Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, chtěla bych se zeptat jak často a jak dlohouho venčit tří měsíční štěňátko bígla? Máme ho v bytě. Může běhat nebo se jen procházet? Někde jsem četla, že když hodně běhá může mít problémy s klouby. Děkuji moc za rady Monika
On nevadi pohyb sam o sobe, ale nektere druhy pohybu. Dobry je klus na mekkem podkladu, na asfaltu uz je to horsi. Co muze zatezovat klouby jsou smyky, nahle zmeny smeru napriklad prave pri aportovani, schody a pod. Takze nektery pohyb je lepsi omezit, ale neznamena to, ze ji treba nemuzete hazet palonek, to samozrejme s rozmyslem muzete , jen tak behani po lese nebo louce je uplne bez problemu. Sice se mi hodina na trimesicniho prcka zda dost, ale jestli ji to nedela problem, nijak vyznamne bych ji neomezovala, jen je potreba davat pozor pokud je unavena a dat ji moznost si aspon chvili odpocinout.
Dobrý den, chodit ven často, pokaždé když se vyspí, nají napije... třeba co 2 hodiny, postupně se to bude prodlužovat Na jak dlouho bych viděla za prvé podle počasí ( aby se nenastydlo ) a podle toho zda je už kompletně naočkované. Co se týče bolesti kloubů, dávala bych si spíše pozor na schody
Dobrý den, je to bíglice :0). Přes týden s ní hodím bohužel jen 4x denně z toho 2x zhruba tak na hodinu. O víkendu kdyžje teď hezky s ní chodím o dvě vycházky víc, ale to jen tak na půl hodky. Házím jí míček a lumpačíme. Jen mám strach abych jí spíš neublížila.
teda spíš jde o to, že hodně běží, prořád tak trochu nechápu pojem pohyb. Je tím myšleno utíkání nebo svižnější chůze? Moc děkuju
Tohle dělal náš Tobín jako štěndo. Venku se najednou zasmál, celý se prohnul, ocas mezi nohy a rychlokolečka okolo mě. Jak zajíc. Nebo sebral ze země něco co nesměl, kamínek, vajgl, papírek a hurá, začali jsme se o tu mňamku honit. Jako štěně nedokázal odhadnout síly, a tak po pár kolečkách sebou najednou švihnul o zem, na bok a už se nezvedl. Poprvé jsem se hrozně lekla, jestli se mu něco nestalo, ale bylo to v pohodě. Končilo to tak, že jsem to kopýtko bláznivý nesla domů, protože na to mu už síly nestačily.
Já bych jen k ostatním chtěla trochu doplnit. Základ je kvalitní krmivo, nenechte fenku skákat z výšek, nám například veterinář doporučil i ke křeslům schůdky, ale to jsme neudělali, máme malý byt a psi by stejně šli svojí cestou. Ale sleduju je a když chtějí skočit z opěradla křesla, což je na ně docela vysoko, tak jim to zakážu. Hlavně jestli jste z města, dejte v zimě pozor na nasolené a namrzlé chodníky.
Minulý rok si jeden ze psů spálil packu a dlouho trvalo úplné zahojení. Nejhorší je sůl, ale i souvislá vrstva ledu, sníh nevadí. Jinak já délku procházek nechávám na nich. Když je to venku baví, jsme tam i tu hodinu. Jak vidím, že jsou unavení, jdeme domů.
Chce to vypozorovat, každý pejsek je jiný a zbytečně nepřetěžovat.
Děvčata, tady to jde do extremu. Máme rádi psy, děláme všechno pro to, aby bylo štěně zdravé, ale tady to vypadá jako kapku za hranici normálního úsudku. Jestliže jde člověk na procházku se psem, zdravým psem a jde pěšky, přece psa nemůže poškodit. A Monika vypadá na dítě a loveckého psa, smečkového, kterému je běh a chůze vlastní, netýrá ani mu neubližuje. Myslím si, že ublížit nelze, že zbavujeme pejsky jejich přirozených vlastností a potřeb. Že se chováme jako přecitlivělé maminy maličkých dětí. I děti i pejsci ztrácejí svou schopnost imunity, zdravého rozvoje. Nejsou to orchideje! Nemůžeme je zavírat do skleníků a regulovat jim světlo!Když jsem šla s Andym (knírač malý,pepřák) na výstavu, potřebovali jsme trošku nahnat hrudník. Vzala jsem to na kole polními cestami a Andy lítal v poho okolo. Nějakých 5 km denně a teprve před barákem dostal "lítavku" a s kámošem lítal jako blázen. Anebo po cestě vletěl do řeky a plaval si proti proudu a měl z toho plezír. Nikdy nepřišel domů zbitý, utáhaný.
