Nejste přihlášen/a.
Při okopávání skalky jsem vykopala malé hnízdo vajíček,bude to ještěrka nebo nějaký had, Vylíhnou se ještě,nebo jsem je poškodila?Pěkně jem je zase zahrnula a teˇbudu čekat.jak to poznám,nechci je znovu odkrývat.
Našla jsem toto a časově to odpovídá: rendy.eu/...
Rozmnožování: Páření probíhá hned na jaře po probuzení ze zimního spánku. Samička klade v květnu až červnu 5–15 vajíček, které zahrabává do jamky. Za 62–75 dní se líhnou mláďata. Doba inkubace záleží na teplotě. Vylíhlá mláďata měří 5–6 cm a jsou ihned soběstačná. Mláďata dospívají v 1,5–2 letech.
Tady je to přibližně stejně uvedené: terarka.net/... Tak snad už by měly být před líhnutím a to odkrytí přežijí. Držím palce ještěrkám!
Chce to trpělivost a opatrně se podívejte až v průběhu září, kdy by už měly být z hnízda venku.
Ráda bych ,aby to byly ještěrky,protože letos jich na zahrádce bylo málo.Tak se koukněte, to bude asi máma.
A také pozor na kočky! Já jsem ještěrky u domečku musela chránit před mým kocourem. Pro něho to byla zábava. Někdy jsem je musela zachraňovat na poslední chvíli - málem z jeho tlamičky.
Ještě, že jim doroste ocásek. A navíc on si s nimi spíš hrál, než aby je skutečně lovil a sežral. U mne sídlily v kamenné zíďce. Tak budeme doufat, že se nakonec vylíhnou a rozšíří váš zvěřinec.
Tak s tím mám s loňského léta zkušenosti.můj kocourek je fackoval co se dalo.Zachránila jsem ji.Ale nyní se najaře ztrati ,tak mají šanci.Proto se vesele
směji a těším.Jedu teď na dovolenou a 9.9.to zkontroluji co tam zůstalo.
Tak jsem pět z dovolené,hnízdečko je prázdé,sluníčko nesvítí,není nic vidět,jen zbytky vajíček ,vše se asi vylíhlo,Tak koukněte co zůstalo
Ráda vidím, že se někdo raduje se mnou,doufám že všichni maličtí přežijí a příští rok jich bude více než letosRadost mám velkou
Cituško, my jsme letos na zahradě neměli, nebo jsem alespoň žádnou ještěrku neviděla, ale měli jsme "měďáky" hady, co jen já vím, tak jich bylo pět kousků. Taky prima, ne? PT /stařenka/
Ano Karin, jsou to mědění slepýši. PT
pt, těmi mědďáky myslíte ty krásné zlato-měděné slepýše? Tak ty máme také, jsou nádherní.Ale několik jsem jich přesekla sekačkou . To mě vždycky moc mrzí. Nevidím je a oni do poslední chvíle neutečou. Karina
Karin, proč jste mi to napsala? Víte, že je mně líto každého zbytečně zmařeného života. My sekáme zahradu také sekačkou, ale ještě jsme žádného "měďáka" nepřesekli. PT /stařenka/
pt, odpuste mě to , vlastně jsem se ptala na ty "měďáky". A při té příležitosti jsem si asi postěžovala, jak mě to hrozně mrzí. Hm, tak tohle mě mrzí také .Tak jsem na svoje trauma zase sama . Dobrá zpráva by snad mohla být ta, že psi hlídám a nesmějí jim ani ještěrkám ani vlaštovkám, když vyvádějí mladé ( což je úžasný pohled) ublížit. Karina
Karin, je odpuštěno, věřím, že to nebylo schválně. Vždyť ti slepýši jsou moc užiteční. My je vždy přenášíme po zahradě, jak kočka koťata. PT /stařenka/
pt, ale to já také. To je pak nesu někam daleko, a počkám až si zalezou. Jen je prostě někdy nemůžu předem vidět. Tráva je hustá a plocha veliká. ..Kari
Díky za dobrou zprávu o stavu naší přírody a nových miminkách na vaší zahrádce. Mám radost, že se to povedlo. A hlavně mám i radost, že se někdo umí takto radovat a starat o zahradní podnájemníky!
A vylíhlo se všech deset!
Ahoj Lidko.příroda je u mě na prvním místě a mám i snad ubývající ,asi ropuchy a je jich několik.Jsou nádherné
citruska , ano , jsou to oni. Mění se jim barva , asi podle stáří a na sluníčku svítí někdy jak zlato. Jenže se u nás schovávají v trsech šťavnaté trávy a pak jsou vidět na poslední chvíli, někdy ani to ne. Karina
Asi to bude ještěrka. PT /stařenka/
Kladenívajec Drobnější ještěrky kladou jednou až dvakrát do roka 2-10 vajec do vlhké půdy.
Užovka obojková je náš nejrozšířenější had. ... Na rozdíl od ostatních hadů obývá užovka obojková rovinatý terén. Součástí stanovišť jsou i vhodná místa ke kladení vajec (komposty, hnojiště, kupky sena, tlející rostlinný materiál).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.