Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit chyby při přivolání bígla?

Od: wrtulka* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,
mám 2 letou fenku bígla.Máme ji až od roka do té doby nebyla vůbec cvičená. Neslyšela na jméno a že by přišla to už muselo být:( Začali jsme chodit na cvičák a dávat důraz na přivolání. V tuto chvíli přivolání 100% pořád nemáme:( na cvičáku mi chodí na pamlsek, ale jen když jí nic nerozptýlí víc.. jinak na mě kašle a pak musím vytáhnout balonek a to příjde vždycky. Na míček nebo cokoliv kulatého mám snad skoro 100% přivolání i venku (musí balonek vidět jinak si to peláší kam chce) Tak nevím jak ji naučit aby mi přišla na zavolání když mě třeba nevidí - to nebude balonek fungovat. Protože když nám třeba vyběhne z branky tak já ne že jí zavolám já musím letět domů pro míček a vodítko.. ona uvidí míček přiběhne dostane ho do tlamičky jako odměnu já ji dám na vodítko a jdeme dom..Taky se mi stává, že ji volám doma na zahradě ona stojí a kouká na mě a nejde. Ve chvíli kdy vezmu do ruky něco zajímavého tak je u mě..Ještě podotýkám že když nepříjde tak ji netrestám nebo tak snažím se to přejít..

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raduz*
hodnocení

0x

S byvalou pritelkyni jsme meli taky fenku bigla.. Pokusy o cviceni dopadaly take neslavne.. Kdyz jsme se bavili s jednou pani cvicitelkou, tak to nakonec ukoncila slovy: "Jo bigl, toho mejte jenom rad":)

Ale musim priznat, ze s postupem casu, jak starne a nabira rozum, tak je to mnohem lepsi, co vim, tak ted uz chodi zasadne bez voditka a poslechne, chce to vytrvat a casem se uspechy dostavi

wrtulka*
hodnocení

Moc děkuju za povzbudení. Uvědomuju si že je to bígl a že je to s ní složitější. Tak se k tomu staví i na cvičáku. Ale i tak věřím že se to naučit dá jen možná dělám chyby je to totiž navíc můj první pes a se cvičením nemám žádné zkušnosti..tedy kromě těch co jsem si udělala za ten rok co s ní pracuju. Úspěchy jsou vidět ne že ne ..když si vzpomenu před rokem když jí člověk zavolal max. se ohlédla..dneska na ní máme finty a fungují velice dobře. Jen jsem na ni možná měká..protože nechci ji trestat když povel nesplní a představa že si pro ni půjdu.. když nepříjde taky nevím ..vím že je to potvora a honila by se semnou jen a nic z toho (nenechala by se chytit)..

katerina77*

Cvicte se stopovackou, normalne privolavat, odmenovat, vsechno jak rikate, ale vyresi to problem co delat pokud nereaguje. Pak si ji proste stopovackou pritahnete a pochvalte, ze je hodna, ze prisla. Pak pochopi, ze neni jina varianta nez prijit, ze na ni muzete i kdyz je daleko. S bigly je to slozite a beh na dlouhou trat, ale da se to, akorat to chce hodne trpelivosti :)

wrtulka*
hodnocení

Stopovačku mi na cvičáku neradili..to je teda dlouhé vodítko které jí dám na obojek a bude ho za sebou jakoby pořád tahat? A to i na zahradě? Pořád asi ne? Asi jen když půjdeme ven? A než ji pustím na volno tak jí dám tohle vodítko? Ona přece pozná kdy ho má a kdy ne.. kdy tedy může neposlechnot..Hm a nebo ji volat jen když ji budu mít na tom vodíku..?Asi.. Takže když nepříjde třeba na zahradě mám dělat že se nic nestalo?

