Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paví očka plavou u hladiny a málo žerou

Od: lucillik* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat. Zařídila jsem si nové akvárium 57 l. Původní akvárium bylo opravdu malé 23 l. Nové akvárium jsem nechala 14 dní zaběhnout, je tam použitý molitanový filtr At-f302 a vzduchovací kamínek a nové rostliny - Vallisneria asiatica, Egeria dencsa, Justicia schimperi, Hemianthus callitrichoides. V akváriu mám i keramickou jeskyňku, písek koupený v akvaristice.

V akváriu chovám paví očka. 3 samičky a jednoho samečka. Chtěla bych si jich pořídit později více. Problém je v tom, že po přendání rybiček do nového akvárka se rybičky drží u hladiny a moc nejedí a moc neplavou. Drží se v hejně spolu. Teplota vody je 24 stupňů, do vody byla přidána polévková lžíce mořské soli na množství 57 l. Měřila jsem vodu jednoduchým testem a byla naměřena vysoká tvrdost vody. Nevím co s rybičkami, zda zpět přendat do malého akvária a nebo nechat v tomto a čím jim případně pomoci. Nechci je trápit a ráda bych, aby se jim tam líbilo. Mají malinko červenější žábry, nevím jestli je to normální. Jinak vypadají normálně.

Děkuji za jakékoliv rady. Nemám moc zkušeností s akvaristikou. Ale snažím se o ni dozvědět co nejvíce, aby akvárium bylo krásné a zdravé, hlavně rybičky.

Lucie

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

borax*
hodnocení

1x

Asi to bude nedostatek kyslíku, větším vzduchovacím kamínkem to ale nezachráníte, je třeba aby filtr pohyboval hladinou. Určitě filtr ani vzduchování na noc nevypínejte! (filtr nikdy) Ono je to těžko posoudit, může to být i nějaká otrava...

Na tvrdou vodu je výluh z rašeliny, koupíte v akvaristice. Taky kořen v akva pomáhá. Hlavně zkuste ten akvarijní písek. Vytáhněte trochu a nalejte na něj ocet. Pokud bude šumět, budete mít vodu tvrdou pořád. Jedině ho vyhodit a koupit křemičitý, třeba do filtrů na bazény. Nedávat do akva žádné škeble a mušle...hodně štěstí, snad se rybky brzy seberou.:)

hodnocení

1x

ryby u hladiny, které navíc nepřijímají potravu většinou trpí nedostatkem kyslíku ve vodě. co PH? změřit NO2 a NO3, pokud byl filtr ze zajetého a bezproblémového akvária neměl se prát vůbec. jednoduché testy většinou nefungují přesně.

polly*
hodnocení

0x

ráda bych porqadila,ale nevím,akvaristice se nevěnuji,ovšem slyšela jsem že když mají ryby červená žábra,tak mají málo kyslíku,třeba je ti tím.

deli*
hodnocení

0x

odhadla bych to buď na málo kyslíku ve vodě (tzn. malý vzduchovací kamínek), anebo ten filtr nebyl dobře opraný a třeba ve vodě šíří nějaké tlející jedovaté látky. Zkus lépe a znovu pořádně oprat molitanový filtr a vyměnit část vody za čestvější. Dále se dá koupit do akvária desinfekce na potlačení takových jevů z filtru, dávkuje se tak 1-3 kapky a stávalo to do 50-ti Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]