Mi se svaly třásly, ale psisko bylo nadníru spokojené. Je potřeba psa pozorovat a poznat, kdy má dost. Kdy je to mops nebo buldog, nebo čivava, bernardýn nebo bígl, společenský gaučák nebo pracovní pes. Pes si sám řekne, kdy má dost.
Omlouvám se, že tak kecám, ale nebuďme tak uzkostliví na ty, které milujeme. Dopřejme jim to, co je přirozené. A pohyb je pro psa přirozený.
Když Bubu byla na kastraci, doc.Snášil hartusil, že ta pes je tlustá. Bránila jsem se a nadzvedávala jsem jí kůži. Prý má hodně vnitřního sádla. A to svědčí o nedostatku pohybu.
Dorka je jork, ale přála bych vám vidět, jak je spokojená, když příjde, vylítaná, z procházky, když potkáme kámoše. Moc vodítko nezná. Něco jiného je jednotvárný pohyb třeba vedle kola a něco jiného je volný pohyb.
Je pravda, že šlechtěním je hodně pejsků zdegenere, zregenere, zkrátka zblblých, ale pouhým pohledem poznáme, jestli je pes spokojený, zda mu něco svědčí.
Omlouvám se, neodpověděla jsem na otázku. Udělat rozdíl mezi procházkou - lítáním a hrou a tak zvaným "rychlým crbem", vyběhnutím za účelem vyprázdnění se. Rychlý crb je potřeba psa, dospělého psa, naučit. Ale procházky, venčení, nemají hranice. Ani v čase, ani v délce. Je třeba všímat si, co pejskovi prospívá a co ho unavuje, případně mu to nedělá dobře. Třeba se necítí ve své kůži. Ale meze určuje pejsek. Štěněti je třeba ponechat čas na to, aby si poseděl, popoběhl, lehl si. Nenutit ho k chůzi stejným rytmem.
Dobrý den,
jen jsem krapet přerostlé 30-ti leté dítě. Možná mám hloupé otázky, ale líná huba holé neštěstí. Rozhodně z mého štěňátka fenečky bígla nedělám žádnou tropicko vzácnou květinku, jen mám pejska "honiče" poprvé a já sama jsem si nenaplánovala jeho pořízení. To nemění na věci, že se o ni chci starat s veškerou péčí s tím aniň bych ji ublížila.
Myslim, ze je lepsi se stokrat zeptat nez neco zanedbat. Je pravda, ze pri standardnim pohybu se psovi neublizi, ale ne kazdy ma v planu se psem chodit jen na beznou prochazku, zvlast kdyz si uvedomuje, ze ma doma aktivniho loveckeho psa. Kez by se kazdy majitel psa o to takhle zajimal, protoze kdyz pak vidim chudaky parmesicni stenata jak musi behat u kola nebo je majitele nuti behat pres acka na hristi, pripadne je zaprahnou hned jak trochu povyrostou, jima me hruza. Prirozeny pohyb je super a potrebny, stene musi nasvalit, ale v ramci souziti s clovekem je taky tolik pro stene nepriroznych zpusobu pohybu, ze je potreba vybirat co ano a co uz ne, resp. s cim se musi pockat az na ukonceni rustu.
Bigl neni velke plemeno, takze klouby nejsou tolik v ohrozeni jako u velkych psu, ale stejne to chce opatrnost a podle me delate moc dobre, kdyz se ptate
Milá Moniko!Už Ti všichni poradili,tak Ti chceme popřát hodně krásných zážitků s fenečkou!Máme také bíglátko,také fenečku,ale jsou ji už tři roky.Když byla štěňátkem,venčili jsme velmi často,máme výhodu zahrady.Na vycházky chodíme,aby si užila i jiných aktivit a vybila svou neskonalou energii.Nemusíš mít strach,že bys ji pohybem mohla ublížit,ona si sama řekne,kdy má dost.Tak hodně úspěchů při výchově!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.