výchova asi nese ovoce. Už si netroufne se cpát do výtahu jako první. Ostatně do žádných dveří nesmí jít první. Teda ten Biegel.
Jo kdyby místo výchovy psa se věnovala užitnějším věcem.
Nevím co je špatného na tom věnovat energii výchově psa? Nicméně ten seriál je škoda že nedávají tady zajímal by mě
Na cvičácích vás většinou od věcí jako je stopovačka odradí, neb s tím neumějí zacházet. Já bych se jí v žádném případě nebála a určitě vyzkoušela. Nám s Dituš pomohla moc a pak sme si pořídila aky a tu sem vychovával anrozdíl od Dit už odmalinka a tak přivolání apod. fungovalo a když Dita viděla že když přijde na povel dostane odměnu hned se po ní začala opičit a nakonec se snaží bejt ještě vzornější když sou spolu venku :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.