Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych koně, zahradu na ně velkou mám dost. I ten čas by se našel, ale nevím jestli ten kůň vydrží přes víkend sám bez vyhřebelcování...? Seno bych mu tam dal na 3 dny a vodu by měl pořád v automatické napáječce. A ještě nevím jak bych to dělal když budu třeba na dovolené? Platit ještě nekoho aby se mi o něj staral nepřipadá v úvahu.
Naprostemu zacatecnikovi bych porizeni kone nedoporucila. Jinak kun by nemel byt sam, takze minimalne 2 kone, lepsi je jeste vic. Je to ostatne stadove zvire, pro ktere samota znamena ohrozeni na zivote. Miliony evoluce par set let chovu proste nedokazi prebit. Jak je velka ta zahrada? Aby tam nebylo po destich oraniste a v lete jen vydupana hlina, je treba pocitat tak 0,5-1ha na kone. Jinak ano, pri vhodnem nemezmentu je mozne nechat kone ve vhodnych podminkach nekolik dni bez dozoru. Podminkou je ovsem volne ustajeni, tedy kun si coura po pastvine a ma moznost se pri nepriznivem pocasi schovat do pristresku. Podminkou jsou v zime nezamrzajici napajecky. Pokud nejsou, maji se co ohanet i lidi kteri jsou u koni nekolikrat denne, protoze voda zamrza rychle a noseni vody rucne tedy nic moc. Idelani je zastresene krmitko, kam se navali cely kulaty balik sena a krmitko idelane ne v blizkosti pristresku, protoze kde kun zere, tam take kali a pristresek pak spis slouzi konim jako zachod. Stodola nebo pristresek na baliky je vhodne mit blizko krmitka, odpada pak narocne kutaleni baliku daleko do krmitka. Krmitek je vhodne mit vic, aby se k senu dostali i kone nize v hierarchii. V tom nejlepsim pripade je sklad objemoveho krmiva dobre dostupny pro techniku a natolik velky, aby se tam dalo uskladnit seno potrebne na cely rok. Po seci je totiz seno levnejsi a byva ho dostatek, nez kdyz nekdo shani seno uprostred zimy. Problemy byvaji se soudedy, pokud nebydlite na samote. Takze si zjistete, jestli vubec v dane lokalite lze chovat velka hospodarska zvirata a dopredu je vhodne si zajistit odvoz hnoje od nejakeho mistniho zemedelce. Hnuj je idelani skladovat primo na valniku, pravidelde vybehy kydat a hnuj odvazet, predejde se tak lihnuti much, ktere mohou velmi vadit lidem bydlicim v okoli.
Zahrada má 2 hektary a myslel jsem si pořídit 2 huculy (valachy) s péčí o koně mám již nějaké (malé) zkušenosti, ale nikdy jsem koně neměl svého. A ještě mi jde o to jestli by vydželi (ve zdraví) třeba přes mou dovolenou (cca 2 týdny)?
2ha jsou pro 2 kone uz slusna plocha. Hucul je nenarocne plemeno, ktere dobre zvlada celorocni pobyt venku. Problem muze nastat s jeho snadnou krmitelnosti, kdy pokud bude neomezene na trave, muze hodne pribirat, coz neni pro kone zdrave. Pokud navic kun bude mit inzulinovou rezistenci (obdoba lidske cukrovky), ke ktere jsou nachylni prave nenarocni a snadno krmitelni kone, muze byt na trave jen s urcitym omezenim, protoze hrozi schvaceni kopyt. Celou plochu zahrady by tedy nejspis bylo vhodne nevyuzivat soustavne, ale mit mensi paddock, kde by byl pristresek, krmitko a napejcka a zbytek zahrady rozdelit do tzv. oplutku, ktere by kone spasali postupne, pri takove plose je uz mozne i sekat na seno. Co se krmeni tyce tak s velkym kulatym balikem sena by 14dni vydrzet meli, zalezi na jeho hmotnosti, na zravosti koni a take na krmitku, jake budou ztraty (kolik sena kone vytahaji a zaslapou). Pokud je dostatek travy a kone nejsou prilis tlusti, neni co resit. Zdroj vody je samozrejmosti. Presto bych kone (ani zadne jine teplokrevne zvire) nenechala 14 dni bez dozoru. Meli jsme kone v takovych podminkach, kde byli vice mene sobestacni, presto nikdy nebyli bez dozoru vic jak 1den a to pouze z nutnosi. Vzdy je treba zajistit, aby nekdo alepson jednou denne nebo v nouzi obden zkontroloval, jestli kone maji vodu, v pripade napajecky obzvlast, muze se ucpat, porouchat... Zkontroloval ohrady a to nejdulezitejsi zdravotni stav koni. Muze dojit k urazu nebo onemocneni, ktere si vyzada vcasny zasah veterinare.
Ty si pořid leda dřeveného. Jak můžeš vypustit z držky už to, že mu dáš seno na 3 dny? U koně musíš být KAŽDÝ DEN! Žádná dovolená nepřipadá v úvahu. Poradím ti - vyser se na to! Bude hej tobě i koni, je vidět, že o tom nemáš ani páru, jinak by ses takhle blbě neptal. Bože jak jsou ti lidi pitomí...
