Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Agresivní chování psa vůči členům domácnosti

Od: gorro® odpovědí: 21 změna:

Dobrý večer.Máme 7-mi měsíčního psa bílého švýcarského ovčáka.Doposud to bylo bezproblémové štěně.Před asi 14 dny začal vrčet při krmení, ale to se srovnalo po povelech nesmíš, pak už to nedělal.Ale před týdnem začal na nás vrčet a cenit zuby i v různych situacích. Odehrává se to zásadně vevnitř v bytě, venku to ještě neudělal a chová se ke všem členům domácnosti stejně. Například ho chceme pohladit( jak po čumáku tak po těle) a on zavrčí. Ale ne vždy. Dnes večer však zavrčel i na paničku ve chvíli kdy po nakrmení zalezl do boudy a ona ho chtěla pohladit na dobrou noc. Dostal vynadáno, později, když šla věšet prádlo tak vylezl z boudy,pak se nechal odvést zpátky, zalezl, panička ho opět pohladila a bylo to bez problému. Na povely nesmíš nereaguje tak ho hlasitě pokáráme(seřveme) a chvíli ignorujeme. Je možné že toto chování je vyvoláno snížením dávky krmiva? Dávku jsme snížili,protože jsme zjistili,že dostával cca 1 měsíc dávku vyšší než měl.Také se před týdnem o víkendu poprvé setkal s větším množstvím psů najednou( klubová výstava). Prosím poraďte čím může být toto chování způsobeno a jak mu zabránit. Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katerina77*
hodnocení

4x

Tak jsem to tu procetla a musim priznat, ze z nekterych veci je mi fakt smutno. Gorro, nezminujete jake aktivity se psem delate, jestli chodite na cvicak atd., to povazuju za dost dulezite, protoze spolecnou aktivitou a praci se tvori vztah mezi vami a mate sanci si tak prirozene vybudovat respekt. Sedmimesicni pejsek jde do puberty a evidentne si s nim nerozumite. Nevite co vam vrcenim rika a on nerozumi vam, z toho co pisete se mi taky zda, ze na nej moc tlacite a jdete na vsechno silou (i v prenesenem smyslu slova, nemyslim jen fyzickou silou). Situace, ktere popisujete, nejsou agrese, ale reakce na natlak na psa - tak totiz on vnima situaci, kdy chce odpocivat a vy mu strkate ruce do boudy a chcete ho hladit. Nerikam, ze vrceni v takovou chvili je spravna reakce, ale taky to neni katastrofa. Pokud chcete, aby vas pes respektoval, respektujte i vy jeho. Kdyz budete lezet v posteli a nekdo prijde a bude do vas stouchat, taky zacnete brucet. Reseni jsou dve spojena - naklonnost psovi projevujte jako odmenu za poslusne a spravne chovani, projevy lasky jsou OK a v poradku, ale jen kdyz se pes chova jak ma a moc s nimi neplytvejte; kdyz bude pes odpocivat a vy si ho budete chtit pohladit, privolejte si ho k sobe, nelezte mu do boudy nebo pelechu, netlacte na nej, proste ho zavolejte a pak se s nim mazlete jak chcete. Ovsem, pokud pes dava najevo, ze o to nestoji, tak ho nechte na pokoji. Neda se nic delat, jsou to zivi tvorove a nemaji vzdycky naladu a my to musime respektovat. Dost hezky vyjadrene to bylo na webu R. Desenskeho, ktery rikal, ze cim vic polezeme psovi do zadku, tim rychleji nas do nej posle. A to je fakt pravda, takze psovi se nevnucujte, spis ho nechte at se on zacne vnucovat vam, musi si vasi naklonnost zalouzit.

Revem ani nasilim si zadny respekt neziskate, mozna se vas zacne bat, ale to je cesta do pekla. Respekt si ziskate jedine klidnym a citelnym jednanim a duslednosti. Jestli nechodite na cvicak, tak si nejaky dobry najdete, cvicte se psem pravidelne, hrajte si s nim, budujte vztah, to je zaklad. A jeste zminujete, ze se na vystave poprve potkal s vetsim mnozstvim psu - to neni dobre, pes potrebuje kamarady a potrebuje si zvyknout na takovehle situace, berte ho hodne ven mezi lidi i psy, jestli jste to do ted nedelali, mate hodne co dohanet a drzim vam palce at k sobe s pejskem najdete cestu a jste vsichni spokojeni.

borax*

Více méně souhlasím s příspěvkem. Kromě toho, že psovi nepolezete do boudy nebo že pokud nemá náladu, nebudu ho nutit. To nemyslím, že je dobrá cesta. Pes musí být ve smečce (lidské) ten poslední. Takže pokud já jako šéf polezu do boudy , tak si tam polezu kdy budu chtít a pes to bude respektovat, naopak pes nesmí do peĺechu mě (gauč, postel) Pochopitelně záleží na jedinci, v případě dominantnějšího psa to platí bez výhrad!

