Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Když se kočka počůrává

Od: extravagans* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Před třemi lety jsem si pořídila z útulku 1 roční kočičku. Žije se mnou v bytě a řekla bych, že ji poskytuji opravdu vše co potřebuje. Žiji v poměrně velkém bytě a ke všemu pouštím kočičku na terasu, aby s tam vyvětrala a sledovala dění venku.
V červenci jsem byla v cizině na 1 měsíc pobytu, takže mi kočku hlídali rodiče u nich doma. Od té doby, co jsme přijela mi kočka dělá neustále naschvály a pořád někde se počůrává.
Dříve hodně pod boty, nyní to zašlo tak daleko, že se mi počůrává přímo na peřinu a jsem docela z toho nešťastná. Snažím se ji hodně věnovat, ale jakmile se zdržím někde déle, nebo u mě přespává přítel, tak vždy něco vyvede a to nejčastěji v mé posteli. Minule počůrala polštář, kde spal přítel a taky i postel kde spí přítel. Mám takový pocit, jestli také na něj nežárlí.
Každopádně nevím, jak předcházet tomu, aby to přestala dělat. Dříve to udělala třeba 1 x za měsíc.. teď se nehody opakují po pár dnech..
Dnes ráno mi už došla trpělivost, jelikož jsem spala v posteli sama bez přítele a ta malá drzounka si dovolila během toho co jsem spala, vyskočit na postel a počůrat se na peřinu přítele.
Můžete mi poradit, jak tento problém vyřešit?
Děkuji moc za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Přítel u Vás přespával už před tím odjezdem nebo až po něm? Něco se v jejím okolí muselo změnit.

Naše kočka byla taky spokojená a od prvního dne, kdy jsme si ji přivezli chodila na bedýnku. Pak nám ničeho nic nám začala taky čůrat na peřiny. Nakonec jsme zjistili, že jí asi vadil kočkolit, který jsme jí dali do záchodu. Když jsme jí pořídili ten původní, tak se všechno vrátilo k normálu. Nevím, co budeme dělat až ho přestanou vyrábět.

extravagans*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji moc za odpoveď, přítel u mne přespávala i předtím, ale méně. Má také kočky rád a tak se snaží s mojí kočičkou trvávit co nejvíce času, dává ji nažrat a mění ji i záchudek, a mazlí se s ní. Přesto stále nevím, co by jí mohlo vadit, spala předtím dost často pod mou peřinou zachumlaná, od té doby, co se mi začala počůrávat do postele, tak jsem začala peřiny dávat pryč.

mám je jen na noc v posteli a připadne mi, že to dělá naschvál... těžko říct, jestli to dělá právě kvůli tomu nebo to souvisí se žárlivostí na mého přítele. Kočkolit má od počátku stejný, takže si nemyslím, že by to byl důvod.

Prozatím jsem se rozhodla, že pokoj budu zavírat a nepouštět ji tam, aby mi nenadělala ještě více paseky.

doplněno 08.10.10 16:13:

také bych ráda uvedla, ze se mozna prece jenom neco zmenilo, pritel byl na pul roku v cizine, tudiz kocicka se mnou zila vicemene sama a okupovala polovinu postele, ted je tam pritel od te doby, co se vratil, myslite tedy ze tohle by mohlo vadit?

Jiny duvod mne zatim nenapada, rozhodne ale pritele nemuzu vymenit jako kockolit :)

S tím kočkolitem jsem nemyslel, že by to měl být právě Váš důvod. Psal jsem to, abyste viděla, jaká maličkost jí může rozhodit. Pro nás maličkost a pro ní nepřekonatelný problém. Nám to taky dělala naschvál. Prostě se sebrala a šla se tam vyčůrat. Přitom na svůj záchod normálně chodila stále. Ona nejdřív chodila do pracovny na gauč, tak jsme jí před ní začali zavírat. Pak si našla peřiny v ložnici. Když byla ložnice zavřená, tak už jinam nechodila. Jakmile jsme ji ale zapomněli zavřít, tak se tam nepozorovaně dostala a bylo to. Třeba, když jí tam nebudete pouštět, tak si časem odvykne.