Kůň by to bez vás na víkend klidně zvládnul jen kdyby měl v ohradě společníka.. Nesměl by zůstat sám.. Mohl by se trápit a přivodit si tím nějaké zlozvyky. I takové obyšejné ovce jsou koni dobrým společníkem ale stejně by bylo nejlepší kdyby ste tam ty koně měl alespoň dva.. i poník by stačil.. Vyhřebelcování není vůbec denní záležitost. Kůň se v nouzi umí očistit sám a nebo s jiným koněm navzájem. Jen kdyby ste si vybral koně s dlouhou srstí mohl by si slepenou srst blatem začít vyškubávat.. Jediné co by mi činilo problém by byla kopyta protože kamínek nebo palička v kopytu není nic příjemného a při nevčastném zásahu by koník mohl zůstat kulhat. Když si pořídíte jako koníčka - koníčka tak delší dovolená nepřipadá v úvahu...Koupí koně si pořídíte tu nejhezčí dovolenou. Když rešíte tyhle otázky napadá mě jestli o toho koně opravdu tak stojíte.. jestli ne, to zvíře to vycítí a nebude vás brát..
A co tak strasneho by melo byt v zime? V zime je problem s vodou, pokud neni nezamrzajici napajecka. A pak taky to, ze trus primrza k zemi a obcas je treba na kydani pouzit krumpac. Dalsi problem je kratky den, kdy po prichodu z prace je tma, takze se nektere prace odehravaji holt s celovkou. Problem muze byt tam, kde je hodne snehu, pak si clovek moc vyjizdky neuzije protoze chuze v hlubokem snehu je pro kone hodne namahava. Pokud je snehu opravdu hodne , pak nekdy byva nutne odhrnout cast vybehu, aby se kun mohl pohybovat venku. Dale muze byt problem se zapadanymi ohradniky, ktere pak neplni svoji funkci. Jinak kun zvlada zimu velmi dobre, lepe nez letni vedra a otravny hmyz. Pro kone je idealni pocasi +10°C az -10°C, pokud maji vyber, casto si radeji ustelou na snehu nez v pristresku na slame, tam obvykle chodi jen mocit a kalet. S krmenim muze nastat problem ve chvili, kdy clovek nema dostatecnou zasobu sena a kvuli snehu nebo ledu mu nemuze prijet technika. Toto odpada ve chvili, kdy ma clovek prostory a muze si nakoupit seno na cely rok. V zime je vetsi spotreba sena, protoze kone maji ve strevech bakterie pomoci kterych travi vlakninu a tyto bakterie produkuji teplo. Pokud je tedy velka zima, zvysi kun prijem sena a tim se vlastne zahriva. Rekreacni kun v mirne zatezi a hucul zvlast nepotrebuje ke krmeni vic, jak seno (bezprasne), solny liz a mozna jeste par kousku krmne mrkve denne.
Z celého dotazu na mě dýchl amatér. Člověk, který nemá pro koně připraveného nic. Získala jsem i pocit, že neví co by měl mít na zimu připraveno a neví, kolik seno stojí a od koho ho koupí a kolik by ho mělo být. A nejen seno. Nevím, čím se krmí koně ještě. Obrokem, ovsem? Abych nemusela utíkat od televize, když tam budou ukazovat koně ve strašlivém stavu, protože "chovatel" ve své lásce ke koním, zapomněl na krmení.
pro babkazov: Vim cim se kone krmi i zkusenosti nejake mam. Balik sena stojí cca 150-250 kč/1ks(cca250kg).
Čtu to,nebo se mi to zdá? Přes víkend nechat samotného?! To myslíte jako jak?Na to zapomeňte! Pokud nebudete mít někoho,kdo se o koníka bude starat s vámi tak,že se prostřídáte,je to pouze na vás. A to každý den! Proč vlastně chcete koně,když vás obtěžuje k němu někdy zajít?Já to prostě nechápu. Chcete mít koně a nebo volné víkendy? To si předem vyberte. Opravdu chcete mít vlastního koně a starat se o něho se vším všudy,nebo jen tak se někdy projet a užít si ho.To jsou dvě rozdílné věci.Obojí lze,ale nic není zadarmo.
Jestli už chcete koně, otázkou je jestli chcete jednoho nebo víc. Protože jak už tam píšete - zahradu na NĚ... Takže asi víc. Takovému koni nestačí jenom zahrada, potřebuje přístřešek nebo nejlépe stáj, navíc, jestli máte nějaké zkušenosti... Vypadá to že asi ne. Sama jezdím v jednom klubu, starám se o jednoho koně a opravdu to není žádná brnkačka. To ho tam necháte na tři dny samotného, jenom v ohradě? Pane bože probuďte se! Když mu tam dáte seno na tři dny, sežere vám to najednou a dostane z toho koliku, přijedete a on bude mrtvý! Navíc z tou napáječkou, musí se pravidelně mýt, ještě by z toho něco chudák dostal... Kůň = obrovská práce a zodpovědnost, dovolenou byste musel vyškrtnout úplně. Doporučuju vám buďto si někde najít klub a v něm jezdit a naučit se o koně pečovat, a po těch pár let si koně pořídit a někde si ho ustájit. Navíc chudák kůň, trpěl by strašně hodně zlozvykama, hlavně ze zoufalství, například klkáním, máváním hlavou...
Bez vyhřebelcování vydrží, myslíte že ho v přírodě někdo hřebecuje? I ten čas by se našel? To je ale málo tam ten čas být musí. Jste natolik zajištěný aby měl kůň i v zimně co žrát? A na dva dny někam odjet, co když se koni něco stane
? Máte dost peněz na veterináře? Můžete si to zlevnit tím že bude kůň celoročně venku (je to pro něj lepší)
. Máte dost peněz na to, jim pořídit přístřešek a nakoupit jezdecké potřeby? Být vám pořídím si houpacího koně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.