Majiteli doporučuji, jak už bylo napsáno, cvičák. Cvičením si upevníte pozici "vedoucího". To určitě udělejte. Bitím a řevem si respekt nezískáte. Jinak na vrčení u misky: psovi dejte jen trošku a zbytek hned jak vyžere po hrstkách přidávejte do misky, pochopí, že ruka v misce znamená přidání žrádla, nikoliv strach, že mu to berete. Přeji hodně trpělivosti, psík je mladý, pujde to, zatím jen nemá jasno kam patří...

marenka*

To by do té misky mohlo stačit přidat kousek masíčka. ;) Já s tímhle zkušenost ani problém nemám, ale přijde mi to jako dobrý nápad.

katerina77*

Ano, pes ma byt posledni, ale to neznamena, ze ho muzu svym zpusobem sikanovat. U mych psu se nestava moc casto, ze by nemeli naladu se mazlit, nicmene obcas se to stane, kdyz jsou treba hodne unaveni, snesou to, ale je videt, ze by radsi meli klid. Tak je necham, proc by ne? Do boudy samozrejme clovek muze, nicmene v tomhle pripade opravdu ty vztahy vyjasnene nejsou, takze by bylo lepsi do ni nelezt, kdyz je pes vevnitr a nestresovat ho. Privolat a pak se bude venovat psovi nebo si vlezt do boudy, to je jedno, jak bude majitel psa chtit. Az se vztahy mezi psem a clovekem vyjasni a zacnou si rozumet, ten problem s vrcenim odezni a pak uz muzou do boudy kdykoliv, at tam pes je nebo ne.

hodnocení

Děkuji za rady, na cvičák chodíme, dnes jsem to probírala s naší výcvikářkou,opravdu jdeme do puberty a náš miláček zkouší jestli by nemohl poroučet on.Také radila ubrat projevů lásky, netlačit na něj s velkým mazlením, nechat ho přijít spíš k nám, ale jakýkoli náznak agrese potrestat (seřvat, případně noviny, v žádném případě nebít rukou!) Na výcvik chodíme jenom my a náš pes, po 5-ti lekcích,až zvládneme základní poslušnost půjdeme do skupiny, takže zažijeme i větší množství psů.Jinak chodíme na procházky do lesa,na louky i po městě,takže na lidi je zvyklý, ale tak velké množství psů zažil opravdu poprvé, ale po těch třech dnech, které jsme na klubovém víkendu strávili to bylo už také klidnější než první den. Ještě jednou děkuji všem za rady.

Projevy agrese, netrestejte projevem agrese. Je to blbost. *hej*Je to stejné, jako kdysi to bylo na vojně. Proč myslíte, že vojáci stále pochodovali a dělali ty nesmyslné vlevo a vpravo vbok a vlevo zatočit. Úplně na hlavu. Ale toto bylo důležité proto, aby vojáci ztratili pocit, že jsou přemýšlející lidé, aby jen poslouchali, stali se "jen vojíny".*jasne* Toto je důležité, dostat psovi do hlavy. Takže místo plácnutí, třebas jen kapesníkem, vyzkoušejte pár cviků poslušnosti. Párkrát k noze s otočkou a k tomu pár změn poloh a je to jasné, kdo je tady pán a kdo bude poslouchat. Bez rozčilování, bez povykování a mávaní rukama. Mladej to bude vědět ihned. A nakonec pochválit!*jasne*

marenka*

Gorro, dnes mi přišel letáček na mail, Brit dělá výcvikový víkend někde v Tišnové. Na jejich stránkách bude určitě podrobné info. Je to na tři dny, s plnou penzí a ubytováním, za 1500,- Kč. To mi přijde parádní. Já bych to zkusila, ale naši by trpěli tak dlouhou cestu.

