Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, šli jsme s dětmi do Bělského lesa. Co jsme do lesa vkročili, slyšeli jsme bzučení statisíců včel... Jako když dáte hlavu do nezakouřeného úlu... Cítil jsem se jako ve včelíně. Neustávalo to. Sem tam něco zabzučelo i mezi námi. Zajímavé ale bylo, že jsme široko daleko neviděli jedinou včelu. Bzukot nás ale přecejen vyhnal z lesa. Není dobrý nápad, poslat do lesa hasiče, aby prozkoumali terén? Při představě, že na někoho nevinného spadne včelí roj a rozzuřené včely dotyčného ubodají k smrti, se mi dělá trošku mdlo. Když to ovšem nejsou včely, co to je? Je to nebezpečné? Co s tím? Já na duchy a podobné věci nevěřím, ale tohle mě opravdu zarazilo...
Duchové tak ti to fakt nebyli ale možná hnízdo sršňů nebo roj lesních včel. Máte pravdu, obojímu je lepší se vyhnout ale pokud do nich nešťouráte a odejdete tak nemají důvod vás napadnout. Co to ohlásit zprávci lesa? Myslím, že hasiči by se tím nezabývali pokud jste nic neviděli.
doplněno 15.08.10 16:08:Máte obavy z roje či hnízda včel, vos nebo sršňů?Ulétlé roje včel nejlépe odstraní místní včelař ( Český svaz včelařů tel.224 934 082 ).
Lze taky zavolat hasiče, ale ti většinou zasahují pouze jde-li o ohrožení životů na veřejném prostranství nebo ve veřejných budovách. Jinak si
vlastníci a uživatelé nemovitostí musí poradit sami a objednat si odbornou firmu. Roj včel neznámého původu bude v každém případě zahuben.
U hnízda vos a sršní se nejdříve ujistěte, zda je jeho likvidace skutečně nutná. Jde o zahrádkářům velmi prospěšný hmyz, který zlikviduje spousty
hmyzích škůdců. Navíc vosy ani sršni samy od sebe na člověka neútočí. Je rovněž dobré vědět, že kromě královny všichni ostatní zahynou. A
nové potomstvo se do původního hnízda nevrací. Pokud je skutečně nutné hnízdo zlikvidovat, kontaktujte odbornou firmu.
Zabijácké včely to určitě nebyly, když jste vyvázli bez žihadel. Člověk si přivlastnil přírodu do takové míry že by nejraději zahubil vše živé.Vy jste vnikli na jejich území ne ony do vašeho. Tak proč je hned likvidovat? Příště raději i nikam nechoďte.
Já mám přírodu rád. Ale pokud nám ohrožuje životy, tak do ní trochu musíme zasáhnot! Představte si, že na vás spadne včelí roj a ty včely vás doslova zabijí svým jedem! Pořád se ještě tolik vžíváte do ochrany přírody? Jo a my se vašimi pitomými nápady nebudeme řídit, do pírody a národních parků chnodíme od pradávna!
Ani nevíte co to příroda je. Píšete nesmysly. Takže podle vás mne může přejet i automobil, proto je buddu rozbíjet, nebo vybíjet řidiče? Máte v tom zmatek
1jara-proč tak z ostra ochránče životního prostředí? Já se tazateli nedivím, pokud mě něco obtěžuje např. myši, tchoři a kuny na chalupě tak se jich klidně zbavím a přesto si troufám říct, že mám přírodu ráda.
Myslete si co chcete, ani se vám nestydím říct vy blbečku. Pište si co chcete, ale s takových chováním nebudete v životě úspěšní.
Docela bych uvítal, a určitě nejen já, váš recept na dosažení úspěchu v životě za podmínky : 1. Likvidace všeho živého v mém okolí. 2. Být neomalený hulvát. Děkuji.
jara1 má pravdu. Co kdybyste místo divokých včel viděli třeba medvěda, vlka nebo rysa? Také se budete domáhat vyhubení toho nebezpečného tvora?
Uvědomte si prosím, že i díky takovému nebezpečnému hmyzu ten les žije. Díky němu mají lesní rostliny plody, kterými se živí další zvěř. Stejná zvěř, která se živí i různými škůdci. Porušíte-li tento řetězec, poškodíte celý les.
Dle vaší argumentace soudím že vám chybí cit. Když vás něco obtěžuje tak to chcete zničit. Vůbec si neuvědomujete že je chyba ve vás. Je to od vás velice ubohé.
doplněno 15.08.10 17:14:Tohle byla argumentace na tazatele. Pro Lidus když vás obtěžují na vašem pozemku. Ale šla by jste do lesa sypat jed na kuny? Asi ne že a nejste ochránkyně.
1jara- máte pravdu klást pasti a dávad jed bych do lesa nešla. On ten název dotazu je kapku hysterický ale já po té co jsem po bodnutí jednou včelou(nikdy se nezjistilo zda to včela byla) strávila 3dny v nemocnici na kapačkách se zas tak moc nedivím.
Statisíců těžko. Velké včelstvo má řádově několik desítek tisíc včel. Pokud to byly včely co jste slyšeli,jednalo se nejspíš o zalétnutý roj z jara,který se v lese v nějaké dutině usadil. To hučení mohl být tzv. prolet mladušek /mladé včely,které ještě neopustily hnízdo/, kterému jste se zrovna nachmýtli.Po čase zalétnou zase do hnízda a u vchodu se obnoví běžný provoz.Také pokud je den či dva deštivé počasí a pak se ukáže sluníčko,včely ve větším počtu vylétnou z úlu/z hnízda/ a poletují před vchodem.Mezi včelaři je taková tak trochu hysterie kolem divokých rojů kvůli přenosu nemocí a divoký roj by se tak měl z tohoto důvodu zničit.Já si to nemyslím a pokládám to za zbytečné,protože nemoc si mohou klidně přinést i ze sousedových včel vzdálených třeba 5km daleko.Nehledě na to,že některé studie uvádí,že divoká včelstva vykazují větší vitalitu než některá včelstva pod "vedením" včelaře.Pokud uvidíte takto v přírodě divoké včely,vyhněte se jim obloukem,protože mohou být/ale také nemusí/ trošku ráznější v ostraze svého hnízda než včelky se šlechtěnými matkami.Totéž platí pokud uvidíte vosí či sršní hnízdo. Nedoporučuji delší čas pobývat v jejich bezprostřední blízkosti.Podívat se z bezpečné vzdálenosti ,pokud vás to zajímá, a zmizet.
Dobrý den, v životě by mne nenapadla taková pitomost likvidovat v lese včely nebo vosy. Pan tazatel byl v lese poprvé a ani si neuvědomil že v lese číhá daleko větší nebezpečí v podobě vzteklého zajíce, který lidem překusuje krční tepny. Nebo divoký ježek co udupá člověka k smrti. Už rraději nechoďte zhulenej do volné přírody a dále vyhledávejte bary a herny kde se cítíte v bezpečí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.