Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes skáče - přejde to samo?

Od: pegin* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

dnes jsem přišla se svou ohařicí z vycházky celá nešťastná.Byli jsme i s kamarádkou která má taky psa a ta naše toho pejska furt otravovala,chtěla si hrát,to chápu,ale skákala i po kamarádce už jsem z toho skákání na lidi celá neštastná,i na nás skáče a zvlášt když vítá,jinak na mě moc ne,jen u vítání.už sem zkoušela všelico jak odnaučovat,nic.A taky chůze u nohy jí nejde,všechny ostatní povely zvládá na jedničku s hvězdičkou ale to askákání a chůze u nohy na vodítku,táhne,i když cukám,má kožený obojek,cukám jak blbá,na minutku zvolní a jde pěkně,zachvíli znova.už jsem zkoušela taky ledasco.Je to ještě 6 měsíční štěně já chápu,ale dneska mě praskly nervy a dala jsem jí pořádně na zadek i venku.prostě mi ujeli nervy,a je mi to líto,protože jí mám moc ráda,ale když jdeme u silnice tak prostě se bojím aby netáhla a nevlítla pod auto,už jsme podobným způsobem o psa přišli.Chci možná jen uklidnění že je v pubertě a časem to přejde,mám ji moc ráda,chci aby byla hodná,chodím s ní na velké procházky,všechno co můžu.Možná jsem moc náročná já,nevím.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katerina77*
hodnocení

3x

Neni to tak dlouho co jste se tu na uceni chuze ptala, je to tak? Za takovou chvilku se stene nemuze naucit chodit perfektne, i chvilka je uspech. Hodne odmenujte, malo trestejte a ucte chuzi s pamlskem, ona se to nauci. Havne ucte po chvilkach, nenutte ji chodit u nohy delsi vzdalenosti, jen tolik, kolik zvladne a postupne prodluzujte. Je to temperamentni pes, tohle je normalni prubeh :) A jestli opravdu zvlada dobre jine povely, tak skakani reste pres sedni, az to udela, tak teprve pochvala. Ono to pujde, nebojte, jen to chce cas a trpelivost :) Otazkou taky je jak se k ni chovate, kdyz skace, pokud nedavate nejaky povel, tak asi nejlepsi zpusob je ignorace, dojde ji, ze skakanim si pozornost neziska.

Jen jedna vec mi neni jasna - jak to myslite, aby pripadne netahla a nevlitla pod auto? Nerozumim moc dobre tomu, jak by se neco takoveho mohlo stat. Predpokladam samozrejme, ze pouzivate pevne voditko a ne flexinu. Na pevnem voditku ji prece mate porad pod kontrolou a kousek od sebe.

pegin*
hodnocení

děkuju za rady,máte pravdu,jsem si tohodle všeho vědoma,a přiznávám že je asi chyba na mé straně,však mě to potom taky mrzelo že mi zbytečně ujely nervy.prostě mě naštvalo,že v blízkosti silnice tak tahala a chtěla si hrát se psem kamarádky.samozřejmě mám pevné vodítko a učím ji,chce to trpělivost,vím že krátké vzdálenosti,ale nešlo ji pustit,byli jsme kousek od silnice tak musela jít na vodítku poměrně daleko.obvykle chodíme kousek,jinak běhá navolno.Našeho prvného psa taktéž ohaře jsme měli už jako staršího a jistě víte ti co měli pejsky,že já ji chci mít stejně suprově vychovanou jako předchozí fenečku.Štěně jsem ještě nevychovávala,ale myslím že mi to jde dobře až na pár detailů které ne a ne dopylovat,ale asi to přijde s věkem.Příště budu snad rozvážnější.

Minulou fenečku jste vychovávali mnoho a mnoho let, proto byla dobře ovladatelná. Tahle za 10 let bude také. Chce to laskavou důslednost, trpělivost a neměnit pravidla za pochodu.;) Sedni! musí zůstat Sedni dnes, zítra i za 10 let! Žádné Sedneš nebo ne?! A ona sedne nebo ne. S kamarádkou jste kecaly a sem tam jsi zařvala a pleskla ji. Tudy cesta nevede! Musíš být stále v pohotovosti, dokud to do ní nedostaneš!*placni* Chce to fakt čas a důslednost. Pes je vpořádku. Nedovedu si představit myslivce, našlapujícícho tiše v lese a vedle něho pérovacího psa!*haha*

V půl roce je to ještě trumbelík. Je ale taky pravda, že když jsme jednou byli se synovým výmaráčkem venku, potkali jsme myslivce se třemi výmaráky. Zastavil se s námi, obdivoval krásu našeho psa, ale řekl velikou pravdu: výmaři jsou velmi tvrdí na výchovu a je potřeba veliká důslednost (on to řekl mnohem nelaskavěji, vyskytla se tam slova jako boty s ocelovou špičkou a kopat do prdele, ale jednak to nemyslel zle a jednak měl pravdu). Jsou nádherní a kolikrát mi připadá, jako by si toho byli vědomi, jsou svéhlaví a neovladatelní, ale s trpělivostí a důsledností (a s "piškotky", protože jsou žraví) se dojde k cíli.