katerina77*

No, stopovacka ma svoje pro a proti, to je pravda, ale musim rict, ze me se u psa osvedcila. Muzu se jen tak ze zvedavosti zeptat proc vam ji na cvicaku neradili? Pouzivala jsem ji hlavne pri cviceni a jen chvilku ji pes tahal za sebou porad. Ale nevyhovovalo mi to, takze jsme to zrusili. Obcas jsem mu ji pripla, obcas ne, tak nejak jsme improvizovali, vetsinou dostal stopovacku v pripade, ze se mu nechtelo poslouchat. Kdyz jsme vysli ven, zkusila jsem tak dvakrat zkusebne privolat, pokud sel hned, pokracovali jsme normalne v prochazce, pokud prijit nechtel, dostal stopovacku a tahal ji za sebou. Stopovacka se ale neda pouzivat napr. v lese nebo kdekoliv na louce v pripade, ze hrozi, ze pes utece. Pokud mate zdrhace, coz biglove casto byvaji, tak na to pozor, jestli stopovacku zkusite. Kdyz s ni utece, hrozi, ze se nekde zamota a muze si ublizit.

V privolani je ta zaludnost, ze kdyz uz povel vydate, musite zajistit, ze pes prijde. Pokud totiz privolavate a psovi projde to, ze neposlechl, tak si to bude pamatovat a bude vedet, ze prijit nemusi, kazdym takovym pokusem si zas pokazite to, co uz se pes naucil. Takze bych doporucila privolavat jen kdyz vite, ze vas vnima a poslechne a nebo ze mate zpusob, jak ji k sobe dostat. Tim samozrejme myslim vsechno po dobrem, zadne trestani a tak, to je u privolani dost kontraproduktivni, myslim tim bud stopovacku nebo prilakat pamlskem, nebo bezet od psa, pokud vite, ze tak za vami prijde atd. - rady, ktere uz se tu vyskytly. Jestli je fenka na pamlsky, tak bych asi sla tou cestou, ze bych ji ukazala, ze privolani znamena, ze ji chcete neco dobreho dat, to je u zravych psu asi nejspolehlivejsi zpusob. Casem se pak pamlsky omezuji a nedostane odmenu vzdycky, ale jen nekdy a nebo za perfektni splneni okamzite a treba ve slozite situaci a tak. Jeste me napada jedna vec, treba by to u vas taky mohlo fungovat - moji psi uplne nejlip pribihaji na pistalku. Vubec nevim cim to je, ale pokud zapiskam, pririti se jak velka voda, mnohem rychleji nez kdyz normalne zavolam.

marenka*

Kateřino, tu píšťalku zkusím taky, vidíte to. *palec*Já zatím pískám normálně pusou, je pravda, že to funguje vždycky. Zavolám, nic, zapískám a letí. Jen mám potíž, když zapíská někdo cizí. Běží k němu. *sok*

karina*

marenka, *haha*.Je třeba se dívat na vše pozitivně. Slyší, a to je hlavní *smich*.Karina

jirbar*

Jo bígl ten je pánem sám pro sebe. Ale tenle by si rád "skočil"

Jak odstranit chyby při přivolání bígla?
wrtulka*
hodnocení

Toho už jsem tu jednou viděla. Odkud bígl je?Tipuju že po vánocích se naše pesina bude hárat a chtěli bysme jí nechat nakrýt..

borax*

Ano pochopila jste :) tu stopovačku má pes vždy. Řeší se to časem tak, že se zkracuje a zkracuje až má třeba u obojku jen 30 cm. Ale pokud Vám funguje na míček, je všechno ok.

wrtulka*
hodnocení

Na míček se mi ji podařilo odvolat snad vždycky i když si hrála si jinými psy.. nebo z jiných podobých situací. OK takže v tom případě na přivolání asi pamlsky vůbec nepoužívat?Jen míček když ten funguje 100%?