marenka*
hodnocení

3x

Gorro, pes je opravdu v pubertě a zkouší. Máte děti? Nejlépe puberťáky? Taky zkusí opovržlivou odpověď. ;) Vy je v tu chvíli nezmlátíte, ale velice důrazně jim řeknete, že tohle si dovolovat nebudou. U psa je to stejné. U té boudy, když zavrčel, bych psa vytáhla z boudy, posadila bych si ho před sebe a hodně naštvaně bych mu řekla že takhle teda ne. Až by se zklidnil, mohl by do boudy zpět. Dřív ne. To je moje bouda, ne jeho. Nesmíte to ale říkat s náznakem strachu, ani nesmíte pomyslet na to, co když mě neposlechne, co budu dělat potom? Vy si musíte být jistý sám sebou. Ono je to na dlouhé psaní, zkuste se podívat na psiskolafalco. Pan Dostál je fakt dobrej, jestli jste někde poblíž severu, zkusila bych za ním zajet. Hrajete o pozici.

sebod + narenka *palec**palec**palec*Je to přesné a pravdivé. A chce to cvičák a tam bezva vedoucího, který majitelům vysvětlí pár věcí.*placni*

alf*
hodnocení

1x

povel nesmíš je jediný co zná? Doufám že ne. Krmením to nebude, odhaduji že na něj leze puberta a prostě zkouší zda by se nemohl posunout ve smečce na vyšší místo. Jak zavrčí, potrestat, zatím snad postačí stočené noviny přes zadek. Cvičit, procházky, nechat ho vyběhat, prostě trochu utahat. Pokud ho ještě pár týdnů budete ignorovat a seřvávat tak je celkem pravděpodobné že si užijete svých 5 minut slávy na TV Noha. Pes prostě musí jasně cítit, že je poslední. A krmení, až mu dáte tak když si vzpomenete musí si nechat misku vzít nebo do ni hrábnout. Jak naznačí protest, hned fuj a rána. Nebijte psa rukou ani klackem, ideální noviny.

Zavrčel na paničku z boudy. V tom okamžiku by byl z boudy venku. A ne že bych před boudou láteřil Žeryčku, to je ale ošklivoučké vrčet na paničku. Nene, to se nedělá.

sebod*

No, domnívám se, že nemáte nato, abyste chovali takového psa. Pořídit si psa, neznamená, že mu dáte nažrat a občas ho pohladíte. Lidé by si měli uvědomit, že pes - to je obrovská povinnost. Každodenní povinnost. Když ve výchově selže lidský faktor, tak můžete dopadnout tak, jak píše Alf. Budete na Nově.

hodnocení

jak jste došel k tomu, že psa jenom krmíme a občas pohladíme?

raadek*
hodnocení

0x
Necítí z nikoho autoritu. Nemáte v okolí cvičák? R.

pegin*
hodnocení

0x

panebože na jaké Nově?to myslíte jako polepšovnu mazlíčků nebo jak?Vážený majiteli,nedělejte si z těhle keců nic a hlavně to nevzdávejte! Pokus ho nezvládáte,vyrazte s ním okamžitě na cvičák a pokus nemáte čas,existujou i lidi kteří vám psa vychovají,stojí to sice víc peněz ale myslím si že je to fajn pokud nemá někdo tolik času. Pes bude zřejmě opravdu v pubertě,jediná opravdu rada kterou mohu dát je dát prostě na prdel lidově řečeno,ale pořádně pokud po mě pes vyjede. Nemějte strach že se vás bude bát,nebude.to není strach ale respekt,já to tak se svým psem mám,i když jí mám moc ráda a je to odrostlejší štěně,má dané meze a musí poslouchat,my jsme tady páni!a ujištujte neustále psa kdo je ve smečce velitel.např,než mu misku dáte nahrejte jakože z ní jíte,třeba to pomůže,někde jsem to slyšela.

marenka*

Pegin. Vy máte prvního psa v životě, ještě k tomu zatím štěně, jak můžete někomu radit, aby psa zmlátil? Jste normální? Vezmete si na vlastní triko to, že se pes potom otočí proti dítěti v rodině tazatelky? *bzum*

Víte, štěně když zmlátíte, tak stáhne ocas mezi nohy, příště se skrčí i bez rány, ale pamatuje si to. Pak čteme případy, že pes napadl dítě, které si s ním odmala hrálo apod. V lepším případě se tazatelka začne za půl roku ptát, proč pes začal demolovat vše co vidí, proč čůrá v bytě apod.

doplněno 19.09.10 08:59:

Alf určitě nemyslel psa zmlátit, věřím, že toho psa plácne jednou. Naši si nechají do misky hrábnout normálně, nemusím dělat komedie, jakože z ní jím, co to je za pitomost tohleto. *zed*Nikdy jsem na ně nevrčela a podobné praktiky. Když už pes zlobí, stačí mi se mu podívat do očí a říct "co to děláš?". Jenže ono říct. Musíte to myslet vážně, být opravdu naštvaná, nehysterická a v klidu. Věřte že to jde být vytočený v klidu. Kolem nás chodí pán s rottwailerkou. Když fenka udělá něco, co nemá, neslyším toho pána, že by řval, nebije ji, nic. Jen postřehnu, jak sykne. A fenka se předpisově zařadí vedle nohy, zvedne oči k pánovi a on jí jen poplácá po hlavě, pochválí jí. Dokonalá dvojka.

sebod*

Pegin. nemám ráda "tažení" proti psům. Ty ve většině případů opravdu nemůžou za to,že někoho pokoušou. Ale některým lidem bych ZAKÁZALA chovaz i želvu *ee*. například lidem, jako jste Vy! Každý majitel psa by si měl uvědomit, že v případě nezvládnutí výchovy, má v rukou časovanou bombu.*cert* Napsala jste "...pokud nemáte čas, existují i lidi, kteří vám psa vychovají..." *zed* Já bych ale řekla :" Pokud nemáte čas, tak si psa NEPOŘIZUJTE".

Jinak tu NOVU tady všichni, kromě Vás pochopili dobře . Nejedná se o Polepšovnu mazlíčků, jedná se o Černou kroniku *bum*

zelvickaveterinarka
hodnocení

0x

Lidé jako vy by vůbec neměli dostávat psa do ruky,natož takovéto plemeno.Ted vám přijde přijde roztomilé že zavrčí,je to ještě štěnátko ale až na vás zavrčí za rok tak budete koukat.Pes si nikdy,NIKDY nesmí dovolit,byt jen vycenit na pána zuby,on si tím vytváří své místo ve vaší rodině a vy mu to tím "okřikáváním"povolujete.Pokud mu to opravdu důkladně vysvětlíte jednou,už to nikdy nezopakuje.Takže dokud je čas,až ho budete krmit,přistupte k němu a sáhněte mu do misky,nebo mu ji na chvilku vezměte apod,jakmile zavrčí nebo se ožene tak ho chytněte stejně jako to udělá fena štěněti za kůži na krku a pořádně s ním zamávejte.Dřív než jednou zamává se členem vaší domácnosti.Vůbec nevíte,s čím si zahráváte.

katerina77*

Uz jste nekdy videla aby fena neco podobneho steneti udelala? Myslim ze ne, jedine, ze by ho chtela zabit. Vytrepava se s koristi, ucel je usmrtit. Cili tahle metoda neni zpusob jak steneti cokoliv vysvetlit, ale jak ho hodne vydesit. A to vam opravdu moc platne nebude.

hodnocení

želvičko umíte číst?

doplněno 23.09.10 20:49:

želvičko jak jste došla k závěru, že se nám agrese našeho psa zdá roztomilá?

marenka*

Tak jestli jste veterinářka... doufám, že se k vám do ordinace nikdy nedostaneme. *zed* Já svého psa chytit za kůži na krku a pořádně s ním zamávat, tak s ním pak můžu opravdu akorát tak k veterinářovi. A vůbec. Pes je kus hadru, abychom s ním mávali?

Tohle nedělá ani fena, ani psi mezi sebou. Mám dva. Tobín byl už starší, když k nám přišel druhý pes, ještě k tomu puberťák jak má být. *ee* Já jsem si mladého srovnala cca do měsíce, bez bití, jen jsem ukázala, kam až si nechám zlobení líbit, kam už ne. Když hranici překročí, tak se s ním nebavim. Věřte, to je nejhorší trest, jaký pes může dostat. A nemusím dělat scény, ani tichou domácnost, prostě a jednoduše se naštvu. On to vycítí, že je průšvih, že to přehnal. Pak bylo velmi, velice zajímavé, jak si srovnali pozice psi mezi sebou. Nikdy se nekousli, nikdy Tobín Maxe netahal za kůži na krku.

pepane*

*cteni*Pokud si myslíte, že je fyzický trest přece jen nutný, psa nebijte, ale použijte vytahání kůži za krkem, zatahání za vodítko nebo tlačení kohoutku dolů.

chovatelka.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]