Jinak se všude píše, že tím kočka upozorňuje na nějaký problém. Nemusí být jen naštvaná. Třeba jí něco bolí.

kejki
hodnocení

0x

Bytové kočky jsou často neurotické, jejich svět je malý, může je rozhodit i změna nábytku, nebo jeho přesunutí. Natož skutečnost, že po půl roce v pelíšku paničky má spát ve svém. Přesto je vhodné nechat kočičku vyšetřit, kvůli možnosti zánětu močových cest.

Zkuste jí nabídnout pelíšek v ložnici, třeba na židli vedle postele. Kočky si ve skupině vytváří složité vztahy, nejen o hierarchii, takže vyloučení těžko nesou.

hanika*
hodnocení

0x

Dobry vecer,meli jsme stejny problem zasla jsem k vetovi s moci kocicky a on zjistil ze ma pisek v ledvinach,dal ji injekce ,domu antibiotika a specialni granule primo na problemy s ledvinami.Po par dnech to prestala delat a mame po problemu.Tak bych jeste vyloucila tuto moznost,jinak to bude asi psychika.

raduska18
hodnocení

0x

dobry den mám taky kočičku a taky se nam věčně někde počurávala jenže jsme přišli na to jak jí vyhovět nesmělo se ji ubližovat muselo se jí vyhověta a jestli ještě máte pejska tak třeba žarlí na neco co má on tak jí to musíte taky pořídit!

topka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

dovolte abych Vám zkusila poradit. Kočky jsem chovala, takže mám nějaké zkušenosti. No můžete to vyzkoušet, že? Tak tedy. Pokud Vaše kočička nemá zánět moč. cest, či písek v mc. je třeba ji pomoci psychicky. Je na Vás fixovaná a ztratila pocit jistoty po tom odloučení. Kočky reagují na pozitivní podněty, pokyny i na Vaše pozitivní představy. Kdykoli k ní přistoupíte vyvolejte si pocit klidu a pohody /je to i dobré cvičení pro Vaše duševní zdraví/. Nerozmazlujte ji. To znamená poskytněte jí správnou stravu/granule i kapsičky ve formě bufetu/, ale pokud bude žebrat u stolu ignorujte ji. Když přijde sama se pomazlit nikdy neodmítejte nebo jen jemně, ale nevynucujte si ani Vy mazlení když se ona stáhne nebo bude spát. Respektujte ji jako osobnost. Respektujte její soukromí. Poskytněte jí soukromí. Třeba na skříni. Kdykoli udělá něco co se Vám nelíbí dejte jí najevo ignorování. Je to výcvik odepřením lásky. Rychle řekněte "Ne" a pak se odreagujte a ignorujte ji jak je Vám libo. Pro kočky je opravdu největší trest vyloučení. Když se na to podíváte z tohoto úhlu, pochopíte proč ji zneurotizovalo to dlouhé odloučení, kdy byla u rodičů. Samozřejmně, že musíte žít svůj život a jet občas do ciziny, ale počíjtejte s tím, že až se vrátíte Vaše kočička bude potřebovat všechnu Vaši pozornost a mazlení a ujišťování a lásku z Vašeho srdce. A stejně bude otřesena a bude se bát. Zbavte jí tohoto strachu. Zkuste jí zazpívat, jemně pobrukovat, to ji uklidní. Ale pozor ne hned po tom co se vyčůrá do peřin!To je samozřejmně nepřípustné. Akorát jí můžete beze slov vzít, odnést na písek a zahrabat jí nožičkama, jako se to dělá s koťaty. Na kočkolitu ji pohladit.Ona je vlastně jakoby zpátky kotětem. Ona tím chováním brečí a vzteká se. Jak malé dítě. Musíte dát najevo co chcete rychle, stručně, důrazně/rozhodně/ a ignorovat celou věc. Prostě se nerozčilujte. Zkuste jí udělat ještě jeden záchod na klidném místě, kde nebude rušena.

Držím palce.

Přírodě a svobodě zdar, zdar, zdar.

P.s. no není to dobrý nácvik jak se chovat k dětem?:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]