Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám pejska, teď mu budou 3 měsíce. Je hrozně chytrej a během opravdu chvilky se naučí chápat spoustu věcí. Už umí povely, které i dospělí psi někteří nezvládaj. Ale! Ćůrá a kaká doma. A to i přesto, že s ním chodíváme ven, prostě se mu venku nechce a jak dojde domů, tak to pustí. Člověk se jen otočí, sama si potřebuju odskočit a už to tam nasype. Má tu velkou plachtu, na kterou se většinou trefí, ale je to na nic, chci, aby se to už naučil konečně venku. Chválíme a obdivujeme, když to udělá venku, ale to je spíš, že se mu prostě chce, ale jinak doma na dvorku to umí i na povel - loužička a kokino (to jde trošku hůř. Venku ale ani rana. Pouze při delších procházkách. Noviny vůbec nechápe k čemu jsou, i když jimi je pokrytá půlka podlahy. Udělá to kde se mu zrovna zachce. Igelit jsme začali postupně zmenšovat ve víře, že ijeho pole působnosti se zmenší až nakonec zmizí, omyl. Kadí všude, kde se mu zachce. Igelit jsme přesunuli blíže ke dveřím, ale asi ho ještě ani nenašel. Takže netušíme. Myslíte, že mu to také dojde? Přes noc už vydrží spát s námi a nepočůrat se a nepokakat v pokoji - to se mi zdá, jako by docela respektoval a snažil se to udržet. Díky za radu. Katka
Katko, jak casto s nim chodite ven? Je to miminko, rozhodne ho netrestejte ani slovne, kdyz se doma vycura. Ty reci nahore o vudci smecky jsou v tomhle pripade opravdu mimo, uceni cistotnosti neni o respektu nebo nerespektu, ale proste o tom, ze to stene zatim nechape co po nem chcete a musite ho to naucit, a to po dobrem, nejde trestat za neco co pes neumi. A ze to v necelych trech mesicich neumi neni zadny div, to je naprosto normalni. Jestli jste ho nechavali aby doma chodil na noviny nebo jinou podlozku, tak doporucuji tohle vsechno zrusit, protoze to pejska jenom mate. ucite ho tim, ze doma se muze a pak zase ze ne, takze nevi co je vlastne spravne. Vencete hodne casto. Jestlize cura kdyz u toho nejste, muze to znamenat, ze ne to proste potrebuje klid, mozna ho venku moc pozorujete, mozna na nej hodne mluvite a presvedujete aby se vycural, nevim, nevidela jsem vas, ale stava se to, stene pak muze byt nervozni a proste si pocka az bude mit klid, coz nastane doma kdyz u toho nejste. Mozne je taky to, ze venku ho hodne veci zajima a proto na curani nema cas, nebo naopak je z venkovniho prostredi nervozni. Pokud cura a kaka na dvorku, tak bych si i tipla tu druhou moznost. Jedinym resenim je chodit ven co nejcasteji aby venkovni prostredi uz nebylo tak rusive a proste vencit tak dlouho dokud neudela co ma. Pak pochvalit a ono to stenatko brzy pochopi, nebojte. Vazne je to jeste prcek, tohle je proste normalni a chvili bude trvat nez se to nauci.
Zásadně nesouhlasím s bitím psa, mácháním čumáku v moči. Bože můj, viděli jste někdy zánět očí? Je to bašta, trpí pes, trpí majitel psa a v poslední řadě i peněženka. Učil vás snad někdo na nočník tak, že vám vymáchal hlavu v plíně? Lidi neblázněte.
Tak jsem se rozčílila, teď si dám klid. Uf.
Náš Tobín začal být dokonale čistotný až po osmém měsíci. Tím myslím to, že i kdyby mu měl prasknout močák, tak by se doma nevyčůral. Po půl roce už uměl chodit čůrat ven, doma se vyčůral pouze v případě, že jsem se nečekaně zdržela v práci. Do půl roku to bylo učení, běhání ven při jakémkoliv signálu. Tím je, že pejsek začne pobíhat po bytě, sem tam, s čumákem u země. (hledá místo). Když jsem třeba vařila a nevšímala si ho, stalo se. Ale to byla jenom moje chyba! K tomu, co píše Kateřina:
Jestlize cura kdyz u toho nejste, muze to znamenat, ze ne to proste potrebuje klid, mozna ho venku moc pozorujete, mozna na nej hodne mluvite a presvedujete aby se vycural, nevim, nevidela jsem vas, ale stava se to, stene pak muze byt nervozni a proste si pocka az bude mit klid, coz nastane doma kdyz u toho nejste.