Přeji Vám hodně radosti s Vaší krásnou fenečkou.

katerina77*

Nechci vam brat iluze, ale videla jste nekdy standardni myslivecky vycvik? Myslim tim vycvik "stare" gardy myslivcu? Ty boty s ocelovou spickou nejsou jen metafora, je to jedna z neuveritelnych metod, co nekteri pouzivaji, takze verte, ze myslivec to myslel presne tak, jak to rekl. :(

pegin*
hodnocení

myslím že s tím nesouhlasím že by byli svéhlaví a neovladatelní,aspon moje fenku už ve 3 měsících uměla pomalu základní povely,vlastně umí skoro všechno krásně prostě kromě té chůze,asi je chyba na mé straně,málo jsem se jí ten den věnovala a zbytečně to potom odskákala.Taky mi přijde poslední dobou jakási přešlá,taková smutná,není tak veselá jak bývala,nevím jestli je to třeba tím počasím,že nemůže být pořád venku,snažím se jí to nahrazovat a hrát si s ní doma,ale tak 3 dny je nějaká jiná nevím proč.chová se normáně,ale prostě nevyřazuje takovou tou štastností jako vždycky.Jediné co potřebuju ocelové jsou nervy.Bohužel každý někdy chybuje,asi chci po 6 měsíčním psovi opravdu moc.navíc po pubertákovi.

Dospívá?! Strácí se to štěněcí rozzáření?!:D

Ale to je hrozné - nikdy bych nemohla kopnout psa. Vůbec mě nenapadlo, že by to mohl myslet vážně *sok*

hodnocení

1x

Neřešte psa, řešte sebe! Pokud neudržíte své nervy na uzdě a psisko impulzivně ztrestáte, škodíte hlavně psisku. Je to štěně, ale váš výbuch bude už mít zapsán, tato vzpomínka bude v jeho mysli ustupovat jen velmi pomalu. Přistupujte k tomu štěněti stejně jako k malému dítku. Pes dozraje až tak koncem druhého roku a bude akceptovat vše, co jste mu do té doby stačili nabídnout. Vezměte jej na cvičák, kde se za pár dnů dozvíte víc, než za půlroční diskuzi na této poradně. Nemusíte psa cvičit, spíš je nutné se vzájemně pochopit! Bude to dobré, pokud se budete vzájemně respektovat! Hodně štěstí!

raadek*
Musí z vás cítit autoritu. Při chůzi vodítko nakrátko aby se od nohy nemohla vůbec vzdálit. Při škubání přísný povel - nesmíš! Při skákání vodním rozprašovačem stříknout na čumáček. S trpělivostí ji těchto nešvarů zbavíte. R.
horsik*

Nic proti cvičákům, ale občas se tam vyskytují stvoření, teda pardon cvičitelé, kterým bych ani nepůjčila vodítko natož si enchala poradit! Neříkám, že jsou takový všichni, znám pár lidé, kteří o tom něco vědí a opravdu vás dokáží naučit, ale stejně si myslím, že na českých cvičácích převažují ti, co ani neumí vyhodnocovat své chování natož psí...

lidus*
hodnocení

0x

Nedávno jsem v TV nevím na jakém programu sledovala psího psychologa při práci. Nejvíce chyb děláme my lidé a ne ten pes. Řešil psa co vláčel na vodítku a psa co se bál motorek. Prý stačí jemně plesknout -spíš jen tak přiložit ruku a říkat to se nesmí. Jemu to šlo úžasně.

zadnynick
hodnocení

0x

to pegin:

