Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě kakadu ze zahraničí

Od: lemmins* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Mám nabídku na koupi Kakadu bílého ze zahraničí, konkrétně Kamerunu. Chovatelka by papouška posadila na spolehlivou leteckou společnost pro převoz zvířat. Společnost by mě pak kontaktovala jak jim papouška zaplatit a kde si ho vyzvednout. Papoušek prý má všechna zdravotní vyšetření a povlení cites pro převez. Chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti s takovýmto obchodem a co všechno po stránce zákonů a práva udělat až bude papušek můj? Jestli se musí někam registrovat nebo jestli nebude dán do karantény? Děkuji všem za pomoc :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepane*
hodnocení

0x
Hlavně, aby to neskončilo takto.
K exotům měli jejich majitelé padělané doklady o původu. Například ary kobaltové pak prokazovali jako jiný druh a vydávali je za ary hyacintové. Jiní papoušci pak měli doklady už mrtvých ptáků.
ceskenoviny.cz/...
OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE DOVOZŮ druhů, které podléhají registraci CITES
LEGISLATIVNÍ HLEDISKO (zájmový chov)
chov-papousku.com/...

pb®
hodnocení

0x

A proc jste se rozhodl koupit papouska prave z Kamerunu? Jde vam o rozsireni chovu a priliv nove krve, nebo byl papousek vyrazne levnejsi, nez za kolik se da sehnat u nas? Bala bych se toho, protoze se vyskytly pripady, kdy prave z Kamerunu nabizi chovatel velke papousky za naproste smesne castky, radove nekolik tisic. Clovek zaplati zalohu, ale papouska nikdy nevidi.

lemmins*
hodnocení

Na internetu jsem narazila na inzerát, kde papouška nabízeli velice levně, tak mi to přišlo divné a proto jsem na něj odepsala, jestli je cena opravdu taková. Cena je tak nízká z důvodů, že se ta chovatelka nemůže papouškům věnovat a proto bych platila pouze cenu letenky pro papouška z Kamerunu do Čech (4000 Kč). A peníze neplatila majiteli ale přepravní společnosti. Vážně nevím. Pořád jsem na váškách :(

pb®

Tak myslim, ze je to jasne. agris.cz/... Omlouvam se, ale neumim vlozit odkaz, tak kopiruju celou adresu. Ona i cena letenky pouhych 4000Kc je vlice podezrela. Ze vy nemate s chovem velkych papousku vubec zadne zkusenosti, co? A jen se Vam proste zalibilo mit velkeho papouska za tak malo penez? Stranky poradte.cz jsou jiste dobre, ale nekdy bych se radeji ptala primo odborniku, v tomhle pripade minimalne chovatelu na ifaune, ne-li primo na www.kpep.cz ci www.milanbartl.cz.

lemmins*
hodnocení

děkuji za odpověď, ještě se zeptám na těch stránkách co jste mi poradila :)

evca*
hodnocení

0x

Dobrý večer mám možná podobný problém scháním zase papouška žako.Posílala jsem více emailu na koupi papouška.Přišla mi nabídka přímo z Afriky Douala cameroon email který přišel je od Hanna Kichener.Ale po dobu tří dnů si dopisuji udajně z jejím mužem.Tanyu nelson ngwayi on chce poslat předem peníze aby mohl s toho zaplatit leteckou dopravu papouška.Nabízí papoušky žaka za 400euro ale mě ho nabídnul za 300euro udajně pro to že touto slevou získá nové zajemce.Zjištovala jsem že letecká doprava stojí do 2,5 kg zhruba 1000kč.Tak to znamená že papouška by prodal ještě levněji.Nejsem blázen poslat peníze předem pořád mě přesvědčuje poslal mi jeho stránky kde má foto chovné stanice v douala různé druhy papoušků ofocené doklady papouška.Navrhla jsem mu že pošlu na dopravu a po obdržení papouška zbytek ale misto 40euro našich 1000Kč tak chce 100euro.Tak sama nevím co si mám o tom myslet.Že mu nevěřím tak se ho to dotklo začal že mu je 54 let a ženě 42 let ma odrostlé děti a že mají dobré zaměstnání že je věřící a je čestný ale na to mu člověk kašle.Jak má člověk vědět co je pravda.A začal mě prozvánět na mobil ale volaním bych se nedoplatila.Nevim stále nad tím přemýšlím a uvidim co mi bude zase psát .Když tak nevíte jestli někdo od pána koupil papouška?

katerina77*

A muzu se zeptat proc si nekoupite papouska od chovatele v Cechach? Tady se muzete jet na chov podivat, toho cloveka videt, papouska si prebrat osobne, zkontrolovat si vsechny doklady...