Tohle je normální u našeho psa. Nevykadí se, dokud na něj někdo kouká, ba ani na otevřeném prostranství. Jak vidím, že potřebuje kakat, tak ho musím pustit na volno a počkat. On si odběhne, zaleze do křáčí a je spokojený. :D U čůrání je to trochu jiné, i když taky blázinec. Má svoje místa, svoje sloupky. Tohle jsem dělala už když byl malinký, věděla jsem, že tenhle sloupek počůrá vždycky, tak jsem nenápadně šla zrovna okolo něj. A jak píše Kateřina. Dokud se nevyčůral, domů se nešlo. Tobínovi je 4,5 roku. Věřte nebo ne, kolikrát se snaží se mnou vydupat, hlavně když prší. Zvedne nožku, abych byla spokojená, že čůrá a hned by se řítil domů. Jenže já už ho znám, co to je za zmetka a pozoruju ho. On tu nohu zvedne, ale vůbec se nevyčůrá. Ještě kouká, jestli koukám, jak moc je hodný.
Tak stačí říct. To víš že jo, dokud se nevyčůráš, tak se domů nejde.
Chce to trpělivost, poznávání a lásku. Pozorovat pejska. Nebojte, on i ten pejsek pozoruje a hodně pečlivě, co v jaké situaci děláte, co vás naštve a co potěší. Nejsou hloupí, to mi věřte.
doplněno 16.09.10 10:00:Jo a neumím si představit, že vymáchám psovi čumák v moči a pak si s ním dám PUSINKU. A že si těch pusinek dáváme.
Jestli se teď někdo štítivě oklepe, tak přísahám, že od té doby co mám psa, tak nemám problém s dříve problematickou pletí.
já mám taky štěně,čistotnost jsme až na pár kalužek a hovínek doma zvládli téměř do týdne co byla u nás.A jak?prostě metoda cukru a biče.je nejefektivnšjší,nejvíce zapamatovatelná a nejrychlejší.Choc´dit co nejčastěji ven,každopádně žádný igelit apod,ale hned s ním ven a často,udělá venku?Obrovská pochvala a pomazlení! Udělá doma?přinýst k loužičce a dát čumáček k ní a trochu plácnout.My jsme to tak dělali a potom už vědělo štěně že si má jít ke dveřím a na schody a tak jsme poznali že chce jít na záchod.Fungovalo to opravdu rychle.Myslím si že v nějakých plenách,novinách a igelitech má pes jedině zmatek,a potom to dýl trvá než se to naučí.Přeju hodně radosti s pejskem a at je šikovnej co nejdříve.chci poznamenat že je to náš první pes,a problém s tímto nebyl.aspon zatím ne.
Milá, zlatá pegin, To, co se Vám povedlo u Vašeho psíka, nemusí platit na všechny. Pejskové se totiž nedělají přes kopírák a nejsou stejní, zrovna tak, jako lidé. Jsem ráda, že to Váš pejsek zvládl, ale takové páničky bych nechtěla. Nebo na Vás také platí metoda biče a cukru? Asi ano. Jaký pán, takový pes. Mějte se, PT /stařenka/
pt souhlasím.
Ono se říká, že majitel první dva psi ve výchově zkazí.Učí se na nich, ale bití to je moc.Vždyť stačí zvednout hlas a pejsek hned pozná, že je něco v nepořádku.A že štěňátko doma vykoná potřebu je přeci normální.S tím by měl přeci každý počítat, když si pejska pořizuje.
Pepane, už máte ode mně bodík, protože vím, že máte doma pejsky a víte, co to obnáší a jak s nimi zacházet. Tak, jako Mařenka a babkazov
, PT /stařenka/
Dávám Vám bod, i když Vás tady za ta slova většina lidí kamenují a kritizují. Bohužel mám někdy ten dojem, že lidi se ke psům kolikrát chovají, jakoby to byli lidi. Jenže pes je pes, a to říkám přesto, že se psem v domácnosti žiji už velice dlouho a že jsem opravdu veliká milovnice psů a zvířat celkově. Ale psa nelze polidšťovat. Myslím, si že i fena, když jí štěňata příliš zlobí, tak jim dá na frak. Přeci se tu nejedná o žádné bití, které by zvíře bolelo, kvůli kterému by kvičelo a kňučelo apod. Je to jakoby výchovný pohlavek.