Zdravím. Je dobré si každý problém rozebrat do podrobna. Zamyslela jste se nad tím, proč Vaše fenka na vodítku táhne? Pokud poskakuje a je jak pytel blech, je jasné, že jde o temperamentního jedince(plemeno obecně) a za to buďte prosím ráda. Věřte, že je snažší tlumit a korigovat temperament, než aktivovat apatika. Ale zpět k samotnému táhání na vodítku. Vsadím se, že na položenou otázku odpovíte, že se fenka těší a je nabuzená na nějakou činnost atd. Omyl! Pes na vodítku táhne, protože za ním páníček na druhém konci jde:) Pes není hloupý: "Když jdu jde pána za mnou. Čím jdu rychleji, tím rychleji jde pán za mnou". (Zamyslete se, je to tak ve Vašem případě?). Cukání vodítkem není nic, co si myslím, že by Vám pomohlo. Spíše je to Vaše neschopnost psovi vysvětlit, co po něm chcete. (Vzpomeňte si kolikrát jste během poslední vycházky cukla a kolikrát jste tím docílila zpomalení psa, byť jen krátkodobého.)...Pes na vodítku táhne, protože za ním páníček na druhém konci jde. Jednoduchá rada: Nechoďte za psem. Zkuste následující. Pes začne táhnout, vy se zastavíte. Sledujte, co dělá pes. Zastaví se. Je to naprostop logické. Pravděpodobně se za Vámi ohlédne. V ten moment znovu vykročte. Pes začne znovu táhnout, znovu zastavíte a rozejdete se v momentě, kdy s Vámi pes začne komunikovat očním kontaktem, případně, když se pouze zastaví a stojí. Začátky budou opravdu dlouhé a ujít kousek bude trvat věčnost, ale pes dříve nebo později pochopí, že táhnout nemusí, protože Vy za ním sejně nepůjdete. Omrzí ho táhnout, nemá to pro něj smysl, když se každé dva kroky stejně zastavíte a on musí logicky s Vámi. Pes bude přestávat táhnout protože bude předvídat nespolupráci z Vaší strany a tím začne spolupracovat on s Vámi (obdobně to jde dělat tak, že se nebudete zastavovat, ale změníte směr pohybu: Pes táhne, vy ho oslovíte, tím namotivujete na sebe, otočíte se a jdete na jinou stranu v tu chvíli pes mění směr s Vámi, netáhne, to začne až po malé chvilce, kdy vy znovu změníte směr...prakticky stejný efekt jako zastavování se). Upozorňuji, že jde o korekci chůze na vodítku, kde chcete odbourat tahání a cílem je chůze na prověšeném vodítku. Nejedná se o trénink předpisové chůze u nohy. Přeji Vaší fenečce hodně trpělivosti z Vaší strany!

Žádný nick

pegin*
hodnocení

zdá se že máte dobrou radu,to jsem ještě nezkoušela a tudíž hned zítra to začnu zkoušet.Vlastně začnu to trénovat opravdu hodně.Fenku samozřejmě nechám vyběhat vždycky,90 procent vycházek je na volno a běhá a házíme míčky,nebo si jen tak čuchá,to ji moc baví.Když se zastavím,je to jak píšete když táhne,zastaví se taky,otočí se na mě.dám povel k noze ale jakoby mu nerozuměla nebo nevím,jak ste tento povel zafixovali,já ji řeknu k noze,namotivuju na pamlsek,jde chvilku vedle nohy a pak když jí pamlsek dlouho nedávám tak začne skákat.ale prvně by to asi měla umět na vodítku,že,to je fakt,tak děkuji všem za rady.

jokr111
hodnocení

0x

Pejska darujte zkušenějšímu a začněte tím, že si nejdříve o psech něco přečtete, budete navštěvovat cvičáky-i bez psa, abyste se vůbec seznámila, jak se psem zacházet. Být na psa přísný (tedy spravedlivý) neznamená nemít to chlupaté stvoření rád.

Myšleno vážně, bez ironie. Začněte u sebe.

Zdraví

jokr

pegin*
hodnocení

od nějakých lidí se člověk místo rady na tomto servru dočká jedině urážek a soudů.děkuji pěkně

dominik*
hodnocení

0x

Dobrý den,

až na Vás skočí, přišlápněte psovi jednu ze zadních tlap. Funguje to na základě podmíněných reflexů. Jenom malinko přišlápnout, aby to cítil.

helr*

Jo, tak tuhle radu jsem uz cetla ledaskde *sok*. Mozna, ze to jde u vetsich psu, ale jak to chcete praktikovat u tech mensich? Ten nas raplik to dela taky, ale nez bych tu zadni nozku nasla, tak tech skoku udela nespocet (skace jak na gumicce). On je to takovy vitaci pejsek - poskace kazdou navstevu. Kdyz skace na nas,poradim si s rozprasovacem s vodou, to uz vi co bude nasledovat a necha toho. Ale kdyz prijde nekdo znamy, tak je u dveri rychleji nez stacim po rozprasovaci sahnout. Reknete asi, vzit ho nez otevru, jenze my mame dvere s klikou i z venku ale nase pani domaci zaklepe a hned vstoupi (mame dobre vztahy a jsme tak nauceni uz 7 let) a ten potap predvadi svuj tanec. Neslysi a nevidi nic jineho nez ji *nevi*. Tak a ted mi poradte co s tim. Jen tak na okraj: je to 4 lety psik a mame ho z utulku (asi rok).

doplněno 16.12.10 14:43:

PS: Omlouvam se, ze pisu bez hacku - ziju v cizine a mam klavesnici bez znaminek. H *hi*

Když jsem byla dítě, měli jsme pudlíka. Skákal přesně jako to píšete - jak na gumičce. Odnaučili jsme ho to velmi rychle přišlápnutím zadní nožky. Nesmíte si představovat, že bychom mu snad na nožičku dupli *stop*, jednalo se o takové ťuknutí špičkou nohy do jeho prstíčků. Vždycky okamžitě odskočil a po pár dnech přestal po nás a po návštěvách skákat úplně. Byl chytrý, rád se učil různé kousky a na výchovu to byl velmi příjemný pes.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]