lemmins*
hodnocení

Po zjistění všech možných názorů od dalších kvalifikovaných osob jsem se rozhodla obchod neuskutečňovat. bylo by to příliš riskantní. Nakonec tedy papouška v čechách kupovat pravděpodobně budu, právě z důvodů abych si mohla vše zkontrolovat :)

lemmins*
hodnocení

Dobrý den, já jsem od tohoto obchodu odstoupila. Nevěděla jsem si také rady a tak jsem napsala předsedovi KPEP, který mi radil nic takové nepodnikat, a také jsem psala na státní veterinární zprávu, kde to též nedoporučili. Ta nabídka na tak levného papouška je lákavá ale když jsem se dozvěděla co všechno by bylo potřeba ještě platit tady v čechách, vyšlo by to snad i dráž než koupit ho tady a když jsem neměla jistotu, že všechny dokumenty jsou v pořádku a že by vše proběhlo hladce tak jsem se radši rozhodla nic takového neriskovat. Toto je email který jsem obdržela od pracovnice veterinární zprávy. Snad vám pomůže v rozhodování :)

Vážená slečno ...
dovoz ptáků v zájmovém chovu ze třetích zemí do EU je v současné době velmi zpřísněn. Upravuje ho rozhodnutí Komise 2007/25/ES o některých ochranných opatřeních týkajících se vysoce patogenní influenzy ptáků a přesunů ptáků v zájmovém chovu doprovázených jejich majiteli do Společenství. V souladu s tímto rozhodnutím je možné dovézt si do EU ptáka v zájmovém chovu, pouze jsou-li splněny následující požadavky:
. pták musí splnit jednu z těchto podmínek:
1)Bude podroben 30-denní podovozní karanténě ve schváleném karanténním zařízení v členském státě určení, NEBO
2)Byl alespoň 10 dnů před vývozem izolován a podroben testům na zjištění antigenu či genomu H5N1 provedeným na vzorku odebraném ne dříve než třetí den v izolaci, NEBO
3)Byl během uplynulých 6 měsíců a nejpozději 60 dnů před odesláním ze třetí země očkován a alespoň při jedné příležitosti opětovně očkován proti influenze ptáků za použití očkovací látky H5 schválené pro příslušný druh v souladu s pokyny výrobce.
. pták musí být při dovozu do EU doprovázen svým majitelem či jinou fyzickou osobou, která za něj bude během přesunu jménem majitele zodpovídat. To znamená, že ptáci nemohou být zasláni jako cargo zásilka!
. ptáka musí při přepravě doprovázet veterinární osvědčení pro ptáky v zájmovém chovu potvrzené úředním veterinárním lékařem vyvážející země.
. ptáka musí doprovázet prohlášení majitele nebo zástupce majitele ptáků v zájmovém chovu v souladu s rozhodnutím 2007/25/ES.
. dále je nutné požádat SVS ČR 15 dní přede dnem předpokládaného dovozu o vystavení dovozního povolení.
Tato žádost musí obsahovat:
1) druh a počet ptáků
2) identifikace ptáků (čísla mikročipů nebo kroužků)
3) adresa odesílatele ve vyvážející zemi
4) adresa místa určení ptáků v ČR
5) jméno osoby, která bude ptáky během přesunu doprovázet
5) jméno a adresa žadatele
6) specifikace podmínky (viz výše), kterou jste se rozhodl splnit
7) předpokládaný termín dovozu a předpokládané místo vstupu do EU
Žádostipřijímáme na emailové adrese e.podatelna@svscr.cz.
Pokud by se dovozce rozhodl pro podovozní karanténu, musela by probíhat ve schváleném karanténním zařízení v ČR, na umístění ptáka byste se musela s majitelem karantény dopředu domluvit a náklady na umístění ptáka zde uhradit. V současné době máme v ČR dvě schválené karantény pro ptáky, kontakty na ně najdete na svscr.cz/... .
Jediným vstupním místem pro ptáky v České republice je letiště Praha-Ruzyně. Ptáci podléhají vstupní veterinární kontrole na pohraniční veterinární stanici. Tato kontrola je zpoplatněna.
Vzhledem k informacím v přiložené korespondenci a skutečnosti, že se jedná o dovoz z Kamerunu, Vám doporučuji uvedený obchod neuskutečňovat. Pokud nebudou splněny výše uvedené podmínky pro vstup, nebude možné zásilku propustit na území EU a bude odmítnuta.
Kromě toho jsme se v minulosti již setkali s případy, kdy byli lidé při nákupu zvířat z Kamerunu oklamáni. Veřejnost jsme upozorňovali i tiskovou zprávou, kterou si můžete přečíst na
svscr.cz/....

borax*

No to je mazec. Dobře jste to zveřejnila, snad si to najdou a přečtou zájemci o levné papoušky. Taky po něm toužím, ale těch pěněz :( No snad někdy v budoucnu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]