U té stopovačky moc nechápu to zkracování? jeslti to má být dálkové ovládání na psa tak je to prostě tak že je na dlouhém vodítku..nepříjde vezmu vodítko a přitáhnu si ho..ale když je krátké tak si pro psa musím dojít a tím vodítkem si jen pomůžu? té první části rozumím ale tomu zkracování moc ne:(

borax*

... jde o to, že pes ví, že stopovačku má a pokud neposlechne následuje trhnutí. Jenže není schopen posoudit jak je dlouhá, takže pokud už reaguje na přivolání bez trhnutí, lze šňůru zkrátit. Pes nemusí tahat takvou dlouhou, stačí nakonec kousek na obojku a psík ví, že je pod vlivem ( i když ve skutečnosti není) Podobné je to třeba s elektrikou, pokud pes funguje dává sa na krk jen atrapa. Snad se vyjadřuju srozumitelně :)

A pokud funguje míček, nic jiného bych neřešila, evidentně je to NEJ odměna. Tak ať se daří!

borax*

No jo...bígl *bezim* Všechno děláte dobře. Pokračujte, odměňujte a časem se výsledek dostaví. Míček hold musíte brát pořád všude...mám to taky tak. Naštěstí miluje i klacíky, takže v nouzi mávám i tím :) S tím trestáním máte pravdu, stejně tak s tím honěním, jen byste si to pokazila. Takže pevné nervy a hodně štěstí!

hodnocení

0x

Na cvičáku už vám řekli všecko důležité. V podstatě víte úplně všechno. Ale pár fíglíků- otočit se a s velkým dupáním a rámusem utíkat jako pryč a volat. Otočit se zády, do dřepu a mazlivě s něčím mluvit. Vzbudit žárlivost. Schovat se. Šustit něčím, pomlaskávat a pochvalovat dobrotu. Toto všecko střídavě používat a vždy mít po ruce pamlsek. :D Nooo co, je to bígl! Chová se ukázněně jako štěně, které vůbec nechápe, co se po něm chce. Stále.

wrtulka*
hodnocení

Zdravím.

Stopovačku nám nedoporučují proto že je nepraktická a navíc dokud pes ví že jí má je ovladatelný ale jak jí sundáte..Tak mi to vysvětlovali. Bohužel poslední dobou to s tím přivoláním je horší a hroší.. venku jí pustím na volno 2x příjde na pamlsek sedne si no úžasný.. a pak letí jak trhlá a když na ni zakřičím tak se jen otočí co že chci a letí dál :( Zkoušela jsem se otočit a odejít. Kolikrát se stane že mě a chvíli dožene..ale to jen tak jako že mě předběhne a žene se dál a na volání nereaguje. Prostě si dělá co chce:(. Naposledy jsem se jí schovala a jí to vůbec cca 10 minut nevadilo:( Takže si ani nejsem jistá že si mě hlídá. Začínám se bát že skončí na vodítku a na volno bude jen na zahradě :(

pegin*

tak já to své štěně učím tak,že na něj zavolám jménem...Cari...(počkám až se na mě štěně podívá)... ke mně! a plesknu se do nohy,většinou to zabere a štěně hned letí,pokud nezabere,dělám rychlou chůzí že couvám nebo se otočím a dělám že odcházím druhým směrem než je pes.většinou to opravdu zabere a pokud pes ke mě letí opakuju ke mně!tak je hodná.A dám pamlsek.Zatím mě to u mého pejska funguje vždy jeden z těchto postupů na 99 %. nevzdávejte to,zkoušejte,štěně zaujměte,pískejte,utíkejte jinam,prostě zkuste na co poletí za vámi.Není to jednoduché ale né nemožné.Držím pěsti...

doplněno 05.10.10 15:00:

nenechte se rozrušit ze situace že psa nezavoláte,jak vidíte že jde proti vám pes,opakujte tento postup,prostě zavolejte,začněte couvat,otočte se a běžte druhým směrem,a volejte!popř.zapískejte hlasitě,at jste zajímavější.není to žádná ostuda,když vás někdo tak uvidí,my to tak s mým psem propagujeme.

limec*
hodnocení

0x

Moc vás zdravím, výcvik u našich pejsdků řešíme taky, máme Jack russely. moc nám pomohly stránky pana Deseňského Rudolfa, zkuste se na ně podívat. Objednala jsem si i jeho knihu a DVD a dost mi pomohly...Jinak naši fenku učíme na stopovačku...je to super, máte pejska pořád pod kontrolou.Tak uvidíme, přeju Vám hodně hezkých chvil s vaším pejskem, mějte se hezky. martina:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]