Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit kryt na akvarium?

Od: susenka* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, tak se zase ptám- Jak vyrobit doma kryt? Prosím návod. Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kryt? Jaký kryt? Na chleba...na auto...protiatomový kryt?

susenka*
hodnocení

Pardon kryt na akvárium.

zakovadrahoslava*

takto jsme jej vyráběli my

inspiraci jsme čerpali z těchto stránek akvamalawi.com/...

;)

edge*

Máte moc šikovnýho muže;) Přesto ty spoje rámu se obvykle pro jistotu spojují dřevěnýma kolíkama. Drží to pevně, nekroutí se to? Možná ještě pro estetiku ten pant dát zevnitř akvária ale asi jste věděli co děláte a co dokáže s takovým pantem vlhkost. Ale dohromady to vypadá moc hezky, osobně bych se do toho nepustil, mám štěstí, že mám bratra přes dřevo*hi* Tak ať slouží.

A myslím, že i lepší návod než odkazovaná stránka.

sendihorak*

Bez pochyb máté pravdu,co se týče pevnosti rámu.To nač žena při tvorbě prezentace patrně zapomněla jsou fotky s montáží pevnostních šroubů.Tak pokud je ještě máme,bude patrně třeba celou prezentaci předělat.

Jinak pro doplnění:místo kolíků,jsem použil pozinkované vruty 3x60mm v předu i vzadu.Maskované jsou kloboučky v barvě dřeva,proto nejsou na fotkách viditelné.Silikon je pouze použit jako ochrana vnitřních hran proti vlhkosti a spoje jednotlivých dílců.

Pant zvenku je opravdu záměrně,jak z důvodu jednoduchosti montáže,tak hlavně v případě koroze nebo jakékoliv změně ve tvaru rámu.Jednodušeji pak budeme moci zareagovat.Sám také netuším ještě,jak se vše bude v takové vlhkosti chovat.Přeci jenom je to naše prvotina.a může se stát,že se dřevotříska malinko nafoukne.Potom pant zvenčí a vůle v usazení by měla být dostatečná.Jinak je v barvě jako madlo v předu víka,tak estetičnost také není nikterak špatná.

Především díky za pochvalu a musím přiznat,že i partnerka se hodně činila.;)

susenka*
hodnocení

A kolik vás to tak stálo? Je to levnější než ten plastový?

zakovadrahoslava*

Dřevo v obi na rám a vrchní desku

464,-

Nažehlovací dýha 2x

98,-

Průchodka béžová

90,-

Lišta masiv borovice 8x (17x10x900)

104

Krytka vrutů křížová 20x

10,-

Vrut univerzální 4x25 30ks

7,-

Štětce

34,-

Lodní lak lazurol malá plechovka

92,-

Zářivka narwa TL-D 865 36W 4ks

271,-

Páska AL reflex 5cm/50bm

61,-

Mřížka ventilační krytka 3x2ks

66,-

Glomat controller 2x40W 2ks

1886,-

cena krytu bez glomatu a zářivek čistě na 1026,-kč. co se týče toho ostatního záleží na tom co zvolíte za osvětlení, já osobně šla do těch glomatů a jsem s nimi vcelku spokojená až na ty nervy při nasazování trubic a velký důraz na opatrnost při nasazování do úchytek, jelikož náhradní úchytky pro glomaty na zářivky nejdou sehnat, leda něčím nahradit, což by znamenalo mírnou rekonstrukci. tento typ osvětlení jsem zvollila také proto, že jsem nechtěla dávat krycí sklo, proto také uvidíme co to udělá s krytem. zářivky jsem zvolila na doporučení phillips TL-D 865 a musím říct, že oproti TL-D 840 je opravdu znatelný rozdíl i na pohled. jinak výroba nebyla vůbec náročná, jen člověk musí myslet na každý detail, asi jako při tvorbě pozadí.

hodnocení

0x

Dřív a hlavně na větší akvárka se celkem běžně vyráběly kryty ze dřeva, lamina nebo dřevotřísky...

pročtěte si třeba rybicky.net/...

jabraka*
hodnocení

0x

Kryt na vršek akvaria bych vyrobil z plexiskla,novoduru,nebo skelného laminátu.Nařezat desku z plexi a ohnout na hranách po naříznutí do poloviny tloušťky.Hrany buď svařit tavnou tyčinkou,nebo slepit na přesahu lepidlem z pilin plexi a chloroformu(trichloru.)Případně průhledným silikonem.

Z novoduru je postup podobný,nevýhodou je neprůhlednost krytu.

Další vhodný materiál je polykarbonát.

Ze skelného laminátu je potřeba forma z betonu,sádry,dřeva,skelná tkanina,pryskyřice,tužidlo,štětec .Vše se nanese na formu a po ztuhnutí se kryt sejme.Použitím barevných tkanin na povrch skelné tkaniny se dospěje k k barevnému provedení.

Detalily jsem ochoten poskytnout přes poštu.

JABRAKA

rychlejhonza

poprosim o poradu na kryt z polykarbonatu na akvarium 120*50 dekuji

jabraka*

Jendo,

Jak jsem odpověděl výše.Desku o rozměrech větší o bočnice si polož na stůl a ostrou jehlo přesně narýsuj požadovaný rozměr krytu.V rozích ji pilkou na kov nařízni v rozích až do rohu.Špičkou nůžek vyrej podélně v hraně drážku do poloviny tloušťky materiálu.Hranu pak bodově nahřívej plamínkem páječkou,svářečkou a podobně až materiál změkne.Ohni do pravého úhlu a nech vychladnout.Bude to chtít trochu šikovnosti.Po ohnutí dlouhých stran ohneš krátké strany a nakonec přesahy dlouhých stran.Ty přilepíš vhodným průhledným lepidlem a víko je hotové.

JB

joudic*
hodnocení

0x

dreveny dosedajici ram + preklizka a natrit na tmavo, tvar cca rakev, vyrizle podlouhle 50 x 20 dvirka ke krmeni na strane atd na jednoduche pantiky :) stalo to par kacek, bylo to lehke, a prezilo 8 let v hospode, nez tam nejaci ozrali idioti nalili pivo, ryby pochcipaly, a akvarko se prodalo...

doplněno 14.11.12 00:07:

jeste me vlastne jako "strecha" napadly palubky do oblouku treba jako kyl lodi, to by mohlo byt bez velke prace rovnou pekne (preklizka nez se natre, tak moc krasavice neni, a pokud se presne nenapasuje, tak ani pak moc ne :) )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]