eulalie, píšete: "Ale psa nelze polidšťovat." a dále: "Je to jakoby výchovný pohlavek." Pokud vím, tak pohlavek se používá při výchově lidí a ne psů. To je můj názor. PT /stařenka/
Katka123, s malým štěňátkem je to, jako s miminkem. Musíte s ním mít trpělivost, tři měsíce je málo, uvidíte tak po 6-7 měsících vytrvalosti si to už zapamatuje. Nikdy pejska nebijte ani novinami. Víte, již zde bylo hodně otázek na toto téma. Zkuste zde na poradně pohledat a určitě najdete odpověď. Pejskovi i Vám přeji, ať jste dobří přátelé. PT /stařenka/
Mařenka, Vám to napsala a vysvětlila úplně na jedničku. Její rady mají opodstatnění, rozum i cit. PT /stařenka/
moment,nikdo neřekl máchat čumák v moči,jen nechat přičuchnout a plácnout,no prominte o žádném bití tady nikdo nic neříkal a nemůžete tohle myslet vážně.Uznávám že přirovnání k cukru a biče bylo možná až příliš drsné.ale není to tak jak to zní.nějaký plácnutí přece ani nic vážnýho,samozřejmě úměrně k váze pejskovi.Zvířátka mám taky moc ráda,ale jak tady někdo napsal,není to člověk a na dobré slovo víme kam se hodně páníčků dostalo.prostě jen po dobrém to někdy nejde.Je to můj názor a váš vám také neberu.Samozřejmě každý pes je jiný,jen sem chtěla poradit tazatelce.
Dobrý den, myslím, že jste tento dotaz pokládala už včera. Pochopte jednu věc, vy jste pánem smečky, pes Vás musí respektovat i za tu cenu, že Vy budete na těho trošku přísnější. Takový ten igelit u dveří na případné konání jeho potřeby- ten pes přeci nemůže vůbec chápat, na co to jako je. Být Vámi, budu důraznější! Udělá pes doma loužičku či hromádku? Musí dostat vyčiněno, že toto se doma nedělá. Taky mě napadá, psala jste, že je to ještě štěně. Existují různí cvičitelé, nebo psí školky nebo něco podobného. Tam by možná neškodilo zajít a poptat se u odborníka. Taky další věc - příliš povelů naráz - pes toto taky nechápe.
Dobrý den, všem vám moc děkuji za názory a připomínky. Pejsek normálně ale začal teď včera vždycky než se mu chce kňučet a žene se ke dveřím a dnes i včera v práci také. Zde je pak možná moje chyba, že ho dostatečně neposlouchám a věnuji se nečemu jinému, ale zdárně jsme to stihli. od včerejška nikde ani loužička ani kokino. Samozřejmě slavit se nemá předčasně . Takže se ještě uvidí, jak to pojal. Jinak igelit jsem dala ke dveřím a nechávám otevřeno, aby mohl ven, chodí ven sám často, tak snad se tam i venčí, asi jo, když doma nic neudělal. Je to zlatíčko. Osobně preferuju na psa zavrčet a třeba ho chytit za kožich za krkem a převalit na záda. To hodně zabírá a musím říct, že je to mnohem účinnější, než na něj volat fuj atd, ale to říkám u toho také, ale že to jako nestačí zatím jen říct fuj. Prostě když zavrčím, tak odskočí do kouta a je klid a pak ještě příjde a lísá se k noze. Je to můj první pes a zjišťuji, že jej opravdu nelze polidštit, lepší je mu začít rozumět a snížit se trošku na jeho úroveň
..už zde padlo mnoho.. Výborně mi fungovalo přidržet u "hromádky" na linu čumáček a se slovem FUJ jsem štěně odnesl ke dveřím. Po 14dnech si stoupl ke dveřím a zakvikal
Naprosto souhlasím s přístup člověk-pes. Je to pes a ten musí poslouchat i za cenu pohlavku. Když vidím ty rozpatlaný pejsáčky v pláštěnkách co ji teče z očí neboť rodokmen a šlechtění neznalo hranic, tak se musím smát. Nic proti ničemu, ale pes je pes, člověk je člověk a v postavení na žebříčku je v tom propastný rozdíl..
Rada na závěr. Pokud docházelo k opakovaný ignoraci povelu, tak je dobré chytit psa z hora na krku za kůži a přitáhnout. Většinou zakvičí a hned ví kdo je pánem. Upozornuji, že se jedná o náznak, ne psa držet silou, to v žádném případě. Tento povel má pes vrozený. Jen silnější ve smečkách jdou po krku.
Přeju úspěch
Lípa
Psa bych rozhodně nemáchala ve výkalech a netrestala pokud jej nepřistihnu přímo při močení nebo kálení tam, kde nechci, aby tak konal. Nám se vyplatilo, že měl pes od začátku své WC s plínou na jednom místě od prvního dne co jsme jej přivezli a on brzy pochopil, že když to nevydrží může vykonat potřebu zde. Je to supr věc a pes tak není ves tresu, že mu vynadáte když si jej nemáte čas všimnout, že Vám dává signál když potřebuje třeba na velkou-nekteří psi nedávají svou potřebu příliš jasně najevo, jen stojí a koukají na Vás,ale toho si třeba nevšimnete. Náš pes je šťastný když jej pochválím a dostane odměnu pokud vykoná potřebu na své WC a tak mám jistotu, že to nebude jinde než zde. Není to lepší než pejska kárat a stresovat, že se chce zrovna teď vyčůrat a my nemáme čas?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.